Kalic 11.11.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Jak dobrze rozumiem, to po wycięciu styropianu ułożeniu kanalizy montażysta zaopianował szczelinę , ja nie widzę w tym nic dziwnego, no może poza koljnościa prac -odpływ można było wykonać przed rurkami podłogówki. Co do foli w płynie to sa lepsze uczelnia cze tych okolic. Może od początku bo sposób wykonania wciąż nie daje mi spokoju. Jakiś miesiąc temu wykonano ułożenie rur kanalizacyjnych (ogólnie całą instalację wod-kan). Na to ułożono styropian, folia izolacyjna do ogrzewania podłogowego no i rurki ogrzewania. Problem pojawił się w momencie układania odpływu liniowego - ze względu na mała przestrzeń na jego montaż, "specjalista", aby stworzyć spadek (w łazience wylany anhydryt a pod prysznic bez brodzika zostawiono miejsce na wykonanie betonowej wylewki) rozsunął rurki ogrzewania, wyciął folię pod ogrzewania (ok.0,5m2) wygrzebał spod rurek styropian (jakieś 0,4m2-0,5m2), w utworzoną przestrzeń wcisnął rurki ogrzewania (obecnie leżą na gołym stropie), pomiędzy nie wsadził odpływ liniowy i to wszystko zapiankował. Efekt jest taki, że połowa brodzika przygotowanego pod wylewkę ma rury ogrzewania podłogowego otoczone pianką poliuretanową lub dociśnięte do stropu. Oczywiście styropianu nie ma w tych miejscach czyli izolacja termiczna zerowa a ogrzewany będzie strop. Jak dla mnie to fuszerka trudna do naprawienia bo (pomijając wygrzebanie i wyczyszczenie rurek z tej pianki) ciężko będzie teraz podnieść na tyle rurki ogrzewania podłogowego tak aby możliwe było ułożyć pod nie idealnie dopasowany styropian, rozłożyć folię ogrzewania i przymocować rurki. Nie ukrywam, że dla mnie idealnie byłoby wrócić do stanu pierwotnego ale obawiam się, że jest to niewykonalne bo wymagałoby demolkę łazienki do stanu surowego i potem zrobienia jej od podstaw. Edytowane 12 Listopada 2020 przez Kalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts