Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niewykształcone kwiaty dalii - co się z nimi dzieje ?

Recommended Posts

witam i mam pytanie

mam w ogrodzie dalie, szybko wzrosły, przyszedł czas kwitnienia i...... katastrofa !

rośliny wypuszczają pąki, ale te pąki pozostają zielone - nie wykształcają się z nich kwiaty.....

na końcu łodyg pozostają zielone piłeczki, w ogóle nie przypominające kwiatów ani nawet nierozwiniętych kwiatów..... nie tworzą płatków.....

co jest tego przyczyną ? co z tym można zrobić ?

zaznaczam, ze roślinki były nawożone i są podlewane....

a liście nie robią się brązowe i zaschnięte? nie wszystkie ale częśc? a jak ściniesz pąk jest miękki i jakby pusty?

liście i cała roślina wyglądają jak trzeba

na jednych roślinach wszystkie pąki są w tym stanie, na innych - część

paki są jasnozielone, twarde, nabrzmiałe, wodniste....

to chyba nie to bo myślałem o szarej pleśni ale to by wyglądało jak w moim pytaniu

znalazłem cos o szarej pleśni piwonii:

"Szara pleśń piwonii powodowana przes Botrytis paeoniae

Rodzaj objawów zależy od stadium wzrostu piwonii

W okresie wyrastania pędów zgnilizna nasady łodyg, najpierw wodnista, potem szarawa, widać pleśń, łamią się, przewracają, potem czernieją i zasychają

W okresie rozwoju pąkow kwiatowych, pąki gniją, czernieją i zasychają, na liściach rozległe gnilne plamy

Zwalczanie: usuwać chore pędy u nasady i z przyległą ziemią

Porażone pąki, kwiaty, liście usuwać , zbierać opadłe i niszczyć

Ochrona chemiczna co 10-14 dni: Euparen Multi 50 WG, Rovral Flo 255 SC , Sadoplon 75 WP w stężeniu 0,2 %

Sumilex 500 SC i Teldor 500 SC po 0,1 % "

Edytowane przez marius37

• 3 years później...

Aadam - sole mineralne są niezbędne roślinom do zycia, na czystym kwarcu (piasek) nic nie urośnie :)

Miałeś chyba na myśli przenawożenie i zasolenie gleby (zbyt wysokie stężenie soli mineralnych). Starczy przepłukać ziemie duża ilością wody.