gont 03.05.2002 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2002 Czy ktoś może sobie robił kosztorys dla własnego domku?Wiem że praktyka jest taka że daje się projekt wykonawcomktórzy okreslają cenę, ale chciałbym jeszcze przed wyborem projektu policzyć ile co będzie kosztować: sądzę że potrafięokreslić przedmiary robót i materiałów, nie wiem jednak gdzieznaleźć ceny, zwłaszcza na robociznę i sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.05.2002 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Obawiam się, że z tym kosztorysami to jest pewien kłopot. Jeśli masz kasę to zlecasz to osobie z doświadczeniem i spokój. Zazwyczaj jest tak, że żaden projektant nie raczy dołączyć nawet ślepego kosztorysu do projektu i tak naprawdę musimy liczyć na siebie. W moim przypadku było tak, że trochę czytam tego i owego i sam wykonuje kosztorys w excel'u na każdy etap prac. Zliczam tylko materiały bo z robocizną jest różnie - ale dobre i to. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 06.05.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Jezeli jestes jeszcze na etapie wyboru projektuto sprawdz jak jest cena 1m2 miszkan w Twojejokolicy przemnóż to przez powierznie domu i maszkoszt, wiele sie nie pomylisz. A po wyborze projektumozesz poprosic o oferte/wycene/kosztorys potencjalnychwykonawców. Mnie wykonawca przygotowuje kosztorysy kazdegoetapu budowy, potem dyskutujemy o mozliwych oszczednosciacha potem go z tego rozliczam.Jakna razie wstepna wycena metraz x cena dosc dobrze zgadzami sie z faktycznymi kosztami.jt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gont 06.05.2002 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Własnie, tylko chciałbym zeby wyszło taniej niż metr mieszkania. a najtansze jest w tej chwili liczenie. Ciekawe czy ktoś na forum policzył ile kosztuje (w zalezności od regionu i sposobu budowania) metr stanu surowego jego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 06.05.2002 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2002 Podawałam w którymś tam wątku, że z kosztorysów przygotowanych przez ew. firmy wykonawcze cena m2 jest od 2100 do 2700. Średnia w Łodzi jest tego rzędu, co świadczy, że można i taniej i drożej. Mam też zrobiony kosztorys nakładczy, ale mam nadzieję, że uda się nieco taniej (> 2000). Zaznaczam, że wszystko robią firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 07.05.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Wybudowałem stan surowy otwarty koło W-wy za 615 zł/m, jesli ta informacja jest cos w stanie pomóc. Roboty wykończeniowe sa duzo prostsze do wyliczenia bo wszystko liczy się z metra lub od punktu (elektryka, hydraulika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 07.05.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Jeżeli masz problemy z samodzielnym wykonaniem kosztorysu, wejdź na stronę http://www.ile.plMoże informacje tam zawarte pomogą Ci. Nie analizowałem dokladnie czy to wystarczy do ustalenia kosztów budowy, ale sam pomysł strony spodobał mi się.Pozdrawiam S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 26.12.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2002 Proszę o podanie adresu strony, w której zaprezentowano przykładowy kosztorys ofertowy na roboty budowlane domku jednorodzinnego jako kompletny przykład tj. kalkulacja szczegółowa robocizny, materiałów i sprzętu z podaniem podstawy wyceny (KNR-ów )i miarę aktualną bazą cen materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 26.12.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2002 możesz sobie zasymulować kosztorysy wybierz podobny projekt atudio-atrium: http://www.studio-atrium.com.pl/atrium.php?p=ks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 30.12.2002 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Ja mam dwa kosztorysy od dwóch firm, które chcą budować u mnie (parterowy, 158 m kw) oraz własny na materiał (robocizna od kolejnej firmy) i cena stanu surowego otwartego to 100-120 tys. (czyli 633 zł/m kw do 760 zł/m kw). Obliczone przeze mnie koszty wykończenia nijak nie chcą zejść poniżej 130 tys. co razem daje ok. 1500 zł/m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts