Gość milena 03.03.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Ale zrobila sie dyskusja! Widac z tego, ze i w tym przypadku "kazdy kot swoj ogon chwali", a zwyczajny laik, taki jak ja pozostaje bardzo skolowany i nadal nie wie jaki system wybrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Odpuść sobie za mniejsze pieniądze możesz mieć normalne i przyzwoite ogrzewanie, bez syfu w kanałach, bez przenoszenia się zapachów pomiędzy pomieszczeniami i bez hałasu nad głową. Oczywiście handlowcy ci powiedzą że "oni takich zjawisk nie odczuwają" a co z tobą ? czy ty poźniej będziesz też nie będziesz tego odczuwał ?. Potem za kilkanaście lat rujnował budynek aby wypruć zasyfioną instalację jak zbierze się warstwa kurzu w kanałach że osoby uczulone bez silnych leków nie będą wstanie w takim budynku przebywać. Tak jak zapewne pierzesz skarpety, tak tez czysci sie kanaly Oczywiscie trzeba wykonac je fachowo Fachowo tez wyczyscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
js 04.03.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Ale zrobila sie dyskusja! Widac z tego, ze i w tym przypadku "kazdy kot swoj ogon chwali", a zwyczajny laik, taki jak ja pozostaje bardzo skolowany i nadal nie wie jaki system wybrac. Również jestem w kropce Tak czytam i czytam ten wątek i chyba jednak się nie zdecyduję. Jedni piszą że jest dobre ale raczej to mało wiarygodne bo pisze to handlowiec ADA&RAFAŁ rozumię i cenię tym bardziej że jest On przedstawicielem ,,Polskiego Komfortu ,, na Polskę cóż ,,,,,,,,,,,, każda pliszka swój ogonek chwali Druga sprawa to prawie nikt tego nie kupuje ilość sprzedanych pieców nadmuchowych to jakiś ułamek procenta. Jak nikt tego nie kupuje to pewnie jest słaby system i serwis. Jak kupię sobie jakiś zwykły piec to będę mógł przebierać i wybierać w serwisantach i instalatorach. Chyba zobię osobno c.o. i osobno wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Czy sa jeszcze inni uzytkownicy tego systemu, bo co do opini handlowca, ktory swoj system chwalic bedzie, to ta opinia jest na pewno nieco stronnicza. Mojej zonie ten system podoba sie, ja jeszcze nie jestem zdecydowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 04.03.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 A czy nie lepiej ogrzewanie wodne plus kominek z nadmuchem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Jeśli już tak bardzo chcesz ogrzewać się dmuchaniem to dużo lepiej zamiast pieca powietrznego Carriera lub innego dać nagrzewnicę wodną na kanale nawiewnym. Wyjdzie taniej pewniej i możesz dać dowolny sprawdzony już na rynku tańszy kocioł gazowy, LPG lub olejowy. Masz wtedy c.w.u. i ogrzewanie podłogowe w łazienkach załatwione. Sprawność układu przktycznie niemal taka sama jak z piecem nadmuchowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 04.03.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Od 2 lat ma ogrzewanie nadmuchowe połączone z kominkiem. Jestem zadowolony z wyboru.-w zimie ciepło-w lato chłodek-mogę bez problemu postawić komodę pod oknem lub wykuszem-kominek nagrzewa pomieszczenia kanałami od pieca-przed kąpielą dziecka można w kilkanaście minut nagrzać pomieszczenie do KAŻDEJ temperatury -cały system można zmontować samemu od pieca do kratki(założenie - piec na olej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witol 05.03.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 [...] -w zimie ciepło -w lato chłodek Czyli system "chodzi" cały czas? Myślałem, że włącza się tylko listopad-marzec... Czy jak jest ogrzewanie nadmuchowe, to nie ma wentylacji grawitacyjnej? [...] -przed kąpielą dziecka można w kilkanaście minut nagrzać pomieszczenie do KAŻDEJ temperatury Czy można ustawić różną temperaturę w różnych pomieszczeniach dokładniej niż "na oko zasuwką przy kratce" - najlepiej jakimś termoregulatorem? Czy temperaturę można regulować nastawami czasowymi (jak jestem w pracy to jest chłodniej, a o 18.oo domek nagrzewa się np. do 20°C)? Ja mocno zastanawiam się nad tym systemem, i zanim zacznę późną wiosną wylewać fundamenty (domek parterowy), chciałbym nanieść na projekt odpowiednie rysunki - podobno rury w podłodze są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 05.03.2004 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Mam pytanie... Nasz dom ma byc pietrowy, pelne pietro bez skosow + maly strych. Jak najlepiej rozprowadzic kanaly? Myslelismy ze w suficie na parterze, ale wtedy trzeba bedzie robic na calej powierzchni przy scianach sufity podwieszane (co obnizy wizualnie wysokosc pomieszczen), albo w podlodze. No ale tego chcielibysmy na parterze uniknac, bo to utrudniloby ustawianie mebli (jeszcze nie wiemy co gdzie bedzie stalo). No i jestesmy w kropce... Moze ktos cos poradzi? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Ale zrobila sie dyskusja! Widac z tego, ze i w tym przypadku "kazdy kot swoj ogon chwali", a zwyczajny laik, taki jak ja pozostaje bardzo skolowany i nadal nie wie jaki system wybrac. Również jestem w kropce Tak czytam i czytam ten wątek i chyba jednak się nie zdecyduję. Jedni piszą że jest dobre ale raczej to mało wiarygodne bo pisze to handlowiec ADA&RAFAŁ rozumię i cenię tym bardziej że jest On przedstawicielem ,,Polskiego Komfortu ,, na Polskę cóż ,,,,,,,,,,,, każda pliszka swój ogonek chwali Druga sprawa to prawie nikt tego nie kupuje ilość sprzedanych pieców nadmuchowych to jakiś ułamek procenta. Jak nikt tego nie kupuje to pewnie jest słaby system i serwis. Jak kupię sobie jakiś zwykły piec to będę mógł przebierać i wybierać w serwisantach i instalatorach. Chyba zobię osobno c.o. i osobno wentylację. Oj bardzo sie mylisz! Wybierac to bedziesz mogl tak jak bys wybieral w ziemniakach pomarancze Wybierasz wybierasz , a tu same zieniaki, a ty chcesz pomarancze za cene ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 06.03.2004 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 Sebo, mam do ciebie pytanie.Czy moglbys podac jakiej powierzchni masz dom, jaki piec masz w domu i z jakiego materialu zostaly wykonane kanaly. W Polskim Komforcie proponuja mi kanaly z materialu Climaver, czy cos podobnego, ale to wychodzi strasznie drogo. Moja znajoma ma kanaly ze stali, te podobno sa duzo tansze. No i jestesmy w kropce, bo w Polskim Komforcie mowia, ze "bron Boze", zadnych kanalow ze stali, ale koszty z tego drugiego materialu bardzo podnosza koszt calej inwestycji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witol 07.03.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Czy można ustawić różną temperaturę w różnych pomieszczeniach dokładniej niż "na oko zasuwką przy kratce" - najlepiej jakimś termoregulatorem? Czy temperaturę można regulować nastawami czasowymi (jak jestem w pracy to jest chłodniej, a o 18.oo domek nagrzewa się np. do 20°C)? OK, poczytałem materiały na stronach pol-komf i już wiem - można. Cóż, trzeba będzie wkrótce wybrać się do stolicy i pogadać o szczegółach (i cenach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 07.03.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Sebo - widziałem u kilku gości system ogrzewania kominkiem. Mieli taki problem, że przy kratkach wylotowych tworzyły im się smugi (chyba zabruszone ciepłe powietrze z kominka). Czy ocieplone powietrze idące do nagrzewnicy jet oczyszczane przez filtry? Jezeli tak, to czy przy polączeniu nagrzewania nadmuchowego z kominkowym jak często są te filtry wymieniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gnom 08.03.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Jeśli można to ja odpowiem. Zjawisko to nie wynika z ewentualnego braku filtra. Jest to taki sam efekt jaki daje grzejnik zamontowany na ścianie bez parapetu. Ściana nad grzejnikiem będzie zawsza brudna bo ciepłe powietrze unosi się intensywnie w okolicy grzejnika i cząsteczki kurzu brudzą ścianę. Nie jestem specem od ogrzewań kominkowych ale z tego co wiem jest tam stosunkowo mały wypływ z kratki powietrza o wysokiej temperaturze. Ciepłe powietrze jako lżejsze zaraz za kratką skręca ku górze i płynie po ścianie. W klasycznych układach ogrzewania powietrznego powietrze nawiewane ma temperaturę nie wyższą nią 35-40 C i wypływa ze stosunkowo dużą prędkością tak aby zdołało dotrzeć do strefy przebywania ludzi. Nawiewnik dobiera się na ilość powietrza i temperaturę nawiewu tak aby nie stwarzało uczucia przeciagu, powietrze zdążyło wymieszć się po drodze i nie hałasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 08.03.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Powierzchnia domu - 300m2Piec firmy Tecnoclima. Na parterze są kanały ze stali (pod posadzką). Na piętrze elastyczne kanały ułożone na jętkach. Wypraliśmy kanały ze stalize względu na cenę i możliwość zmontowania samemu. Oczywiście mam wentylację grawitacyjną. Dom jest podzielony na trzy strefy, którymi sterują termostaty. W lato ustawiam maksymalną temperaturę w strefie. Jak będzie wyższa to włączy się wentylator w piecui ochładza pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zagubiony 13.03.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Sebo, czy moglbys napisac ile kosztowala cie ta instalacja, cene kanalow i pieca.Czy ktos slyszal o firmie Termeko z Fort Wola w Warszawie?dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 17.03.2004 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Czy ktos z was robil ogrzewanie nadmuchowe przez firme Termeko z Warszawy? Oni proponuja nam piec firmy ASK, kanaly z blachy.Czekam na odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc 21.03.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Moze ja cos dodam na ten temat . Od dwoch lat mieszkam w beyzmencie w Chicago i nie widze wiekszego problemu z ogrzewaniem nawiewowym . Piec jak piec . Troszke szumi bo wentylator musi jakos pracowac i caly dom jest z plyty karton - gips . Dodatkowo piec ma filtry wiec co mowic o roztoczach cz jakims innym robactwie . Na gorze nie slychac jego pracy a strop jest drewniany . Cieplo jest ( w tym roku mrozy byly i to ladne )caly czas w zaleznosci na jaka temperature jest ustawiony termostat , suchosci w gardle nie mam wiec w/g mnie same zalety . Ale racje maja Ada &Rafal . Trzeba pomieszkac zeby zauwarzyc roznice na korzysc nawiewu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 02.04.2004 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Mam jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow ogrzewania nadmuchowego. Poniewaz nasz dom jeszcze nie stoi (budowe rozpoczynamy za miesiac) chcemy dobrze rozplanowac ktoredy poprowadzic kanaly nawiewowe. Czy ktos z was robil takie kanaly, aby byly one wpuszczone pod podloge? Nam nie bardzo usmiecha sie wariant podwieszanych sufitow na parterze. Dzieki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam12 03.04.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 WitamJa też mam w domu ogrzewanie nawiewowe na piecu MILLER.Jestem zadowolony.A polecił mi znajomy, który też ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts