Mis Uszatek1719499023 18.07.2011 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 pociągnę Twój trop Elfir:http://www.lynnemarcus.com/portfolio-03/images/large_2.jpg-http://www.lynnemarcus.com/portfolio-01/images/large_2.jpg- W Anglii, Niemczech i Holandii już są jeden krok przed nami: dużo traw, bylin, ogólna lekkość. Tylko kto to im pielęgnuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 w przypadku traw cała pielęgnacja głownie sprowadza się do ścięcia wszystkiego na przedwiośniu i podsypania azotu na wiosnę. Skoro ludzie wynajmują panią do sprzątania domu co tydzień, co za problem cztery razy w sezonie wynająć kogoś do ogarnięcia ogrodu? Zachwycamy się ogrodami angielskimi, próbujemy kopiować ich rozwiązania, ale nie da się przełożyć idei ogrodu liściastego na rząd "tujek" i innych "iglaczków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 21.08.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Elfir, jestem pod wrażeniem komopozycji z glediczją i miskantem. Chciałabym stworzyć u siebie coś podobnego (tylko podobnego). Chcę na tle luźno posadzonych przy płocie grabów fastigiata posadzić 4 glediczje sunburst ( u mnie żwiru nie będzie, bo nigdzie na działce nie mam i byłby zgrzyt, ławeczka mogłaby być, ale drewniana, nie mam ani ogrodu ani domu w stylu nowoczesnym). Jak myślisz ile m2 trawnika pod coś takiego zlikwidować, w jakiej odleglości posadzić glediczje.Czy widziałabyś coś jeszcze oprócz traw (np. kosodrzewinę?, żeby nie było totalnie łyso w marcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 jata - ja bym dała zimozielone turzyce (lub trawiaste byliny np.: konwalnik, liriope, liliowce, kosaćce syberyjskie), a pod ławką umocniła teren albo plastrami drewna, albo płytkami. W szczelinach płytek można posiać fiołki lub inną ekspansywną, niską roślinę.Drzewka na zdjęciu są posadzone nieregularnie co 3,5-5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 21.08.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 jata pamiętaj że glediczje to wielkie drzewa, szybko rosnące. Na szczęście nie daja wielkiego cienia, bo mają drobne listki,jednak trzeba pamiętać o ich rozmiarach. Szybko przerosną graby fastigiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 22.08.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzięki Elfir i Magnolia. Magnolia - wiem, że glediczje to spore drzewka, ale ja mam działkę 1700 m2, a zagospodarowane jest jakieś 700... Mam taki pusty plac, na którego brzegach posadzone są drzewka iglaste, jedna brzózka, parę krzewów (tak bez sensu) kiepsko rosnące na kamienistej glinie. Przystępuję do robienia rabat pod tymi drzewkami. I słuszałam, że glediczje nieźle dają sobie radę na glinie (w Maji w ogrodzie). Chciałam zrobić taki półwysep z tej glediczji (widoczny z głownego okna salonu), a graby to trzy drzewka, chyba nie byłyby zacienione przez glediczje i stanowiły by takie zielone tło. Tak to wygląda (zdjęcie drugie - widoczne graby, zdjęcie robione w maju - tak doświetlone jest przez wiekszość dnia, to wschodnia strona domu)http://img812.imageshack.us/img812/2641/dscn3231q.jpg http://img808.imageshack.us/img808/6898/dscn3230.jpg Uploaded with ImageShack.us Jak to jest bez sensu to wybijcie mi to z głowy... Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez jata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.08.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Jata nie jest to bez sensu. Tylko tak- 'mocą' tej kompozycji która Ci się podoba ( ja też się nią zachwycam) jest jej jednorodność i łaczenie wyrazistych struktur- trawiastych liści z koronkowymi, prawie limonkowymi . bardzo łatwo zgubić tą moc dodając +za dużo gatunków. Pomyśl czy nie dałoby się zrobić tak, żeby akcent wiosenny, kiedy miskanty są małe był przeniesiony na sąsiedztwo- może coś kwitnacego ( jakieś krzewy ) za miskantami co z czasem będzie dla nich fajnym tłem. I tez dałabym jednorodnie te krzewy albo żeby dominowały tam. Mogą być szpalerem, albo jeszcze fajniej, grupami z odstępem co kilka sztuk ( odstępmoże być nieregularny, raz między większa grupką, potem za 2 sztuki itd). Do tego w miskanty mozna wsadzić cebyulowe, żeby zakwitły, a potem jak zaczną im żółknąc listki, zagubią się w trawach. Tylko nie tulipany bo je trzeba wykopywać, raczej narcyze, albo czosnki wielkogłówkowe ( choc wypróbuj je na kilku sztukach, bo są chimeryczne). Ważny jest tez kształt w jaki zaplanujesz całą kompozycję , ile dasz jej przestrzeni. Może to narysuj, co? Dla mnie glediczje, miskanty, cebulowe i trawnik między nimi oraz tło za miskantami i ławka i wystraczy. Może jeszcze verbenę bonariensis bym wsiała w miskanty, żeby trochę plamek folietu dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 22.08.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 verbene bonariensis masz na zdjęciach Uszatka kilka postów wyżej- smukłe pionowe kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 23.08.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Dziękuję Magnolia, będę myśleć, rysować i mierzyć w terenie (trochę już wytrułam trawy, ale za mało). Wiem, że muszę uważać, żeby nie przesadzić z ilością gatunków - ta kompozycja prostotą jest piękna. Traw jeszcze nie sadziłam w ogrodzie i trochę się obawiam, że wiosną są mało atrakcyjne, stąd decyzja o wlączeniu innych roślin. A pomysł z verbene bonariensis super, ale i liriope i kosaćce kuszą, ech trudny wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 lirope potrzebuje cienia, więc raczej na początku go nie sadź. Może z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 24.08.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Zalozyciel watku napisal, ze po 3 latach biegania za kosiarka ma dosc. My sialismy trawe w kwietniu tego roku i JUZ mamy dosc. Dlatego zwracam sie z pytaniem: jak usunac trawe (chcemy zrobic takie paski bez trawy/z kora wzdluz ogrodzenia)? Czy wystarczy "zdjac" murawe szpadlem, przewrocic do gory nogami i czekac az sie rozlozy? Czy w przyszlym sezonie wyrosnie na nowo? Czy moze agrowloknine rozlozyc na zime? (Oczywiscie chemia wszelaka odpada). Z gory dzieki wielkie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.08.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy wystarczy "zdjac" murawe szpadlem, przewrocic do gory nogami i czekac az sie rozlozy? Wystarczy, ale po co się tak męczyć? Nie lepiej czymś przykryć i poczekać aż wygnije? Ja, na małe kawałki wykładam gazety, przysypuję kompostem. Po około 10-14 dniach można bez większego wysiłku przekopać. Można zastosować jakąś folię. Ja teraz, z braku komposty zasypałam kawałek trawnika, którego chcę się pozbyć świeżo ściętą trawą. Jestem przekonana, że to ułatwi przekopanie. Bo u mnie to jest taka darń, że w trawnik to ciężko szpadel wbić. Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez JoShi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.09.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Kolejna ciekawa kompozycja ogrodu bez trawnika, ale z trawami:http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/toms-exhibition/toms-exhibition.jpg Sumaki, zielona hakonechloa i bukszpany. Tom Stuart -Smithhttp://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/london-garden/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 27.09.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Elfirku piekną inspiracje wstawiłaś. Kompzycja trafia w mój gust (no może sumaka bym wymieniła bo nie podoa mi się jak kwitnie:) . w woim ogrodzie planuje podobne kompozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 27.09.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 a poza tym czy te sumaki sa ogołacane od dołu czy one z natury mają tak wysoko odkryte pnie. Bo to cześć uroku tej kompzycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.09.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 z czasem sumak tworzy pnie, ale w tym przypadku myślę, że był ogałacany. Na dodatek wstawiony jest, myślę, do donic, by się nie rozrastał przez odrośla korzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 27.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 hm., Elfir- jeden z moich ulubionych projektantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 28.09.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 O fajna inspiracja.Lubie sumaki.Sama u siebie planuje jednego sumaka przed domem, choc sie naczytalam, ze problematyczne sa.Ta donica to jaka duza by musiala byc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 taka jak betonowy krąg studzienny - donica bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 30.09.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 To wielka taka.Można taką kupić w Casto lub Obi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts