Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upały a wypalona trawa,

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może coś konkretnego bo wręcz przeciwnie lepiej nawozić w ciągu dnia niż wieczorem lub rano gdy trawa jest już wilgotna ja widziałem informację żeby nie przechowywać na słońcu ale oczywiście nie wiem wszystkiego i mogę się mylić

Kurcze ja swoją trawę podlewam i koszę dość regularnie jak jestem na działce, ale w taki upał zastanawiam się nad sensem regularnego koszenia. Może lepiej żeby podrosła i miała cień, wtedy będzie mniej ją paliło ? Może kosić jak te upały przejdą i zmieni się temperatura lub najdzie chmur. Trawa była siana pod koniec kwietnia...

http://lh4.ggpht.com/_Ep2vEefRrRU/TDeUAdjLfdI/AAAAAAAAFQM/-DJYlRmmQ1w/s1024/P1010016.JPG

Edytowane przez m4rsh4ll

Yurec, witaj nasz Forumowy specjalisto od traw !

Pozdrowienia z Wodzisławia.

:) :) :)

Ok, ja za 2 tygodnie się wprowadzam więc daję słowo że będę PODLEWAĆ RANO.

Teraz podlewałam wieczorami z racji... odległości.

;)

I od razu pytanie, które gnębi nas wszystkich - czy taki wypalony trawnik da się jakoś odratować ?

Jeśli tak, to jak to zrobić ?

A pisałem i mówiłem PODLEWAĆ RANO a nie wieczorem. w takie skwary warto schłodzić w południe, a gdzie nawożenie letnie? w czerwcu powinno być.

Wiosenny nawóz został wypłukany nieważne jaki w tym roku KAŻDY.

PODLEWAĆ RANO.

To raczej nie jest lekarstwo na problemy trawnikowe ja mam podlewaną trawę o 22 i jedna sekcja załącza się o 24 co drugi dzień i nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian zdecydowanie stawiam na brak nawozu

Mówiłem i pisałem też, że jak niema innego wyjścia podlewać póżnym wieczorem jak ziemia ostygnie, czyli 22-24 przejdzie.

Swoją drogą w jakim celu masz tak dziwacznie ustawiony system - to bez sensu, ale i tak lepiej niż wczesnym wieczorem.

No i oczywiście letnia odżywka. Tam gdzie ziemia żyzna jest i w miarę przepuszczalna łatwiej jest utrzymać trawnik.

Gdzie glina, ił lub piach należy ściślej przestrzegać zasad.

ps.

witaj Aga witam wszystkich.

ten temat zaczyna być gorętszy niż temperatura na zewnątzr

:D

Wypaliło mi zupełnie trawę na szczycie skarpy dookoła domu - wystarczyło kilka dni jak mnie nie było w domu i nikt nie podlewał trawy - upały u nas na połedniu 33 stopnie i zero deszczu ...

Od trzech dni podlewam codziennie siano które kiedyś było trawą plus sypnąłem na ściernisko kilka garści azofoski.

Podlewam i obserwuję.

Jak trawa wstanie - dam znać.

Jak nie - też dam znać - i posieję nową oczywiście.

:D