Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma centralne ogrzewanie nawiewowe?

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Inwestor, nie przesadzaj, dom nie jest zakładem opieki zdrowornej, w przychodniach są osobne poczekalnie dla dzieci zdrowych i chorych, w domu nikt nie budowuje osobne wejścia dla chorego dziecka, poszukaj lepszych argumentów bo takimi to się tylko ośmieszasz. :lol: Nie wiem czemu jesteś taki zażarty. Widzisz przeciesz że ludzie są zadowoleni. To normalne, że jeżeli nawet występują jakieś drobne niedogodności to nie będą wieszać psów na tym systemie, przecież sami go wybrali. Tak samo drobne niedogodności mogą wystąpić przy każdym innym systemie ogrzewania, czasami wynika to z cech samego systemu czasami z cech konkretnej instalacji. Nie masz się czego obawiać, systemy powietrzne (prawidłowo wykonane) są tak drogie że raczej się nie upowszechnią. Pamiętaj, że każdy ma prawo do indywidualnych upodobań, każdy indywidualny inwestor wydaje swoje prywatne pieniądze i ma prawo zbudować nawet mini reaktor atomowy do ogrzewania (dobry temat na nowy wątek) jeżeli tylko nie stwarza zagrożenia dla innych. Forum jest tylko po to aby podzielić się swoimi doświadczeniami i ewentualnie zweryfikować oczywiste nieprawdy często niestety powtarzane przez niedouczonych wykonawców. Forum to nie wyrocznia i naprawdę nie musisz nikogo na siłę przekonywać do swojej koncepcji.

Gnomie

Źle mnie chyba zrozumiałeś. Oczywiście że dom to nie szpital.

Natomiast to czy pewna niedogodność jest problemem czy nie to powinien każdy ocenić według własnego uznania. Przytoczyłem powyższy argument gdyż Ty napisałeś że dla ciebie rozsiewanie zarazków nie stanowi problemu. Dla mnie jak jedno dziecko się rozchoruje i nie może iść do przedszkola to staram się je odizolować od innych domowników a w szczególności nie dopuścić do tego aby rozchorowało się drugie dziecko. Bo wtedy w przeciwieństwie do ciebie jest to już dla mnie poważny problem. Nie wydaje mi się abym był zażarty, nikogo nie atakuję ani nie oceniam czy jest taki czy inny w przeciwieństwie do innych osób . Staram się wypowiadać wyłącznie na tematy merytoryczne traktujące wyłącznie ogrzewania nadmuchowego i pozwoliłem sobie nawet zamieścić obszerny fragment zaczerpnięty z literatury fachowej. Sądzę że napiętnowania wymagają raczej forumowicze biznesowo związani z tym rodzajem ogrzewania którzy podchodzą do sprawy bezkrytycznie z wiadomych względów. No przyznaję się do grzechu faktycznie może zbyt ironicznie opisałem rozwiązanie recyrkulacji podane przez Adę & Rafała ale jest ono dla mnie po prostu amatorskie żeby nie powiedzieć śmieszne. Jest to oczywiście wyłącznie moja prywatna opinia na temat tego rozwiązania . Jest dla mnie niezrozumiałe że podejrzewasz mnie o obawy że ktoś sobie w domu zainstaluje ten rodzaj ogrzewania :o a nie inny. Nie jestem w żaden sposob związany ze sprzedarzą instalacji grzewczych więc uważam że mam większe prawo do krytyki i wypowiadania się na te tematy na forum niż osoby związane handlowo z tą branżą. Forum muratora ma służyć do wymiany doświadczeń inwestorów a nie do naganiania sobie klientów przez różne firmy. Pragnę oczywiście zgodzić się z Tobą że forum to nie jest wyrocznia i każdy samodzielnie podejmie decyzję. Prawda jest również taka jak wyżej napisałeś, że sensownie działająca instalacja ogrzewania nadmuchowego na odpowiednim poziomie technicznym jest piekielnie droga. Szkoda tylko że handlowcy o tym mówią inwestorom zbyt późno jak już jest za późno.

Pozdrawiam

Inwestorze, działanie wentylacji jest w pełni zautomatyzaowane, nie będe ci tłumaczył jak, bo i tak nie zrozumiesz.

Zamiast wygłaszać tu swoje teorie, napisz lepiej o rozwiązaniach w Twoim domu, które jak mniemam są wzorem do naśladowania. Napisz jak radzisz sobie z odwróconym ciągiem w kominach zimą, zaduchem w pokojach ( szczególnie rano ), czy miło jest otworzyć okienko w środku zimy aby wpuścić troszkę świeżego powietrza, jak sprawuje się nawilżanie za pomocą mokrych ręczniczków na grzejnikach i inne super funkcje, które napewno masz wdomu.

Gnomie, w łazience mamy 25 C, z zapachami nie ma problemów bo wentylacja działa dobrze, a nawet gdyby coś się wydostało z łazienki czy kuchni to nieuchronnie trafia na filtr, który jak się chwali producent zabija wszytko co się rusza i groźnie wygląda. Zresztą zobacz sam ( mamy filtr Electronic Air Cleaner )

http://www.residential.carrier.com/products/aircleaners/eac.htm

ok. piszę tutaj bo widzę, że jest głód informacji.

Działanie wentylacji wyciągowej jest sterowane za pomocą zegara czasowego i styczników zintergrowanych z oświetleniem ( w łazienkach nie ma okien ). Wentylator wyposażony jest w regulator obrotów, który jest ustawiony na ok. 70 m3/h ( I bieg ) i ok. 250 m3/h ( II bieg ) co odpowiada ok. 0,25 wymiany/h i ok. 0,9 wymiany/h w naszym domu.

Zegar czasowy steruje biegami wentylatora w następujący sposób:

I bieg: w nocy ( od 22.00 - 6.00 ) oraz w tygodniu ( po-pn 9.00 - 16.00 )

II bieg: w pozostałym czasie

Dodtkowo, obód nadrzędny powoduje włączenie II biegu zawsze po załączeniu oświetlenie w łazience i utrzymuje ten stan jeszcz 10 min po wyłączeniu oświetlenia.

Oczywiście wszytkie parametry ( czas, ilość powietrza itp. ) można dowolnie zmienić. Koszt takiej automatyki to ok. 400 PLN. Dzięki takiemu rozwiązaniu mimo, że w domu jest średnio 0,5 w/h to w okresie "naszej aktywności" wentylacja jest na poziomie prawie 1 w/h. I właśnie dlatego nie mamy problemów z zapachami, zapomnieliśmy już jak wygląda zaparowane lustro w łazience itp.

Inwestorze, oczywiście w Twoim przypadku należałoby zamienić styczniki oświetleniowe na czujki ruchu albo otwarcia drzwi, albo jeszcze coś innego w zależności od upodobań bo rozwiązań jest wiele.

Znowu się wtrącam, nie żeby coś negować ale tak z ciekawości 70 m3/h i 250 m3/h ? Jakie prędkości obrotowe ma wentylator dla tych biegów ? jak są zmieniane , regulatorem napięciowym ? Czy były robione pomiary wydatku na kratce wywiewnej czy byłeś przy tym i czy wierzysz firmie która to robiła ze jest tak jak ci powiedzieli?, oczywiście przy drzwiach zamkniętych do łazienki. Czy wiesz jaki opór początkowy i końcowy ma filtr powietrza (masz chyba filtr tkaninowy ?) czy wiesz jak zmiana oporu filtra wpływa na zmianę wydatku centrali.

Prędkości obrotowej nie mierzyłem. Podana wydajność to suma przepływów powietrza przez wszystkie kratki wentylacyjne. Byłem przy tym jak to mierzyli i widziałem, więc nie mam powodów nie wierzyć, zwłaszcza, że działa dobrze. Do regulacji obrotów służy regulator napięciowy. Fitra nie ma, po co czyścić powietrze, które wylatuje prosto przez dach.

aha.. to nie jest centrala, tylko zwykły wentylator kanałowy.

Filtr na nawiewie , elektrostatyczny nie wyłapuje grubych zanieczyszczeń, obrotów się nie mierzy co najwyżej napięcie , ale można popatrzeć na charakterystykę wentylatora łazienkowego i tego w centrali. Fajnie że wierzysz wykonawcy (zresztą co przeciętny użytkownik może zrobić innego ?) ale czy ten regulator , który przełącza napięcie w wentylatorze wywiewnym jest regulowalny ? Widzisz mam trochę do czynienia z wentylacją i wiem jak to się zwykle odbywa. Nie twierdzę, że wszscy oszukują, naciągają wyniki, przemilczają czy popełniają błędy ale niestety często tak się dzieje i ile razy czytam czyjeś wypowiedzi że on ma wydatek 500m3/h to znając ilość elementów (stałych i zmiennych w czasie) od których to zależy nasuwa mi się mnóstwo wątpliwości. Ostatecznie jeśli zamiast 70 m3 masz 120 to w końcu zasada działania się nie zmienia a tylko trochę więcej płacisz , w odwrotną strone też nie ma tragedi dopóki wydajność nie będzie dramatycznie mała.

Na nawiewie to zupełnie inna bajka, tam jest filtr mechaniczny + elektrostatyczny.

Regulator jest regulowany w sposób płynny. Nie to żebym bezgranicznie wierzył wykonawcy, tak jak pisałem, byłem przy tym i patrzyłem przez ramię człowiekowi, który to robił. Pomiar był robiony 2 razy.

A poza tym, nie można wszystkiech traktować jak oszustów.

Ada & Rafał

Dzięki serdeczne za opis "automatyki" a raczej prostego sterowania czasowego. Tak jak przypuszczałem zblokowane jest ono z wylacznikiem oświetlenia w WC. Widzę jednak jakiś brak konsekwencji. Sądząc z wyposażenia które ci zafundowali tzn. piec z górnej półki, filtr elektrostatyczny z górnej półki, prawdopodobnie nawilżacz również z górnej półki, rekuperator prawdopodobnie również z górnej półki cenowej , nie wiem tylko czy masz już sterylizator UV i funkcje osuszania i chłodzenia. Prawdopodobnie w instalacji masz zastosowane specjalnie wytłumiane kanały i przyzwoite nawiewniki, jeśli tak, to faktycznie można powiedzieć że masz większość przyzwoitych urządzeń. Nie bardzo mogę zrozumieć tylko politykę firmy która ci to wszystko sprzedała. Przecież gdybyś za "parę złotych" więcej (w porównaniu z kosztami pozostałej części instalacji) zażyczył sobie rakuperator na całośc powietrza to miałbyś naprawdę na wysokim poziomie instalację pozbawioną większości wad o których pisaliśmy. I nie musieli by ci robić "prowizorki" ze sterowaniem z wyłącznika z WC bo wtedy żadnego powietrza z kibelków i kuchni byś nie zawracał a całe rozwiązanie byłoby proste i eleganckie. Jeśli do tego kanały masz ułożone w taki sposób że jest do nich dostęp do czyszczenia to za taką kompleksową instalacją jestem jak najbardziej za. Pomijając nawet bardzo wysokie koszty inwestycyjne i wysokie koszty utrzymania i eksploatacji. Faktycznie powietrze z takiej instalacji jest warte wysokiej ceny. Coś takiego naprawdę można polecić wszystkim budującym (oczywiście tylko z grubym portfelem).

Szkoda że mnie nie stać na coś takiego.

Jest to co prawda wątek o ogrzewaniu powietrznym ale ponieważ wywołałeś mnie do tablicy to muszę odpowiedzieć.

. ....

Napisz jak radzisz sobie z odwróconym ciągiem w kominach zimą, zaduchem w pokojach ( szczególnie rano ), czy miło jest otworzyć okienko w środku zimy aby wpuścić troszkę świeżego powietrza, jak sprawuje się nawilżanie za pomocą mokrych ręczniczków na grzejnikach i inne super funkcje, które na pewno masz w domu.

Nie mam takich rozwiązań w domu jak piszesz bo nie są potrzebne. Jedyny problem jaki występował to odwrócony ciąg kominowy w nieogrzewanej przez jakiś czas łazience. Wentylacja powróciła do normy po włączeniu ogrzewania i utrzymywaniu nieco wyższej temperatury niż w pokojach co jest dla łazienek naturalne.

Pozdrawiam

Inwestorze, kontynuując naszą sympatyczną rozmowę:

Masz rację, automatyka jest bardzo prosta, jak pisałem kosztowała 400 PLN. A tak naprawdę można był jeszcze to uprościć i zastosować wentylator ze stałą wydajnością zapewniający 0,5 w/h. W każdym razie mam wentylację która działa, i założę się z Tobą o dobrą Whisky, że w Twoim wybudowanym tradycyjnie domu, w zimie, przy zamkniętych oknach nie ma 0,5 w/h.

Ja mam system, który jest pozbawiony tych wszytkich wad, mam również osuszanie i chłodzenie. I zapewniam cię, że gdyby uzasadnione było posiadanie systemu na 100% świeżego powietrza to też bym to miał, jednak gdybyś znał zasady budowy amerykańskich systemów ogrzewania nadmuchowego wiedziałbyś, że takiej potrzeby nie ma. Zapraszałem, Cię do mnie abyś na własne oczy mógł się o tym przekonać, bo już mi się nie chce odpowiadać na Twoje zarzuty, ale z zaproszenia nie skorzytałeś.

Przykro mi, że Cię nie stać na takie systemy ( choć gdybyś poznał cenę mógłbyś być mile zaskoczony ), i jednocześnie cieszę się że mimo posiadania tradycyjnych rozwiązań w swoim domu nie masz problemów jakie ma większość posiadaczy tradycyjnie wybudowanych domów.

Ano nie jest to takie proste. Można oczywiście zastosować wymiennik krzyżowy ale 1) jego sprawność nigdy nie będzie taka duża jak recyrkulacji również ze względu na takie zjawisko jak szronienie 2) oraz zastosowanie takiego wymiennika powoduje osuszanie powietrza nawiwanego a co za tym idzie konieczność stosowania nawilżacza a ta znowu jest drogie eksploatacyjnie. można zastosować wymiennik obrotowy (odpowiednia konstrukcja powoduje przecieki ale z nawiewu na wywiew) który przenosi wilgoć z wywiewu na nawiew ale jego sprawność też jest mniejsza od recyrkulacji , również ze względu na szronienie. Tak więc zastosowanie recyrkulacji jest jak najbardziej uzasadnione.

Ada & Rafał

Cieszę się również że jesteś zadowolony ze swojej instalacji która jest w 100% pozbawiona wad. Nie twierdzę że jestem znawcą amerykańskich instalacji ogrzewania powietrznego. Może jako profesjonalista byś mi i innym forumowiczom wyjaśnił co jest takiego szczególnego w amerykańskich instalacjach. Jakoś udało mi się pojąć ideę automatyzacji podaną przez ciebie może i to zrozumiem. W moim przekonaniu (i nietylko moim) stosowanie recyrkulacji podyktowane jest przede wszystkim względami ekonomicznymi. Ale przy tak dużych kwotach inwestycyjnych i eksploatacyjnych wydane dodatkowo parę groszy na trochę więcej prądu i wody do nawilżacza czy też niewiele większe straty na odzysku ciepła przypominają mi powiedzenie - "zapałka na cztery a sto złotych na raz".

A tak nawiązując jeszcze do twojego zaproszenia czy chciałeś mnie zaprosić na okres sezonu grzewczego :o :wink: :D . chyba tak bo w przeciwnym razie jak w inny sposób mogłbym się przekonać o tym że twoja instalacja jest bez wad :wink:

Bardzo proszę również nie traktować moich wypowiedzi jako jakieś zarzuty czy też atakowanie kogoś. Po prostu pytam i poddaję do dyskusji zdanie fachowców. Myslę że są to najnormalniejsze w świecie pytania amatora który chce dokładnie poznać szczegóły tego drogiego systemu. Może uda mi się jakiś frgment zaadaptować dla siebie.

Dla tego najlepiej jak napiszesz choćby po krótce jak wyeliminowałeś poszczgólne wady systemu powietrznego w swojej instalacji. Najlepiej zacznij od hałasu jestem osobą wrażliwą na wszelkie szumy i hałasy. Jeśli można to bardzo proszę podaj jeszcze jak wyszły pomiary hałasu u ciebie wiem że wszystkie profesjonalne firmy zawsze takie pomiary wykonują.

Pozdrawiam

Inwestorze, w amerykańskich instalacjach nie ma nic szczególnego, wszytko jest proste jak drut i może dlatego są takie skuteczne. Jak wykonasz wszystko zgodnie z zaleceniami producenta to będzie się cieszyć wydajnym i komfortowym systemem, gorzej jak będziesz wdrażał własne pomysły, wtedy może się zdarzyć, że coś jest nie tak i może stąd biorą się pogłoski o wadach systemu.

Jeżeli chodzi o zaproszenie to jest ono aktualne cały rok, bo w zimie mam cieplutko a w lecie przyjemny chłodek.

Fajnie, że pytasz i dyskutujesz, tylko nie wiem dla czego za jedyną prawdę uznajesz to co sam napisałeś, mimo że na forum wypowiadają się ludzie, którzy znają takie systemy z własnych doświadczeń, Ty i tak powtarzasz cięgle swoje. Tak jak z tym hałasem, pisałem już że hałasu nie ma, to co mam mierzeć ? Dobry przykład dał Gnom, systemy klimatyzacji w studiach TV, skoro tam można wykonać bezgłośnie działające układy ( moce są pewnie dziesiątki razy większe ) to jakim problemem jest zrobić coś takiego w domu, gdzie moc, ilość powietrza itp. są nieporównywalne mniejsze.

Ada i Rafał

Nie wiem czemu uporczywie próbujesz wmawiać coś czego nie ma zamiast skupić się na meritum sprawy zaczyna to być już nużące.

... za jedyną prawdę uznajesz to co sam napisałeś,

Natomiast twoje wymijające i małokonkretne odpowiedzi do złudzenia przypominają sposób prowadzenia rozmowy przez przedstawicieli handlowych z firm które wciskają ludziom różne dziwne rzeczy.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.