Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kwiaty w domu

Recommended Posts

Witam

Ja nieby na etapie powolnego sadzenia drzewek w okół domu, ale ostatnio dotarło do mnie że w domu u mnie kwiatów bardzo mało albo w ogóle.

Dlatego napiszcie proszę jakie kwiaty ładnie rosną, kwitną i przeżyją długi brak wody .

Ja mam większość pokoi od strony pd-zach.

I wszydtkie roślinki które miałam jakoś marniały.

Najbardziej interesują mnie kwiaty do pokoi dzieci, jakieś fajne do łazienki.

Piszcie proszę i wklejajcie fotki

Najlepiej rosną doniczkowce kupowane na ryneczku, a nie te z kwiaciarni czy supermarketu.

:)

WOW, ale teoria.

Nie przyszło ci na myśl, że kwiaciarnie i panie na ryneczku zaopatrują się na tej samej giełdzie czy hurtowni?

No cóż, mam rośliny z marketów, kwiaciarni i podebrane jako szczepki. Wszystkie rosną bez problemów.

Bo liczy się znajomość wymagań roślin, a nie to, gdzie zostały kupione.

Anula - jeśli zamierzasz nie podlewać roślin, to najlepsze będą sztuczne.

Długą suszę wytrzymują sukulenty, np. kaktusy, grubosz drzewiasty, wilczomlecze. Potrzebują też dużo światła.

:)

WOW, ale teoria.

Nie przyszło ci na myśl, że kwiaciarnie i panie na ryneczku zaopatrują się na tej samej giełdzie czy hurtowni?

No cóż, mam rośliny z marketów, kwiaciarni i podebrane jako szczepki. Wszystkie rosną bez problemów.

Bo liczy się znajomość wymagań roślin, a nie to, gdzie zostały kupione.

Nietrudno odróżnić panią handującą nawyżkami swoich roślinek od tej, która zaopatruje się w hurtowni i ma cały stragan roślin.

Oczywiście, że liczy się znajomość wymagań, to podstawa. Niestety, kilka roślin kupionych w kwiaciarni mi zmarniało i to bardzo szybko, a te kupione od znajomej babki na ryneczku mają się bardzo dobrze.

I stąd moja teoria.

Nie przejmuj się tymi opiniami o roślinach z targu - to takie "urban legend".

Po prostu kupuj gatunki pospolite, które zostały wymienione powyżej. Dodałabym do tego zielistkę a wykreśliła syngonium (bo jest rośliną błotną i chociaż mało wymagająca, musi być regularnie podlewana)

Ale jakoś trudno mi uwierzyć w fakt, że marnieją ci rośliny, pomimo cotygodniowego podlewania - chyba były robione dłuższe przerwy. Albo zalewałaś rośliny i korzenie im gniły, bo stały we wodzie.

Chociaż w takie upały, jakie mieliśmy ostatnio ja podlewałam kwiaty na południowym oknie co dwa dni.

Możesz kupić specjalny żel do ziemi kwiatowej, który wchłania nadmiar wody przy podlewaniu i potem stopniowo go uwalnia, w miarę wysychania ziemi.

właśnie, a błotna kojarzy się sama wiesz jak - że rośnie w błotnistym miejscu i lubi/znosi zalewanie korzeni, jak cibora. A syngonium lubi co innego. Ogólnie bardzo fajna i niekłopotliwa roślina moim zdaniem. Ale podlewac trzeba trochę częsciej niż kaktusy, wilczomlecze i inne takie rośliny dla zapominalskich.

Chcesz mieć pięknie w domu? Zafunduj sobie storczyka najlepiej - phalaenopsis, są najprostsze w uprawie. Odmian i kolorów bez liku, wystawę prawie każdą tolerują oprócz południa, ale wtedy można w głębi mieszkania postawić. Ja swoje podlewam jak sobie przypomnę ;) bo najczęstszy błąd w ich uprawie to zalewnie i moczenie korzeni w osłonce (po podlaniu następnego dnia wodę trzeba wylać).

Pozdrawiam

Wojtek

To i ja się podepnę - czy jest coś co urośnie w naprawdę cienistym kącie? Mam takie dwa i wszystko mi tam marnieje. I tak chcę tam roślinki, więc wciąż wstawiam na zmarnowanie jakieś "fasole" ale może coś lepiej by rosło. Bluszcze i paprotki wcale tam się dobrze nie czują, za to rheo nie pada ale i nie wybarwia się. Może jakieś pomysły?