Szaruś 13.02.2004 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Kulej proponował ci wymmiennik 3000 m3/h do domku jednorodzinnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 14.02.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 To było zdaje się 2000, skasowałem ten mail, a nie pamietam dokładnie. Koszt samego reku to było ponad 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 14.02.2004 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Z tych licznych postow, to widze, ze na kazdego zwolennika tego typu ogrzewania przypada przynajmniej dwoch przeciwnikow, a tak naprawde malo odpowiedzialo urzytkownikow, tylko duzo wiecej "specjalistow".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Z tych licznych postow, to widze, ze na kazdego zwolennika tego typu ogrzewania przypada przynajmniej dwoch przeciwnikow, a tak naprawde malo odpowiedzialo urzytkownikow, tylko duzo wiecej "specjalistow". Pozdrawiam TRo bardzo dobrze ze sa ostrozni Przed wojna to u nas w Galicji tak bylo, ze chlop najpierew szedl na nogach do Lwowa i sprawdzal czy sa tory Dopiero w druga strone wracal zelazna koleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 15.02.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 SzaruśNie sprowadzaj dyskusji do poziomu "piaskownicy". Przecież doskonale wiesz, że ogrzewanie powietrzne to dokładnie ta sama instalacja co wentylacyjna tylko na większą wydajność i wyposażona w piec grzewczy. Więc Twoje uwagi są trochę nie na mijscu. Ja piszę o instalacjach na odpowiednim poziomie technicznym Ty piszesz o wersji zubożonej "minimum" niezbyt higienicznej z recyrkujacją. Oczywiście że instalacja bez recyrkulacji będzie droższa, ale przecież zawsze tak jest że za lepszą jakość trzeba płacić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 15.02.2004 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 --- Oczywiście że instalacja bez recyrkulacji będzie droższa, ale przecież zawsze tak jest że za lepszą jakość trzeba płacić.--Mam pytanie, moze prozaiczne, ale jestesmy jeszcze troche "nowi" w tym temacie... Czy ktos moze dokladnie powiedziec na czym polega instalacja bez recyrkulacji i dlaczego ma byc drozsza?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 16.02.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Drogi Inwestorze, nie będę próbował odpowiadać na Twoje zarzuty, bo mie się nie chce. Powiem tylko, że jak to przeczytałem to jestem pewien, że nigdy nie miałeś okazji spędzić choć kilku godzin w domu ogrzanym powietrzem. Amerykę też zapewne znasz z filmów, bo gdybyś zobaczył jak zbudowany i wyposażony jest ten "tani dom" to byś się bardzo zdziwił. Musisz być bogatym człowiekiem skoro dom za 220 000 USD ( cena przeciętnego nowego domu w USA ) jest dla Ciebie tani. pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 16.02.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Inwestor, to powiedz mi w jakich hotelach w Ameryce stosują ogrzewanie powietrzne bez recyrkulacji. Pojadę i obejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.02.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ada & Rafał Sądziłem, że chodzi o merytoryczną dyskusję a nie o pyskówkę. Argumenty które wymieniłem powyżej to nie są moje zarzuty tylko ocena podana w fachowej literaturze oraz opinie fachowców. Z powyższych powodów ogrzewanie powietrzne jest w budownictwie mieszkaniowym w polsce (w europie również) praktycznie nie stosowane. Do pozostałej części wypowiedzi oraz do wypowiedzi Szarusia nie odnoszę się gdyż nie ma to większego sensu i nie jest tematem wątku. Rozumiem całkowicie przyczynę takiej a nie innej wypowiedzi Waszej i Szarusia i proponuję nie ciągnąć dalej tego typu przepychanki. OzzieUkład bez recyrkulacji jest droższy bo wymiennik odzysku ciepła musi być sporo większy z uwagi na to że przeływa przez niego 100% powietrza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Inwestorze, jak możemy prowadzić dyskusję merytoryczną skoro Ty uparcie promujesz swoje teorie nie poparte praktycznym doświadczeniem, i jesteś głuchy na opinnie inne niż Twoje. Ja mam taki system w domu, i skoro piszę Ci, że problemy które wcześniej opisywałeś nie mają miejsca to po co ciągle to powtarzasz ? Sądzisz, że kłamię ? Czy poprostu z założenia wszystko negujesz ? Wolisz opierać się na teoriach książkowych czy praktycznych doświadczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 16.02.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 opps... coś mnie wylogowało, poprzedni post jet mój Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 16.02.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Inwestror - nie kogę się z Tobą zgodzić, że w Polsce praktycznie nie stosuje się ogrzewania nadmuchowego w domach jenorodzinnych. Co prawda generalnie w Polsce mało się buduj domów jrednorodzinnych, ale jest wielu zwolenników i użytkowników tego typu ogrzewania. U tych, kórzy mają, się sprawdziło i są zadowoleni. Ja z mojej strony wolę posłuchać praktyków używających tego typu ogrzewanie od 2,3,4,.. lub 10 lat niz opierać się na najbardziej fachowej literaturze. Książki swoją drogą a praktyka swoją.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 16.02.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ada & Rafał Wydaje mi się, że nie jesteś w stanie na razie ocenić czy przy dłuższym użytkowaniu nie wystąpią wady opisywane przez Inwestora wynikajace z zanieczyszczenia kanałów powietrznych.Nie jesteś też chyba w stanie ocenić czy przy innym systemie ogrzewania spaliłbyś więcej czy mniej paliwa.Co do aspektów zdrowotnych, myślę, że nie jesteś też w stanie stwierdzić na ile Twoje samopoczucie wynika z rodzaju zastosowanego ogrzewania, możesz co najwyżej powiedzieć, że ten typ ogrzewania nie wywołuje bezpośrednich negatywnych odczuć, typu przeciąg, odczucie gorąca, suchości itp.Co do hałasów, suchego powietrza, możliwości regulacji, przenoszenia zapachów - zgodę się, to widać od razu. Na podstawie Twoich doświadczeń można się przekonać, że przy dobrze wykonanej instalacji nie występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.02.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Inwestorze, jak możemy prowadzić dyskusję merytoryczną skoro Ty uparcie promujesz swoje teorie nie poparte praktycznym doświadczeniem, i jesteś głuchy na opinnie inne niż Twoje. Ja mam taki system w domu, i skoro piszę Ci, że problemy które wcześniej opisywałeś nie mają miejsca to po co ciągle to powtarzasz ? Sądzisz, że kłamię ? Czy poprostu z założenia wszystko negujesz ? Wolisz opierać się na teoriach książkowych czy praktycznych doświadczeniach ? Ada & Rafał Oczywiście to są merytoryczne argumenty - kto się nie zgadza ten się myli. Pisałem już że ogrzewanie powietrzne znam z pracy (od ok. 4 lat). I niestety nie mogę potwierdzić, że jest pozbawione wad, jak choćby hałs czy kurz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 16.02.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 wg... racja, aby w pełni przekonac się o pewnych cechach tego systemu potrzeba czasu. Na pewno nie wiem jak będą wyglądać kanały za 20 lat, nie wiem też czy bezpośrednim powodem mojego dobrego samopoczucia jest jakość powietrza w domu. Lecz to już nawet nie o to chodzi, nie chcę zachwalać jaki to fantastyczny jest ten system a jedynie wyprostować nieprawdę. Tak jak piszesz, poprzez moje doświadczenie mogę stwierdzić, że co najwyżej powiedzieć, że ten typ ogrzewania nie wywołuje bezpośrednich negatywnych odczuć, typu przeciąg, odczucie gorąca, suchości itp. Co do hałasów, suchego powietrza, możliwości regulacji, przenoszenia zapachów - zgodę się, to widać od razu. Na podstawie Twoich doświadczeń można się przekonać, że przy dobrze wykonanej instalacji nie występują I to już dużo, bo pokazuje że system nie ma tych wszytkich wad, o których tak często mówią przeciwnicy. Inwestorze, nie sugeruj się na doświadczeniami z dużych budynków bo to zupełnie inne systemy, to tak jak by przejechać się TIR'em i opowiadać wszystkim, że samochody są strasznie głośne, anemiczne i palą 30 l/100 km. Jeżeli nadal masz wątpliwości zapraszam do mnie na kawę, którą wypijemy w ciszy i spokoju kurz nie wpadnie nam do filiżanki a powietrze nie zdmuchnie cukru z łyżeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.02.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Dzięki serdeczne za zaproszenie, może kiedyś przy okazji. Tylko widzisz nie bardzo widzę czemu bym miał się przekonywać do ogrzewania nadmuchowego. Ten wątek nie jest dla mnie tylko dla osób które chcą podjąć decyzję czy zdecydować się na ten system czy na inny. To raczej te osoby powinieneś zaprosić. Mnie ten problem na szczęście już nie dotyczy ja decyzję podjąłem już prawie 3 lata temu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 16.02.2004 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 my jestesmy na etapie projektowania instalacji ogrzewania nawiewowego. Kontaktowalismy sie z firma Polski Komfort, maja nam zrobic dokladny plan instalacji. W przyszlym tyg. wybieramy sie do Lodzi, do znajomych znajomych zobaczyc jak wyglada taki system. Wtedy bede mogla napisac jakie mialam wrazenia. Pozdrawiam i zycze dalszej dyskusji na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 zauważyłem, że ogrzewanie nadmuchowe wzbudza wiele emocji i to nie tylko na forum. W styczniowym Muratorze był artykuł na ten temat, niezbyt pochlebny, a ostatnio znalzałem coś takiego:http://www.polski-komfort.pl/komentarzMurator.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witol 17.02.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 (...) Jeżeli nadal masz wątpliwości zapraszam do mnie na kawę, którą wypijemy w ciszy i spokoju kurz nie wpadnie nam do filiżanki a powietrze nie zdmuchnie cukru z łyżeczki Ja właśnie w tym roku zaczynam budowę i myślę o ogrzewaniu nadmuchowym. Jeśli pozwolicie - chętnie wpadłbym na kawę z nie-zdmuchiwanym cukrem Moj brat 2 sezon ogrzewa dom kominkiem i wszystko jest super. Dlaczego więc wentylaja z nagrzewnicą miałaby być be? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 17.02.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 No cóż jedni lubią to inni tamto , są za a nawet przeciw, ja nawet wywody kol. ADA&RAFAŁ rozumię i cenię tym bardziej że jest On przedstawicielem ,,Polskiego Komfortu ,, na Polskę cóż ,,,,,,,,,,,, każda pliszka swój ogonek chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts