z3d 05.07.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam szanowne grono Jak w temacie chciałem prosić o pomoc w doborze grzejników do wielkości poszczególnych pomieszczeń. Dom jest stary (rok budowy to 64) grubość ścian to około 400mm, kiedyś planuje go ocieplić, ale na razie z funduszami kiepsko a innych potrzeb cała masa. Wiec do rzeczy: Wysokość wszystkich pomieszczeń to 280 cm Kuchnia - 395 * 390 Pokój dzienny - 520 * 410 Pokój dzieci - 535 * 410 Sypialnia - 405 * 400 Łazienka - 280 * 160 Przedpokój 1 - 200 * 300 Przedpokój 2 - 200 * 250 W pokoju dziennym planujemy zainstalować grzejniki pionowe, w pokoju dzieci również, ponieważ jak na razie dzieci są są malutkie ale później zamierzam podzielić pokój na 2 (więc tam będą 2 pionowe). W pozostałych pokojach zwykłe. Bardzo proszę jednak o pomoc w dobraniu mocy grzejników do poszczególnych pokoi. Wiem że zależy to w dużej mierze od kotła i jego ustawienia. Jakie ustawienie kotła będzie najlepsze, wiadomo że każdemu z nas zależy na oszczędnościach. Chciałem jeszcze dodać że będzie to kocioł gazowy, ze względu na brak możliwości dowozu węgla jak i wygodę użytkowania. Bardzo proszę o pomoc, ewentualne uwagi również będą mile widziane. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 05.07.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Skorzystaj z ogólnodostępnych programów doboru grzejników.. Np. http://regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts