Greengaz 05.04.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Na chwilę obecną tak, masz prawo. Najprawdopodobniej jednak dział ogłoszeń drobnych będzie miał swój własny regulamin, w którym będzie sprecyzowane, jakie ogłoszenia są tam dopuszczalne i wtedy rzecz się wyklaruje. J. Domyślam się, że chodzi o uniemożliwienie ogłaszania się firmom. Pozostaną wówczas. Oddam gruz za darmo. Sprzedam 60 szt. stempli. Kupię działkę na Mazurach. Poszukuję hydraulika okolice Pcimia Umywalkę ręcznie malowana sprzedam itd. Przejrzałem ostatnie wpisy w dziale Ogłoszenia. Na 70 pierwszych z brzegu 59 to firmy Po takiej decyzji dział ogłoszeń umiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.04.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Reasumujac zawartosc stopki:- nie wolno linkowac do swojego ogloszenia w dziale ogloszenia- wolno chyba zrobic wpis do skontaktowania sie przez PW- stopka nie moze miec charakteru komercyjnego PP i regulamin forum: czekac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.04.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 OK. Czyli jest decyzja do egzekwowania. Sygnatura zmieniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Tak, też się temu działowi przyglądałem i też na to zwróciłem uwagę. Mam wrażenie jednak, że dział "ogłoszenia drobne" jest właśnie po to, żeby forumowicze mieli gdzie ogłosić, że oddadzą gruz bądź sprzedadzą stemple po budowie. Nie jest to tablica darmowych ogłoszeń dla firm. W sumie.... może to jednak i nie byłby głupi pomysł, żeby obok działu "ogłoszenia drobne" zrobić osobny dział "ogłoszenia firm"? Najwyżej obwarowując go zasadami wykluczającymi przerodzenie się go w śmietnik zasrany ogłoszeniami wszystkich możliwych firm i firemek, w większości jednopostowców? Tak na szybko, mogłyby to być zasady pozwalające na umieszczenie jednego postu-ogłoszenia każdemu forumowiczowi z dorobkiem minimum stu postów na forum, forumowiczowi aktywnie udzielającemu się na forum (to mogłoby być trudne do jednoznacznej weryfikacji). Droga Redakcjo, może warto taki pomysł rozpatrzyć. Te reklamy tak czy tak są, mniej lub bardziej zawoalowane, a jak ta i kilka innych dyskusji dowodzi, obecna ich forma tylko smrodek zostawia. Zabronić totalnie byłoby trudno, bo w praktyce musiałoby to oznaczać całkowity zakaz wypowiadania się przez zawodowców na tematy związane z ich profesją, a to przecież byłby idiotyzm. A tak, byłoby jawnie, czysto i według jasnych reguł. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.04.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Tak, też się temu działowi przyglądałem i też na to zwróciłem uwagę. Mam wrażenie jednak, że dział "ogłoszenia drobne" jest właśnie po to, żeby forumowicze mieli gdzie ogłosić, że oddadzą gruz bądź sprzedadzą stemple po budowie. Nie jest to tablica darmowych ogłoszeń dla firm. W sumie.... może to jednak i nie byłby głupi pomysł, żeby obok działu "ogłoszenia drobne" zrobić osobny dział "ogłoszenia firm"? Najwyżej obwarowując go zasadami wykluczającymi przerodzenie się go w śmietnik zasrany ogłoszeniami wszystkich możliwych firm i firemek, w większości jednopostowców? Tak na szybko, mogłyby to być zasady pozwalające na umieszczenie jednego postu-ogłoszenia każdemu forumowiczowi z dorobkiem minimum stu postów na forum, forumowiczowi aktywnie udzielającemu się na forum (to mogłoby być trudne do jednoznacznej weryfikacji). Droga Redakcjo, może warto taki pomysł rozpatrzyć. Te reklamy tak czy tak są, mniej lub bardziej zawoalowane, a jak ta i kilka innych dyskusji dowodzi, obecna ich forma tylko smrodek zostawia. Zabronić totalnie byłoby trudno, bo w praktyce musiałoby to oznaczać całkowity zakaz wypowiadania się przez zawodowców na tematy związane z ich profesją, a to przecież byłby idiotyzm. A tak, byłoby jawnie, czysto i według jasnych reguł. J. nooo jest jakas inicjatywa.... ale weryfikacja 100postow -200postow itd. moze zaszkodzic a nie pomoc firemka natrzepie 100 postow na zasadzie wrzucenia smieci. Ja szczerze mowiac juz nawet widze aplikacje do automatycznego dodawania takich postow napisanie tego nie byloby zbyt skomplikowane i malo tego: jeszcze bym ja zaczal na allegro sprzedawac program do generowania postow na forum muratora Ja jestem za normalna cena PP, jasnym regulaminem, niech te pieniadze z PP pojda w czesci na wynagrodzenia dla moderatorow, posprzatac to forum i juz. W takiej formie bede jednym z pierwszych klientow PP w wersji 2.0 bo wersja obecna to chyba jakas "BETA" jest... Ale jest jeszcze jeden aspekt na ktory ktos zwrocil uwage gdzies we wczesniejszych wpisach: Zadanie pytania przez uzytkownika forum skutkuje ponoc zasypaniem jego skrzynki ofertami... jak ten proceder zwalczyc? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.04.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 zalozylem nowy watek i ankiete ... wrzucam ja do stopki ... zeby ja spopularyzowac http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213966-Nowy-w%C4%85tek-i-sp%C5%82ywaj%C4%85ce-oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dlatego dodałem ten punkt o aktywnym uczestniczeniu w życiu forum. Mogłoby to być weryfikowane wedle uznania nas, moderatorów, ale pewnie znów by była to kość niezgody, jak znam życie W każdym razie chodzi mi o to, że posty tworzone przez boty byłyby moderowane tak czy tak, a aktywny forumowicz, którego aktywność ogranicza się do napisania 100 razy "zgadzam się z powyższym" w stu osobnych wątkach... cóż, taki właśnie byłby weryfikowany negatywnie przez moderatorów To zresztą nie musi być sto postów, może to być i tysiąc. Albo inna metoda i im dłużej o niej myślę, tym bardziej mi się podoba: w ogóle może nie być żadnej granicy postów, a jedynie przyznanie prawo do ogłaszania się jako nagrody w dowód uznania za aktywność na forum, weryfikacja mogłaby być jawna, choćby za pomocą ankiety, wystawianej przez redakcję na wniosek zainteresowanego. Tenże mógłby sobie wtedy w stopkę nawet wstawić linka do tejże ankiety wraz z prośbą o klikanie przez wszystkich uważających, że jest pomocny. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jest to jakiś pomysł, pytanie czy do dyskusji? Przypominam raz jeszcze początek. Zaczęło się od kilkukrotnego podniesienia stawek za profil płatny. Ta decyzja spotkała się z jednoznacznym odporem. Patrz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212942-Płatny-profil-masakraBronię swojego stanowiska.Obniżyć stawki do wartości dostępnej dla większości użytkowników i dopiero wówczas zabrać się "z krzyża" za moderowanie.Kasa z takiego podejścia z pewnością będzie większa, niż z kilku za 2 000 rocznie.Widzę też dodatkowy plus. Automatycznie wyczyści się forum z pieniaczy, obrzucania błotem, nic nie wnoszących dyskusji, itd. Nikt, kto ma trochę oleju w głowie, nie będzie wypisywał bzdur firmując je swoim logo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.04.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 a ja mam inny pomysl... na jakims tam forum widzialem kiedys taki przycisk "pomogl mi" autor danego watku zadawal pytanie i osobom ktore na niego opowiedzialy mogl przyznac punkcik za pomoc. Moze taka ilosc punkcikow za pomoc bylaby jakis realny wspolczynnik przydatnosci lub nie danego uzytkownika forum, przy czym znowu tutaj trzeba by bylo to werfikowac, aby multikonta nie zadzialaly Ech trudny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.04.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Nie pisze w stopce wprost czym się zajmuję - trzeba dopiero kliknąć. Kiedyś pisałam w stopce "Projektowanie ogrodów" ale Redakcja kazała mi zamienić właśnie na "tym się zajmuję". Nie usuwam ze stopek przekierowań do działu "Ogłoszenia drobne" o ile samo przekierowanie nie ma tekstu reklamowego. Usuwam tylko przekierowania do stron zewnętrznych oraz zapisy w stylu "wykonuję instalacje". Potwierdzamy: Interpretacja Elfir jest obowiązująca na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.04.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Greengaz no wlasnie akurat w moim przypadku to jest problem... Czlowiek jest tylko czlowiekiem, ma slabsze dni, malo tego, czasami po nocnym wypadzie z chlopakami zdarzylo mi sie wrocic i cos tam skrobnac na FM... Zakladalem profil jako zupelnie prywatny uzytkownik... a teraz te moje nocne wypociny z PP zostalyby oznaczone logo i nazwa firmy Malo tego... nie da sie nawet teraz przejrzec wszytskich postow, moge ostatnie 20stron.... a wyswietlaja sie wszystkie..... W PP powinna byc opcja wyboru czy przy danym poscie ma byc wyswietlana informacja z PP czy wpis jest zupelnie prywatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 a ja mam inny pomysl... na jakims tam forum widzialem kiedys taki przycisk "pomogl mi" autor danego watku zadawal pytanie i osobom ktore na niego opowiedzialy mogl przyznac punkcik za pomoc. Jest to bardzo dobre rozwiązanie pod wieloma względami, pozwoliłoby rozwiązać zarówno problem prawa do publikacji ogłoszenia w takim dziale ("ogłoszenia firm"), jak i szybko odsiać ludzi faktycznie udzielających się, pomagających innym od pieniaczy i osób pisujących dla samego pisania, pomysł ten był już tu kilka razy postulowany właśnie z tego drugiego powodu. Nie wiem jednak, czy jego implementacja jest taka prosta, czy aby nie zależy to od samego "silnika" forum. Tu musieliby się wypowiedzieć informatycy... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 05.04.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) ... Na zadane przez fightera pytanie dotyczące stopki nie odpowiadałem, bo czekałem na odpowiedź ze strony redakcji forum, ta zaś jest negatywna. Elfir już zmodyfikowała stopkę i Was też o to proszę. J. http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Elfir http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Nie pisze w stopce wprost czym się zajmuję - trzeba dopiero kliknąć. Kiedyś pisałam w stopce "Projektowanie ogrodów" ale Redakcja kazała mi zamienić właśnie na "tym się zajmuję". Nie usuwam ze stopek przekierowań do działu "Ogłoszenia drobne" o ile samo przekierowanie nie ma tekstu reklamowego. Usuwam tylko przekierowania do stron zewnętrznych oraz zapisy w stylu "wykonuję instalacje". Potwierdzamy: Interpretacja Elfir jest obowiązująca na forum. To jak w końcu to jest?? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.04.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Pewnie Jarek nie skonsultował swojej wypowiedzi z redakcją? A może odwrotnie - kto to może wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.04.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 największym problemem tego forum jest brak przejrzystych zasad i moderatorów z prawdziwego zdarzenia. Być morze taka formuła jaka jest teraz - moderatorzy "społeczni" - sprawdzała się na etapie rozwoju forum, natomiast teraz forum pada ofiarą swojego własnego sukcesu - i widać wyraźnie, że dotychczasowa formuła jest niewystarczająca.....co wyraźnie widać z w/w wypowiedzi.... Dokladnie... w 100% sie zgadzam... Tu sa w tej chwili potrzebni zawodowi, etatowi moderatorzy... Jak sie ma forum gdzie dodaje sie kilkaset postow dziennie to trzeba miec nad tym jakas jakies panowanie... zwlaszcza gdy czerpie sie zyski z reklamodawcow.... Redakcjo... pora zainwestowac troszke w forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.04.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłasza taka propozycję:Na innych forach panuje taki zwyczaj że moderator który edytuje/kasuje posty podpisuje się pod swoją moderacją (podaje nawet punkt regulaminu forum które zostało złamane) i jeżeli są jakieś wątpliwości to wiadomo do kogo się zgłosić. Natomiast na forum Muratora nie wiadomo kto, kiedy i dlaczego skasował dany post po porostu wolna amerykanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Zajrzałem dzisiaj na swoje ogłoszenie.Zgadnijcie co znalazłem. Poszczególne wpisy w moim ogłoszeniu poprzedzielane są reklamami konkurencji. Już nie jest potrzebny regulamin, kilku profesjonalnych moderatorów. To co było pisane powyżej już jest nieaktualne.Coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Zgłaszaj do moderacji, usuniemy. Jak pisałem, jesteśmy tylko moderatorami, nie wróżkami, nie śledzimy CAŁEGO forum i WSZYSTKICH wątków. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.04.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie wiem jak to zrobicie, bo pewnie Redakcja dogadała się z Googlem na AdSense. Stąd zalew reklam na forum ukazujących się wg słów-kluczy.Nawiasem mówiąc, upada tym samym profil płatny. jako bezsensowny, gdyż przy każdym wpisie z moim profilem natychmiast ukaże się reklama konkurencji właśnie z racji zawartości słów-kluczy.Tak właśnie się dzieje w chwili obecnej np. w moim ogłoszeniu z racji wielokrotności powtarzania takich słów. Prześledziłem również swoje wpisy na innych forach nt. interesujących mnie problemów i wszędzie jest również reklama konkurencji.Przy okazji. Ponownie zmoderowano moje ogłoszenie usuwając dane teleadresowe. Ogłoszenie bez nich nie ma sensu. Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 OK, myślałem, że chodzi Ci o wpisy forumowe konkurencji. Żadnych innych w tamtym wątku nie zauważyłem z tego prostego powodu, że używam adblocka, który wszystkie reklamy wycina w pierony.Twoją frustrację rozumiem i choć faktycznie na te "wyskakujące" reklamy nie mam jako moderator żadnego wpływu, to jednocześnie myślę, że nie ma to aż tak dużego wpływu na potencjalnych klientów. W końcu ktoś, kto szuka jakichś branżystów na forum dyskusyjnym, będzie raczej nakierowany na normalne posty, a wyskakujące reklamy potraktuje normalnie, tak, jak zwykle się takie reklamy traktuje: jak śmieci. Druga rzecz, że każdy świadomy internauta używa adblockerów i tych reklam po prostu nie widzi... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts