ma 01.12.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Pewnie jednak przez 5 lat to sporo wzrosło. Spadać może, ale w stosunku do 2007, kiedy rosło i rosło. W dalszym ciągu jednak można zbudować ze dwa razy więcej domu niż mieszkania za te same pieniądze. Wolę dom 120 od mieszkania 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.12.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale kotlet odgrzebany - choć czasem dobrze zderzyć realia obecne z przeszłymi.. Może napiszę ile Nas kosztował SSZ wg. specyfikacji:1) Dom 107m2 parterowy bez poddasza, prosta regularna bryła;2) Ściany beton komórkowy SOLBET 6003) Fundament ławy lane + ściana fundamentowa 1,5m wysokości (więc wysoka), zaizolowana przeciw wilgociowo i ocieplona styropianem do podłóg i zaciągnięta klejem z siatką i zabezpieczone to jeszcze dysperbitem. Wypełnienie piachem i zagęszczenie, w obrębie fundamentu GWC żwirowy, stan ZERO zakończony chudziakiem z betonu B-154) Dach dwuspadowy, z deskowaniem i opapowany, na to blachodachówka z niemieckiej blachy klepana lokalnie.5) 1 Komin z cegły czerwonej z wkładką ceramiczną fi200 ocieplona wełną mineralną 5cm. Ponad dach cegła klinkierowa pełna.6) strop z przygotowanymi przepustami wentylacji mechanicznej.7) Okna Oknoplast Kraków profil Platinium. Koszt do tej pory to łącznie z papierologią 110 000 złKoszty skrupulatnie notuję - nawet pojedynczy zakup np. pianki montażowej za 13 zł.Oczywiście bez kosztów działki. Więc czasem i można taniej niż w 2004r. i niekoniecznie źle - choć można wydać za to samo znacznie więcej. U mnie można się czepić może blachodachówki ale swoje wytrzyma, tym bardziej, że trafiliśmy na nowy profil fali i byliśmy pierwszym klientem więc wytłaczane na nowej linii nie wytłuczonej. Reszta w dobrym standardzie. PSAcha, w cenie jest już wymiennik rekuperatora Siwicki oraz wentylatory do centrali wentylacyjnej.. No i zapomniałem o najważniejszym: Termin realizacji zadania:pierwsze wbicie łopaty 04-05-2009r.stan na dzień 01-12-2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 01.12.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.12.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Ale kotlet odgrzebany - choć czasem dobrze zderzyć realia obecne z przeszłymi.. Może napiszę ile Nas kosztował SSZ wg. specyfikacji: 1) Dom 107m2 parterowy bez poddasza, prosta regularna bryła; czyli 1000 zł /m2 stan surowy zamknięty .... Możesz więcej opisać co już jest zrobione. Bo czuję że popadliśmy w manię drożyzny. A Tobie chyba idzie nie tak najdrożej. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.12.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej. A ja mam się zamknąć w kwocie 200 000 zł Do tej pory wszystkie wydatki zderzam z kosztorysem i do niego jestem ok. 16 000 do przodu. Więc można i tanio i dobrze, ale warunkiem jest mieć wszystko przemyślane dużo wcześniej niż w trakcie budowania i szukania wtedy oszczędności. Dużo na temat kosztów decyduje już niestety projekt domu i zastosowane w nim rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.12.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 czyli 1000 zł /m2 stan surowy zamknięty .... Możesz więcej opisać co już jest zrobione. Bo czuję że popadliśmy w manię drożyzny. A Tobie chyba idzie nie tak najdrożej. Trzymam kciuki. Tak jak napisałem, kluczem jest projekt. Poszedłem do architekta z rozrysowanym domkiem i powiedziałem mu, żeby tak projektował, by nie naciągać na koszty. W założeniu była wentylacja z rekuperacją, więc odpadły kominy wentylacyjne. Zrezygnowaliśmy z kominka, więc jeszcze jeden komin odpadł. Nie mamy poddasza, więc i tam nie będziemy wykańczać, do wykończenia ma tylko salon, dwa pokoje, łazienka, kibelek i kuchnia... No i nie należy zapomnieć o własnym wkładzie pracy... Choć miałem jedną brygadę murarzy i jedną dekarzy, resztę się robiło samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.12.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej. A ja mam się zamknąć w kwocie 200 000 zł Do tej pory wszystkie wydatki zderzam z kosztorysem i do niego jestem ok. 16 000 do przodu. Więc można i tanio i dobrze, ale warunkiem jest mieć wszystko przemyślane dużo wcześniej niż w trakcie budowania i szukania wtedy oszczędności. Dużo na temat kosztów decyduje już niestety projekt domu i zastosowane w nim rozwiązania... Przemyślana i świadoma koncepcja domu to i niższe oplaty na ekploatację domu. Czy możesz podać projekt domu i wartość kosztorysu ? (może być na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 01.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Pamiętam jak budowaliśmy dom to jednym z pierwszych ważniejszych zakupów - ktoś z zewnątrz by powiedział nie związanych z budową) był zakup faxu.5-6 lat temu też były oczywiście maile ale fax sprawdził się o 100% lepiej (maile dziwnie często ginęły)Faxem zbierałam oferty na każdy etap budowy, na zakup materiałów i zbieranie ofert. Jednak było kilka rzeczy na które postawiliśmy nacisk i kupiliśmy drożej ale po to aby w konsekwencji było potem oszczędnie w eksploatacji:dobra izolacja fundamentówdobra izolacja ściandobre okna i drzwi ciepły dachI to się sprawdza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 01.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. Ja zacząłem fundamenty w 2008, w tym roku skończyłem SSO. Do tej pory wyszło mi 1040 zł/m2, a sporo się nabiegałem za jak najniższymi cenami materiałów. Oczywiście, biorąc pod uwagę ceny mieszkań (zwłaszcza w większych miastach) to nadal jest to mniej niż m2 mieszkania, jednak należy pamiętać jeszcze działce i o tym, że mało kto buduje domy mniejsze niż 100 m2. Reasumując: nieduży domek, poza miastem, średni standard = 0,5 mln zł i nie ma się co specjalnie oszukiwać, że wyjdzie mniej. A ja mam się zamknąć w kwocie 200 000 zł Do tej pory wszystkie wydatki zderzam z kosztorysem i do niego jestem ok. 16 000 do przodu. Więc można i tanio i dobrze, ale warunkiem jest mieć wszystko przemyślane dużo wcześniej niż w trakcie budowania i szukania wtedy oszczędności. Dużo na temat kosztów decyduje już niestety projekt domu i zastosowane w nim rozwiązania... I pewnie się zamkniesz Ja również względem kosztorysu jestem do przodu i to jakieś ca 27 000. Mam dom z poddaszem o powierzchni 163 m2, jednak cena, którą podałem za m2 jest zbliżona do Twojej biorąc pod uwagę fakt, że mam 10 okien dachowych (już wstawione) i dachówkę ceramiczną angoba szlachetna Wydaję mi się jednak, że SSO to mniej więcej 1/3 kosztów pełni szczęścia czyli kwiatków na parapetach i firanek w oknach. A w związku z tym myślę, że 200 000 może na te kwiatki i firanki zabraknąć Pozdrawiam i życzę szczęścia. PS. Zgadzam się w 100%, że wybór projektu jest głównym determinantem przyszłych kosztów budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 01.12.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Przemyślana i świadoma koncepcja domu to i niższe oplaty na ekploatację domu. Czy możesz podać projekt domu i wartość kosztorysu ? (może być na priv) Projekt robiony indywidualnie anie mam tutaj całości dokumentacji, ale mam pdf z rzutem ścian, kosztorys zrobiony na 220 000 zł. Wiadomo, że cena ta nie uwzględnia mebli i wyposażenia, ale to już traktuję jako rzecz, którą się co jakiś czas zmienia i nie wliczam do kosztów. Choć nie ukrywam, ze chcę coś z tej kwoty na to przeznaczyć. Czy mam szansę, zobaczymy, dużo pracy mnie czeka własnej, a pieniążki z kredytu i coby świat się walił muszę się zmieścić. Do tej pory własnymi rękoma zrobiłem GWC żwirowy, kanalizację i więźbę dachową. Instalacje wszystkie będę robił sam, wylewki i tynki musi mi ktoś zrobić. A glazura i panele to już znów sam + malowanie i kilka innych dupereli. No i zewnętrzna brygada na ocieplenie domu. Jak wspomniałem wcześniej rekuperator a w zasadzie klocki do jego budowy już mam i to jest w cenie. Aha, wspomniany GWC i rekuperator z wentylacją mechaniczną nie zostały uwzględnione w kosztorysie a pomimo to mam jeszcze oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Wybudowałem dom parterowy o powierzchni użytkowej 110 m2 !Jeśli odliczyłbym papiery, działkę i media to pewnie zmieściłem się w 200 tyś ! Dom bez poddasza użytkowego spełniający standardy energooszczędne.W skład instalacji wchodzą :Wentylacja mechanicznaRekuperacjaGruntowy Wymiennik CiepłaKocioł stałopalny + bufor 1000 L + Ogrzewanie podłogowe w 100 % + automatyka pogodowaWykończenie w średnim standardzieDocieplenie ścian to 20 cm styropianu, fundamenty 15 cm, podłoga 28 cm, strop ok. 45 cm ! Wiele zrobiłem sam, dzięki przemyśleniu i przeliczeniu wszystkiego na 100 różnych sposobów osiągnąłem swój cel!Tanio wybudowałem i tanio mieszkam ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 01.12.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam Ja do tej pory wydałem 170 000 i ma dach zapapowany , ale bez dachowki.Mysle ze SSO ( z dachowka ) to koszt 200 000.DOM 150kw + 19mkw + piwnice 80mkwCzyli razem 249mkw Pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 02.12.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dostałem ofertę za SSO (tylko robocizna): parter z fundamentami - 1350 zł za mkw; poddasza nieużytkowe - 1.100 zl.mkw (pow. poddasza, nie dachu). Dom jest parterowy, z podloga na gruncie, ściany kombinowane jedno i trzywarstwowe, antresola, dach z dachówką betonową. Razem wyszlo 136 tys. netto za dom partwerowy o powierzchni 340 mkw , powierzchnia dachu - 665 mkw. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.12.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Dostałem ofertę za SSO (tylko robocizna): parter z fundamentami - 1350 zł za mkw; poddasza nieużytkowe - 1.100 zl.mkw (pow. poddasza, nie dachu). Dom jest parterowy, z podloga na gruncie, ściany kombinowane jedno i trzywarstwowe, antresola, dach z dachówką betonową. Razem wyszlo 136 tys. netto za dom partwerowy o powierzchni 340 mkw , powierzchnia dachu - 665 mkw. Co o tym sądzicie? Drogo. Mnie SSO 240m2 wyszedl 830zł/m2. Dom nie nalezy do najprostszych. 9 okien dachowych w cenie, dach full wypas creaton. Komin shiedel. Trzeba szukać dalej. Ja miałem oferty nawet na kwotę 3tyś za m2 SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 02.12.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 stefan_1961 czy mógłbyś się wyrazić trochę precyzyjniej. Bo jeśli 136 tys. netto za samą robociznę to ta uśmiechnięta emotikonka jest nie na miejscu. Pomijam fakt, że dom o powierchni 340 m2 jest raczej Tobie niepotrzebny.Cena za mkw parteru - jak podajesz to 1350 zł razy 340 mkw to wychodzi 459 tys. Może gdzieś uciekło Tobie jedno zero z kwoty za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 02.12.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jak widać wielkość domu i jego architektura kształtuje ceny. Dla jednego i 500 000,00 mało by wybudować dom, a dla innych 200 000,00 musi wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 02.12.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. nie zgodzę się z tobą musiałabym wydać jakieś prawie 500 tys., jesli miałoby być 3 tys. za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie. nie zgodzę się z tobą musiałabym wydać jakieś prawie 500 tys., jesli miałoby być 3 tys. za m2 Niestety jednak nie chce być inaczej niż te 3 tys. za m2 (na gotowo, standard raczej wysoki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 02.12.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 trzeba wziąść pod uwagę jeszcze to, ile na robociznę poszło ile się zrobiło na budowie własnymi rączkami mnie nawet pod standard bardzo wysoki taka kwota nie wyszłaby musiałabym chyba marmury i złote klamki dać, może by wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 02.12.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Hmm, świetna sprawa mieć jednak własny dom! I wychodzi taniej... Ja najpierw myśłałem o większym mieszkaniu 4-5pok, a kupiłem w szeregowcu. 120m za 600tys.... Plus: mieszkam w W-wie, nie dojeżdzam więc spoza Minus: w bloku nie znałem sąsiadów, tu już znam wszystkich , dom mógłbym sobie zaprojektować sam lepiej... ale człowiek dochodzi do wszystkiego etapami... Moim marzeniem jest mieć dom 150m max, kiedyś jako następny i ostatni etap. Własny dom to pięna sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts