Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klub przekształcających TRAWNIKI w piękne ogrody czyli ogród nowoczesny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 462
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szkoda że po łacinie

Dodałem podpisy po polsku.

duduś, informacje o roslinach, ich nazwy botaniczne/polskie mozesz uzyskac korzystajac m.in. z wyszukiwarki na stronie Związku Szkółkarzy Polskich.

Wystarczy podac dowolny czlon nazwy polskiej lub lacińskiej.

Ciekawa jest rowniez funkcja wyszukiwania zaawansowanego.

Pozdrawiam

Z tym "spokojem" do marca to lekka przesada :) Ja dziś kilkanaście minut otrzepywałam ze śniegu wszystkie krzewy i drzewka zimozielone - gałęzie im się uginały do ziemi, biedulkom moim :)

Wszelkie prace ogrodowe poniżej 5 godzin dziennie z łopatą nazywam błogim spokojem!

A z tym śniegiem to pomyśl inaczej - właśnie w innym wątku polecałem obsypywanie jako zabezpieczenie przed wyłamaniami.

do cudka 1:

jeżeli podobają ci się graby, a masz miejsce na większy krzew to obejrzyj sobie

http://arboretum.sggw.pl/galeria/carpinus_rogow.jpg

produkcja Arboretum SGGW w Rogowie

Piękny okaz... troszkę duży... ale i tak na wiosnę szukam dla siebie grabu w sklepach ogrodniczych.

Misiu Uszatku,

ja na pierwszy ogień typuję to, co posadziłeś odgarniając śnieg.

Obym się myliła. Strasznie mi szkoda każdej rośliny, którą złamie zima. Na początku naszej ogrodowej przygody ( jakieś siedem lat temu) posadziliśmy z końcem listopada ok 100 sztuk krzewów różnej maści-przetrwało zaledwie kilka z nich. W takich momentach płakać się chce.

Edytowane przez cudka1

Na pierwszym zdjeciu polewej jasnozielone to wg. mnie może być młody wiąz Wredei , a obok to zielone to może berberys thunberga Erecta ( ale moge się mylić bo nie widać najlepiej). Na drugim zdjęciu czerwone to przebarwiony jesiennie klon ginnala ( tak z daleka, więc chyba), a pod nim jaśniejszy to klon palmowy.

• 5 weeks później...
A teraz sobie wyobraź za płotem gumno sąsiada ze starą pralką i klombami w oponach.

Protestuję. Zen stosowany bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą grozi kiczem lub tandetą. Poza tym to propozycja dla tych, którzy zatrudniają ogrodnika na pełny etat.

Żeby było jasne - przepadam za ogrodami japońskimi.

Mam dokładnie te same wątpliwości. Większość ogrodów tu prezentowanych wygląda pięknie w dużej mierze dlatego, że "za płotem" jest ściana zieleni. Tło dla takich ogrodów jest szczególnie ważne. I żeby go zeszpecić nie musi to być stara pralka - wystarczy dom sąsiada o niepasującej kolorem elewacji albo jego ogrodzenie w innym stylu - i już zamierzonego efektu nie będzie. Widok nie kończy się na granicach działki, a już zwłaszcza widok z okien.

No nie przesadzajmy z tą uprzejmością dla projektantek, przecież to jakaś forma reklamy. Nikt im tu chleba nie odbiera. Wręcz przeciwnie. Może nie udzielam się tu zbyt często, ale czasami regularnie przeglądam to forum i mogę wysnuć wniosek, że popularność niektórych projektantek udzielających się tu nie wzięła się znikąd (wolnych terminów do wiosny 2012 brak-tak pisze jedna z nich i z góry bardzo przepraszam, za ten "nieuprzejmy" przykład). Angielski projektant w Polsce jest chroniony prawem autorskim tak samo jak polski. Więc co zdjęcie angielskiego projektu ogrodu można umieścić, a polskiego nie, bo to odbieranie chleba ?. Chyba, że nie ma nic ciekawego do pokazania... Najłatwiej to się pisze jaki nudny jest w Polsce tujkowy krajobraz i umieszcza zdjęcia angielskich ogródków przydomowych. Sama przeglądam czasami strony polskich projektantów i dotychczas nie znalazłam nic co mogłabym umieścić w tym temacie. Więc się grzecznie spytałam. Ale już nie będę, tylko karnie pójdę do projektanta, wydam pieniądze i on mi wtedy uchyli rąbka tajemnicy: "jak w Polsce zrobić polski, nietrawnikowy, niebanalny ogród".

Droga jata - kiedyś - 4 tala temu pokazywałem swoje ogrody na tym forum i redakcja forum zablokowała mnie...;(

dlatego pisze teraz pod innym nickiem

Ale na forum wiele osób pracuje w takich zawodach, z których swoją wiedzę przekazują na forum, a przy okazji, jak ktoś się zdecyduje, to umawia się i tyle.

Któryś z forumowiczów zajmuje się okami, podpowiada wiele różnych rozwiązań, a przy okazji, jeśli ktoś chce, to niech sobie z nim załatwia okna, które sprzedaje.

Dla mnie to dziwna historia :(

no chyba, że było to nachalne pisanie w każdym wątku o zaletach swojej firmy? Zwykle za coś takiego usuwają.

Nie sugeruję, że tak robiła akurat a4ogrod!

Mnie usuwają niekiedy podpis jako nieopłaconą reklamę.

Możesz ocenić sama -wątki z 2003 roku wciąż są na forum - mój stary nick "jatoja"

i nie " tak robiła akurat a4ogrod" - jestem facetem...;)

Poczytałam ten wątek...

Ojjjj fajne te ogrody bez cotygodniowego koszenia... Fajne... U mnie to raczej nie wypali... podoba też mi się trawniczek, choć ustrzeżenie go od chwastów graniczy z cudem... obok lasy brzozowe i mieszana, łąki i bagna...

Gleba gliniasta.... i za płotem sąsiadka ma... ogród naturalny... czytaj chwast wyższe niż siatka... To jak tu się uchronić od chwastów...

Muszę poczytać jeszcze o niektórych roślinkach....

Cały czas szukam inspiracji do mojego ogrodu......

Podoba mi się wiele ogródków... a sama nie wiem co bym wybrała u siebie....