Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZGŁOSZONE PROBLEMY do rozwiązania / naprawy

ponury63

Recommended Posts

Jasne, wątek subskrybujemy, ale na forum powinniśmy mieć tylko subskrypcje. Różnica w pisowni wzięła się z upodobnienia między łacińskimi subscribere 'podpisywać' i subscriptio 'podpis' - tak znalazłem w sieci (nie jestem polonistą).

Aktualnie naliczyłem na jednej podstronie 3 byki i 2 poprawne formy.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne, wątek subskrybujemy, ale na forum powinniśmy mieć tylko subskrypcje. Różnica w pisowni wzięła się z upodobnienia między łacińskimi subscribere 'podpisywać' i subscriptio 'podpis' - tak znalazłem w sieci (nie jestem polonistą).

Aktualnie naliczyłem na jednej podstronie 3 byki i 2 poprawne formy.

:o:o:o

Masz rację, właśnie sprawdziłam w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN (Internetowi w takich sytuacjach nie wierzę)i jak byk stoi "subskrypcja", a wydawało mi się, że odmiana to pewnik :bye:

Masz rację, właśnie sprawdziłam w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN (Internetowi w takich sytuacjach nie wierzę)i jak byk stoi "subskrypcja", a wydawało mi się, że odmiana to pewnik :bye:

A do tego skryba, skrypt - a to wciąż ta sama rodzina wyrazów :D

A do tego skryba, skrypt - a to wciąż ta sama rodzina wyrazów :D

No i bądź tu człowieku mądry, bo wielbłąd może być dwugarbny, albo może nie mieć dwóch garbów, tylko jeden

: lol2:

Ps. Dlaczego zamiast podskakującej roześmianej paszczy wychodzi mi ":Lol2" :o

No i bądź tu człowieku mądry, bo wielbłąd może być dwugarbny, albo może nie mieć dwóch garbów, tylko jeden

: Lol2:

Ps. Dlaczego zamiast podskakującej roześmianej paszczy wychodzi mi ":Lol2" :o

Poniewaz zamiast

powinno byc

To znaczy male "l" i zadnej spacji pomiedzy ":" a "l"

Pozdrawiam

Poniewaz zamiast

powinno byc

To znaczy male "l" i zadnej spacji pomiedzy ":" a "l"

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

Hmm, ja klikam na paszczę na obrazku, zakładając, że tam wszystko jest jak należy. Może fachowcy to potrafią to naprawić, tym bardziej, że inne paszcze wchodzą jak należy :yes:

Dw-u - tu -u- to interfiks łączący dwa elementy (dw- (rdzeń liczebnika) i garb), bardzo rzadki w j. polskim, najczęściej mamy -o-, np. list-o-nosz, dług-o-pis itd.

Dwóch - tu -ó- jest w rdzeniu wyrazu i wymienia się w odmianie na -o-: dwoje, dwoma. Oboczność ó : o jest spowodowana różnicą iloczasową dawnego o (tu, gdzie o było długie, mamy dziś ó; gdzie było krótkie jest o; ten sam mechanizm powoduje wymianę typu bóbr:bobra, dóbr:dobry).

Dw-u - tu -u- to interfiks łączący dwa elementy (dw- (rdzeń liczebnika) i garb), bardzo rzadki w j. polskim, najczęściej mamy -o-, np. list-o-nosz, dług-o-pis itd.

Dwóch - tu -ó- jest w rdzeniu wyrazu i wymienia się w odmianie na -o-: dwoje, dwoma. Oboczność ó : o jest spowodowana różnicą iloczasową dawnego o (tu, gdzie o było długie, mamy dziś ó; gdzie było krótkie jest o; ten sam mechanizm powoduje wymianę typu bóbr:bobra, dóbr:dobry).

Dziękuję za objaśnienie i podziwiam Twoją wiedzę :yes:

• 3 weeks później...

Widać problem prawidłowej pisowni słowa SUBSKRYPCJA jest błahy... Szkoda...

Może zadam inny temat: dlaczego mam w podpisie "FORUMOWICZ to brzmi dumnie", skoro powinno pisać się FOROWICZ?

O jesteś dobra duszo :)

Co na czerwonych przyciskach mam +Reply to Thread

QUICK REPLY

Post Quick Reply

Go Advaced

Zamiast dzisiaj, mam Today - wczoraj Yesterday itd - a sama nic nie dłubałam :(

o tak

http://img842.imageshack.us/img842/355/problemfy.jpg