Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma centralne ogrzewanie nawiewowe?

ozzie

Recommended Posts

mam kolege który sprzedaje wentylacje i powiedział żeby się dobrze zastanowić czy ładować się w nadmuch powietrza.

Pop rozmowie z nim mam pytania:

1. ile kosztują filtry i jak często się je wymienia?

2. czy jeżeli się ma GWC żwirowy to czy roztocza nie zabije się w nim i już nie powędrują do mieszkania?

3. czy problem bakteri i roztoczy o ile występuje to dotyczy jedynie ogrzewania nadmuchowego czy też również wentylacji mechanicznej z rekuperatorem?

4. czy rekuperacja powoduje to że część powietrza wraca do pomieszczeń czy też nie ma możłiwości powrotu - czyli czy w reku (wymienniku) kanal wywiewny jest odizolowany od nawiewnego i jedynie wymianie podlega ciepło?

5. mało się pisze o czyszczeniu - gdzie znajdę fachową odpowiedź jak często się czyści kanały dla wentylacji z reku i GWC żwirowym a jak czesto w nawiewnym ogrzewaniu?

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie.

Wszyscy piszą o brudzeniu się kanałów w ogrzewaniu nadmuchowym, czy też możliwości zamieszkania w kanałach różnych bakterii, itd.

A jak to wygląda przy systemie kanałów w wymuszonej wentylacji wywiewno-nawiewnej?

A jak jest w przypadku instalacji kanałowej ogrzewania DGP?

Wydaje mi się, że TAK SAMO, a nawet gorzej niż w przypadku systemów ogrzewania powietrzem. Bowiem ani w DGP, ani w systemach wymuszonej wentylacji nie stosuje się tak zaawansowanych systemów filtrów, jakie chociażby ma Carrier w swoim systemie ogrzewania nadmuchowego.

Dziwi mnie trochę ta nagonka na systemy ogrzewania powietrzem i argumenty zaciekłych przeciwników tego systemu jakoś nie do końca mnie przekonują.

Jest np. jeden forumowicz, który system ogrzewania powietrzem uważa za największe zło, mówiąc o bakteriach, itd. Sam natomiast jest wielkim zwolennikiem rurowych GWC. Według mnie tam to dopiero jest raj dla bakterii, zwłaszcza, jeśli ktoś robi GWC ze zwykłych rur PCV bez warstwy antybakteryjnej (jaką stosuje np. Rehau). W GWC panują wręcz idealne warunki do namnażania się bakterii - wilgoć, konieczność okresowanego wyłączania GWC z uwagi na regenerację złoża...

Naprawdę jest dla mnie dziwne, że nikt nie wspomina o bakteriach, brudzeniu się, itd. w innych systemach wykorzystujących kanały do transportowania powietrza, jedynie w przypadku ogrzewania powietrzem jest to tak zaciekle dyskutowane...

właśnie trafna uwaga

każdy ma bakterie w:

1. GWC

2. Wentylacji

3. DGP kominka

4. kominie

nie mówiąc o tym że jak ktoś ma złą grawitacyjną wentylacje to na ścianach dopiero piękne bakterie są

moim zdaniem pytanie brzmi

1. czy ogrzane powietrze w ogrzewaniu nawiewnym i kominku DGP jest dużo gorsze niż wentylacja z reku (jeżeli chodzi o bakterie) oraz

2. jak zrobić system który daje sie czyścić

• 1 year później...
  • 5 years później...

w USA (okolice NYC) w nowo projektowanych domach ogrzewanie tylko i wylacznie nadmuchowe. Moze to wynikac z faktu ze rownie z ogrzewaniem potrzebna jest klimatyzacja, a ten system zalatwia te dwie sprawy. Kanaly dolotowe do kratek robione sa z elastycznych rur izolowanych oczywiscie , tylko glowne magistrale sa blaszane tez izolowane raczej przed kondensacja (przy AC on)

niz przed halasem. Kratki nie musza byc w podlodze moga byc w suficie.albo w scianach. A Carrier to rownorzedna marka jak Trane czy Century czyli raczej dobra. Troche halasu to robi jest to slyszalne ale znosne. Mozna sie przyzwyczaic. Ogrzewanie podlogowe wchodzi niesmialo ale tylko do piwnic, jest to drogi luksus tutaj. I wszystkie nowe domy maja piwnice, wiec nie bojmy sie ich.

• 1 month później...
w USA (okolice NYC) w nowo projektowanych domach ogrzewanie tylko i wylacznie nadmuchowe. Moze to wynikac z faktu ze rownie z ogrzewaniem potrzebna jest klimatyzacja, a ten system zalatwia te dwie sprawy. Kanaly dolotowe do kratek robione sa z elastycznych rur izolowanych oczywiscie , tylko glowne magistrale sa blaszane tez izolowane raczej przed kondensacja (przy AC on)

niz przed halasem. Kratki nie musza byc w podlodze moga byc w suficie.albo w scianach. A Carrier to rownorzedna marka jak Trane czy Century czyli raczej dobra. Troche halasu to robi jest to slyszalne ale znosne. Mozna sie przyzwyczaic. Ogrzewanie podlogowe wchodzi niesmialo ale tylko do piwnic, jest to drogi luksus tutaj. I wszystkie nowe domy maja piwnice, wiec nie bojmy sie ich.

A u Nas jest fajna firma Miller która się zajmuje ogrzewaniem nadmuchowym :)

Nawiasem mówiąc mój sąsiad - mamy biura nad sobą...

jutro jadę do gościa który ma ogrzewania

dob bedę budował pod wieliczką

prawdopodobnie dom pasywny z GWC + nawiewowe ogrzewanie

pozdrawiam małorozmownych

Witam

Od trzech lat użytkuję taki system. Większość z tego co piszą przeciwnicy to bzdura. Działa jak każde inne - jak ma być ciepło to jest ciepło. Jestem alergikiem, a żadnych negatywnych objawów nie mam. Powietrze jest filtrowane. Jedyny minus to szum powietrza na kratkach, ale nie jest on wysoki. Zresztą przy piecyku gazowym w małym domu i tak słychać jego pracę. Za to niesamowitą zaletą jest klimatyzacja praktycznie w cenie i wentylacja mechaniczna. Jak tylko się zrobi goręcej, nacisnę guzik i żyję jak człowiek.

• 9 months później...