santoszwp.pl 15.08.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Rzeczywiście projektant Cię nie lubi skoro aż takie ostrogi i takie zbrojenie Ci wrzucił - chociaż oni zwykle wrzucają zbyt duże - boją się że te minimalne zbrojenie które wychodzi w programie jednak nie da rady i zwykle przesadzają. Natomiast co do folii - ja nie dawałem bo wibrator tak mocno wibruje że beton i tak wleci praktycznie wszedzie a tu folia moze tylko ułatwiać poślizg, co oczywiscie przy zastosowaniu wibratora nie ma kompletnie zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.08.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Folia to chyba ba "styro" aby beton nie wpływał pomiedzy płyty i nie tworzyły się mostki.Ale to zaczerpnięte z tematu podłogówki więc mogę sie mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.08.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Styro na płycie się nie roizchodzi, jak jest ciasno zrobiony a dodatkowo jak u mnie połatany pianką, mnie zalecali zrobić żeby beton przy wylewaniu się "ślizgał" bo podobno wtedy lepiej się leje, ale jak juz mówiłem wibrator załatwił swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.08.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Zbrojenia ciąg dalszy, w piątek wziąłem urlop i z pomocą małżonki wiązaliśmy siatki, w chwili obecnej jest już cała dolna, teraz powinno być już łatwiej. http://samobudowa.pl/foto/3zbrojenie1.jpghttp://samobudowa.pl/foto/3zbrojenie2.jpg Ponieważ wielkimi krokami zbliża się zalewanie, a ja mam kilka wątpliwości, bardzo proszę o pomoc doświadczonych już budujących, którzy ten etap mają za sobą:1. Jak zabezpieczyć styropian, przed złamaniem pod wpływem zalewania (chodzi o pionowe płyty), problem polega na tym, że one mają prawie metr, a w chwili obecnej ich zasypywanie (od zewnątrz) powoduje, zapadanie się styropianu do środka.2. Czy na te płyty (od zewnątrz) nakładać siatkę i klej, czy wystarczy przyczepić folie kubełkową (właśnie czy folie kubełkową przyczepia się do styropianu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ad1 - miałem właśnie wątpliwości patrząc na te zdjęcia, ale uznałem, że zasypiesz to przed zalewaniem. Jeśli wybrzuszają się do wewnątrz... cóż, bezpieczną opcją będzie zrobić od zewnętrznej strony deskowanie (i dopiero wtedy zasypuj), ewentualnie można próbować zasypywania równo z zalewaniem, ale to ryzykowne i spora ekipa z łopatami byłaby potrzebna, bo zasypywać trzebaby bardzo sprawnie i jeszcze ubijać (choć nogami) przy tym, obawiam się, że to niezły hardcore by wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 25.08.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Qrcze, Doktorku, coś mi tu nie pasuje???Opaska u mnie była obłożona grubą folią i zasypana.Obwodowo mam 20cm styropianu więc jest sztywno. Moim zdaniem, powinieneś to albo zasypać, albo zaszalować, inaczej beton pod naporem, powygina Ci styropian. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Reze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 25.08.2014 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Reze gdybym nie miał ostróg pewnie też bym tak zrobił, a tak od wewnątrz mam 80 cm pustki (w której jest zbrojenie ostrogi) i jak zaczynam zasypywać styropian z zewnątrz, to "kładzie" on mi się na zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 25.08.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 No tak, te Twoje ostrogi wylazły Zapomniałam o nich, konstrukcja diabelsko pokrętna. U mnie prosto było. Pewnie czeka Cię szalowanie tego cudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.08.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jak zabezpieczyć styropian, przed złamaniem pod wpływem zalewania... A czy ten zewnętrzny XPS jest postawiony NA tym spodnim (ostrogi), czy może jest dostawiony do niego od boku? Jeśli to pierwsze, to chyba dół nie powinien uciekać do środka. Może spróbujesz wstawić dystanse od boku (między zewnętrznym XPS a zbrojeniem)? Jakby ubijanie przy zasypywaniu robiło problem, można chyba na zalewanie zasypać "luzem", a później trochę odkopać i zasypywać ponownie ubijając... Czy szalowanie byłoby proste to też nie mam pewności, wszak nie "dobijesz" tych salunków bo znów XPS wejdzie do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.08.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Daj dechę poziomo u góry i w połowie połącz je deskami pionowymi które są wbitę na dole w ziemie. Zaprzyj to wszystko o bok wykopu tak aby stało ale nie pchało styropianu. Im więcej desek pionowych tym lepiej. Wkrętarkę masz dobrą więc z niej korzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.08.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Wkrętarkę masz dobrą więc z niej korzystaj. Dobre Aiki ma racje, ale ja dalbym jeszcze deske poziomo na dole, oraz np 1-1,5m deski pionowe i oparl o wykop. Jakby nie patrzec metr betonu to ponad dwie tony. Na dodatek u Ciebie jeszcze po drugiej stronie jest pochylo a pompa tez nie bedzie glaskac tego betonu. A deski sciagniesz nastepnego dnia, zawse sie potem przydadza. Btw: co to za dystanse pod siatka? A powiedz jeszcze czy dales odpowiednia ilosc przepustow na jakies kable itp? Zapasowe? Bo na zdjeciach nie moge dojrzec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 26.08.2014 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Wszystkim bardzo dziękuję za podpowiedzi, na weekend zamawiam deski - pójdą w dwóch rzędach - na górze i w połowie wysokości, na dole przysypie piaskiem - pionowy styropian jest 10 cm w ziemi, więc 30 cm jak zasypie nie powinno się ruszyć, a dojdzie jeszcze pionowy kołek co 1 - 1,5 m. sebcioc55 masz rację, przepustów jeszcze nie ma, możesz podpowiedzieć jakie zrobić (wiem że muszę zrobić doprowadzenie prądu i wyjście do bramy i furtki, może jeszcze jedno na ogród), coś jeszcze powinienem wyprowadzić? Jakie fi tego peszla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.08.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Na rure PE do wody masz juz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 27.08.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Na rure PE do wody masz juz ? Jak się przyjrzysz zdjęciu to zobaczysz że rure PE i to nawet z kranikiem to już mam osadzoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 27.08.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ostatnie dwa dni, to ćwiczenia na drążku... giętarki, jednak 216 drutów fi 10, po 2 zgięcia na drucie, to odczuwalna praca dla informatyka http://samobudowa.pl/foto/4zbrojenie1.jpg http://samobudowa.pl/foto/4zbrojenie2.jpg Udało mi się już nawet wyszczerbić szczelinę: http://samobudowa.pl/foto/4zbrojenie3.jpg A to efekt końcowy (1/4 prętów jest już zamocowana na płycie): http://samobudowa.pl/foto/4zbrojenie4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.08.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Zastosuj rure arot, przewaznie niebieskie karbowane i wewnatrz czarne. mozesz dac kilka szt np fi75 (śr zew.). Dostaniesz je prawie w kazdej hurtowni elektrycznej. Przepusty zrob np do jakiegos kraniku na zewnatrz z daleka od domu, albo do nawadniania ogrodu, do jakis lampek zew, bramy, domofonu. Zrob to co wiesz teraz + 1 lub 2 wiecej bo moze cos sobie wymyslisz nowego w przyszlosci. A jak po jakims czasie uznasz ze nie potrzebne to zapianujesz. Koszt takiej rury to jakies 6-7 zl za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 02.09.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 nie było mnie chwile a tu już takie postępy??czemu nie dzwonisz żeby odrobić przysługę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.09.2014 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Przysługę zachowam sobie na cięższą pracę i lepszą pogodę Na razie przez kiepską aurę i brak czasu na budowie prace postępują powolutku, weekend zakończyłem położeniem jednej warstwy, górnej siatki: http://samobudowa.pl/foto/5zbrojenie1.jpg http://samobudowa.pl/foto/5zbrojenie2.jpg Od poniedziałku układam krateczkę w drugą stronę, ale z racji co raz wcześniejszego zmroku i pracy idzie wolno (na dzisiaj doszedłem do połowy). Zdjęć brak, bo prace kończę zwykle gdy jest już ciemno, może dzisiaj uda się trochę podgonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.09.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 hejo, super dziennik jak narazie, krok po kroku zdjecia rób jeśli możesz Trzymam kciuki !! Kto ci tą płytę projektował? Możesz po zalaniu napisać ostateczną listę przepustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 05.09.2014 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 hejo, super dziennik jak narazie, krok po kroku zdjecia rób jeśli możesz Trzymam kciuki !! Kto ci tą płytę projektował? Możesz po zalaniu napisać ostateczną listę przepustów. Staram się każdy istotny "krok" udokumentować, jeśli chciałbyś jakieś szczegóły to pisz. Co do przepustów, to na chwilę obecną będą: - woda - arot fi 75 (poniżej 5 zł/m) - prąd (przyłącze) - arot fi 50 - prąd (wyprowadzenie do furtki, bramy) - arot fi 50 Wodę do zasilenia ogródka będę prowadził z garażu (w którym będzie hydrofor), więc w domu więcej wyjść nie przewiduje. PS. Zastanawiam się czy nie zostawić, jeszcze 2 fi50, jakby mi przyszło kiedyś pompę ciepła montować, chyba że przewody te można przez ścianę wprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts