animuss 14.06.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 W naszych warunkach sprawdza się przenośny generator prądu. Ufam, że może pracować dłużej niż 1 min. To wielka niewiadoma bo jeszcze hałas wchodzi w grę i na tej linii może generator polec.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 14.06.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 To wielka niewiadoma bo jeszcze (...).. Zostawmy te silniki spalinowe. To był sarkazm. Najistotniejsza dla mnie jest idea wykorzystywania w przyszłości baterii samochodów do bilansowania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 14.06.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) pisałem o tym 15 lat temu, a dziś po tysiącu nowych podatków jeszcze 5x bardziej sie opłaca stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrotalejesz olej opałowy ~2,50/litrobieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domuprąd wychodzi po ~27groszy 1kWh bez pieca w kotłowni bez przyłącza ZEbez UPSabez PV za 100kbez Akumulatorów za 100kstabilne obrotowo 1500obr/min = miliony motogodzin trwałościitd chore, ale do tego doprowadził socjal ukryty w cenie 1kWh z polskiego ZE Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednejFrancuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję... Edytowane 14 Czerwca 2021 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.06.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Zostawmy te silniki spalinowe. To był sarkazm. Najistotniejsza dla mnie jest idea wykorzystywania w przyszłości baterii samochodów do bilansowania energii. Patrząc w tym kierunku to można z plug-ina zrobić magazyn na kolach, tylko gdy trzeba ładować to i trzeba jeździć autem, a w nocy można by ładować, tylko nie ma czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.06.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 p Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednej Francuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję... Atomówki nie potrzebne, przecież słońce świeci cały czas, tylko kulka się kręci, ludzie to bezrozumne istoty, do tego zagadnienia trzeba podejść globalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 14.06.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Atomówki nie potrzebne, przecież słońce świeci cały czas, tylko kulka się kręci, ludzie to bezrozumne istoty, do tego zagadnienia trzeba podejść globalnie. wersja z bajki: pokryjesz i zacienisz uprawne pola panelami by dac prund USA ktore wtedy ma noc a nam dadza japonczycy jak u nas bedzie jeszcze noc buahaha juz to widze ludzkość nienawidzi sie za to kto lepiej piłeczkę kopał, czy tam cos w gazecie na drugiego napisał, a co dopiero... do tego juz wystarczająco wycieli lasy i wytepili zwierzęta by hodowac zboze na paliwo do aut, jeszcze więcej lasów wyciąć pod panele? Edytowane 14 Czerwca 2021 przez SNCF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 14.06.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 wersja z bajki: pokryjesz i zacienisz uprawne pola panelami by (...) Projektuje się już przesyłanie nadmiarowej energii z PV w ramach Europy. Wystarczy patrzeć na mapę satelitarną zachmurzenia, temperatury, wiatr itd. Kto wie, może w skali globu też będzie się przesyłać en. elektryczną. Są wielkie tereny. Gobi, Sahara, pustynie Australii, Arabia. Raczej za 200-300 lat. Ale wtedy pewnie już opanujemy syntezę z udziałem He3 i bardziej będzie się opłacało sprowadzać ten surowiec z Księżyca, niż budować linie przez kontynenty. Jestem zwolennikiem energii atomowej, która jest ekologiczna. Wpadki które ludzkość zaliczyła (Czernobyl, Fukushima) to błędy ludzkie (w Fukushimie źle umieszczone zbiorniki paliwa dla diesli awaryjnych). Ja z kolei jestem funem energii atomowej uzyskiwanej z cyklu torowego. Bezpieczne, pełne wykorzystanie paliwa torowego. Możliwe do skonstruowania i eksploatacji przy obecnym stanie techniki. Wada: nie można produkować plutonu do bomb atomowych. Oczywiście to wada dla lobby wojskowego. Póki co z alternatywnych źródeł najsilniejsze są PV i wiatraki. I mnie bardzo ucieszył dzisiejszy pogodny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.06.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 pisałem o tym 15 lat temu, a dziś po tysiącu nowych podatków jeszcze 5x bardziej sie opłaca stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrota lejesz olej opałowy ~2,50/litr obieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domu prąd wychodzi po ~27groszy 1kWh bez pieca w kotłowni bez przyłącza ZE bez UPSa bez PV za 100k bez Akumulatorów za 100k stabilne obrotowo 1500obr/min = miliony motogodzin trwałości itd chore, ale do tego doprowadził socjal ukryty w cenie 1kWh z polskiego ZE Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednej Francuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję... Spaliny z tego szrota skutecznie zatrują okolice. Ile oleju opałowego spala na godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 https://kobieceinspiracje.pl/135371,za-co-moze-nam-grozic-mandat.html A tak.... kobieceinspiracje to źródło stachów... Kodeks Drogowy ma wprawdzie zapis: Art. 60. [...] 2. Zabrania się kierującemu: [...] 3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze; Ale na samym początku stoi: Art. 1. 1. Ustawa określa: 1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu; [...] 2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie: 1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób; 2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych. Na swoim podwórku mogę pykać sobie nawet wyrejestrowanym pięćdziesiąt lat temu dieslem czy T-54 ile tylko zapragnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Atomówki nie potrzebne, przecież słońce świeci cały czas, tylko kulka się kręci, ludzie to bezrozumne istoty, do tego zagadnienia trzeba podejść globalnie. Ale nie zawsze to światło dociera. Czasami nam chmury przesłaniają, czasami Księżyć (potocznie zwane zaćmieniem Słońca), czasami jakiś wulkan przysłoni chmurą pyłu. Więc nawet jak kiedyś zbudujemy globalną sieć przesyłową zdolną przesłać 100% potrzebnej energii z półkuli oświetlonej do nieoświetlonej to nie obejdziemy się bez innych źródeł energii. Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 14.06.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 ... stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrota lejesz olej opałowy ~2,50/litr obieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domu prąd wychodzi po ~27groszy 1kWh Pozwól, że policzę. Olej opałowy jest aktualnie po 3,3-3,4zł. 1 litr ma około 10 kWh energii. Sinik ma ze 40% sprawności, ale tylko gdy go solidnie obciążysz i pracuje na dużej mocy. Więc, gdy będziesz brał duuużo prądu, to wyjdzie jakieś 80gr/kWh, a gdy silnik będzie sobie pyrkał z małą mocą cena za kWh wyjdzie wielokrotnie drożej. Tylko grzanie będzie niby w gratisie, bo część ciepła pójdzie ze spalinami w niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.06.2021 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 pisałem o tym 15 lat temu, a dziś po tysiącu nowych podatków jeszcze 5x bardziej sie opłaca stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrota lejesz olej opałowy ~2,50/litr obieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domu prąd wychodzi po ~27groszy 1kWh bez pieca w kotłowni bez przyłącza ZE bez UPSa bez PV za 100k bez Akumulatorów za 100k stabilne obrotowo 1500obr/min = miliony motogodzin trwałości itd chore, ale do tego doprowadził socjal ukryty w cenie 1kWh z polskiego ZE Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednej Francuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję... To jesteś 15 lat do tyłu. U mnie 1kWh do grzania to ok.0,11zl. A dom grzeje mi pompa ciepła p-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 15.06.2021 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Mam do wyboru 3 marki paneli.Które wybrać? -RISEN RSM144-7-450 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial-LG NeON2 LG415N2T-L5.AW1 – 415Wp (BiFacial)-WINAICO 375WK Ktore moduły będą bardziej żywotne. Te dwa pierwsze to moduły dwustronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.06.2021 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Mam do wyboru 3 marki paneli. Które wybrać? -RISEN RSM144-7-450 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial -LG NeON2 LG415N2T-L5.AW1 – 415Wp (BiFacial) -WINAICO 375WK Ktore moduły będą bardziej żywotne. Te dwa pierwsze to moduły dwustronne Mam moduły dwustronne. Los chciał tak, że jedną instalację mam na gruncie, a druga na dachu (ten sam kąt, ten sam kierunek ustawienia). ta na gruncie produkuje około 7% więcej z 1kWp, niz ta na dachu. czy to zasługa paneli bifacjalnych, czy może lepszego chłodzenia tej na gruncie- nie wiem. A może i to, i to? W każdym razie jeżeli cena dwustronnych zbliżona do jednostronnych, to brałbym bifacjalne... Edytowane 15 Czerwca 2021 przez magdaseb literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A tak.... kobieceinspiracje to źródło stachów... Kodeks Drogowy ma wprawdzie zapis: Art. 60. [...] 2. Zabrania się kierującemu: [...] 3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze; Ale na samym początku stoi: Art. 1. 1. Ustawa określa: 1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu; [...] 2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie: 1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób; 2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych. Na swoim podwórku mogę pykać sobie nawet wyrejestrowanym pięćdziesiąt lat temu dieslem czy T-54 ile tylko zapragnę. No nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.06.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Mam do wyboru Które wybrać? - Czasami lepiej zainwestować te pieniądze w co innego, na opłaty-prąd wtedy starczy i jeszcze zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 16.06.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Pozwól, że policzę. Olej opałowy jest aktualnie po 3,3-3,4zł. 1 litr ma około 10 kWh energii. Sinik ma ze 40% sprawności, ale tylko gdy go solidnie obciążysz i pracuje na dużej mocy. Więc, gdy będziesz brał duuużo prądu, to wyjdzie jakieś 80gr/kWh, a gdy silnik będzie sobie pyrkał z małą mocą cena za kWh wyjdzie wielokrotnie drożej. Tylko grzanie będzie niby w gratisie, bo część ciepła pójdzie ze spalinami w niebo. Zgroza! Chyba tylko historyk może pomyśleć, że ciepło pójdzie ze spalinami w niebo... Halo, czy jest tu jakiś inżynier?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 16.06.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Sofar Solar 6.6 KTL-X czy StecaGrid 7013 za dopłatą 1200 zł - ktoś podpowie? A może jeszcze inny inwerter o mocy ok. 6500-7000 W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 17.06.2021 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ja bym się nie bawił i wziął np. Sofara 8.8 lub 11. Zresztą Sofara 8.8 można podkręcić na 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 17.06.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ja bym się nie bawił i wziął np. Sofara 8.8 lub 11. Zresztą Sofara 8.8 można podkręcić na 12. W jakim sensie się nie bawił? 8.8 będzie w czymś lepszy od 6.6 oprócz mocy - paneli mam zaplanowanych na 6400 Wp? Do 8.8 KTL-X dopłata to +400 zł w stosunku do 6.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts