Mis Uszatek1719499023 04.12.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Dodałem podpisy po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 04.12.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 szkoda że po łacinie Dodałem podpisy po polsku. duduś, informacje o roslinach, ich nazwy botaniczne/polskie mozesz uzyskac korzystajac m.in. z wyszukiwarki na stronie Związku Szkółkarzy Polskich. Wystarczy podac dowolny czlon nazwy polskiej lub lacińskiej. Ciekawa jest rowniez funkcja wyszukiwania zaawansowanego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.12.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Z tym "spokojem" do marca to lekka przesada Ja dziś kilkanaście minut otrzepywałam ze śniegu wszystkie krzewy i drzewka zimozielone - gałęzie im się uginały do ziemi, biedulkom moim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 04.12.2010 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Z tym "spokojem" do marca to lekka przesada Ja dziś kilkanaście minut otrzepywałam ze śniegu wszystkie krzewy i drzewka zimozielone - gałęzie im się uginały do ziemi, biedulkom moim Wszelkie prace ogrodowe poniżej 5 godzin dziennie z łopatą nazywam błogim spokojem! A z tym śniegiem to pomyśl inaczej - właśnie w innym wątku polecałem obsypywanie jako zabezpieczenie przed wyłamaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 04.12.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) do cudka 1: jeżeli podobają ci się graby, a masz miejsce na większy krzew to obejrzyj sobie http://arboretum.sggw.pl/galeria/carpinus_rogow.jpg produkcja Arboretum SGGW w Rogowie Piękny okaz... troszkę duży... ale i tak na wiosnę szukam dla siebie grabu w sklepach ogrodniczych. Misiu Uszatku, ja na pierwszy ogień typuję to, co posadziłeś odgarniając śnieg. Obym się myliła. Strasznie mi szkoda każdej rośliny, którą złamie zima. Na początku naszej ogrodowej przygody ( jakieś siedem lat temu) posadziliśmy z końcem listopada ok 100 sztuk krzewów różnej maści-przetrwało zaledwie kilka z nich. W takich momentach płakać się chce. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez cudka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.12.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam na poprzednich stronach znalazłam takie zdjęcia http://www.domo.pl/galeriadomo/?item/183http://www.domo.pl/galeriadomo/?item/184 jakie rośliny _ dwie takie wysokie , ciemno zielona i żółtawa dominują na pierwszym zdjęciu/ a jakie na drugik po prawej stronie - czerwonawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 07.12.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Na pierwszym zdjeciu polewej jasnozielone to wg. mnie może być młody wiąz Wredei , a obok to zielone to może berberys thunberga Erecta ( ale moge się mylić bo nie widać najlepiej). Na drugim zdjęciu czerwone to przebarwiony jesiennie klon ginnala ( tak z daleka, więc chyba), a pod nim jaśniejszy to klon palmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 06.01.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 A teraz sobie wyobraź za płotem gumno sąsiada ze starą pralką i klombami w oponach. Protestuję. Zen stosowany bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą grozi kiczem lub tandetą. Poza tym to propozycja dla tych, którzy zatrudniają ogrodnika na pełny etat. Żeby było jasne - przepadam za ogrodami japońskimi. Mam dokładnie te same wątpliwości. Większość ogrodów tu prezentowanych wygląda pięknie w dużej mierze dlatego, że "za płotem" jest ściana zieleni. Tło dla takich ogrodów jest szczególnie ważne. I żeby go zeszpecić nie musi to być stara pralka - wystarczy dom sąsiada o niepasującej kolorem elewacji albo jego ogrodzenie w innym stylu - i już zamierzonego efektu nie będzie. Widok nie kończy się na granicach działki, a już zwłaszcza widok z okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 07.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 No nie przesadzajmy z tą uprzejmością dla projektantek, przecież to jakaś forma reklamy. Nikt im tu chleba nie odbiera. Wręcz przeciwnie. Może nie udzielam się tu zbyt często, ale czasami regularnie przeglądam to forum i mogę wysnuć wniosek, że popularność niektórych projektantek udzielających się tu nie wzięła się znikąd (wolnych terminów do wiosny 2012 brak-tak pisze jedna z nich i z góry bardzo przepraszam, za ten "nieuprzejmy" przykład). Angielski projektant w Polsce jest chroniony prawem autorskim tak samo jak polski. Więc co zdjęcie angielskiego projektu ogrodu można umieścić, a polskiego nie, bo to odbieranie chleba ?. Chyba, że nie ma nic ciekawego do pokazania... Najłatwiej to się pisze jaki nudny jest w Polsce tujkowy krajobraz i umieszcza zdjęcia angielskich ogródków przydomowych. Sama przeglądam czasami strony polskich projektantów i dotychczas nie znalazłam nic co mogłabym umieścić w tym temacie. Więc się grzecznie spytałam. Ale już nie będę, tylko karnie pójdę do projektanta, wydam pieniądze i on mi wtedy uchyli rąbka tajemnicy: "jak w Polsce zrobić polski, nietrawnikowy, niebanalny ogród". Droga jata - kiedyś - 4 tala temu pokazywałem swoje ogrody na tym forum i redakcja forum zablokowała mnie...;( dlatego pisze teraz pod innym nickiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 07.01.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Jak to zablokowała, to nie mogłaś wklejać zdjęć To po co to forum??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 07.01.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 jestem projektantem ogrodów redakcja uznała że reklamuję swoją firmę i zablokował mi dostęp do forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 07.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Ale na forum wiele osób pracuje w takich zawodach, z których swoją wiedzę przekazują na forum, a przy okazji, jak ktoś się zdecyduje, to umawia się i tyle. Któryś z forumowiczów zajmuje się okami, podpowiada wiele różnych rozwiązań, a przy okazji, jeśli ktoś chce, to niech sobie z nim załatwia okna, które sprzedaje. Dla mnie to dziwna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2011 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 no chyba, że było to nachalne pisanie w każdym wątku o zaletach swojej firmy? Zwykle za coś takiego usuwają. Nie sugeruję, że tak robiła akurat a4ogrod!Mnie usuwają niekiedy podpis jako nieopłaconą reklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 08.01.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 no chyba, że było to nachalne pisanie w każdym wątku o zaletach swojej firmy? Zwykle za coś takiego usuwają. Nie sugeruję, że tak robiła akurat a4ogrod! Mnie usuwają niekiedy podpis jako nieopłaconą reklamę. Możesz ocenić sama -wątki z 2003 roku wciąż są na forum - mój stary nick "jatoja" i nie " tak robiła akurat a4ogrod" - jestem facetem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 08.01.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Oj tam facet, nie facet Ale rozumiem, że czasem człowieka krew zalewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Megana, bo Ty jesteś takim "podmiotem zbiorowym" i nie wiadomo do końca, kto pisze... to się może przyzwyczaiłaś/łeś? (sorki za dygresję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 08.01.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Sure, wiadomo kto pisze...........ja hehehe, a jak pisze Michał, to się podpisuje swoim imieniem Ale fakt, jesteśmy podmiotem zbiorowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 ktoś mi napisał ( jak dowiedział się że jestem babeczką ) że Kopernnik też był kobietą .........................? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.01.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Poczytałam ten wątek...Ojjjj fajne te ogrody bez cotygodniowego koszenia... Fajne... U mnie to raczej nie wypali... podoba też mi się trawniczek, choć ustrzeżenie go od chwastów graniczy z cudem... obok lasy brzozowe i mieszana, łąki i bagna... Gleba gliniasta.... i za płotem sąsiadka ma... ogród naturalny... czytaj chwast wyższe niż siatka... To jak tu się uchronić od chwastów...Muszę poczytać jeszcze o niektórych roślinkach....Cały czas szukam inspiracji do mojego ogrodu...... Podoba mi się wiele ogródków... a sama nie wiem co bym wybrała u siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts