Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planowena kanalizacja przez moją działkę prośba o pomoc.

Recommended Posts

I bardzo dobrze, niech przedstawi racjonalne argumenty, dlaczego tak to planuje.

Czasy socjalizmu dawno minęły i właśność prywatna jest chroniona i pamiętajmy o tym wszyscy, bo za chwilę sąsiad stwierdzi, że wygodniej mu jeździć przez Twoją działkę i skoro leży rura.....

Jest to koncepcja kanalizacji, którą można modyfikować.

Pzdr

J

PS

bladdy78

... piszesz o kosztach kopania, a nie masz bladdego pojęcia jaki jest stan faktyczny, coś tam sobie tylko wymyślasz

Aglig

...cieszę się że jesteś wyrocznią i wiesz coś na 100%, to może numerki w Lotka, proszę !

To może napisze tak, projektant który robił projekt przyłącza wodociągowego do dwóch sąsiadów przysłał mi uzgodnienie przebiegu przyłącza - jako właściciela działki przylegającej do drogi gruntowej w której biegnie sieć wodociągowa. Były dwie opcje, albo robią przyłącze po mojej działce, albo idą z innej strony przez działkę powiatu na której jest droga asfaltowa, rów zarurowany i chodnik. Różnica w czasie wykonania i w kosztach olbrzymia.

Podpisałam, przepuściłam, zapomniałam, z sąsiadami jesteśmy na ty, pożyczamy sobie drabiny, rusztowania i inne pierdoły.

Kolego Jerzysio nie będę z tobą polemizował bo to nie ma sensu a koszty rozkopania drogi są nie małe i nie da się przedstawić dokładnego kosztu bo wszystko zależy od planu i warunków jakie należy spełnić. Ale cieszy mnie to że ty masz świetliste a ja blade pojęcie że koszt jest na tyle niski ze nie warto się teraz podłączyć do kanalizy za friko.

• 8 years później...

witam, mam podobny problem, twórca projektu kanalizacji zaplanował, że linia bd biegła dokładnie przez środek działki, w ty miejscu chcę postawić dom(miejsce postawienia domu wymusza rura gazowa wysokociśnieniowa)dlatego muszę się od niej odsunąć i to jedyne miejsce na jakim mogę postawić dom, a tu plany na kanalizacje zakładają w miejscu domu rurę, jak mogę zmienić plany kanalizacji, czy kanalizacja też musi się odsuną od rury z gazem?

pomóżcie mi

służebność ok. poczytałam o niej .... w tym przypadku służebność obejmuje kilka gospodarstw poprzedzających moją działkę

a czy np. aktualne dalej jest to ,że takie rury powinny być prowadzone obrzeżami działki, czy to jest jakoś regulowane prawnie

che wytoczyć sensowne argumenty przeciwko tak zaplanowanej linii kanalizacujnej

Wyrażać zgodę pod warunkiem wybudowania studzienki przyłączeniowej w najniższym punkcie kolektora na działce. Może przyszłe przyłącze nie będzie najkrótsze , lecz masz duże pole manewru na przyszłośc. Zgoda na służebność (dostęp, konserwacja) pod warunkiem usunięcia szkód na twoim terenie gdy w przyszłości rozwalą ci klomby. Oczywiście ty nie możesz sadzić drzew nad kolektorem.
  • Like 1

Rura gazowa to magistrala czy przyłącze? Jeśli magistrala wysokociśnieniowa to strefa ochronna chyba po 15m od rury na obie strony (bez prawa zabudowy!). Na złamaniach trasy takiej rury stoją słupki wskażnikowe, główka malowana na żółto, zagłębienie na górnej płaszczyźnie wyznacza kierunek magistrali.