Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie schody najlepsze, murowane czy drewniane?

Jagódka1719506798

Recommended Posts

Prawda jest taka że koszty są mniej więcej te same. Murowane są stabilniejsze i pewne. Drewniane narażone na złe wykonanie ale piękne. Są jeszcze stalowe z drewnianymi trepami i słono kosztują ale też swój urok mają więc tak naprawdę jest to kwestia gustu i trochę tego jak masz rozplanowane fundusze...

ja zdecydowałam się na murowane obkładane drewnem, bo są stabilniejsze, trwalsze a przede wszystkim nie będę stresowała się chodząc po nich. Nie daje rady na ażurowych bo mam wrażenie że w każdej chwili mogą się rozpaść to taka moja schiza :)

Więc to tak naprawdę kwestia upodobań.

ja bronię drewnianych :wiggle:

- wpuszczają światło z góry (jeśli są ażurowe)

- są "ciepłe" i "przyjemne do chodzenia i siedzenia"

- pod nimi można zrobić półki z książkami, ustawić fajny fotel i czytać książki, ustawić skrzynię lub barek... jeśli są koło salonu

- można łatwo wymontować, jak się znudzą... :)

- dzielą klatkę schodową, jeśli ktoś ma wysoką..

- dodają natury do wnętrza i zawsze będą modne

zawsze będą pasowały do pomieszczenia (bo drewno zawsze pasuje do każdego koloru, płytki już nie, jak będziecie chcieli zmienić kolor ścian)

- a poza tym raz się robi i już nie trzeba ich obkładać płytkami, ani drewnem..

- no i pięknie pachną! (przynajmniej na razie cieszę się z zapachu prawdziwego drewna)

- o tym, że są naszym tarasem widokowym na salon i kuchnię już pisałam..

- no i ładnie można w nie wkomponować zabezpieczenia dla dzieci :)

same plusy jak dla mnie, ale juz nie namawiam

Ja nawet innych niż drewniane nie brałam pod uwagę. Są dużo lżejsze, delikatniejsze, tańsze (przynajmniej w moim regionie) niż betonowe obłożone drewnem. Jak już ktoś wcześniej pisał przepuszczają więcej światła. U mnie prowadzą do sypialni na poddaszu, więc problem skrzypienia nie jest moim problemem (pokonuję je tylko 2-3 razy dziennie). Nie zamieniłabym ich na żadne inne :) Ale to kwestia gustu, upodobań, wielkości portfela. Sami musicie zdecydować... A dodam tylko, że problem niedogodności schodów drewnianych na etapie budowy (czyli ich brak) szybko odchodzi w zapomnienie... POZDRAWIAM!

Ja nawet innych niż drewniane nie brałam pod uwagę. Są dużo lżejsze, delikatniejsze, tańsze (przynajmniej w moim regionie) niż betonowe obłożone drewnem. Jak już ktoś wcześniej pisał przepuszczają więcej światła. U mnie prowadzą do sypialni na poddaszu, więc problem skrzypienia nie jest moim problemem (pokonuję je tylko 2-3 razy dziennie). Nie zamieniłabym ich na żadne inne :) Ale to kwestia gustu, upodobań, wielkości portfela. Sami musicie zdecydować... A dodam tylko, że problem niedogodności schodów drewnianych na etapie budowy (czyli ich brak) szybko odchodzi w zapomnienie... POZDRAWIAM!

a ja znowu wybrałam wylewane,chodż z góry wiedziałam że są droższe od ażurowych,wolałam dołożyc i miec porządne schody,ażurowe mam na strych i to mi wystarcza,wyglądają jak tymczasowo położone schody ale są różne gusta.

A ja produkuję balustrady i u siebie zrobiłem murowane z prostej przyczyny. Balustradę mogę do tego zamontować jaką chcę a nie taką jaka mi narzuci stolarz i która z czasem się rozeschnie i będzie latać na wszystkie strony. Balustradę można teraz stabilnie zamontować do schodów bo do betonu i nic mi się nie buja.

Wybór zależy od:

- kogo masz taniej - murarza czy stolarza. Zaykle wstępnie murowane są taniej ale potem drożeją, jak się je chce czymś obłożyć

- czy chcesz mieć schody wcześnie, czy późno. Jak to mi powiedział stolarz - schody drewniane są ostatnim meblem wnoszonym do domu... Murowane robisz i używasz w czasie budowy.

-czy chcesz użytkować pomieszczenie pod schodami. Ale przypominam, że drewniane też mogą być dywanowe, czyli przestrzeń pod nimi jest jak bnajbardziej do zagospodarowania. Pod ażurowymi naogół nie stawia się nic, bo się brudzi

tak z grubsza

• 2 months później...

My mamy ażurowe z dębu - takie też były z planu.

Kompletnie nie rozumiem argumentu "ja jestem za betonowymi bo są stabilne". Mam ażurowe, drewniana konstrukcja na to 5cm trep , i nie zauważyłam żeby były niestabilne. Przecież konstrukcja dachu tez jest drewniana i jaki tonaż dachówki wytrzymuje. Jak ze skrzypieniem drewnianych to nie wiem, moje jeszcze nie zaczeły. Według mnie samonośne są tańsze, ale to może akurat ja tak trafiłam.

Przy betonowych czasem się zdarza, że majster coś spartaczy i potem jak sie zrobi wylewki to nie pasuje wysokość schodka, albo same schodki zaleje nie wygodne np: za bystre, czytałam o kilku takich przypadkach w dziennikach budowy.

Przy samonośnych na pewno minusem jest brak schodów podczas budowy, ale można zbić jakieś prowizoryczne schodki z desek.