Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma centralne ogrzewanie nawiewowe?

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj.

Ja montuję systemy ogrzewania ciepłym powietrzem na Podkarpaciu.

Oczywiście montowałem Carriera i oceniam jego możliwości techniczne

na najwyższą półkę w porównaniu z innymi piecami nadmuchowymi.

Ma możliwości modulacji samoczynnej nadmuchu jak poprzymykają się kratki czyli grzanie strefowe.

Jedyna wada to nie jest przestrojony fabrycznie na 230V i dochodzi do niego duży transformator - przynajmniej do tej pory tak było w tych co do nas doszły.

Teraz montowaliśmy u gościa co wrócił ze Stanów i chciał go dlatego, że tam Carrier to najwyższa półka.

Uwaga : potrzebny jest dobry elektryk - automatyk aby dobrze podłączył i zaprogramował. Poza tym polecam.

Pozdrawiam Wojtek.

Ma mój szwagier mieszkający w Australii (dom parterowy, pustka wysokości 30 cm pod podłogą wykorzystana dla kanałów, kocioł w garażu, bez mrozów w zimie)

Po zasięgnięciu jego rady zrezygnowałem.

B.dobre do dużych pomieszczeń (hal) i kościołów.

Racja !

W Australii i srodkowej Afryce sie nie sprawdza! :lol:

Tu nie chodzi o Australie. Rok temu na jakimś wątku to opisałem.

Jedyna zaleta : szybko jest ciepło w domu.

Główne wady :

Akustyka ! Osłabiona izolacja między pomieszczeniami, oraz szum w nocy.

Trudności w regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (trudność regulacji przepływów powietrza). Przekroje kanałów decydują o temperaturze pomieszczeń

Kłopotliwe prowadzenie kanałów. Wyloty gorącego powietrza powinny być przy oknach, co wydłuża kanały.

Rury c.o. można ukryć w ścianach i podłogach. Kanały powietrzne - nie bardzo.

Łatwe rozprzestrzenianie się zapachów. Co zrobić z ciepłym powietrzem z kuchni i WC ? Wypuścić na zewnątrz ? Rekuperować ?

90% powietrza musi cyrkulować, aby nie było nadmiernych strat.

W Australii stosuje się także ogrzewanie centalne (wodne) podobnie jak u nas. Więc oba systemy dają się łatwo porównać.

C.O. uznawane jest jako komfortowe, powietrzne zaś jako tani inwestycyjnie sposób (kanały pod podłogą) na niewielkie dogrzewanie przez 1-2 miesiące w roku.

Jeśli ktoś twierdzi że w Afryce i Austalii się nie sprawdza - jest w błędzie.

Właśnie tam się sprawdza bo nie stawia się tam dużych wymagań - nie ma mrozów.

Trudności w regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (trudność regulacji przepływów powietrza) - BZDURA

Każda kratka posiada suwaczek którym można regulować ilość dostarczanego powietrza.

Kłopotliwe prowadzenie kanałów. Wyloty gorącego powietrza powinny być przy oknach, co wydłuża kanały - a gdzie są grzejniki również przy oknach a kratki wcale nie muszą być przy oknie (dobrze jak są) a ze względu na wymuszony obieg powietrza i kierownice w kratkach ciepłe powietrze rozchodzi się po pomieszczeniu szybko co właśnie nie wymusza montowania ich przy oknach.

Rury c.o. można ukryć w ścianach i podłogach. Kanały powietrzne - nie bardzo - fakt że kanały jest trudniej ukryć niż rury c.o. ale można je zamaskować w taki sposób że ich praktycznie nie widać (np. płytą g-k) i widać tylko kratkę.

Łatwe rozprzestrzenianie się zapachów. Co zrobić z ciepłym powietrzem z kuchni i WC ? Wypuścić na zewnątrz ? Rekuperować? - To samo się dzieje w ogrzewaniu tradycyjnym czyli strata na wentylację. Zapachy - W pomieszczeniach panuje nadciśnienie więc w np w łazience kuchni itd powietrze zostaje wypchane poprzez wentylację grawitacyjną.

I dlaczego odrazu te kanały w podłodze?? Jest wiele innych sposobów na ich poprowadzenie.

Pozdrawiam

Myślę, że ogrzewanie nadmuchowe nie jest dobrym rozwiązaniem dla domów mieszkalnych. Podstawowe wady to

- bardzo niekorzystny rozkład temperatury w pomieszczeniach,

- hałas,

- kłopoty z utrzymaniem wilgotności na odpowiednim poziomie w mroźne dni przy zastosowaniu rekuperatora,

- w przypadku stosowania recyrkulacji (bardzo często stosowana w budynkach biurowych) dochodzą względy higieniczne

Słowem system gorszy od tradycyjnego ogrzewania wodnego grzejnikowego.

Pozdrawiam

Zbyszku, nie jest tak jak piszesz, zalet jest znacznie więcej, a wymienione wady nie występują ( przynajmniej w naszym domu ). Może miałeś okazję oglądać spieprzoną instalację.

Tu musze sie zgodzic.

Wszystko zalezy od tego jak jest wykonane, z jakich materialow i kto to robi , oraqz czy liczyl to projrektant

Sa regulatory ktore reguluja przepustnicami i mozna bardzo precyzyjnie reguloweac

Naqwilzanie i filtrowanie powietrza to jest to czego nie ma w ogrzewaniu wodnym.

Oczywiscie zle zrobione daje w nocy szum.

Rowniez zastosowanie najtanszych materialow i najtanszychwykonawcoew musi dac o sobie znac

bardzo niekorzystny rozkład temperatury w pomieszczeniach,

- hałas

A czy przy ogrzewaniu tradycyjnym jest korzystny. Bo przy nadmuchowym napewno jest. Dlatego stosuje się go nawet w halach, kościołach itp.

Hałas?? Ze zdjęć które widziałem u Ada & Rafał i to że polecają "pol komf" (nie chcę reklamować firmy) stwierdzam że mają kanały wykonane z płyt z wełny mineralnej pokrytych folią aluminiową, które to płyty doskonale tłumią hałasy (w przeciwieństwie do kanałów blaszanych).

bardzo niekorzystny rozkład temperatury w pomieszczeniach,

- hałas

A czy przy ogrzewaniu tradycyjnym jest korzystny. Bo przy nadmuchowym napewno jest. Dlatego stosuje się go nawet w halach, kościołach itp.

Hałas?? Ze zdjęć które widziałem u Ada & Rafał i to że polecają "pol komf" (nie chcę reklamować firmy) stwierdzam że mają kanały wykonane z płyt z wełny mineralnej pokrytych folią aluminiową, które to płyty doskonale tłumią hałasy (w przeciwieństwie do kanałów blaszanych).

Owszem przy ogrzewaniu grzejnikowym a szczegółnie niskotemperaturowym jest bardziej korzystny rozkład temperatur. Jeśli chodzi o koscioły , hale oraz duże pomieszczenia jak hipermarkety to własnie jest główne zastosowanie ogrzewania przez nawiew ciepłego powietrza. Jeśli chodzi natomiast o hałas to pozbycie się go nie jest proste i wymaga stosowania drogich wentylatorów, specjalnych kanałów, tłumików itp. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze koniecznośc częstej wymiany (lub czyszczenia) filtrów (raz na ok. miesiąc - tak jest w mojej zapylonej okolicy). Słowem drogo głośno i do tego jeszcze kupa zachodu. W zamian praktycznie żadnych korzyści w stosunku do grzejników.

Pozdrawiam

drogi inwestorze, widzę, że jesteś przeciwnikiem wszelkkich innych niż grzejniki systemów ogrzewania ( czytałem Twoje wypowiedzi o ogrzewaniu podłogowym ). Może lepiej zalóż osobny wątek "grzejniki są super" i tam wypisuj swoje teorie zamiast zniechęcać ludzi do innych niż tradycyjne rozwiązania.

pozdrawiam

Rafał

Kolego Rafale

Przeczytaj uważnie moje posty bo wcale nie jest tak jak ironicznie piszesz że uznaje tylko grzejniki. Ogrzewanie poprzez nawiew ciepłego powietrza znam "od kuchni" z pracy i dla tego nie polecam. To co napisałem to nie są jakieś moje wymyślone teorie tylko fakty. Między innymi własnie w naszym kraju ten system ogrzewania nie bardzo się przyjmuje. Za to jest u nas sporo firm które starają się wcisnąć byle g... Bez serwisu bez fachowego doradztwa aby tylko zarobić kasę a później to juz niech kupujacy sie martwi.

Pozdrawiam

P. Inwestorze jakie wentylatory?? Czy Pan wie o czym mówi?? Ogrzewanie powietrzne dla domku to nie jakiś wentylator tylko gotowa nagrzewnica która zawiera wentylator. A co do tłumików to może jeżeli są kanały z blachy. Dokonuje się wyliczeń i jeżeli jest blisko kotłowni pomieszczenie sypialni. Pozdrawiam.

Ludzie !!! - proponuje przejrzeć inne posty związane nadmuchowym ogrzewaniem. Większość wad nadmuchowego ogrzewania owszem występuje, ale wynika to ZE ZŁEJ INSTALACJI. Prawidłowo wykonana instalacja eliminuje dużą większość z nich.

Ogrzewanie powietrzem daje dużo więcej "na +" niż na "-", ponieważ

- można zainstalowac nawilżacze z regulacją wilgotności,

można dołożyć moduł klimatyzacji lub samemuy ją zrobić przez odpowiednią czerpnię.

- Można odzyskiwac ciepło, większośc zestawów posiada rekuperatory.

- i inne.

Mieszkam obecnie w bloku i jak w każdym bloku mam ogrzewanie wodne (tzw kaloryfery). Teraz jest pora zimowa a w domu jak w suszarni. Co rano spękane usta i "suchość". NIE POLECAM. Ogrzewanie nadmuchowe (jak i kominkowe, kóre można razem efektywanie połaczyć) daje inny rodzaj powietrze.

Ludzie - proponuje rozejrzeć się po rynku systemów ogrzewania powietrzem. Nie ma systemów idelanych ale połowa wad które wyspisujecie to nieprawda albo złe wykonanie:

Poniżej zamieszczam kilka stron o wykonawcach / przedstawicielstwach:

1. Creon - http://www.creon.pl

2. Stan-pol - http://www.stan-pol.com.pl

3. termeko - http://www.termeko.com.pl

4. Termohit - http://www.termohit.bgnet.pl

5. Tytan - http://www.tytan-co.pl

6. Araj - http://www.araj.com.pl

7. Heatec - http://www.heatecpolska.pl

8. Miller - http://www.lekki-miller.com.pl

9. Polski komfort - http://www.polski-komfort.pl

Kolego Rafale

Przeczytaj uważnie moje posty bo wcale nie jest tak jak ironicznie piszesz że uznaje tylko grzejniki. Ogrzewanie poprzez nawiew ciepłego powietrza znam "od kuchni" z pracy i dla tego nie polecam. To co napisałem to nie są jakieś moje wymyślone teorie tylko fakty. Między innymi własnie w naszym kraju ten system ogrzewania nie bardzo się przyjmuje. Za to jest u nas sporo firm które starają się wcisnąć byle g... Bez serwisu bez fachowego doradztwa aby tylko zarobić kasę a później to juz niech kupujacy sie martwi.

Pozdrawiam

Musiales wlasnie na taka firme trafic i dlatego masz takie zdanie

W domku o powierzchni 200m2 zapotrzebowanie ciepła na grzanie wynosi około 12kW.

Aby taki dom nagrzać powietrzem trzeba tego powietrza "przepuścić" około 1300-1500m3, co odpowiada 3-em wymianom na godzine.

Nadmuch w pokojach, wyciagi recyrkulacyjne w kuchni, WC, łazience, hollu.

Zapachy z kuchni i WC zostaną skierowane do pieca i powrócą po podgrzaniu "na salony".

W warunkach zimowych tylko 5%-10% powietrza skierujemy na zewnątrz i tyle samo pobierzemy powietrza świeżego, zimnego.

W kuchni możemy ratować się okapem, a w WC ?

Regulacja temperatury przy pomocy kratek nawiewnych z suwakami pozwoli nam wyregulować jednorazowo temperaturę w pomieszczeniach.

Ale co będzie gdy jakiś pokój wyłączymy z grzania (zamkniemy suwak).

Nastąpi rozregulowanie temperatur w pozostałych pomieszczeniach, gdyż oddzielnych kanałów nie da się prowadzić do każdego pomieszczenia, lecz mamy odgałęzienia do pomieszczeń od głównych kanałów.

Oczywiście metodą prób i błędów ustawimy w końcu ponownie suwaki.

W przypadku grzejników wodnych w systemie rozdzielaczowym regulacja jest prosta i nie wpływająca na sąsiednie grzejniki.

Jeśli chodzi o nawilżanie to z pozoru przy nadmuchu jest łatwość.

Musimy sobie zdać sprawę, że nawilżyć można będzie tylko centralnie całe powietrze w domku, zatem wydajność tego nawilżania będzie duża, rzędu 30 l/dobę.

Odpada nawilżanie miejscowe n.p. w nocy w sypialniach - bo będzie nieskuteczne.

Ja nawilżam na dwa sposoby : nawilżaczami nagrzejnikowymi, co wystarcza przy dodatnich temperaturach zewnętrznych, oraz nawilżaczem ultradźwiękowym (3 l/noc), przy mrozie na zewnątrz.