Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt budowy domu

dorotad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale kotlet odgrzebany - choć czasem dobrze zderzyć realia obecne z przeszłymi..

Może napiszę ile Nas kosztował SSZ wg. specyfikacji:

1) Dom 107m2 parterowy bez poddasza, prosta regularna bryła;

2) Ściany beton komórkowy SOLBET 600

3) Fundament ławy lane + ściana fundamentowa 1,5m wysokości (więc wysoka), zaizolowana przeciw wilgociowo i ocieplona styropianem do podłóg i zaciągnięta klejem z siatką i zabezpieczone to jeszcze dysperbitem. Wypełnienie piachem i zagęszczenie, w obrębie fundamentu GWC żwirowy, stan ZERO zakończony chudziakiem z betonu B-15

4) Dach dwuspadowy, z deskowaniem i opapowany, na to blachodachówka z niemieckiej blachy klepana lokalnie.

5) 1 Komin z cegły czerwonej z wkładką ceramiczną fi200 ocieplona wełną mineralną 5cm. Ponad dach cegła klinkierowa pełna.

6) strop z przygotowanymi przepustami wentylacji mechanicznej.

7) Okna Oknoplast Kraków profil Platinium.

Koszt do tej pory to łącznie z papierologią 110 000 zł

Koszty skrupulatnie notuję - nawet pojedynczy zakup np. pianki montażowej za 13 zł.

Oczywiście bez kosztów działki.

Więc czasem i można taniej niż w 2004r. i niekoniecznie źle - choć można wydać za to samo znacznie więcej. U mnie można się czepić może blachodachówki ale swoje wytrzyma, tym bardziej, że trafiliśmy na nowy profil fali i byliśmy pierwszym klientem więc wytłaczane na nowej linii nie wytłuczonej. Reszta w dobrym standardzie.

PS

Acha, w cenie jest już wymiennik rekuperatora Siwicki oraz wentylatory do centrali wentylacyjnej..

No i zapomniałem o najważniejszym: Termin realizacji zadania:

pierwsze wbicie łopaty 04-05-2009r.

stan na dzień 01-12-2009r.

Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej.

Ale kotlet odgrzebany - choć czasem dobrze zderzyć realia obecne z przeszłymi..

Może napiszę ile Nas kosztował SSZ wg. specyfikacji:

1) Dom 107m2 parterowy bez poddasza, prosta regularna bryła;

czyli 1000 zł /m2 stan surowy zamknięty ....

Możesz więcej opisać co już jest zrobione.

Bo czuję że popadliśmy w manię drożyzny. A Tobie chyba idzie nie tak najdrożej. Trzymam kciuki.

Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej.

A ja mam się zamknąć w kwocie 200 000 zł

Do tej pory wszystkie wydatki zderzam z kosztorysem i do niego jestem ok. 16 000 do przodu.

Więc można i tanio i dobrze, ale warunkiem jest mieć wszystko przemyślane dużo wcześniej niż w trakcie budowania i szukania wtedy oszczędności. Dużo na temat kosztów decyduje już niestety projekt domu i zastosowane w nim rozwiązania...

czyli 1000 zł /m2 stan surowy zamknięty ....

Możesz więcej opisać co już jest zrobione.

Bo czuję że popadliśmy w manię drożyzny. A Tobie chyba idzie nie tak najdrożej. Trzymam kciuki.

Tak jak napisałem, kluczem jest projekt.

Poszedłem do architekta z rozrysowanym domkiem i powiedziałem mu, żeby tak projektował, by nie naciągać na koszty. W założeniu była wentylacja z rekuperacją, więc odpadły kominy wentylacyjne. Zrezygnowaliśmy z kominka, więc jeszcze jeden komin odpadł. Nie mamy poddasza, więc i tam nie będziemy wykańczać, do wykończenia ma tylko salon, dwa pokoje, łazienka, kibelek i kuchnia...

No i nie należy zapomnieć o własnym wkładzie pracy...

Choć miałem jedną brygadę murarzy i jedną dekarzy, resztę się robiło samemu.

Do tej pory wszystkie wydatki zderzam z kosztorysem i do niego jestem ok. 16 000 do przodu.

Więc można i tanio i dobrze, ale warunkiem jest mieć wszystko przemyślane dużo wcześniej niż w trakcie budowania i szukania wtedy oszczędności. Dużo na temat kosztów decyduje już niestety projekt domu i zastosowane w nim rozwiązania...

Przemyślana i świadoma koncepcja domu to i niższe oplaty na ekploatację domu.

Czy możesz podać projekt domu i wartość kosztorysu ? (może być na priv)

Pamiętam jak budowaliśmy dom to jednym z pierwszych ważniejszych zakupów - ktoś z zewnątrz by powiedział nie związanych z budową) był zakup faxu.

5-6 lat temu też były oczywiście maile ale fax sprawdził się o 100% lepiej (maile dziwnie często ginęły)

Faxem zbierałam oferty na każdy etap budowy, na zakup materiałów i zbieranie ofert.

Jednak było kilka rzeczy na które postawiliśmy nacisk i kupiliśmy drożej ale po to aby w konsekwencji było potem oszczędnie w eksploatacji:

dobra izolacja fundamentów

dobra izolacja ścian

dobre okna i drzwi

ciepły dach

I to się sprawdza!

I pewnie się zamkniesz :wink:

Ja również względem kosztorysu jestem do przodu i to jakieś ca 27 000. Mam dom z poddaszem o powierzchni 163 m2, jednak cena, którą podałem za m2 jest zbliżona do Twojej biorąc pod uwagę fakt, że mam 10 okien dachowych (już wstawione) i dachówkę ceramiczną angoba szlachetna

:wink:

Wydaję mi się jednak, że SSO to mniej więcej 1/3 kosztów pełni szczęścia czyli kwiatków na parapetach i firanek w oknach. A w związku z tym myślę, że 200 000 może na te kwiatki i firanki zabraknąć

Pozdrawiam i życzę szczęścia.

PS. Zgadzam się w 100%, że wybór projektu jest głównym determinantem przyszłych kosztów budowy domu.

Przemyślana i świadoma koncepcja domu to i niższe oplaty na ekploatację domu.

Czy możesz podać projekt domu i wartość kosztorysu ? (może być na priv)

Projekt robiony indywidualnie anie mam tutaj całości dokumentacji, ale mam pdf z rzutem ścian, kosztorys zrobiony na 220 000 zł.

Wiadomo, że cena ta nie uwzględnia mebli i wyposażenia, ale to już traktuję jako rzecz, którą się co jakiś czas zmienia i nie wliczam do kosztów. Choć nie ukrywam, ze chcę coś z tej kwoty na to przeznaczyć.

Czy mam szansę, zobaczymy, dużo pracy mnie czeka własnej, a pieniążki z kredytu i coby świat się walił muszę się zmieścić.

Do tej pory własnymi rękoma zrobiłem GWC żwirowy, kanalizację i więźbę dachową.

Instalacje wszystkie będę robił sam, wylewki i tynki musi mi ktoś zrobić. A glazura i panele to już znów sam + malowanie i kilka innych dupereli. No i zewnętrzna brygada na ocieplenie domu.

Jak wspomniałem wcześniej rekuperator a w zasadzie klocki do jego budowy już mam i to jest w cenie.

Aha, wspomniany GWC i rekuperator z wentylacją mechaniczną nie zostały uwzględnione w kosztorysie a pomimo to mam jeszcze oszczędności.

Wybudowałem dom parterowy o powierzchni użytkowej 110 m2 !

Jeśli odliczyłbym papiery, działkę i media to pewnie zmieściłem się w 200 tyś !

Dom bez poddasza użytkowego spełniający standardy energooszczędne.

W skład instalacji wchodzą :

Wentylacja mechaniczna

Rekuperacja

Gruntowy Wymiennik Ciepła

Kocioł stałopalny + bufor 1000 L + Ogrzewanie podłogowe w 100 % + automatyka pogodowa

Wykończenie w średnim standardzie

Docieplenie ścian to 20 cm styropianu, fundamenty 15 cm, podłoga 28 cm, strop ok. 45 cm !

Wiele zrobiłem sam, dzięki przemyśleniu i przeliczeniu wszystkiego na 100 różnych sposobów osiągnąłem swój cel!

Tanio wybudowałem i tanio mieszkam ,,,

Dostałem ofertę za SSO (tylko robocizna): parter z fundamentami - 1350 zł za mkw; poddasza nieużytkowe - 1.100 zl.mkw (pow. poddasza, nie dachu).

Dom jest parterowy, z podloga na gruncie, ściany kombinowane jedno i trzywarstwowe, antresola, dach z dachówką betonową. Razem wyszlo 136 tys. netto za dom partwerowy o powierzchni 340 mkw , powierzchnia dachu - 665 mkw.

Co o tym sądzicie? :p

Dostałem ofertę za SSO (tylko robocizna): parter z fundamentami - 1350 zł za mkw; poddasza nieużytkowe - 1.100 zl.mkw (pow. poddasza, nie dachu).

Dom jest parterowy, z podloga na gruncie, ściany kombinowane jedno i trzywarstwowe, antresola, dach z dachówką betonową. Razem wyszlo 136 tys. netto za dom partwerowy o powierzchni 340 mkw , powierzchnia dachu - 665 mkw.

Co o tym sądzicie? :p

Drogo. Mnie SSO 240m2 wyszedl 830zł/m2. Dom nie nalezy do najprostszych. 9 okien dachowych w cenie, dach full wypas creaton. Komin shiedel.

Trzeba szukać dalej. Ja miałem oferty nawet na kwotę 3tyś za m2 SSO.

stefan_1961 czy mógłbyś się wyrazić trochę precyzyjniej. Bo jeśli 136 tys. netto za samą robociznę to ta uśmiechnięta emotikonka jest nie na miejscu. Pomijam fakt, że dom o powierchni 340 m2 jest raczej Tobie niepotrzebny.

Cena za mkw parteru - jak podajesz to 1350 zł razy 340 mkw to wychodzi 459 tys.

Może gdzieś uciekło Tobie jedno zero z kwoty za całość.

Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie.

nie zgodzę się z tobą

musiałabym wydać jakieś prawie 500 tys., jesli miałoby być 3 tys. za m2

Niestety jednak nie chce być inaczej niż te 3 tys. za m2 (na gotowo, standard raczej wysoki)

Hmm, świetna sprawa mieć jednak własny dom! I wychodzi taniej...

Ja najpierw myśłałem o większym mieszkaniu 4-5pok, a kupiłem w szeregowcu. 120m za 600tys.... :-?

Plus: mieszkam w W-wie, nie dojeżdzam więc spoza

Minus: w bloku nie znałem sąsiadów, tu już znam wszystkich :evil: , dom mógłbym sobie zaprojektować sam lepiej... ale człowiek dochodzi do wszystkiego etapami... :-?

Moim marzeniem jest mieć dom 150m max, kiedyś jako następny i ostatni etap. Własny dom to pięna sprawa!