Jagódka1719506798 29.06.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Zastanawiam się czy schody lepiej jest zrobić murowane od razu przez murarzy czy takie drewniane jakby wolno stojące? Co jest lepsze w użytkowaniu i co tańsze? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 29.06.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Jagódko, co do ceny to chyba zależy gdzie, ale ja polecam drewno. Jest naturalne i piękne! My mamy ażurowe z podestem. Są wygodne w użytkowaniu, a dzięki podestowi dodatkowo służą czasem jako "taras widokowy" na salon i kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 29.06.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Prawda jest taka że koszty są mniej więcej te same. Murowane są stabilniejsze i pewne. Drewniane narażone na złe wykonanie ale piękne. Są jeszcze stalowe z drewnianymi trepami i słono kosztują ale też swój urok mają więc tak naprawdę jest to kwestia gustu i trochę tego jak masz rozplanowane fundusze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesisko 29.06.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 U teściowej są drewniane i naprawdę wygląda to super (takie też myślę będę mieć). Znowu sąsiadka ma murowane. Myślę, że poprzednich ma rację i napisał krótko i rzeczowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ja bedę miała murowane - mozna je wykończyć ekskluzywnie jak znajda się pieniądze a jednoczesnie można wchodzić na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiglem 29.06.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 my mamy murowane , gdyż mój mąż stwierdził , że drewniane skrzypią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nea 29.06.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 ja zdecydowałam się na murowane obkładane drewnem, bo są stabilniejsze, trwalsze a przede wszystkim nie będę stresowała się chodząc po nich. Nie daje rady na ażurowych bo mam wrażenie że w każdej chwili mogą się rozpaść to taka moja schiza Więc to tak naprawdę kwestia upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staś100 29.06.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 U mnie miały być drewniane, ale po przemyśleniach zrobiłem wylewane, które obłożę płytkami. Takie są praktyczniejsze choć mają mniej uroku co drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasagna 30.06.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 MY będziemy mieć murowane, a pod nimi zrobię sobie spiżarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 30.06.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 ja bronię drewnianych - wpuszczają światło z góry (jeśli są ażurowe) - są "ciepłe" i "przyjemne do chodzenia i siedzenia" - pod nimi można zrobić półki z książkami, ustawić fajny fotel i czytać książki, ustawić skrzynię lub barek... jeśli są koło salonu - można łatwo wymontować, jak się znudzą... - dzielą klatkę schodową, jeśli ktoś ma wysoką.. - dodają natury do wnętrza i zawsze będą modne zawsze będą pasowały do pomieszczenia (bo drewno zawsze pasuje do każdego koloru, płytki już nie, jak będziecie chcieli zmienić kolor ścian) - a poza tym raz się robi i już nie trzeba ich obkładać płytkami, ani drewnem.. - no i pięknie pachną! (przynajmniej na razie cieszę się z zapachu prawdziwego drewna) - o tym, że są naszym tarasem widokowym na salon i kuchnię już pisałam.. - no i ładnie można w nie wkomponować zabezpieczenia dla dzieci same plusy jak dla mnie, ale juz nie namawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Skrzypią. Jednorazowy wydatek powyżej 12 tyś złotych, bo inaczej na piętro nie ma jak wejść.Pkt 3 odnosi się tez do murowanychNie rozumiem pkt 5Pkt 9 i 10 odnosi się też do murowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panczurka 30.06.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Ja nawet innych niż drewniane nie brałam pod uwagę. Są dużo lżejsze, delikatniejsze, tańsze (przynajmniej w moim regionie) niż betonowe obłożone drewnem. Jak już ktoś wcześniej pisał przepuszczają więcej światła. U mnie prowadzą do sypialni na poddaszu, więc problem skrzypienia nie jest moim problemem (pokonuję je tylko 2-3 razy dziennie). Nie zamieniłabym ich na żadne inne Ale to kwestia gustu, upodobań, wielkości portfela. Sami musicie zdecydować... A dodam tylko, że problem niedogodności schodów drewnianych na etapie budowy (czyli ich brak) szybko odchodzi w zapomnienie... POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 30.06.2010 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Ja nawet innych niż drewniane nie brałam pod uwagę. Są dużo lżejsze, delikatniejsze, tańsze (przynajmniej w moim regionie) niż betonowe obłożone drewnem. Jak już ktoś wcześniej pisał przepuszczają więcej światła. U mnie prowadzą do sypialni na poddaszu, więc problem skrzypienia nie jest moim problemem (pokonuję je tylko 2-3 razy dziennie). Nie zamieniłabym ich na żadne inne Ale to kwestia gustu, upodobań, wielkości portfela. Sami musicie zdecydować... A dodam tylko, że problem niedogodności schodów drewnianych na etapie budowy (czyli ich brak) szybko odchodzi w zapomnienie... POZDRAWIAM! a ja znowu wybrałam wylewane,chodż z góry wiedziałam że są droższe od ażurowych,wolałam dołożyc i miec porządne schody,ażurowe mam na strych i to mi wystarcza,wyglądają jak tymczasowo położone schody ale są różne gusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 01.07.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A ja produkuję balustrady i u siebie zrobiłem murowane z prostej przyczyny. Balustradę mogę do tego zamontować jaką chcę a nie taką jaka mi narzuci stolarz i która z czasem się rozeschnie i będzie latać na wszystkie strony. Balustradę można teraz stabilnie zamontować do schodów bo do betonu i nic mi się nie buja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 01.07.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Mam murowane, do drewnianych zniechęciły mnie cena, wytrzymałość i to że za parę lat trzeba będzie je szczyścić i ponownie lakierować przy czym jest mnóstwo bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 01.07.2010 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Mam murowane, do drewnianych zniechęciły mnie cena, wytrzymałość i to że za parę lat trzeba będzie je szczyścić i ponownie lakierować przy czym jest mnóstwo bałaganu. ale cena zniechęciła bo za tanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 02.07.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Dla mnie 12tys(tyle wyniosła wycena moich schodów drewnianych) to dużo,a dla innych może być mało.Wszystko zależy od portfela. Obłożenie ich gresem wyjdzie taniej, a w wykończeniówce każdy grosz na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.07.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Wybór zależy od:- kogo masz taniej - murarza czy stolarza. Zaykle wstępnie murowane są taniej ale potem drożeją, jak się je chce czymś obłożyć- czy chcesz mieć schody wcześnie, czy późno. Jak to mi powiedział stolarz - schody drewniane są ostatnim meblem wnoszonym do domu... Murowane robisz i używasz w czasie budowy.-czy chcesz użytkować pomieszczenie pod schodami. Ale przypominam, że drewniane też mogą być dywanowe, czyli przestrzeń pod nimi jest jak bnajbardziej do zagospodarowania. Pod ażurowymi naogół nie stawia się nic, bo się brudzi tak z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 08.09.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Argument ciekawy - przyznaję Jednak są gusta i guściki i każdy obstaje za tym co mu bardziej pasuje. Jednym betonowe bo stabilne a drugim ażurowe bo delikatne. Ktoś kto się zastanawia nad tym jakie wybrać w tym wątku chyba ma wszystkie za i przeciw i dla betonowych i dla ażurowych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 08.09.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 My mamy ażurowe z dębu - takie też były z planu.Kompletnie nie rozumiem argumentu "ja jestem za betonowymi bo są stabilne". Mam ażurowe, drewniana konstrukcja na to 5cm trep , i nie zauważyłam żeby były niestabilne. Przecież konstrukcja dachu tez jest drewniana i jaki tonaż dachówki wytrzymuje. Jak ze skrzypieniem drewnianych to nie wiem, moje jeszcze nie zaczeły. Według mnie samonośne są tańsze, ale to może akurat ja tak trafiłam. Przy betonowych czasem się zdarza, że majster coś spartaczy i potem jak sie zrobi wylewki to nie pasuje wysokość schodka, albo same schodki zaleje nie wygodne np: za bystre, czytałam o kilku takich przypadkach w dziennikach budowy.Przy samonośnych na pewno minusem jest brak schodów podczas budowy, ale można zbić jakieś prowizoryczne schodki z desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts