budowlany_laik 19.07.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Jasne, wątek subskrybujemy, ale na forum powinniśmy mieć tylko subskrypcje. Różnica w pisowni wzięła się z upodobnienia między łacińskimi subscribere 'podpisywać' i subscriptio 'podpis' - tak znalazłem w sieci (nie jestem polonistą). Aktualnie naliczyłem na jednej podstronie 3 byki i 2 poprawne formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.07.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Jasne, wątek subskrybujemy, ale na forum powinniśmy mieć tylko subskrypcje. Różnica w pisowni wzięła się z upodobnienia między łacińskimi subscribere 'podpisywać' i subscriptio 'podpis' - tak znalazłem w sieci (nie jestem polonistą). Aktualnie naliczyłem na jednej podstronie 3 byki i 2 poprawne formy. :o:o Masz rację, właśnie sprawdziłam w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN (Internetowi w takich sytuacjach nie wierzę)i jak byk stoi "subskrypcja", a wydawało mi się, że odmiana to pewnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.07.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Mam nowy problem - jeśli nie zaznaczę " zaawansowana edycja" przed pisaniem posta tylko w trakcie to ginie mi wszystko co napisałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.07.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 :o:o Masz rację, właśnie sprawdziłam w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN (Internetowi w takich sytuacjach nie wierzę)i jak byk stoi "subskrypcja", a wydawało mi się, że odmiana to pewnik A do tego skryba, skrypt - a to wciąż ta sama rodzina wyrazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.07.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 A do tego skryba, skrypt - a to wciąż ta sama rodzina wyrazów No i bądź tu człowieku mądry, bo wielbłąd może być dwugarbny, albo może nie mieć dwóch garbów, tylko jeden : lol2: Ps. Dlaczego zamiast podskakującej roześmianej paszczy wychodzi mi ":Lol2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 21.07.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No i bądź tu człowieku mądry, bo wielbłąd może być dwugarbny, albo może nie mieć dwóch garbów, tylko jeden : Lol2: Ps. Dlaczego zamiast podskakującej roześmianej paszczy wychodzi mi ":Lol2" Poniewaz zamiast : Lol2:powinno byc To znaczy male "l" i zadnej spacji pomiedzy ":" a "l" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.07.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Poniewaz zamiast : Lol2:powinno byc To znaczy male "l" i zadnej spacji pomiedzy ":" a "l" Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź. Hmm, ja klikam na paszczę na obrazku, zakładając, że tam wszystko jest jak należy. Może fachowcy to potrafią to naprawić, tym bardziej, że inne paszcze wchodzą jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.07.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No i bądź tu człowieku mądry, bo wielbłąd może być dwugarbny, albo może nie mieć dwóch garbów, tylko jeden Jesteś pewna, że chcesz dostać odpowiedź? Bo ja mogę napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.07.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jesteś pewna, że chcesz dostać odpowiedź? Bo ja mogę napisać... Poproszę, w tych okolicznościach wszystko mężnie przyjmę na klatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 21.07.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dw-u - tu -u- to interfiks łączący dwa elementy (dw- (rdzeń liczebnika) i garb), bardzo rzadki w j. polskim, najczęściej mamy -o-, np. list-o-nosz, dług-o-pis itd.Dwóch - tu -ó- jest w rdzeniu wyrazu i wymienia się w odmianie na -o-: dwoje, dwoma. Oboczność ó : o jest spowodowana różnicą iloczasową dawnego o (tu, gdzie o było długie, mamy dziś ó; gdzie było krótkie jest o; ten sam mechanizm powoduje wymianę typu bóbr:bobra, dóbr:dobry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.07.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dw-u - tu -u- to interfiks łączący dwa elementy (dw- (rdzeń liczebnika) i garb), bardzo rzadki w j. polskim, najczęściej mamy -o-, np. list-o-nosz, dług-o-pis itd. Dwóch - tu -ó- jest w rdzeniu wyrazu i wymienia się w odmianie na -o-: dwoje, dwoma. Oboczność ó : o jest spowodowana różnicą iloczasową dawnego o (tu, gdzie o było długie, mamy dziś ó; gdzie było krótkie jest o; ten sam mechanizm powoduje wymianę typu bóbr:bobra, dóbr:dobry). Dziękuję za objaśnienie i podziwiam Twoją wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 06.08.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 :o:o Masz rację, właśnie sprawdziłam w trzytomowym słowniku języka polskiego PWN (Internetowi w takich sytuacjach nie wierzę)i jak byk stoi "subskrypcja", a wydawało mi się, że odmiana to pewnik Widać problem prawidłowej pisowni słowa SUBSKRYPCJA jest błahy... Szkoda... Może zadam inny temat: dlaczego mam w podpisie "FORUMOWICZ to brzmi dumnie", skoro powinno pisać się FOROWICZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 08.08.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Na indywidualne życzenie dawaliśmy taką rangę: forowicz. A ponieważ forumowicz się przyjęło, uznajemy taką formę jako prawidłową. Na inne zgłoszenia zareagujemy. Dziękujemy za czujność. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.08.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Kilka dni minęło... i nic.... myślałam, że ktoś kto dłubie na forum zobaczył co zrobił i poprawi, jednak nie - jakoś na stałe przenieśliśmy się do strefy anglojęzycznej Zapewniam, że sama nic nie dłubałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.08.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Przypominam się... po polsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Może w końcu Redakcja da głos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.08.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Gosiek,ale o co chodzi? Komu zgłaszałaś problem? Do mnie forum mówi po polsku nieustannie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.08.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 O jesteś dobra duszo Co na czerwonych przyciskach mam +Reply to Thread QUICK REPLY Post Quick Reply Go Advaced Zamiast dzisiaj, mam Today - wczoraj Yesterday itd - a sama nic nie dłubałam o tak http://img842.imageshack.us/img842/355/problemfy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 17.08.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Gosiu, wejdź w zaawansowane ustawienia swojego profilu i sprawdź, jaki masz język ustawiony - powinna być zaznaczona opcja "domyślny dla forum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.08.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Dzięki zadziałało... ale po ustawieniu na polski a myślałam, że jeśli sama nie grzebię to nic zmienić się nie może:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts