BOHO 12.07.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 witam i mam pytanie mam w ogrodzie dalie, szybko wzrosły, przyszedł czas kwitnienia i...... katastrofa !rośliny wypuszczają pąki, ale te pąki pozostają zielone - nie wykształcają się z nich kwiaty.....na końcu łodyg pozostają zielone piłeczki, w ogóle nie przypominające kwiatów ani nawet nierozwiniętych kwiatów..... nie tworzą płatków..... co jest tego przyczyną ? co z tym można zrobić ? zaznaczam, ze roślinki były nawożone i są podlewane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 12.07.2010 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 nikt nie ma pomysłu co się dzieje z pąkami dalii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 12.07.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 a liście nie robią się brązowe i zaschnięte? nie wszystkie ale częśc? a jak ściniesz pąk jest miękki i jakby pusty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 13.07.2010 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 a liście nie robią się brązowe i zaschnięte? nie wszystkie ale częśc? a jak ściniesz pąk jest miękki i jakby pusty? liście i cała roślina wyglądają jak trzeba na jednych roślinach wszystkie pąki są w tym stanie, na innych - część paki są jasnozielone, twarde, nabrzmiałe, wodniste.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 13.07.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) to chyba nie to bo myślałem o szarej pleśni ale to by wyglądało jak w moim pytaniu znalazłem cos o szarej pleśni piwonii: "Szara pleśń piwonii powodowana przes Botrytis paeoniae Rodzaj objawów zależy od stadium wzrostu piwonii W okresie wyrastania pędów zgnilizna nasady łodyg, najpierw wodnista, potem szarawa, widać pleśń, łamią się, przewracają, potem czernieją i zasychają W okresie rozwoju pąkow kwiatowych, pąki gniją, czernieją i zasychają, na liściach rozległe gnilne plamy Zwalczanie: usuwać chore pędy u nasady i z przyległą ziemią Porażone pąki, kwiaty, liście usuwać , zbierać opadłe i niszczyć Ochrona chemiczna co 10-14 dni: Euparen Multi 50 WG, Rovral Flo 255 SC , Sadoplon 75 WP w stężeniu 0,2 % Sumilex 500 SC i Teldor 500 SC po 0,1 % " Edytowane 13 Lipca 2010 przez marius37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 też stawiam na szara pleśn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 15.07.2010 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 też stawiam na szara pleśn ale porażone są tylko pąki...... poza tym rośliny są w świetnym stanie..... żadnych oznak zgnilizny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.07.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Może to być szara pleśń. Zostały porażone nią pąki, potem grzyb przeniesie się na całą roślinę.Możliwe jest również żerowanie w pąkach szkodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 u mnie tak było z różami - pieknie rosły, tylko kwiaty zasychały w pąku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.07.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Widzę, że mamy podobne doświadczenia z różami. Ja musiałem wszystkie porażone pąki ściąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 16.07.2010 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 kwestia jest w tym, że pąki nie zasychają, ale są zielone, twarde, jędrne, nabrzmiałe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Aadam - sole mineralne są niezbędne roślinom do zycia, na czystym kwarcu (piasek) nic nie urośnie Miałeś chyba na myśli przenawożenie i zasolenie gleby (zbyt wysokie stężenie soli mineralnych). Starczy przepłukać ziemie duża ilością wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts