Mis Uszatek1719499023 21.11.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 cis repandens, trzmielina fortune'a, tawulec pogięty "Crispa" Co do cisa, to miałbym wątpliwości. Obserwuję park, w którym ze trzy lata temu zrobiono dużo nasadzeń tych cisów. Na dużym klombie rosną obok siebie w strefie zacienionej i nasłonecznionej. Te w słońcu są dwa razy mniejsze i słabują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 cisy znoszą słońce przy odpowiedniej wilgotności podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 22.11.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Elfir, raz jeszcze dziękuję. U mnie cis dość nieźle radzi sobie właśnie na słońcu w tych moich "mokradłach" Zerknęłam na wymogi tawulca- lubi niestety gleby przepuszczalne. Może uda się go oszukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 zasadniczo niemal wszystko wymaga gleb przepuszczalnych. Ale w ogrodzie można usypać niewielkie pagórki i na nich posadzić rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 22.11.2010 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 cudka1 - nie byłbym sobą, gdybym Ci nie polecił kosodrzewiny. Sprawdziła się u mnie na mokrej i ciężkiej glebie w pełnym słońcu. Masz wiele odmian do wyboru o różnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 22.11.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 zasadniczo niemal wszystko wymaga gleb przepuszczalnych. Ale w ogrodzie można usypać niewielkie pagórki i na nich posadzić rośliny. Elfir, uwielbiam Cię! :yes:Podsunęłaś mi właśnie pomysł zrobienia z mojego glinianego ścierniska morenowego krajobrazu! Uszatek, mogę do "klubu" , mimo że nie przekształcam a dopiero kształtuję...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 23.11.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Elfir, to świetny pomysł, z całą pewnością powstanie kilka pagórków. Misiu Uszatku, dziękuję. Kosodrzewinie po trzykroć TAK Zmuszam troszkę do tych "swoich" warunków wierzbę, cyprysiki, świerki ( z różnym skutkiem-niestety). Aby do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.11.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 chyba z wierzbą nie ma problemów?A jest tego tyle odmian! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.11.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 chyba z wierzbą nie ma problemów? A jest tego tyle odmian! Wierzba, to jedyne co mi bezbłędnie tam rośnie z byle badylka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 23.11.2010 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Jeszcze chciałbym polecić niedoceniane drzewo - grab, zwłaszcza dla programowych miłośników krajowych gatunków. Wprawdzie sam dopiero sadzę, więc nie opowiem z doświadczenia, ale widzę, że pojawia się tego sporo na ulicach i wytrzymuje naprawdę ciężkie warunki, np. dziurę w chodniku 1x1m. Jest do wyboru kilka wielkości i kształtów od zupełnie smukłych do bardziej zaokrąglonych, plus możliwość zrobienia żywopłotu aż w końcu mniej lub bardziej formowanego krzewu. Gęste listowie, ładny żółty kolor na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 23.11.2010 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 mogę do "klubu" , mimo że nie przekształcam a dopiero kształtuję...? Oczywiście że masz tu miejsce. Chyba nawet lepiej od razu zacząć dobrze, niż potem naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 24.11.2010 00:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 A ja zamierzam mieć ogród żwirowy. Ludzie, nie zrozumieliśmy się. Nikt nie jest przeciwko żwirowi jako materiałowi w ogrodzie. To jak z drewnem. Można mieć drewniany taras , ale można z drewna mieć tandetne rzeźby. Kwestia jak się wykorzystuje dany materiał i w jakim kontekście. Ten sceptycyzm bierze się tylko stąd, że średni poziom estetyczny w narodzie jest niski i niektóre rozwiązania trafiając pod strzechy zamianiają się w banał i kicz. Tu na forum widziałem już takie kwiatki, że ręce opadają, a ich właściciele prezentowali je z dumą i zdobywali szeroki poklask: np. kompozycje brukarskie w różne esy-floresy, bo przecież nie może być nudno, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 24.11.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 chyba z wierzbą nie ma problemów? A jest tego tyle odmian! Elfir, to chyba jedyna roślina w moim ogrodzie, która nie spędza mi snu z powiek. Mam w sumie cztery sztuki, tnę kilka razy w sezonie bez obaw że coś jej się stanie (przeciwnie-po cięciu rośnie jak głupia), zima jej nie straszna, zalewanie ew. podsuszanie też. To idealna roślina dla leniwych ogrodników. Polecam cudka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 24.11.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Jeszcze chciałbym polecić niedoceniane drzewo - grab, zwłaszcza dla programowych miłośników krajowych gatunków. Wprawdzie sam dopiero sadzę, więc nie opowiem z doświadczenia, ale widzę, że pojawia się tego sporo na ulicach i wytrzymuje naprawdę ciężkie warunki, np. dziurę w chodniku 1x1m. Jest do wyboru kilka wielkości i kształtów od zupełnie smukłych do bardziej zaokrąglonych, plus możliwość zrobienia żywopłotu aż w końcu mniej lub bardziej formowanego krzewu. Gęste listowie, ładny żółty kolor na jesieni. Piękne drzewo, tylko jakoś nie mogę znaleźć odmian z których można by uformować krzew. Może jakaś podpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 24.11.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Grab pospolity 'Columnaris' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.11.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Piękne drzewo, tylko jakoś nie mogę znaleźć odmian z których można by uformować krzew. Po prostu gatunek (Grab zwyczajny Carpinus betulus) - nie odmiany - tniesz "żywopłotowo" i powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudka1 24.11.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Midori, Mymyk_KSK - dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 03.12.2010 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Ostatnie sadzenia robiłem odgarniając śnieg. Ciekawe co z tego będzie. Teraz mam "spokój" do marca.Przyszedł czas na podsumowanie i odpowiedź Dudusiowi na zaległe pytanie o gatunki w moim ogrodzie. W większych ilościach (jednolite klomby, większe grupy lub pasy):euonymus fortunei 'Coloratus' - trzmielinahedera helix - bluszczcornus stolonifera 'Kelseyi' - dereń rozłogowysorbaria sorbifolia - tawlina jarzębolistnasorbaria sorbifolia "Sem"buxus sempervirens - bukszpanpinus mugo - kosodrzewinapinus mugo var. pumilioviburnum × burkwoodii 'Conoy' - kalina Burkwoodailex verticillata - ostrokrzew okółkowyclethra alnifolia - orszelina olcholistnaulmus 'Jacqueline Hillier' - wiąz prawie-karłowaty W umiarkowanych ilościach - jako uzupełnienia, części grup wielogatunkowych:taxus × media 'Farmen' - cis pośrednitaxus × media 'Hicksii'taxus baccata 'Repandens' - cis pospolityróżne różaneczniki (z ciekawszych: Horizon Monarch, Hachmann's Charmant, Marcel Menard)kalmia latifoliaprunus laurocerasus - laurowiśniarhamnus frangula 'Fine Line' - kruszynacornus sanguinea 'Midwinter Fire' - dereń świdwacornus alba - dereń białyprunus serrulata 'Shimidsu' - wiśnia piłkowanamagnolia "Susan", "Butterflies", "Heaven's Scent"carpinus betulus 'Frans Fontaine' - grabsorbus aucuparia - jarzębinaamelanchier lamarckii - świdośliwa3 gatunki traw, liliowce Pojedyńcze okazy:cornus kousa - dereń Kousacornus controversa 'Candlelight' - dereń pagodowyheptacodium miconioideschionanthus virginicus - śniegowiec wirginijskiprunus cistena - śliwa dziecięcastyrax japonicus - styraks japońskisinocalycanthus sinensis - krewniak kielichowcaprunus × subhirtella 'Autumnalis Rosea' - wiśnia różowamagnolia sieboldiimagnolia "Yellow River"cercidiphyllum japonicum - grujecznik japońskistewartia pseudocamellia - stewarcja japońskanyssa sylvatica - błotnia leśnaliriodendron tulipifera - tulipanowiecmetasequoia glyptostroboides - metasekwojacarpinus betulus 'Fastigiata' - grab Hmmm... trochę tego dużo, ale to tylko takie wrażenie, bo główną masę stanowi kilka gatunków. No i mała poprawka - niektóre osobniki zostały w doniczkach więc mogą jeszcze nie przetrwać zimy. Co typujecie na pierwszy ogień? Edytowane 4 Grudnia 2010 przez Mis Uszatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.12.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 szkoda że po łacinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 04.12.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 do cudka 1:jeżeli podobają ci się graby, a masz miejsce na większy krzew to obejrzyj sobie http://arboretum.sggw.pl/galeria/carpinus_rogow.jpgprodukcja Arboretum SGGW w Rogowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts