pol1.8t 02.08.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam,mam projekt ogrzewania gdzie zalozenia: 1.temp zasilanie/powrot to 45/352. piec kondensacyjny, 3. na dole podlogowka, 4. na gorze grzejniki - Kermi no i teraz na przyklad grzejnik w pomieszczeniu 15 m2 - 951W (pokoj dziecka) to z obliczen wyszedl PTV 3306en 1800mm ,czyli jak ja rozumiem 3 plytowy ,60cm wysokosc,, 180cm szerokosc. Jak zobaczylem go w sklepie to sie zalamalem, kobyla straszna. Jak to teraz jest , czy projektant przesadzil z tak niskimi parametrami zasilania, czy to tak sie powinno robic? Edytowane 2 Sierpnia 2010 przez pol1.8t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.08.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Do kondensatu to tak powinno być chociaż jak na mój gust to ten grzejnik jest trochę za bogaty 951 wat to 22 600/1800 bedzie miała około 1000 w zależności od producenta a 33 o tych wymiarach to tak na oko 1500. na moje oko to sa przesadzone pogadaj z instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 02.08.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 (edytowane) przy niskich parametrach wychodzą takie wielkie grzejniki (decydujące naczenie ma małe schłodzenie tylko 10 st C a do tego niska temperatura zasilania. Po raz porwszy napisze że zgadzam się z Mpoplaw wszedzie podłogówka.aby nie było słodko to przesadzone parametry dotyczą temp zasilania i powrotu na grzejniki - znowu wtopa - najlepszy doradco wyjście drugie przyjąć wyższe parametry dla grzejników - warunki obliczeniowe -18 czy -20 występują raczej kilka dni w roku (wyjątek ostatnia zima ale narazie to była anomalia pogodowa) przez te kilka dni kocioł kondensacyjny będzie chodził z mniejszą sprawnością nie 108 % a 102 %a przez resztę sezonu niskie parametry wystarczą na ogrzanie pomieszczeń. Ja zrobiłbym podłogówkę, a jeżeli nie to parametry na grzejniki 55/45 grzejnik będzie zdecydowanie mniejszy Piotr Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 03.08.2010 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 przestań majaczyć z grzejnika CV33 600x1800 można w standardowych temperaturach zasilania uzyskać 3 a nawet 4KW, jeśli projektant zredukował temperaturę zasilania bo chciał uzyskać 951W dla 15m2 to oznacza ze przyjął OZC na poziomie 60W/m2 i dlatego wyszła mu taka kobyła na 45/35 i tu jest błąd projektanta bo nie dobiera się grzejników na takie parametry i zapotrzebowanie ciepła nie ma tu nic do rzeczy ono jest stałe i nie zmienimy go. Nalezy tak dobrać parametry zasilanie/powrót, aby wyszedł rozsądny grzejnik - nawet jeżeli będzie się to odbywać kosztem sprawności kotła kondensacyjnego przy najniższych temperaturach zewnętrznych. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 03.08.2010 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 dla parametrów 55/45 zapotrzebowanie 951 pokryje już v22-06 l=1200 VNH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.08.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, mam projekt ogrzewania gdzie zalozenia: 1.temp zasilanie/powrot to 45/35 2. piec kondensacyjny, 3. na dole podlogowka, 4. na gorze grzejniki - Kermi no i teraz na przyklad grzejnik w pomieszczeniu 15 m2 - 951W (pokoj dziecka) to z obliczen wyszedl PTV 3306en 1800mm , czyli jak ja rozumiem 3 plytowy ,60cm wysokosc,, 180cm szerokosc. Jak zobaczylem go w sklepie to sie zalamalem, kobyla straszna. Jak to teraz jest , czy projektant przesadzil z tak niskimi parametrami zasilania, czy to tak sie powinno robic? Wklepałem załączone pożądane parametry do kalkulatora doboru grzejników ściennych regulusa i dla zapotrzebowania 957 W dla 15 m2 przy parametrach 45/35/20 wyszedł mi grzejnik R6/160 - czyli 60 wysoki/ 160 długi, 9 cm grubości - (poj. wodna 1, 31 litra, waga 13,2 kg) - a zatem znacznie mniejszy niż Kermi... Pozdrawiam Ps. mpoplaw. Co z Twoim zestawieniem..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.08.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 kurcze toż to krowa jest będzie szpecić pokój ,ale, każdy jest panem na swoich włościach...... A Kermi na 180 cm. trzy-płytowiec dla tych samych parametrów to jak nazwać? A przyjmowanie dla kondesata parametrów projektowych 45/35 ma sens? Chyba tylko po to, by zniechęcić inwestora.... Dolny parametr kondensacji to ile? Już dla parametrów 55/45/20 - (pełna kondensacja) - wymagany grzejnik to R6/110 - (dł. 110 cm) a dla parametrów 60/50/20 - (częściowa kondensacja) - R6/90 (dł. 90 cm) - co dla pomieszczenia o powierzchni 15 m2 chyba nie stanowi wielki problem. Parametry 45/35 dla pompy ciepła to już zupełnie co innego.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 03.08.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 (edytowane) wyobraź sobie ze jak ja wcześniej napisałem 60W/m2 to pisałem o OZC a nie to co tobie się zdawało o przesadzenie niskiej temperaturze zasilania grzejnika miesiąc temu prosiłem ciebie o czytanie ze zrozumieniem, więc z łaski swoje zastosuj się zamiast śmiecić w kolejnym wątku, myślenie nie jest wcale takie trudne i wcale nie boli, jak masz problemy ze zrozumieniem tekstu po jednym przeczytaniu to spróbuj przeczytać kilka razy ten sam tekst a na pewno zauważysz prawdziwy sens wypowiedzi Zaraz nie wytrzymam - autor nie kwestionuje zapotrzebowania na ciepło pomieszczenia tylko ma wątpliwości czy temp. zasilania nie jest zbyt niska - to ty czytaj ze zrozumieniem . Twoje uwagi 60 W/m2 wcale nie mają związku z tematem Edytowane 3 Sierpnia 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol1.8t 04.08.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzieki wszystkim za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts