amber 14.07.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 mnie sie wydaje ze z tego siana juz nic niewyrosnie, Raczej na pewno , masz dużą działkę nie wiem ile jest tam trawnika ale warto zamontować nawadnianie nie jest to aż takie drogie jak się wydaje i nie miałbyś teraz kłopotu z trawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 14.07.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 no mysle o tym juz trzeci rok mam 2500,to sporo do podlewania z wodociagów,a tym bardziej piaski,to co leje z weza to za chwile robi sie sucho itd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 14.07.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 A może coś konkretnego bo wręcz przeciwnie lepiej nawozić w ciągu dnia niż wieczorem lub rano gdy trawa jest już wilgotna ja widziałem informację żeby nie przechowywać na słońcu ale oczywiście nie wiem wszystkiego i mogę się mylić Konkret poniżej: http://images46.fotosik.pl/314/c8186ba38d1de38fmed.jpg Wiatr rozumiem ale o co chodzi z tym słońcem? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 14.07.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 możesz zrobić to na raty uruchomiając pojedyncze sekcje wtedy koszt rozłożysz w czasie sam mam piasek i znam ból Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No wiesz, ale nie ma sensu podlewać jak trawka głodna. nie? A co ja innego napisałam? NIE ma sensu nawożenie, jeśli trawnik NIE będzie podlewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorr 15.07.2010 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 siemka wszystkim!! ...Ciesiel ma sporo racji ... oprócz tego że mam pokaźny trawniczek to kupę lat w rolnictwie, trawnik mają i sąsiedzi. Mój nigdy nie widział konewki ani węża ,sąsiadów często - sprawa podobna jak z uprawami polowymi - przede wszystkim zboża i kukurydze,...mokra wiosna to super warunki dla wzrostu jednak nie dla korzenia,system korzeniowy staje się płytki gdyz nie ma potrzeby poszukiwania wody - gdy przychodzą upały to zaczyna się problem - gdyż korzeń jest płytko wykształcony i nie może pobierac wody z głębszych warstw gleby - tak samo jest z trawką. Kto nauczy trawkę podlewać ten musi to robić przez cały rok a w szczególności w takie upały jak teraz - podlewanie wieczorem może być zabójcze dla korzeni i roślin - jak koledzy wspominali - nad ranem!!!.. Podlewanie 5-cio czy 10-cio minutowe i tak nic nieda gdyż ciepło "wyłazi" z głębszych warstw gleby i odparowuje wilgoć z wierzchniej warstwy gleby. Mój trawniczek trzyma się dzielnie nie widząc wody - sąsiadki już nie tak kolorowo - w szczególności gdy zapomni o podlewaniu. Trawy staramy się nie kosić w czasie gdy są upały lub kosimy na najwyżeszej wysokości - pozwala to na większe zatrzymanie wilgoci w glebie - choć kośmy tylko jak musimy, świeżo ścięte źdźbła trawy bardzo szybko odparowują wodę przez co nastepuje znaczne szybsze przesuszanie korzeni to tyle ode mnie pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.07.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 A co ja innego napisałam? NIE ma sensu nawożenie, jeśli trawnik NIE będzie podlewany. Aleś ty nerwowa... To ten upał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 15.07.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Aga, będę w twojej okolicy w najbliższym czasie kilka razy, zobaczę co trzeba zrobić. Ooooo, to super, zapraszam serdecznie ! Posyłam mój nr telefonu na priv. Zdzwonimy się. Chociaż nie wiem, czy będzie co ratować... dwa - trzy ostatnie dni były krytyczne. To już jak u niektórych - siano. Tak się przejęłam, że spałam dzisiaj na budowie, wstałam z ptaszkami i zaczęłam podlewać trawę o 4.30 rano, hahaha ! Myślę, że czeka mnie wertkulacja na jesień. Albo zakładanie nowego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 15.07.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 a ja wvczoraj skosiłem to siano , kosiarka na maksa w dół , zostały wielkie ilości skoszonego siana trawa się przezedziła , solidnie podlałem to ściernisko , i zobaczymy co będzie , jak nic , to się zasieje jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 15.07.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 U nas tez siano, od 2 tygodni w sumie nie widzialam, ale nie mam zludzen... daleko mamy, nikt nie podlewa... najwyzej bedziemy znow siac na jesien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 15.07.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Konkret poniżej: http://images46.fotosik.pl/314/c8186ba38d1de38fmed.jpg Wiatr rozumiem ale o co chodzi z tym słońcem? M. Musiałem zaciągnąć języka bo taki napis udało mi się znaleźć tylko na opakowaniu Florovit z żelazem i informacja od przedstawiciela była bardzo ogólnikowa czyli wiem że nic nie wiem , natomiast dowiedziałem się że przy silnym nasłonecznieniu może nastąpić uwolnienie składników nawozu i wypalić trawę, ale to może , moim zdaniem należy do tego podejść z dużym dystansem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 15.07.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Do tej pory założyłem 4-5 trawników na różnych działkach. Na pierwszy chuchałem i dmuchałem - po 3 latch szag go trafił.Te ostatnio zakładane nie podlewam , jeden mały nawożę raz do roku, większy wcale, zero nawozów - te trawniki mają się przystosować do upodobań właściciela (właściciel nie jest niewolnikiem trawnika - posiał i bedzie go kosił ale na więcej nie ma czasu). Mija kilka lat i sobie trawniki radzą - bo żywe chce żyć tylko nie rozleniwiać.Na jednej z działek bywało, że trawnik po kilkutygodniowym skwarze wysychał na siano - po 2-3 ulewach odżywał, odrastał i znowu od późnego lata był zielony. Tak na prawdę to najwięcej to zależy od gatunków trawy, typu gleby (właściwości sorbcyjnych) i stosunków wodnych w gruncie. Nie ma jednego słusznego scenariusza i patentu na zadowolenie w trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 15.07.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Musiałem zaciągnąć języka bo taki napis udało mi się znaleźć tylko na opakowaniu Florovit z żelazem i informacja od przedstawiciela była bardzo ogólnikowa czyli wiem że nic nie wiem , natomiast dowiedziałem się że przy silnym nasłonecznieniu może nastąpić uwolnienie składników nawozu i wypalić trawę, ale to może , moim zdaniem należy do tego podejść z dużym dystansem Dokładnie tak - to informacja z opakowania Florovitu. Dziekuję za wyjaśnienie i pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 29.07.2010 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 czy po tych upalnych dniach a teraz deszczach trawa wam sie poprawiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.07.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 tak, moja zaczeła odbijać, dostała jeszcze nawozu , i zaczyna rosnąć są jeszcze placki ale powoli sie zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 29.07.2010 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 bo u mnie w niekturych miejscach az sie zrobiły czarne plamy ok 2 m2,chyba z tego juz nic nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.07.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 O, ożył jeden z moich ulubionych wątków. U mnie lekka poprawa - trawka ożywa. Powoli, ale jednak. Jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.07.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Aaaaaa, i wczoraj wysypałam jeszcze nawóz. Teraz będę sobie bacznie obserwować. Ale i tak na jesień chcę zrobić wertykulację z piaskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 30.07.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Na jesieni warto zrobić dosiewki trawy, nie wiem dlaczego tak się dzieje ale jesienne trawniki są ładniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.07.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Taki też mam plan. Tam, gdzie puste placki nie pokryją się - będziemy dosiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts