tulismanore 18.07.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam.Przypadło mi administrowanie małą wspólnotą.Pewni mieszkańcy chcą wymienić stare żeliwne grzejniki na nowe stalowe.Potrzebuje pomocy z doborem parametrów. Wiem, że jedno żebro ma ok 115W-125W. Wiem, też, że moc zależy od parametrów sieci.I tutaj jest chyba największy problem, bo nie wiem na jakie parametry zostały dobrane aktualne grzejniki. (czyżby 90/70/20?)Wtedy 9 żeberkowy grzejnik wymieniam na grzejnik ok 1100W 90/70, tylko że rozmiarami nie bardzo mi się to zgadza bo taki grzejnik ma zaledwie 60cmx60cm. Wyprowadźcie mnie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.07.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 (edytowane) ale po co?skoro dobrze kombinujesz,dla świętego spokoju przyjmij temperatury 70/55/20wtedy grzejnik będzie większy i dostosowany do akturalnych temperatrur zasilania i powrotu Edytowane 18 Lipca 2010 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 18.07.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam. Przypadło mi administrowanie małą wspólnotą. Pewni mieszkańcy chcą wymienić stare żeliwne grzejniki na nowe stalowe. Potrzebuje pomocy z doborem parametrów. Wiem, że jedno żebro ma ok 115W-125W. Wiem, też, że moc zależy od parametrów sieci. I tutaj jest chyba największy problem, bo nie wiem na jakie parametry zostały dobrane aktualne grzejniki. (czyżby 90/70/20?) Wtedy 9 żeberkowy grzejnik wymieniam na grzejnik ok 1100W 90/70, tylko że rozmiarami nie bardzo mi się to zgadza bo taki grzejnik ma zaledwie 60cmx60cm. Wyprowadźcie mnie z błędu. są w sprzedarzy grzejniki o wymiarach 550wys które pasują idealnie pod rozstaw grzejników zeliwnych >>>>produkuje to kilka firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulismanore 19.07.2010 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) dla świętego spokoju przyjmij temperatury 70/55/20 wtedy grzejnik będzie większy i dostosowany do akturalnych temperatrur zasilania i powrotu Nie mamy zainstalowanych podzielników ani nawet zaworów termostatycznych, dlatego ważny jest dla mnie taki dobór aby nikt się nie czepiał. są w sprzedarzy grzejniki o wymiarach 550wys które pasują idealnie pod rozstaw grzejników zeliwnych >>>>produkuje to kilka firm Bardzo bym prosił o link do zamienników. Edit: choć kolega google bywa pomocny Dzięki za informację. Edytowane 19 Lipca 2010 przez tulismanore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.07.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 To koniecznie przy okazji zamontuj zawory termostatyczne. A tak naprawdę powinien być zrobiony projekt c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.07.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Aby nie przerabiać gałązek zasilania i powrotu, najkorzystniej zamienić grzejniki żeliwne na takie, które mają identyczny rozstaw przyłączy.Typowy rozstaw, to 50 cm od osi do osi i wszystkie firmy posiadają w ofercie grzejniki o takim właśnie rozstawie, lecz są też rozstawy inne niż 50 cm..W starej instalacji stalowej, szczególnie po jej remoncie, z powodu oderwanej i krążącej rdzy, zawory termostatyczne mogą się szybko przytkać.Mają małe, nieliniowe światło przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.07.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Instalację trzeba wypłukać, instalacją filtro-odmulnika też jest mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 19.07.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Aby nie przerabiać gałązek zasilania i powrotu, najkorzystniej zamienić grzejniki żeliwne na takie, które mają identyczny rozstaw przyłączy. Typowy rozstaw, to 50 cm od osi do osi i wszystkie firmy posiadają w ofercie grzejniki o takim właśnie rozstawie, lecz są też rozstawy inne niż 50 cm.. W starej instalacji stalowej, szczególnie po jej remoncie, z powodu oderwanej i krążącej rdzy, zawory termostatyczne mogą się szybko przytkać. Mają małe, nieliniowe światło przepływu. zastosuj zawory grawitacyjne termost. + grzejniki np. purmo 550 i wszystko gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 21.07.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 albo standardowe viessmann'a o rozstawie 500.http://www.ins-term.viessmann.sklep.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts