Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt budowy domu

dorotad

Recommended Posts

Myślę, że na dzień dzisiejszy nie ma co liczyć na cenę niższą niż 3000 zł/m2 brutto powierzchni użytkowej domu na gotowo (bez działki) w jako takim standardzie.

nie zgodzę się z tobą

musiałabym wydać jakieś prawie 500 tys., jesli miałoby być 3 tys. za m2

Oczywiście, jeżeli odliczysz koszty robocizny to wyjdzie dużo mniej. U mnie sam SSO to 50 tyś. Wydaję mi się jednak, że większość musi się na koszt 3000zł/m2 przygotować.

PS. Marmury i złote klamki to wcale nie taki zły pomysł :wink:

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

stefan_1961 czy mógłbyś się wyrazić trochę precyzyjniej. Bo jeśli 136 tys. netto za samą robociznę to ta uśmiechnięta emotikonka jest nie na miejscu. Pomijam fakt, że dom o powierchni 340 m2 jest raczej Tobie niepotrzebny.

Cena za mkw parteru - jak podajesz to 1350 zł razy 340 mkw to wychodzi 459 tys.

Może gdzieś uciekło Tobie jedno zero z kwoty za całość.

Sorry, poszedłem na skróty (zawiniły emocje...). Podałem cząstkowe dane z obliczeń kosztorysowych. Końcowy efekt jest taki: 136000 złotych za 340 mkw domu (powierzchnia rzutu przyziemia), co daje: 400 złotych za m kw. Te wielkości są miarodajne, wielkości cząstkowe są dośc skomplikowane, poniewaz liczone są za: części domu pod poddaszem nieuzytkowym i za samo poddasze oraz za parter nakryty skosem dachu (sufit na połaci) oraz za częśc antresolową - traktowana de facto jako dom pietrowy. Uff - jak powiedzialem, "średnia" wynosi 400 złotych za mkw - dom od ław fundamentowych po kompletny dach.

I teraz jak oceniacie?

Mój koszt 160m domu (z garażem) to ponad 320 tys.

To jeszcze nie koniec wydatków bo potrzeba kominiarza, certyfikatu energetycznego, kierownik budowy i pewnie kilka innych reczy o których jeszcze nie wiem.

Stan surowy z oknami i dachem to ok 135 tys.

Wykonczenie bez rewelacji (ale i nienajgorsze poza drzwiami wewnętrznymi) a jednak pochłoneło sporo kasy. W koszcie jest kuchnia, WC i łaziena ale nie ma zadnych innych mebli i sprzetów.

Moim zadniem aby mieć wszystko na tip top (meble, firanki, reku itp) to wyjdzie 2500/m2.

Budowa zaczęta w 2007, a przeprowadzka 5 dni temu więc budowałem chyba w najgorszym okresie.

Największe zaskoczenie to koszt instalacji. W przypadku CO niedoszacowałem o ponad 100%.

Pzdr.

A macie widoki na działkę w sensownej cenie? Bo nie sztuka wybudowac się tanio 80 km za miastem i narzekac codziennie na dojazdy i cene paliwa.

Poza tym czy ewentualna działka jest uzbrojona? Bo ogrzewanie pradem jest drogie, ciągnięcie przyłaczy z daleka również. Inwestycja w pompe ciepła a nie kocioł gazowy czy węglowy też podraża koszty budowy.

Tyle, jesli chodzi o własny dom.

A teraz porównanie szeregówki i mieszkania - szeregówki to zwykle wielokondygnacyjne mieszkania z symbolicznym ogródkiem. Lubicie schody?

każda opcja ma swoje plusy i swoje minusy. Cięzko też porównac koszt budowy domu poza miastem z kosztem mieszkania w centrum.

jakbym ja liczyła powierzchnię rzutu - wyszłoby mi jakoś 250 m2

więc jeszcze taniej

ja obstawiam, że wydam jakieś 1,5 tys. za m2 użytkowy na gotowy dom, z działką, z ogrodzeniem, ze wszystkimi papierkami, przyłączami

Cz mogłabyś napisać coś bliżej o swoim domku? Ile metrów masz po podłodze i jaki dach. ?

jakbym ja liczyła powierzchnię rzutu - wyszłoby mi jakoś 250 m2

więc jeszcze taniej

ja obstawiam, że wydam jakieś 1,5 tys. za m2 użytkowy na gotowy dom, z działką, z ogrodzeniem, ze wszystkimi papierkami, przyłączami

Cz mogłabyś napisać coś bliżej o swoim domku? Ile metrów masz po podłodze i jaki dach. ?

wszystko mam w dzienniku :)

ostatnio właśnie zastanawiałam się, ile mi wyszła powierzchnia dachu

zapisałam gdzieś - muszę znaleźć

Przy tak ma łej powierzchni będzie to tańsze niż gaz.

Chyba nie rozumiem :roll:

Chodzi Ci o inwestycję, podłączenie medium czy koszt ogrzewania ?

Inwestycję. W zasadzie to dupa architekt, który dla tam małego metrażu (ile tam jest 70m2) robi instalację wodną do ogrzewania.

Jak dom mił być tani w budowie i eksploatacji to chyba komuś brakuje wiedzy.

Popatrz na to z innej strony, instalacja wodna to możliwości, można to ładować grzałką lub piecykiem elektrycznym i zawsze można zmienić źródło ciepła bez remontu w domu.

Dziś prąd, kiedyś gaz lub cokolwiek innego.

Ja bym zrobił inaczej, te 70 m2 tak bym zbudował żeby ogrzewanie prądem nie przekroczyło 1000 zł na sezon. Można !

Ale to chyba poza tematem.

Piszemy tu o kosztach budowy ,,,i mam pytanie !

Czy My tak na prawdę nie prześcigamy się kto wydał mniej !!! :)

Popatrz na to z innej strony, instalacja wodna to możliwości, można to ładować grzałką lub piecykiem elektrycznym i zawsze można zmienić źródło ciepła bez remontu w domu.

Dziś prąd, kiedyś gaz lub cokolwiek innego.

Ja bym zrobił inaczej, te 70 m2 tak bym zbudował żeby ogrzewanie prądem nie przekroczyło 1000 zł na sezon. Można !

Ale to chyba poza tematem.

Piszemy tu o kosztach budowy ,,,i mam pytanie !

Czy My tak na prawdę nie prześcigamy się kto wydał mniej !!! :)

Ogrzewanie prądem wody itd. to nieporozumienie. Albo: kable grzejne w posadzce albo piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. Polecam.

Nieporozumienie ? Na dziś może i tak ale jak za kilka lat prąd będzie 10x droższy od innego nośnika ( i tu nikt Ci nie zagwarantuje że tak sie nie stanie) to wtedy d...

Już dzisiaj mamy podobną sytuację,mam tu na myśli pompę ciepła która w dobrych warunkach może pracować z COP =4 .

Barierą jest cena instalacji, uważam jednak że już niedługo będą kosztować o wiele mniej .

Napisałem :

instalacja wodna to możliwości

To tak dla przypomnienia .

Nieporozumienie ? Na dziś może i tak ale jak za kilka lat prąd będzie 10x droższy od innego nośnika ( i tu nikt Ci nie zagwarantuje że tak sie nie stanie) to wtedy d...

Już dzisiaj mamy podobną sytuację,mam tu na myśli pompę ciepła która w dobrych warunkach może pracować z COP =4 .

Barierą jest cena instalacji, uważam jednak że już niedługo będą kosztować o wiele mniej .

Napisałem :

instalacja wodna to możliwości

To tak dla przypomnienia .

Cena prądu może wzrosnac maxymalnie o 30% (do srednich cen UE). natomiast nikt nie wie jakie będą ceny gazu. Pisząc o piecu na prąd miałem na mysli przepływowe piece do grzania wody zasilane prądem. Sprawność energetyczna takiego cuda jest bardzo niska. Opłacalna jest "bezposrednia" zamiana prądu w cieplo (właśnie "kable" lu piece akumulacyjne z dynamicznym rozladowaniem). Zgadzam sie że pompy ciepła wysokosprawne - to jest to. Uważam, że cena tych urządzeń jest juz na przyzwoitym poziomie a powinna nadal spadać.