Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Upały a wypalona trawa,

Recommended Posts

mnie sie wydaje ze z tego siana juz nic niewyrosnie,

Raczej na pewno , masz dużą działkę nie wiem ile jest tam trawnika ale warto zamontować nawadnianie nie jest to aż takie drogie jak się wydaje i nie miałbyś teraz kłopotu z trawą

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może coś konkretnego bo wręcz przeciwnie lepiej nawozić w ciągu dnia niż wieczorem lub rano gdy trawa jest już wilgotna ja widziałem informację żeby nie przechowywać na słońcu ale oczywiście nie wiem wszystkiego i mogę się mylić

Konkret poniżej:

http://images46.fotosik.pl/314/c8186ba38d1de38fmed.jpg

Wiatr rozumiem ale o co chodzi z tym słońcem?

M.

siemka wszystkim!! :-)

...Ciesiel ma sporo racji ...

oprócz tego że mam pokaźny trawniczek to kupę lat w rolnictwie, trawnik mają i sąsiedzi. Mój nigdy nie widział konewki ani węża ,sąsiadów często - sprawa podobna jak z uprawami polowymi - przede wszystkim zboża i kukurydze,...mokra wiosna to super warunki dla wzrostu jednak nie dla korzenia,system korzeniowy staje się płytki gdyz nie ma potrzeby poszukiwania wody - gdy przychodzą upały to zaczyna się problem - gdyż korzeń jest płytko wykształcony i nie może pobierac wody z głębszych warstw gleby - tak samo jest z trawką. Kto nauczy trawkę podlewać ten musi to robić przez cały rok a w szczególności w takie upały jak teraz - podlewanie wieczorem może być zabójcze dla korzeni i roślin - jak koledzy wspominali - nad ranem!!!.. Podlewanie 5-cio czy 10-cio minutowe i tak nic nieda gdyż ciepło "wyłazi" z głębszych warstw gleby i odparowuje wilgoć z wierzchniej warstwy gleby. Mój trawniczek trzyma się dzielnie nie widząc wody - sąsiadki już nie tak kolorowo - w szczególności gdy zapomni o podlewaniu. Trawy staramy się nie kosić w czasie gdy są upały lub kosimy na najwyżeszej wysokości - pozwala to na większe zatrzymanie wilgoci w glebie - choć kośmy tylko jak musimy, świeżo ścięte źdźbła trawy bardzo szybko odparowują wodę przez co nastepuje znaczne szybsze przesuszanie korzeni

to tyle ode mnie :-)

pozdrawiam serdecznie

Aga, będę w twojej okolicy w najbliższym czasie kilka razy, zobaczę co trzeba zrobić.

Ooooo, to super, zapraszam serdecznie !

Posyłam mój nr telefonu na priv.

Zdzwonimy się.

;)

Chociaż nie wiem, czy będzie co ratować... dwa - trzy ostatnie dni były krytyczne.

To już jak u niektórych - siano. :(

Tak się przejęłam, że spałam dzisiaj na budowie, wstałam z ptaszkami i zaczęłam podlewać trawę o 4.30 rano, hahaha !

Myślę, że czeka mnie wertkulacja na jesień.

Albo zakładanie nowego trawnika.

:(

Konkret poniżej:

http://images46.fotosik.pl/314/c8186ba38d1de38fmed.jpg

Wiatr rozumiem ale o co chodzi z tym słońcem?

M.

Musiałem zaciągnąć języka bo taki napis udało mi się znaleźć tylko na opakowaniu Florovit z żelazem i informacja od przedstawiciela była bardzo ogólnikowa czyli wiem że nic nie wiem , natomiast dowiedziałem się że przy silnym nasłonecznieniu może nastąpić uwolnienie składników nawozu i wypalić trawę, ale to może , moim zdaniem należy do tego podejść z dużym dystansem

Do tej pory założyłem 4-5 trawników na różnych działkach. Na pierwszy chuchałem i dmuchałem - po 3 latch szag go trafił.

Te ostatnio zakładane nie podlewam , jeden mały nawożę raz do roku, większy wcale, zero nawozów - te trawniki mają się przystosować do upodobań właściciela (właściciel nie jest niewolnikiem trawnika - posiał i bedzie go kosił ale na więcej nie ma czasu). Mija kilka lat i sobie trawniki radzą - bo żywe chce żyć tylko nie rozleniwiać.

Na jednej z działek bywało, że trawnik po kilkutygodniowym skwarze wysychał na siano - po 2-3 ulewach odżywał, odrastał i znowu od późnego lata był zielony.

Tak na prawdę to najwięcej to zależy od gatunków trawy, typu gleby (właściwości sorbcyjnych) i stosunków wodnych w gruncie. Nie ma jednego słusznego scenariusza i patentu na zadowolenie w trawnika.

Musiałem zaciągnąć języka bo taki napis udało mi się znaleźć tylko na opakowaniu Florovit z żelazem i informacja od przedstawiciela była bardzo ogólnikowa czyli wiem że nic nie wiem , natomiast dowiedziałem się że przy silnym nasłonecznieniu może nastąpić uwolnienie składników nawozu i wypalić trawę, ale to może , moim zdaniem należy do tego podejść z dużym dystansem

Dokładnie tak - to informacja z opakowania Florovitu. Dziekuję za wyjaśnienie i pozdrawiam,

Maciek

• 2 weeks później...