Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klub przekształcających TRAWNIKI w piękne ogrody czyli ogród nowoczesny

Recommended Posts

cis repandens, trzmielina fortune'a, tawulec pogięty "Crispa"

Co do cisa, to miałbym wątpliwości. Obserwuję park, w którym ze trzy lata temu zrobiono dużo nasadzeń tych cisów. Na dużym klombie rosną obok siebie w strefie zacienionej i nasłonecznionej. Te w słońcu są dwa razy mniejsze i słabują.

• Odpowiedzi 462
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zasadniczo niemal wszystko wymaga gleb przepuszczalnych. Ale w ogrodzie można usypać niewielkie pagórki i na nich posadzić rośliny.

Elfir, uwielbiam Cię! :yes:Podsunęłaś mi właśnie pomysł zrobienia z mojego glinianego ścierniska morenowego krajobrazu! :D

Uszatek, mogę do "klubu" , mimo że nie przekształcam a dopiero kształtuję...?:rolleyes::D

Jeszcze chciałbym polecić niedoceniane drzewo - grab, zwłaszcza dla programowych miłośników krajowych gatunków. Wprawdzie sam dopiero sadzę, więc nie opowiem z doświadczenia, ale widzę, że pojawia się tego sporo na ulicach i wytrzymuje naprawdę ciężkie warunki, np. dziurę w chodniku 1x1m. Jest do wyboru kilka wielkości i kształtów od zupełnie smukłych do bardziej zaokrąglonych, plus możliwość zrobienia żywopłotu aż w końcu mniej lub bardziej formowanego krzewu. Gęste listowie, ładny żółty kolor na jesieni.

A ja zamierzam mieć ogród żwirowy.

Ludzie, nie zrozumieliśmy się. Nikt nie jest przeciwko żwirowi jako materiałowi w ogrodzie. To jak z drewnem. Można mieć drewniany taras , ale można z drewna mieć tandetne rzeźby. Kwestia jak się wykorzystuje dany materiał i w jakim kontekście.

Ten sceptycyzm bierze się tylko stąd, że średni poziom estetyczny w narodzie jest niski i niektóre rozwiązania trafiając pod strzechy zamianiają się w banał i kicz. Tu na forum widziałem już takie kwiatki, że ręce opadają, a ich właściciele prezentowali je z dumą i zdobywali szeroki poklask: np. kompozycje brukarskie w różne esy-floresy, bo przecież nie może być nudno, prawda?

chyba z wierzbą nie ma problemów?

A jest tego tyle odmian!

Elfir,

to chyba jedyna roślina w moim ogrodzie, która nie spędza mi snu z powiek.

Mam w sumie cztery sztuki, tnę kilka razy w sezonie bez obaw że coś jej się stanie (przeciwnie-po cięciu rośnie jak głupia),

zima jej nie straszna, zalewanie ew. podsuszanie też. To idealna roślina dla leniwych ogrodników.

Polecam

cudka1

Jeszcze chciałbym polecić niedoceniane drzewo - grab, zwłaszcza dla programowych miłośników krajowych gatunków. Wprawdzie sam dopiero sadzę, więc nie opowiem z doświadczenia, ale widzę, że pojawia się tego sporo na ulicach i wytrzymuje naprawdę ciężkie warunki, np. dziurę w chodniku 1x1m. Jest do wyboru kilka wielkości i kształtów od zupełnie smukłych do bardziej zaokrąglonych, plus możliwość zrobienia żywopłotu aż w końcu mniej lub bardziej formowanego krzewu. Gęste listowie, ładny żółty kolor na jesieni.

Piękne drzewo, tylko jakoś nie mogę znaleźć odmian z których można by uformować krzew. Może jakaś podpowiedź ?:D

• 2 weeks później...

Ostatnie sadzenia robiłem odgarniając śnieg. Ciekawe co z tego będzie. Teraz mam "spokój" do marca.

Przyszedł czas na podsumowanie i odpowiedź Dudusiowi na zaległe pytanie o gatunki w moim ogrodzie.

W większych ilościach (jednolite klomby, większe grupy lub pasy):

euonymus fortunei 'Coloratus' - trzmielina

hedera helix - bluszcz

cornus stolonifera 'Kelseyi' - dereń rozłogowy

sorbaria sorbifolia - tawlina jarzębolistna

sorbaria sorbifolia "Sem"

buxus sempervirens - bukszpan

pinus mugo - kosodrzewina

pinus mugo var. pumilio

viburnum × burkwoodii 'Conoy' - kalina Burkwooda

ilex verticillata - ostrokrzew okółkowy

clethra alnifolia - orszelina olcholistna

ulmus 'Jacqueline Hillier' - wiąz prawie-karłowaty

W umiarkowanych ilościach - jako uzupełnienia, części grup wielogatunkowych:

taxus × media 'Farmen' - cis pośredni

taxus × media 'Hicksii'

taxus baccata 'Repandens' - cis pospolity

różne różaneczniki (z ciekawszych: Horizon Monarch, Hachmann's Charmant, Marcel Menard)

kalmia latifolia

prunus laurocerasus - laurowiśnia

rhamnus frangula 'Fine Line' - kruszyna

cornus sanguinea 'Midwinter Fire' - dereń świdwa

cornus alba - dereń biały

prunus serrulata 'Shimidsu' - wiśnia piłkowana

magnolia "Susan", "Butterflies", "Heaven's Scent"

carpinus betulus 'Frans Fontaine' - grab

sorbus aucuparia - jarzębina

amelanchier lamarckii - świdośliwa

3 gatunki traw, liliowce

Pojedyńcze okazy:

cornus kousa - dereń Kousa

cornus controversa 'Candlelight' - dereń pagodowy

heptacodium miconioides

chionanthus virginicus - śniegowiec wirginijski

prunus cistena - śliwa dziecięca

styrax japonicus - styraks japoński

sinocalycanthus sinensis - krewniak kielichowca

prunus × subhirtella 'Autumnalis Rosea' - wiśnia różowa

magnolia sieboldii

magnolia "Yellow River"

cercidiphyllum japonicum - grujecznik japoński

stewartia pseudocamellia - stewarcja japońska

nyssa sylvatica - błotnia leśna

liriodendron tulipifera - tulipanowiec

metasequoia glyptostroboides - metasekwoja

carpinus betulus 'Fastigiata' - grab

Hmmm... trochę tego dużo, ale to tylko takie wrażenie, bo główną masę stanowi kilka gatunków.

No i mała poprawka - niektóre osobniki zostały w doniczkach więc mogą jeszcze nie przetrwać zimy. Co typujecie na pierwszy ogień?

Edytowane przez Mis Uszatek