Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tłuste plamy na granicie - czym usunać?

doziolko

Recommended Posts

Czy ktoś zna jakiś skuteczny sposób na usuniecie tłustych plam z płytek granitowych? Położyliśmy płytki kamienne peperino dark satynowane (granit zwnany równiez Padang dark). Zaimpregnowalismy impregnatem HG plus ochrona przed plamami. No i tragedia. (a mam ich około 70 m wiec wymiana odpada) Cokolwiek tłustego upadnie zostają plamy których nie mogę niczym usunąć ( testowałam chyba wszystko: silne detergenty, ocet, parownica karcher, specjalny odplamiacz HG i bez efektu) Płytki wyglądają tragicznie szczególnie w newralgicznych miejscach pod krzesełkiem dziecięcym czy na ścianie w kuchni przy płycie - bo i tam je mamy.

Może ktoś poradzi jak się ich pozbyć i czy to możliwe???

Pozdrawiam Dorota

Witam

BEJOTAL "A" może być również używany do usuwania silnych zabrudzeń z posadzek i stołów warsztatowych , garaży , hal, magazynów itp. Jest szczególnie skuteczny przy zmywaniu zanieczyszczeń pochodzących od olejów , smarów i innych produktów pochodzenia petrochemicznego. Może być stosowany do mycia ręcznego lub przy pomocy urządzeń. Odznacza się dużą skutecznością i wydajnością . Płyn ulega biodegradacji i posiada atest P.Z.H. HK/B/1826/01/2002

Mam przedstawicielstwo na tego typu środki w razie potrzeby proszę o kontakt.

Rzeczywiście cena nie powala - chyba że najmniejsze opakowanie ma 50l.

Ciekawe jak z tym bezpieczeństwem i czy da radę tym moim plamom. Tak w ogóle to coś mi "śmierdzi" ten impregnat HG ponieważ mam te same płytki na tarasie. (tylko tam są płomieniowane) Wprowadzaliśmy się zimą i nie zdążyliśmy zaimprgnować tarasu a oliwa czy tłuste plamy z grilla po 2 dniach zniknęły bez specjalnego szorowania. Wiec cos tu mi nie pasuje.

Pozdrawiam

ja mam blat granitowy od 6 lat.

Miałam jedną plamę tłustą, zbiłam butelkę oleju na blacie....umyłam z płynem zadzwoniłam do kamieniarza i on kazał mi to zostawic jak już umyłam...że niby zejdzie - uczciwie piszę plamy dawno juz nie mam.

Blat impregnuję specjalna pasta do granitum pozniej polerka i jest jak nowy.Zero HG szkoda na niego kasy.

Ja tez mam w kuchni blat granitowy i sila rzeczy czesto upaprany na tlusto. Myje 'ludwikiem' na codzien, a w przypadku trudniejszych plam myje 'cif'em. Blat jak nowy. Raz na pol roku jak sobie przypomne to przecieram pasta konserwujaca. Absolutnie kocham swoj blat, nigdy nie mialam latwiejszego do utrzymania czystosci. Blat mam od lat 5.

• 6 years później...