Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan mojego ogrodu.

Recommended Posts

Witam,

jestem tu nowa :eek: chciałam się spytać o opinie na temat mojego pomysłu :wiggle:

Oczywiście rysunek jest niedopracowany, może niektóre proporcje się nie zgadzają ale chodzi mi o ogólny zarys.

Rośliny zaznaczone na rysunku już są posadzone, oprócz tych z zielonymi plamami w środku. Brzozy są małe (1,5 m), świeżo posadzone, reszta roślin ma ok. dwóch lat.

(Wcześniej było ty pole uprawne, teraz z jednej strony jest pole uprawne, z drugiej łąka, a z pozostałych stron domy, które mają w ogródkach głównie dorosłe akacje, orzechy i kwiaty.)

1. Najbardziej interesuje mnie opinia na temat pergoli, która ma dzielić ogród na część "reprezentacyjną" – jak najmniejszą, i domową - jak największą...

Pergola, która mnie zainspirowała:

http://www.muratordom.pl/galeria-artykulu/pergola-trejaz-krata,801/3409/15176/

2. I jak wam się widzi moje zagospodarowanie ogrodu przed domem? Jest tam strasznie dużo wolnego miejsca, ze względu na linie zabudowy (dom stoi ok. 12 m od ogrodzenia).

3. Może ktoś ma propozycję, na jakiś element małej architektury, z przodu, z tyłu… i nie wiem do końca, jak poprowadzić dróżki w całym ogrodzie (dróżki chciałabym zaokrąglone, wijące ale żeby nie trzeba było za dużo km nadrabiać)

planZagospodarow&#97.jpg

Edytowane przez fredzia-phiphi

Pergola, jak najbardziej dobry pomysł,przy niej do posadzenia polecam lonicerę(jest kilka pachnących i o różnych kolorach kwiatów).

Jeżeli chodzi o ścieżki wijące się to polecam kostki 'Naturo', Palio' (semmelrock)- można z nich układać łuki bez docinki.

Elementy małej architektury z przodu mała fontanna zrobiona z kamienia lub w kształcie kuli.Z przodu raczej bez trawnika (po co problem z koszeniem) postaw na krzewy zadarniające byliny. Z tyłu trudno powiedzieć wszystko zależy od roli jaką ma spełniać ogród (może altana, grill,huśtawki,miejsce na ognisko,hamak opcji jest bardzo dużo)

Byliny to dobry pomysł ale tam jest ponad 200 m2...

Fontanna dosyć pretensjonalna na pierwszy rzut ale można pomyśleć. Może taka, żeby tylko wodę było widać...

Pergolę chcę zrobić podobną, w podobnym miejscu na działce ale w kolorze drewna i prostą, bez łuku.

Ogród ogólnie ma sam rosnąć, głównie rośliny, których nie trzeba podlewać ani pielęgnować :cool:, z naszej strefy klimatycznej. Znalazłam już trochę aranżacji z takimi roślinami na muratorze i w internecie.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, jak pociągnąć ścieżki, żeby zrobić ciekawy efekt, to będę wdzięczna. Jakaś oś widokowa, czy coś. :)

Dołączam zdjęcia domu.

DSC04156..jpg

DSC041581..JPG

Z roślin niewymagających polecam okrywowe jałowce, a do tego niewymagające szczodrzeńce, janowce, karłowe sosny.

Styl pergoli należy dobrać do stylu ogrodu.

Z tego co widzę, rośnie u was wiele brzózek - można utrzymać leśny charakter ogrodu, z wymienionymi przeze mnie na początku niewymagającymi roślinami. Uzupełnieniem mogą być róże pomarszczone, jarzębiny, berberysy itp. Ale wówczas pergola powinna być w stylu rustykalnym (np. niekorowanych bali) i porośnięta np. chmielem, winnikiem, winobluszczem, winoroślą japońską.

Jesli pergola ma być klasycznym łukiem z kratownicą, to wówczas pasują bardziej róże, szałwie, rozmaite krzewy kwitnące (krzewuszki, budleje, jasminowce, forsycje), lawenda itp.

Niestety, ogrodu, przy którym się nic nie robi - nie ma :)

Elfir, dzięki za propozycje roślin. Wiem, że trzeba robić, już trochę posadziliśmy tych krzaków, ale chcę to ograniczyć do minimum.

Nie marzę o idealnym trawniku bez chwastów i kretów :) Wręcz przeciwnie, chce mieć zwierzątka (czytałam Twoje wątki o ogrodzie ekologicznym :)

Myślałam o takiej pergoli:

pergola..jpg

Fontannę miałem na myśli taką zrobioną własnoręcznie: wiercisz dziurę na wylot w kamieniu pod spodem dajesz pompę w jakimś pojemniku i woda sączy się delikatnie z kamienia, można też takie kupić np.w formie kuli.

Byliny okrywowe grają rolę ściółki więc, jak nie chcesz zbyt dużo pielić i podlewać to jednak się na nie zdecyduj,mogą być również niskie okrywowe krzewy (hedera,rumianka,barwinek). Pod krzewami i drzewami okrywowe krzewy iglaste nie urosną. Do zadarniania dobre są też irgi np.Dammera,horyzontalna można uzyskać szybki efekt.

Z krzewów iglastych o małych wymaganiach ale dużej dekoracyjności (bez zabiegów) polecam kosodrzewiny.

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

W tym roku chcę zrobić wijącą się ścieżkę otoczoną rabatami (obszar zaznaczony na czerwono). Nie wiem tylko jakie rośliny tam posadzić. Szkieletem mają być iglaki te ze znakami zapytania i żeby miały tak do 5 m wysokości, bo blisko domu. Jedyne jakie przychodzą mi do głowy to thuja brabant :bash: ale może ktoś ma lepszy pomysł?

działka plan zagospodarowania11.jpg

działka plan zagospodarowania11.jpg

fredzia - jeśli roślima ma dorosnąć tylko do 3-5 metrów musi być karłowa. A więc docelową wysokość osiągnie po 30 latach. Ja ma szybciej urosnać do np. 3 m w 10 lat, oznacza to, że ma przyrosty po 30 cm rocznie. Więc po 10 latach - 3 m, po 20 - 6 m a po 30 - 9-10 m.

Kup sobie świerka serbskiego i go po prostu przycinaj.

z średnio silnie rosnących (po 10 latach ok 1,5-2 m) jest np. jodła korańska, świerk czarny "Beissnerii", sosna kłująca (Pinus pungens), sosna limba

Edytowane przez Elfir