Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jakiej wysokości masz ściankę kolankową i jaki skos?

*milek* ścianka ma 100cm i została postawiona w odległości 1 m od krawędzi stropu, po ociepleniu dachu zostało 75 cm. Dach ma nachylenie 35 st. mniej więcej do wysokości tego prostokątnego murka przy wannie mogę podejść nie schylając się z obu stron wanny (a mam 175 cm wzrostu).

• Odpowiedzi 722
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie.

Bardzo proszę forumowiczów o pomoc w zaprojektowaniu łazienki ( aranżacji). Trochę szumnie zabrzmiało:) Powiem tak w łazience chcę mieć tylko prysznic w narożniku tak jak na rysunku, ale co dalej?... Chciałbym również zabudować pralkę razem z umywalką wpuszczaną w blat, WC najbliżej pionu, ale czy lepiej na ścianie ukośnej czy proponujecie również bidet?.

Czy lepiej może umywalka z pralką na ścianie 199 cm, czy może po drugiej stronie, z funkcjonalnego punktu widzenia jak myślicie gdzie najlepiej?

Z góry serdecznie dziękuję.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/492b2396ac5687ff.html

lazienka_1..jpg

masz miejsce na kibelek i bidet, pytanie tylko czy tego ostatniego rzeczywiście potrzebujesz.

nie montowalabym wc na ukosnej sciance, sprzęty umiescilabym na obu rownoleglych - umywalka i pralka po 1 stronie, wc po 2. tylko pytanie - czy to w ogóle możliwe (rysunki architektoniczne to nie moja parafia, nie mam pojęcia jak je czytać)

Witam wszystkich,

Niedługo wprowadzam się do mojego nowego mieszkanka :D

Jednak zupełnie nie mam pomysłu na łazienkę - niestety jest ona bardzo mała (niecałe 4m2)

http://img815.imageshack.us/img815/4391/azienka.png

więc nie da się poszaleć.

Co prawda kwestia rozplanowania ceramiki łazienkowej jest już ustalona co widać na załączonym obrazku. Największy problem to kompozycja płytek, kolorystyka, rozmiary itd.

Wstępnie biorę pod uwagę biało - czarną kompozycję i beżowo - brązową.

Jednak nie wiem co gdzie i jak poukładać żeby miało to ręce i nogi.

Macie jakieś propozycje co do takiego małego wnętrza, może coś co optycznie powiększy pomieszczenie?

Pozdrawiam

Ja bym obstawiala calosc lazienki na bardzo jasny kolor - tu zalezy co lubisz, czy bez czy bialy + w dodatkach tj. szafka pod umywalke w jakims wyraznym fornirze. Moze gdzies szklana sciana z lacobelu?

Napisz jakie plytki Ci sie podobaja - konkretne serie, co lubisz czego nie i co absolutnie musi byc i basta ;)

Dzięki za szybką reakcję :)

Początkowo obstawiałam samą biel, złamaną ciemnymi frontami szafek, jednak bałam się że wyjdzie tak "zwyczajnie". Poza tym nie wiedziałam wówczas jaki kolor rzucić na podłogę, żeby się wszystko ze sobą nie gryzło. Jeśli chodzi o szklaną ścianę to jest to niezły pomysł :)

Powinnam zacząć może od tego,że jestem w temacie mego nowicjuszem, podobają mi płytki dużych rozmiarów, minimalistyczny styl, może nawet trochę surowy, lustra - chociaż w moim przypadku raczej nie będzie na to miejsca.

Na planie który wrzuciłam poprzednio zaznaczona jest wanna, ale muszę z niej zrezygnować, więc będzie prysznic i wąska pralka w tym miejscu.

Na pewno nie przekonuję mnie mozaika w łazience. Poza tym jestem otwarta na propozycje :)

No ok :) To jak minimalistycznie...czy myslalas juz o konkretnej ceramice czy np kanciasta Roca Hall lub Duravit (tutaj czerwony alarm u mnie ze wzgledow finansowych, ale poza tym to moge wzdychac do tej ceramiki godzinami ;) ) Czy raczej cos ala skaly/kamienie V&B itd? Jak prysznic to czy koniecznie brodzik i jaki? Czy musi byc wysoki ze wzgledu np na male dzieci? Czy ewentualnie moze to byc niski brodzik lub wcale i tylko taka wielka szklana sciana prysznicowa na cala dlugosc lub 3/4 i wtedy np piaskowane na niej napisy?

Pamietaj, ze czasem najprostsze rozwiazania sa najlepsze, jak czlowiek chce udziwnic to moze wyjsc koszmarek, ale nie zawsze tak jest :) Duze plytki na pewno beda dobre, mimo malych rozmiarow pomieszczenia jezeli zastosujesz fuge dobrana do danego koloru plytek np biale plytki biala fuga, szare plytki szara fuga itd wtedy nie powstaje Ci kratownica.

Jakie ceny za plytki Cie interesuja? Czy jakies konkretne upodobanie do dekorow lub fornirow masz? :)

Jakie sa/beda drzwi do lazienki? Model, kolor

Jeśli chodzi o ceramikę to bardzo mi się podobają "kanciaste" rozwiązania. Chociaż ostatnio urzekły mnie również okrągłe umywalki osadzone na blacie - nie wiem jak się to procesjonalnie nazywa :)

Fajnie też wyglądają bardzo niskie brodziki - to też bym chciała u siebie zastosować, z czysto szklaną (pewno bardzo nie praktyczną) szybą.

Co do szafek to podoba mi się coś takiego http://www.leroymerlin.pl/produkty/seria-cherry-wenge,m1275634871.html

Drzwi raczej też będą w ciemnym kolorze, tak coś w tym rodzaju http://c.meble.pl/gfx/meble/pl/mebleaktualnosci/5143/1/5143_pl_tetyda_wenge_srednie.jpg

Pewnie będę banalna ale jeśli chodzi o ceny to najlepiej jak najtaniej :)

A tak precyzując to ok 60 zł za m2 byłaby okej.

Chociaż z cenami też nie jestem na bieżąco.

Dzięki za radę odnośnie fug :)

Czy osadzane na blacie to masz na mysli stawiane na blat? one wystaja wtedy powiedzmy 10-12 cm do gory nad blat, czy osadzane na blacie w sensie podwieszane, ze w blacie masz taka dziure umywalkowa ?

Jak juz mowilam banalne rozwiazania czasem wychodza lepiej niz jakies super udziwnione.

Co do szyby to nie jest to niepraktyczne, zalezy jaka woda. Pewnie sciagaczka bedzie twoich przyjacielem, ale moim tez :) Gdybys np rozwazyla jakis piaskowany wzor na szkle pewnie osadzajacy sie kamien bylby mniej widoczny, jednak nie powinny to byc wielkie kwiatowe braczej :)

Dekory raczej dalabym delikatne, np biale plytki, bialy dekor z perlowym bialym wzorem - to tylko przyklad. Trzeba uwazac, zeby lazienka nie wyszla za ciezka w odbiorze.

Brodziki niskie sa fajne, sprobuj poszukac brodzika np 80x120 i do tego zrobic tylko jedna sciane szklana, bo brodzika na cala szerokosc raczej nie znajdziesz...a brodzik 80x80 90x90 sa jak powiedzialas banalne.

Co do ceny to sie z toba zgadzam, nawet 60 zl za plytki nie wychodzi tanio na takim pomieszczeniu. Warto natomiast zainwestowac w "lepsza" ceramike, np umywalki w LM za 100-150 zl sa potwornie nierowne i krzywe :(

Poszukaj jakiejs ceramiki ktora Ci sie podoba i plytek konkretnych i pomyslimy razem :) Warto znalezc tez oswietlenie ktore Ci sie podoba. Szafki tez fajnie byloby zrobic troche mniej standardowe, ale to juz detale.

Co do umywalki to miałam na myśli coś takiego http://plytki24.pl/cersanit/kolekcje-25-x-35/luna/cat_1332.html

Ta kolorystyka też niczego sobie, chociaż trochę za bardzo "Moziakowa" ta jedna ściana.

Taka kolorystyka mi się bardzo podoba http://plytki24.pl/tubadzin/plytki-lazienkowe/minimal/cat_666.html

Co prawda znalazłam też coś takiego http://plytki24.pl/cersanit/kolekcje-33-3-x-50/werbena-/cat_810.html może za dużo ciemnego koloru, ale robi wrażenie

http://plytki24.pl/polcolorit/plytki-lazienkowe/nuvole/cat_1260.html - to dość chłodne, ale również w moim stylu :)