Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co myślicie o tym, aby przed instalacją paneli fotowoltaicznych zrobić pomiary nasłonecznienia (np. przez rok)? Wtedy są realne dane o nasłonecznieniu, łatwo obliczyć, czy nam się to opłaca i kiedy się mniej więcej zwróci. Tutaj coś takiego opisano:

https://stacje-pogody.pl/artykul_stacje_pogodowe_przydatne_w_fotowoltaice,86.html

Liczone wiele razy...

PV się nie opłaca!

No, chyba że ktoś do tego ostro dopłaci. Dotacja.

A kto dopłaci?

Pan dopłaci, Pani dopłaci... dzieci też dopłacą...

TERAZ ZARAZ JUŻ!

Jedzą czasem jakie lody czy cukierki?

No to... dopłacą w ich cenie.

Adam M.

Liczone wiele razy...

PV się nie opłaca!

No, chyba że ktoś do tego ostro dopłaci. Dotacja.

A kto dopłaci?

Pan dopłaci, Pani dopłaci... dzieci też dopłacą...

TERAZ ZARAZ JUŻ!

Jedzą czasem jakie lody czy cukierki?

No to... dopłacą w ich cenie.

Adam M.

Adamowi nigdy się nic nie opłaca...

Nawet jak kogoś dzieci dopłacają w lodach to i ty Adam jak sobie go kupisz to też dopłacasz.

Adam ty zapłacisz za to że my prąd mamy po kosztach!

Przecież aby ktoś coś miał za darmo tobie będą musieli podnieść rachunki za prąd aby mi ZE oddał mój prąd na zasadach opustu - czyżbyś zapomniał o tym? Nie wydaje mi się, wszak może ostatni rachunek od marca do końca maja wynosił u mnie 12PLN a ciekawe ile będzie wynosił twój rachunek za prąd w przyszłym roku czyt. po wyborach? Tak Adamie Pan zapłaci i Pani dopłaci ;)

Zdrówka życzę bo patrząc tylko na dachy w mojej najbliższej okolicy średnio tygodniowo powstają 2 dodatkowe instalacje PV i to najczęściej na half cellach ;)

Aha bym zapomniał dołożyłem na dachu paneli i z 5kWp zrobiło się 7kWp...

Coś jeszcze...

Mam coraz mniejsze zapotrzebowanie na energię.

LEDy, urządzenie mało energożerne...

Prąd tanieje.

Tylko jak płaciłem koło 100zł/mc tak płacę nadal. Choć zużywam energii (kupionej) coraz mniej.

Taka ciekawostka...

Wy tego nie dostrzegacie?

Adam M.

1. Mamy i używamy coraz więcej urządzeń energooszczędnych co nie musi przekładać się na mniejsze miesięczne / roczne zapotrzebowanie na ee

2. Jest "coś" takiego jak inflacja i prawie wszystko drożeje, praca (wynagrodzenie) też

3. Zarób i daj zarobić innym ale bez przesady z konsumpcją.

I znów słyszymy jaki to zbawienny jest off grid tylko Adam zapomniał powiedzieć ile energii mieszczą te jego akumulatory oraz ile kosztują na wolnym rynku i na jak długi okres czasu wydawana jest gwarancja. Nie interesują mnie szroty od złomiarza.

No i najważniejsze ile energii możesz w nich zmagazynować na zimę?

Coś jeszcze...

Mam coraz mniejsze zapotrzebowanie na energię.

LEDy, urządzenie mało energożerne...

Prąd tanieje.

Tylko jak płaciłem koło 100zł/mc tak płacę nadal. Choć zużywam energii (kupionej) coraz mniej.

Taka ciekawostka...

Wy tego nie dostrzegacie?

Adam M.

Adam, masz 100 zł miesięcznie opłat stałych nawet jak zużyjesz 0 kWh?

Wszyscy tu mają w okolicy 20 zł, jaką masz taryfę i gdzie?

Bardzo dziwne G11

Sczytują co miesiąc.

Rachunki od 25,50 do 167zł.

Przy stałym poborze.

I... coś mi tu nie gra!

Dlatego za to się zabiorę w najbliższym czasie.

(mam też inne rzeczy na łbie)

Coś Wam tu "wkleję"

Ale to jest tylko dla tych naprawdę kumatych, rozgarniętych!

Reszta tylko "stary film" zobaczy...

Adam M.

Bardzo dziwne G11

Sczytują co miesiąc.

Rachunki od 25,50 do 167zł.

Przy stałym poborze.

I... coś mi tu nie gra!

Dlatego za to się zabiorę w najbliższym czasie.

(mam też inne rzeczy na łbie)

Coś Wam tu "wkleję"

Ale to jest tylko dla tych naprawdę kumatych, rozgarniętych!

Reszta tylko "stary film" zobaczy...

Adam M.

Zaiste to tylko kwestia lobby i polityki, że po prawie 90 latach dalej "czekamy" na elektromobilność.

Nie odpowiedziałeś na zadane pytanie tylko twierdzisz że płacisz 100 PLN/mc kosztów.

Adam BREDZISZ każdy to wie z ciebie taki doradca jak z........

A tak bardziej w temacie PV - czy nie powinno być tak żeby już dziś ktoś pomyślał jak sieć ma rozmawiać z tysiącami instalacji PV, domowymi magazynami energii lub też autami elektrycznymi wpiętymi do sieci. W energetyce rozproszonej jest ogromna moc, tylko czy ktoś będzie umiał ją wykorzystać?

Czy zarządzanie samym napięciem i częstotliwością w sieci wystarcza? Nie trzeb zmodernizować sieci do jakiegoś smart grid?

Czy zarządzanie samym napięciem i częstotliwością w sieci wystarcza? Nie trzeb zmodernizować sieci do jakiegoś smart grid?

Że niby jak ładuję auto, to zamiast ładować, zacznie rozładowywać akumulatory, bo taką potrzebę zgłosił operator (albo "tylko" wyłączy mi ładowanie albo przeniesie z taniej strefy do drogiej)? Bo akurat pochmurno było i nie było wystarczającego backupu we węglu? I nie ruszę w trasę, bo prądu w aucie brak?

Bo możliwość odcinania od sieci PV chyba już wymagana (albo lada moment ma być) i entuzjazm prosumentów do tego rozwiązania słychać ze wszystkich stron.

Że niby jak ładuję auto, to zamiast ładować, zacznie rozładowywać akumulatory, bo taką potrzebę zgłosił operator (albo "tylko" wyłączy mi ładowanie albo przeniesie z taniej strefy do drogiej)? Bo akurat pochmurno było i nie było wystarczającego backupu we węglu? I nie ruszę w trasę, bo prądu w aucie brak?

Bo możliwość odcinania od sieci PV chyba już wymagana (albo lada moment ma być) i entuzjazm prosumentów do tego rozwiązania słychać ze wszystkich stron.

Auto może zasilać dom w godzinach szczytu, ale nie tylko - może także pomagać zasilać okolicę. Potem w nocy w tanim prądzie i przy niskim obciążeniu sieci się ładować.

O ile potrzebne są do tego dwu-kierunkowe ładowarki, o tyle po stronie sieci też przyda się jakiś sposób zarządzania.

Testują to w kilku rejonach świata, przyszłość to efektywna energetyka rozproszona, pytanie czy do tego czasu dotrwamy i w jakim stanie dalej spalając węgiel.

O ile potrzebne są do tego dwu-kierunkowe ładowarki, o tyle po stronie sieci też przyda się jakiś sposób zarządzania.

I nie pojadę sobie wieczorkiem na zaplanowany wyjazd, bo operator sieci sobie wziął prąd z mojego auta?

Dla mnie granica jest prosta - sieć kończy się tam, gdzie zaczyna się moja instalacja. O swojej własności, to ja mam decydować. Kiedy się ładuje, kiedy rozładowuje. Ja zapłaciłem za akumulatory, ja zapłacę za ich wymianę, ja wiem, kiedy chcę ładować, kiedy rozładowywać.