Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niemożliwe aby murowany w takim samym standardzie energetycznym i wykończeniowym kosztował mniej od prefabrykowanego. Ale sam się o tym przekonam.

Niemożliwe bo? Bo nie mieści Ci się w głowie? Gdyby takie domy były tańsze to ludzie by je budowali na potęgę a tak nie jest. Myślisz że ludzie nie potrafią liczyć?

A mało takich dachów jest co po paru latach cała więźba nadaje się do wymiany? Jak ktoś chce to niech robi.

Prawidłowo wentylowana więźba zgniła?

Niemożliwe bo? Bo nie mieści Ci się w głowie? Gdyby takie domy były tańsze to ludzie by je budowali na potęgę a tak nie jest. Myślisz że ludzie nie potrafią liczyć?

Nie wiem ale mam wątpliwość czy na pewno liczą, czy z góry zakładają jakieś rozwiązania. Temu będę musiał osobiście to sprawdzić. Może źle zapytania są robione i stąd takie duże rozbieżności.

Prawidłowo wentylowana więźba zgniła?

Nie wiem czy prawidłowo wentylowane czy nie ale raczej nikt nie poleca drewna z tartaku zbyt szybko zamykać w foliach a jak się ma budować w niecały rok to wtedy to jest raczej zbyt szybko.

Ciężko jest mi w to uwierzyć. Chętnie o ile to nie problem chciałbym się dowiedzieć jak to dokładniej wyglądało gdy to sprawdzałeś i jak wyglądało to porównanie. Jak dokładnie brzmiało zapytanie o dom murowany a jak o dom prefabrykowany w ciężkim szkielecie drewnianym? Do ilu firm wysyłałeś zapytania? Szczerze mówiąc to sam chyba w wolnych chwilach przygotuję sobie zapytania i roześlę je po firmach i zobaczę jak to wygląda. Może nawet utworzę na tą okazję specjalnie nowy wątek w którym to opiszę aby było wszystko jasne dla każdego. Ale to odległa myśl i nie wiem czy będzie na to czas w tym roku ale i tak dam tu znać jak zacznę to rozważać.

NIE dostałeś ANI JEDNEJ wyceny szkietelu.

Nie wyceniałeś szkieletu ciężkiego (bo te płyty z wiórów i pianki między niemi to nie szkielet cieżki)

Ja wyceniałam w technologii HBE (Konsbud) , bo jeden z użytkowników tego forum budował w tech technologii Z79, któy kiedyś rozważałem.

Fajnie to wyglądało, ale cena zabolała.

I trzeba podkreślić, że Z79 mieli już opracowany, a projekt indywidualny byłby JESZCZE droższy.

Pewnie jakiś mały parterowy domek tak można zrobić ale taki modułowy zrobią może w 2-3tygodni więc i tak murowane zostają pod tym względem z tyłu.

Nawet jak murowany obklei się płytami gk od środka to i tak nie zmienia faktu że w ścianach jest mnóstwo wilgoci a ona nie wyparuje po paru miesiącach. Ocieplisz taki dom styropianem to masz masakrę gwarantowaną. Niektóre rzeczy wymagają czasu i przyśpieszać na siłę tego nie można bo nic dobrego z tego nie wyniknie.

I znowu się mylisz....

Jaką masakrę ?

Wystarczy kg na ścianach, podkręcona WM i nic się nie dzieje.

Z czego ta wilgoć w ścianach ? z kleju ?

Już nie mówiąc o tym, że zaczynają stawiać na piance.

Nie wiem czy prawidłowo wentylowane czy nie ale raczej nikt nie poleca drewna z tartaku zbyt szybko zamykać w foliach a jak się ma budować w niecały rok to wtedy to jest raczej zbyt szybko.

Kto broni kupić drewno suszone komorowo ?

Kto broni kupić zwykłe pół roku wcześniej i dosuszyć ?

Kto broni zastosować wiązary ?

Edytowane przez fotohobby

A mało takich dachów jest co po paru latach cała więźba nadaje się do wymiany? Jak ktoś chce to niech robi.
Nie ma takich w ogóle. Nie pisz bzdur. Mokra więźba, by zgniła musiałaby zostać dokładnie owinięta folią i nie impregnowana. Dziwny z ciebie człowiek. Wymyślisz coś i się upierasz.

NIE dostałeś ANI JEDNEJ wyceny szkietelu.

Nie wyceniałeś szkieletu ciężkiego (bo te płyty z wiórów i pianki między niemi to nie szkielet cieżki)

Ja wyceniałam w technologii HBE (Konsbud) , bo jeden z użytkowników tego forum budował w tech technologii Z79, któy kiedyś rozważałem.

Fajnie to wyglądało, ale cena zabolała.

I trzeba podkreślić, że Z79 mieli już opracowany, a projekt indywidualny byłby JESZCZE droższy.

Na targach jak się pytałem to średnio za NF40 było 2100zł a za NF15 2400zł więc fizycznie nie wysyłałem zapytań bo myślałem że takie są ogólnie ceny za prefabrykowane. No chyba że to mieli ceny tylko targowe.

kamilb1987b

miedzy innymi wyceniałem swój dom w konsbudzie,

w technologii HBE za SAMĄ CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNĄ ścian, stropu i dachu bez fundamentu wyszło około 250k.

Do tego sobie dolicz ocieplenie i właściwie całą resztę.

Także te 2100 - 2400 to raczej za sama konstrukcje licz, a nie gotowy dom.

I przestań teoretyzować jak w każdym wątku na tym forum.

Na targach jak się pytałem to średnio za NF40 było 2100zł a za NF15 2400zł więc fizycznie nie wysyłałem zapytań bo myślałem że takie są ogólnie ceny za prefabrykowane. No chyba że to mieli ceny tylko targowe.

Na jakim fundamencie ? Z jakim pokryciem dachowymi?

Z jakimi oknami, drzwiami?

kamilb1987b

miedzy innymi wyceniałem swój dom w konsbudzie,

w technologii HBE za SAMĄ CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNĄ ścian, stropu i dachu bez fundamentu wyszło około 250k.

Do tego sobie dolicz ocieplenie i właściwie całą resztę.

Także te 2100 - 2400 to raczej za sama konstrukcje licz, a nie gotowy dom.

I przestań teoretyzować jak w każdym wątku na tym forum.

Ale w HBE to ściana konstrukcyjna jest z drewna klejonego więc nie dziwię się ze to jest drogie bo drewno klejone jest bardzo drogie.

Na jakim fundamencie ? Z jakim pokryciem dachowymi?

Z jakimi oknami, drzwiami?

Nie wchodziłem w szczegóły bo nie interesuje mnie taka opcja aby firma robiła mi wszystko. Na ich stoiskach były różne zdjęcia domów i było napisane że za NF40 cena 2100zł/m2 a za NF15 2400zł/m2 więc wszystko tak dobrane aby spełniało normy. Domy prefabrykowane w szkielecie drewnianym mają tą przewagę nad murowanymi że nie musi być w nich robiona płyta fundamentowa dla odcięcia mostków termicznych bo prawie cała ściana jest izolacją. Na pewno jak teren jest nierówny lub się chce aby podłoga domu była wysoko ponad teren to wtedy nie ma przeszkód co do tradycyjnego fundamentu. Jak nie musi być za wysoko a domek parterowy jakiś nieduży to można zrobić taką płytę płyta pod szkielet1.jpg i będzie tańsza od płyty a przy okazji będzie podłoga. Więc technologie prefabrykacji w szkielecie drewnianym dają dużo możliwości do oszczędności tylko trzeba umiejętnie zapytać. Jak się tylko wyskoczy na zasadzie ile będzie ten projekt kosztował u was to nic dziwnego że ceny mogą podać różne.

Mi jak wycenił w systemie h-block gościu ale energooszczędny w standardzie NF15 jeżeli chodzi o izolacyjność przegród to w wersji z wykończeniem pod malowanie i biały montaż cenę za dom piętrowy z pełnym piętrem 125m2 wyszło 260k brutto plus fundament w moim zakresie bo tak chciałem. Więc według Ciebie za taki standard murowany wyjdzie taniej? Chciałbym to zobaczyć.

Nie wchodziłem w szczegóły bo nie interesuje mnie taka opcja aby firma robiła mi wszystko..

Ale jeśli oni ci tego nie zrobią, to będziesz musiał kupić materiał i zapłacić komu innemu.

Dostałeś wycenę konkretnego projektu ?

Wiesz z jakim pokryciem dachowym ? Z jakimi oknami ?

A może to tylko ściana spełnia warunki NF15 ?

Ile trzeba będzie zapłącić za fundament ?

Ale w HBE to ściana konstrukcyjna jest z drewna klejonego więc nie dziwię się ze to jest drogie bo drewno klejone jest bardzo drogie.

Sam zacząłeś dyskusję o cieżkim szkielecie drewnianym

Ale jeśli oni ci tego nie zrobią, to będziesz musiał kupić materiał i zapłacić komu innemu.

Dostałeś wycenę konkretnego projektu ?

Wiesz z jakim pokryciem dachowym ? Z jakimi oknami ?

A może to tylko ściana spełnia warunki NF15 ?

Ile trzeba będzie zapłącić za fundament ?

Ile razy mam powtarzać że nie wchodziłem w takie szczegóły? Jeżeli pisze standard NF15 tzn że wszystko spełnia ten standard od fundamentu aż po dach.

Sam zacząłeś dyskusję o cieżkim szkielecie drewnianym

Ale nie miałem na myśli ścian z pełnego drewna klejonego tylko szkielet drewniany robiony z belek KVH 60x160mm bo w typowych kanadyjkach stosują cieńsze belki i przeważnie cała konstrukcja powstaje na placu budowy. I nawet sama nazwa mówi ciężki SZKIELET drewniany a nie drewniane ściany więc to chyba duża różnica.

No to pochwal się, jak dostaniesz dokładną wycenę.

Na h-blocki dostałem ofertę 260k bez fundamentu ale z podłogą. Ja bym musiał zrobić ławy i ściany fundamentowe więc prace ziemne, firma resztę a potem malowanie, biały montaż i meble. Więc 260k za 125m2 w pełnym piętrze i standardzie NF15 to jest według Ciebie dużo? Murowany ktoś taniej zrobi?

Na h-blocki dostałem ofertę 260k bez fundamentu ale z podłogą. Ja bym musiał zrobić ławy i ściany fundamentowe więc prace ziemne, firma resztę a potem malowanie, biały montaż i meble. Więc 260k za 125m2 w pełnym piętrze i standardzie NF15 to jest według Ciebie dużo? Murowany ktoś taniej zrobi?

A co z ogrzewaniem, instalacjami itp. Kto robi?