Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma centralne ogrzewanie nawiewowe?

ozzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze jedno pytanie do uzytkownikow ogrzewania nadmuchowego. Poniewaz nasz dom jeszcze nie stoi (budowe rozpoczynamy za miesiac) chcemy dobrze rozplanowac ktoredy poprowadzic kanaly nawiewowe. Czy ktos z was robil takie kanaly, aby byly one wpuszczone pod podloge? Nam nie bardzo usmiecha sie wariant podwieszanych sufitow na parterze. Dzieki za porady

Fakt sufity podwieszane w domu wyglądają strasznie tandetnie. Pod podłogą nie będzie możliwości wymiany i czyszczenia, no chyba że pod podłogą czyli w piwnicy.

niestety nie ma w Polsce pieców olejowych, tzn. podobno gdzieś można kupić ale nie mają certyfikacji. Przeróbka pieca Carrier z gazowego na olejowy jest nie możliwa. Przywiezienie pieca z usa może być nieco tańsze niż kupno w polsce, tylko kto to później naprawi jak coś się stanie w zimowy wieczór.

My mamy piec na olej. Tecnoclima czy jakoś tak się nazywa. Ma możliwość wymiany palnika. Działa już 2 lata.

JS czemu uważasz że podwieszany sufit wygląda tandetnie?

U mnie wszystkie instalacje "idą" po suficie. Sufit podwieszony wygląda tak samo (a może nawet lepiej) niż klasyczny.

My mamy piec na olej. Tecnoclima czy jakoś tak się nazywa. Ma możliwość wymiany palnika. Działa już 2 lata.

JS czemu uważasz że podwieszany sufit wygląda tandetnie?

U mnie wszystkie instalacje "idą" po suficie. Sufit podwieszony wygląda tak samo (a może nawet lepiej) niż klasyczny.

O gustach podobno się nie dyskutuje. Dla mnie sufit podwieszany to tandeta. Kojarzy mi się zaraz z biurem lub sklepem a kratki wentylacyjne, halogenki itp. bzdety umieszczone w suficie to już całkowita klapa. Natomiast ścianki z gipskartonu to już dla mnie tandeta do kwadratu. Taki już mam gust i nic na to nie poradzę. Lubię tradycyjne wnętrza, murowane ściany, tradycyjne tynki, drewniane drzwi i okna, drewniane podłogi.

Nie zgadzam sie z wypowiedziamy przedmowcow, ze sufit podwieszany to tandeta. Tak jak wszystko w domu, moze wnetrze z sufitem podwieszanym moze byc zrobione gustownie, a moze tez byc zrobione tandetnie. Tak samo z tzw "klasycznym" wnetrzem, widzialam duzo pieknych wnetrz, a tez kilka zupelnych "bezgusci" Ale to jest wszystko kwestia gustu, tego co kto lubi i jak to jest zrobione.

My w koncu znalezlismy wariant ogrzewania nadmuchowego, gdzie rury na parterze beda w podlodze, kratki na parterze tez (takie kratki podlogowe sa niestety drogie, bo 400 zl za kratke, ale to sa zupelnie inne niz takie normalne nawiewowe, poniewaz mozna po nich chodzic i wygladaja bardzo elegancko).

Z tego co zorientowalismy sie, ten system ogrzewania jest nadal malo popularny w Polsce, ma tez swoich zacietych przeciwnikow. My jestesmy przekonani, ze takie rozwiazanie jest dla nas optymalne, inaczej bysmy go nie robili. A jak sie wszysko bedzie sprawdzac, to napiszemy o tym za rok. Pozdrawiam

Ozzie

• 9 months później...

Poruszano w tym wontku wielokrotnie temat rozwijających się w kanałach bakteri, roztoczy itp. wydaje mi się że mozna je łatwo zwalczyć poprzez czasowe podniesienie temperatury nawiewanego powietrza to powinno sprawe załatwić.

Mój pomysł na ogrzewanie nadmuchowe jest nieco inne-choć jak zauważyłem z mojego wcześniejszego wontku ,,oryginalne".

Przedewszystkim żródłem ciepła miałby być akumulacyjny piec elektryczny( co pozwoliłoby na korzystanie z 2 taryfy prądu).

Dom miałby być parterowy okło 120-130m, piec umieścił bym w pom. technicznym, pod posadzka- czyli byłaby tam obniżona podłoga techniczna, blisko centralnego punktu domu, kanały rozprowadzajace ciepło miałyby max 5 m długości, bylyby umieszczone w posadzce.

Zastanawiam się czy taki system mugłby działać grawitacyjnie, ewentualnie z chwilowym rozruchowym wspomaganiem wentylatora.

Dodam że dom planuje bardzo dobrze izolować, tak że straty bedą małe.

Nie znam się specjalnie na instalacjach grzewczych, a w nadmuchowych w szczególności, dlatego licze że poddacie ten pomysł surowemu, rzeczowemu osądowi.

Pozdrawiam.Dziękuje za wszelkie opinie.

pkm, jeżeli mam poddać Twój pomysł surowej ocenie to powiem tak. Nie rób czegoś takiego, będzie to instalacja, która nie będzie ani akumulacyjnym ogzrzewaniem elektrycznym ani tym bardziej systemem nadmuchowym. Postaraj się raczej trzymać sprawdzonych rozwiązań i albo zrób w domu ogrzewanie akumulacyjne albo nadmuchowe, w obu przypadkach wykorzystując do tego właściwe technologie.

Mógłbyś troche rozwinać tą mysl , dlaczego to miałoby nie działać?

Idea tego rozwiazania byłaby dokładnie taka jak pieca akumulacyjnego z dynamicznym rozładowaniem, z tą różnicą że miałbym jeden centralny piec, a nie ,,skrzyneke" w każdym pomieszczeniu.

Gdzie tkwi tu możliwość blędu?

Bede wdzięczny za rozwinięcie tematu.

Przede wszystkim, próbujesz połączyć ze sobą dwa odmienne systemy, akumulacyjny o b. dużej bezwładności i nadmuchowy o bezwładności bardzo małej. To nie ma szans dobrze działać. Pomijam już to że nie skorzystasz z pierwotnych zalet oby rozwiązań, będziesz miał coś na kształt sportowego coupe z wolnossącym dieslem.

Z doświadczenie wiem że wszelkie tego typu kombinacje kończą się późniejszymi przeróbkami, które kosztują więcej niż pierwotna cena profesjonalnego systemu.

• 9 months później...
Chcę zapytać o jakość usług świadczonych przez POLSKI KOMFORT.Z tym pytaniem i moimi uwagami założę nową stronę,natomiast na tej pytam inwestorów którzy mieli z tą firmą problemy.

Ich jakość usług oceniam na dostateczny... minus. Spieprzony projekt kanałów ( dmucha nierówno we wszystkich pomieszczeniach ), kanały do wentylacji mechanicznej nie są zaizolowane, nie wykonują (przynajmniej nie u mnie) podstawowych pomiarów takich jak prędkości powietrza. Mimo telefonicznych reklamacji brak rozwiązania problemu. Szykuję się na reklamację pisemną i nie odpuszcze żadnego szczegółu.

Pozdrawiam,

Gość Ko***y
To dobrze że(pomijając powody),wycofałem się z umowy z POLSKIM KOMFORTEM.Po podpisaniu umowy firma nie zrobiła nic.O wszystko musiałem sam pytać,nikt nie chciał nawet przyjechać na budowę.Sądzę że inaczej traktują duże firmy które mają dobrych prawników,a mały prywatny inwestor jest lekceważony.Takie było moje odczucie. Ale miałem duży problem z odzyskaniem zaliczki (wpłaciłem ponad 60 % wartości inwestycji),oczywiście po potrąceniu kary umownej. Trwało to prawie 3 miesiące i w końcu otrzymałem pieniądze w trzech ratach.Czyżby POLSKI KOMFORT był w tak złej kondycji finansowej i tracił płynność ? Chodziło o kwotę ok.9000 zł,co dla tak dużej firmy nie powinno stanowić problemu. Może to wynik spadku zainteresowania tym systemem ogrzewania ? Tak czy inaczej bardzo Ich medialny wizerunek różni się od rzeczywistości.Smutnej rzeczywistości.

• 2 weeks później...

Dlaczego sceptycy uważają, że w kanałach nawiewnych aż w takim stopniu może gromadzić się brud i znieczyszczenia?

Przecież powietrze wtłaczane do systemu kanałów jest wstępnie przefiltrowane z wszelkich zanieczyszczeń przez system filtrów znajdujących się przed piecem nadmuchowym.

Ponadto powietrze z kanałów jest do pomieszczenia wywiewane, więc od strony kratek nawiewnych brud po prostu nie ma jak dostać się do środka kanałów...

Według mnie zanieczyszczenia mogą pojawić się tylko w kanale zwrotnym (czyli pobierającym powietrze z pomieszczeń z powrotem do recyrkulacji). Ale kanał zwrotny ma z reguły duży przekrój, więc jego czyszczenie nie powinno być jakimś wielkim problemem (no, chyba, że jest bardzo długi).