Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - niska temp zasilania

pol1.8t

Recommended Posts

Witam,

mam projekt ogrzewania gdzie zalozenia:

1.temp zasilanie/powrot to 45/35

2. piec kondensacyjny,

3. na dole podlogowka,

4. na gorze grzejniki - Kermi

no i teraz na przyklad grzejnik w pomieszczeniu 15 m2 - 951W (pokoj dziecka) to z obliczen wyszedl PTV 3306en 1800mm ,

czyli jak ja rozumiem 3 plytowy ,60cm wysokosc,, 180cm szerokosc.

Jak zobaczylem go w sklepie to sie zalamalem, kobyla straszna.

Jak to teraz jest , czy projektant przesadzil z tak niskimi parametrami zasilania, czy to tak sie powinno robic?

Edytowane przez pol1.8t

przy niskich parametrach wychodzą takie wielkie grzejniki (decydujące naczenie ma małe schłodzenie tylko 10 st C a do tego niska temperatura zasilania.

Po raz porwszy napisze że zgadzam się z Mpoplaw wszedzie podłogówka.

aby nie było słodko to przesadzone parametry dotyczą temp zasilania i powrotu na grzejniki - znowu wtopa - najlepszy doradco

wyjście drugie przyjąć wyższe parametry dla grzejników - warunki obliczeniowe -18 czy -20 występują raczej kilka dni w roku (wyjątek ostatnia zima ale narazie to była anomalia pogodowa) przez te kilka dni kocioł kondensacyjny będzie chodził z mniejszą sprawnością nie 108 % a 102 %a przez resztę sezonu niskie parametry wystarczą na ogrzanie pomieszczeń.

Ja zrobiłbym podłogówkę, a jeżeli nie to parametry na grzejniki 55/45 grzejnik będzie zdecydowanie mniejszy

Piotr

Edytowane przez Piotr G

przestań majaczyć z grzejnika CV33 600x1800 można w standardowych temperaturach zasilania uzyskać 3 a nawet 4KW, jeśli projektant zredukował temperaturę zasilania bo chciał uzyskać 951W dla 15m2 to oznacza ze przyjął OZC na poziomie 60W/m2 i dlatego wyszła mu taka kobyła na 45/35

i tu jest błąd projektanta bo nie dobiera się grzejników na takie parametry i zapotrzebowanie ciepła nie ma tu nic do rzeczy ono jest stałe i nie zmienimy go. Nalezy tak dobrać parametry zasilanie/powrót, aby wyszedł rozsądny grzejnik - nawet jeżeli będzie się to odbywać kosztem sprawności kotła kondensacyjnego przy najniższych temperaturach zewnętrznych.

Piotr

Witam,

mam projekt ogrzewania gdzie zalozenia:

1.temp zasilanie/powrot to 45/35

2. piec kondensacyjny,

3. na dole podlogowka,

4. na gorze grzejniki - Kermi

no i teraz na przyklad grzejnik w pomieszczeniu 15 m2 - 951W (pokoj dziecka) to z obliczen wyszedl PTV 3306en 1800mm ,

czyli jak ja rozumiem 3 plytowy ,60cm wysokosc,, 180cm szerokosc.

Jak zobaczylem go w sklepie to sie zalamalem, kobyla straszna.

Jak to teraz jest , czy projektant przesadzil z tak niskimi parametrami zasilania, czy to tak sie powinno robic?

Wklepałem załączone pożądane parametry do kalkulatora doboru grzejników ściennych regulusa i dla zapotrzebowania 957 W dla 15 m2 przy parametrach 45/35/20 wyszedł mi grzejnik

R6/160 - czyli 60 wysoki/ 160 długi, 9 cm grubości - (poj. wodna 1, 31 litra, waga 13,2 kg) - a zatem znacznie mniejszy niż Kermi...

Pozdrawiam

Ps.

mpoplaw. Co z Twoim zestawieniem..?

kurcze toż to krowa jest :) będzie szpecić pokój ;),ale, każdy jest panem na swoich włościach......

A Kermi na 180 cm. trzy-płytowiec dla tych samych parametrów to jak nazwać?

A przyjmowanie dla kondesata parametrów projektowych 45/35 ma sens?

Chyba tylko po to, by zniechęcić inwestora....

Dolny parametr kondensacji to ile?

Już dla parametrów 55/45/20 - (pełna kondensacja) - wymagany grzejnik to R6/110 - (dł. 110 cm)

a dla parametrów 60/50/20 - (częściowa kondensacja) - R6/90 (dł. 90 cm) - co dla pomieszczenia o powierzchni 15 m2 chyba nie stanowi wielki problem.

Parametry 45/35 dla pompy ciepła to już zupełnie co innego....

Pozdrawiam

wyobraź sobie ze jak ja wcześniej napisałem 60W/m2 to pisałem o OZC a nie to co tobie się zdawało o przesadzenie niskiej temperaturze zasilania grzejnika

miesiąc temu prosiłem ciebie o czytanie ze zrozumieniem, więc z łaski swoje zastosuj się zamiast śmiecić w kolejnym wątku, myślenie nie jest wcale takie trudne i wcale nie boli, jak masz problemy ze zrozumieniem tekstu po jednym przeczytaniu to spróbuj przeczytać kilka razy ten sam tekst a na pewno zauważysz prawdziwy sens wypowiedzi

Zaraz nie wytrzymam - autor nie kwestionuje zapotrzebowania na ciepło pomieszczenia tylko ma wątpliwości czy temp. zasilania nie jest zbyt niska - to ty czytaj ze zrozumieniem . Twoje uwagi 60 W/m2 wcale nie mają związku z tematem

Edytowane przez Piotr G