Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam fachmanów i uzytkowników.

Jak oceniacie taką wycenę:

-14 modułów Encor Duo Mono 370 Full Black

-inwerter SolarEdge 5kWp

-14 optymalizatorów SolarEdge DC P-505

- montaż na dachówce

-zabezpieczenia DC dla stringów pomiędzy generatorem a inwerterami

-podłączenie inwerterów do internetu

- system monitoringu pracy systemu/aplikacja int./

Cena 30500 PLN

Dzięki za wszelkie opinie. Pozdrawiam.

PS Zielony w tym jestem jak ta energia :)

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moduły robione na zamówienie Coraba. Każda większa hurtownia stara się mieć swoją markę modułów. Najtańsze rozwiązanie w tym momencie z Corabie.

Nie wiadomo jakie zabezpieczenia, okablowanie itp. ale ogólnie ok. Spokojnie możesz powalczyć o minimum 2 tysiące na ostatecznej cenie.

• Like 1
Witam fachmanów i uzytkowników.

Jak oceniacie taką wycenę:

-14 modułów Encor Duo Mono 370 Full Black

-inwerter SolarEdge 5kWp

-14 optymalizatorów SolarEdge DC P-505

- montaż na dachówce

-zabezpieczenia DC dla stringów pomiędzy generatorem a inwerterami

-podłączenie inwerterów do internetu

- system monitoringu pracy systemu/aplikacja int./

Cena 30500 PLN

Dzięki za wszelkie opinie. Pozdrawiam.

PS Zielony w tym jestem jak ta energia :)

SolarEdge jest potrzebny?

Moduły Encor - jakie gwarancje i wydajność po 25 latach?

Cena wysoka - tak jak pisze Wekto - w okolicach 28.000 zł

PS 14 modułów dla zwykłego SE5K jest na styk.

• Like 1
SolarEdge jest potrzebny?

Moduły Encor - jakie gwarancje i wydajność po 25 latach?

Cena wysoka - tak jak pisze Wekto - w okolicach 28.000 zł

PS 14 modułów dla zwykłego SE5K jest na styk.

Dzięki, panowie. Trudne pytania zadajecie, a ja nie w temacie zupełnie :(

Ale odpowiem, co wiem.

-SolarEdge potrzebny wg instalatorów, bo niektóre /2,3/ panele będą trochę przysłonięte w konkretnych porach dnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyli, a ja choć czytałem to i owo, to jednak jestem humanistą :(

-Gwarancja na moduły Encor - 12 lat na wady fabryczne /na wydajność 84,8% po 25 latach/.

-Gwarancja na inwerter - 12 lat.

-Gwarancja na optymalizatory - 25 lat.

Tyle wiem. Dzięki za sugestię odnośnie ceny :)

Można się jeszcze wyrobić z założeniem instalacji do końca roku? Tauron. 4-4,5kwp

Drugie pytanie. Zbudowałbym wiatę skierowaną dokładnie na południe, na dwa rzędy paneli, z najkorzystniejszym nachyleniem, jakieś 15m od domu. Czy w tym przypadku koszty rosną, jak przy budowie na ziemi?

Moduły (panele) są układenej na jednej połaci w jednym kierunku?

Może powinien być SE5K-RWB a nie zwykły SE5K.

Tak, na jednej połaci, w jednym kierunku, tyle tylko, że nie w jednym 'ciągu', bo przeszkadza lukarna.

Co do SE5K, to poczytałem, ale niestety nie bardzo rozumiem różnicę. :(

Jeśli tylko 2-3 panele są czasami zacieniane to dlaczego optymalizatory na wszystkich?

Zakładanie SolarEdga dla 2-3 paneli jest bez sensu.

Są optymalizatory nie wymagające SE bo pracują z każdym inwerterem.

Może chcą 'świeżaka' wydrenować z kasy? Nie wiem, ale z wyjaśnień zrozumiałem, że te optymalizatory zapobiegają 'blokowaniu' modułów, które nie są zacienione. Coś jak z połączeniem szeregowym vs. równoległym.

A możesz podać przykład tych opty?

Przy okazji... wyceniono mi również wersję bez optymalizatorów. I tak:

-14 modułów ENCOR DUO Mono 370W Full Black /gwar. 12 lat, wydajność 84,8% po 25 latach/

-inwerter Sofar 5 kWp /gwar. 10 lat/

-reszta jak w poprzedniej wycenie;

Cena 24 800 PLN

Może ta opcja jest bardziej opłacalna?

Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

Witam.

Mam prośbę o ocenę czy warto dodać 2 panele więcej. Na załączonym zdjęciu widać zaproponowany układ z 12 panelami o mocy 4,5kW.

Chciałbym dodać 2-3 panele, by zyskać ok 0,8-1,2kW więcej mocy. Jednak dwa panele po lewej stronie rano po wschodzie słońca będą zacieniane przez rury dymne/wentylacyjne komina. Na ile to może mieć znaczenie dla pracy całego układu? Jak widać zacienienie nie jest duże i wystąpi tylko z rana, słońce gdy tylko wzejdzie wyżej spowoduje przesunięcie cienia poza obszar paneli. Chodzi więc o tą zupełnie poranną porę, gdy cienie są "długie". Nie byłem jeszcze na dachu z rana, i nie mam jak konkretniej podać czasu zacienienia ale załóżmy, że to potrwa od godz 2-10.

Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

https://zapodaj.net/2d5df5daea958.png.html

Edytowane przez Dolce1313

Ja również planuje założyć instalacje w tym roku.

Z racji tego, że się na tym kompletnie nie znam, uprzejmie proszę o weryfikacje czy kwota za zaproponowany zestaw nie jest wygórowana:

• 13 x modułów HYUNDAI HiE-S400VG BF/M6 SHINGLED
  • Falownik HUAWEI SUN2000-4KTL-M1
  • 13 x optymalizatory HUAWEI SUN2000-450W-P (podobno są konieczne z racji tego, że na dachu mam lukarne a niestety dach mam mały, stąd nie jestem w stanie oddalić się od niej na tyle aby w niektórych godzinach nie rzucała cienia na panele)
  • Kabel solarny 6mm2, MgWires,
  • Bezpieczne konektory PV- Multi Contact
  • Ochrona przeciwprzepięciowa WEIDMULLER
  • Montaż na dachówce betonowej

Całość została wyceniona na 25 500 zł

Bardzo proszę o ocenę. Decyzje chce podjąć do poniedziałku włącznie.

Edytowane przez Bobere
Pytam bo jednemu w rodzinie wycenili 29k za 5kWp na gruncie i na moje chcą go wydymać jednak może jestem nienaczasie

5800 za 1 kWp to drogo bez dwóch zdań.

Wspomniane przeze mnie 4kWp to wychodzi 4850/1kWp, więc spora różnica. Tutaj nawet jak będzie więcej bo na gruncie, to nie będzie na pewno aż tyle.

Małe instalacje zawsze będą wychodzić najdrożej.

Witam.

Mam prośbę o ocenę czy warto dodać 2 panele więcej. Na załączonym zdjęciu widać zaproponowany układ z 12 panelami o mocy 4,5kW.

Chciałbym dodać 2-3 panele, by zyskać ok 0,8-1,2kW więcej mocy. Jednak dwa panele po lewej stronie rano po wschodzie słońca będą zacieniane przez rury dymne/wentylacyjne komina. Na ile to może mieć znaczenie dla pracy całego układu? Jak widać zacienienie nie jest duże i wystąpi tylko z rana, słońce gdy tylko wzejdzie wyżej spowoduje przesunięcie cienia poza obszar paneli. Chodzi więc o tą zupełnie poranną porę, gdy cienie są "długie". Nie byłem jeszcze na dachu z rana, i nie mam jak konkretniej podać czasu zacienienia ale załóżmy, że to potrwa od godz 2-10.

Będę wdzięczny za spostrzeżenia.

https://zapodaj.net/2d5df5daea958.png.html

Ja bym założył. jeżeli tylko z rana będzie zacienie, to ma bardzo mały wpływ na uzysk. A ten obrazek pokazuje stan na która godzinę? Wg mnie w miesiącach jesiennych i wczesno wiosennych mogą byc też zacienione częściowo te panele u góry, chyba że kąt nachylenia dachu jest taki, że się przśliźnie pod panelami.

a nie możesz dołożyć ich po prawej stronie dachu? Jeden obok tego dorysowanego, a drugi pod nim...

Edytowane przez magdaseb
Tak, na jednej połaci, w jednym kierunku, tyle tylko, że nie w jednym 'ciągu', bo przeszkadza lukarna.

Co do SE5K, to poczytałem, ale niestety nie bardzo rozumiem różnicę. :(

Może chcą 'świeżaka' wydrenować z kasy? Nie wiem, ale z wyjaśnień zrozumiałem, że te optymalizatory zapobiegają 'blokowaniu' modułów, które nie są zacienione. Coś jak z połączeniem szeregowym vs. równoległym.

A możesz podać przykład tych opty?

Przy okazji... wyceniono mi również wersję bez optymalizatorów. I tak:

-14 modułów ENCOR DUO Mono 370W Full Black /gwar. 12 lat, wydajność 84,8% po 25 latach/

-inwerter Sofar 5 kWp /gwar. 10 lat/

-reszta jak w poprzedniej wycenie;

Cena 24 800 PLN

Może ta opcja jest bardziej opłacalna?

Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam.

SolarEdge SE5K-RWB jest przeznaczony do krótkich ciągów.

Ten sam wykonawca wycenił na SolarEdge na 30.500 zł a na Sofar na 24.800 zł?

Dodając 14 optymalizatorów SE + dopłata do falownika SE5K powinno być drożej o jakieś 4500 zł z 8% VAT.

SE jest dobry ale jeżeli nie ma bezwzględnych wskazań to zamów Sofa Solar + np. 3 optymalizatory Tigo TS4-A-O za dopłata ok. 600 złotych z 8% VAT.

Razem za 25.000,00 zł z VAT.

Edytowane przez d7d

Dzięki @d7d za pomoc.

Choć prawdę mówiąc, wczorajsza informacja ostudziła mój zapał. Zawsze to było ok. 10% wartości :)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Moj-prad-koniec-naboru-wnioskow-8201243.html

Nie przejmuj się dotacją.

Dzięki FM zamówisz PV za 25.000 zł (lub jeszcze taniej bo koniec dotacji Mój Prąd 3.0 ....) a nie droższy za 30.500 zł z dotacją 3.000 zł.

Już masz taniej :)

Zamawiaj !!

Nie wiem jak inni kalkulują ceny ale w naszej firmie niestety instalacje powoli ale jednak z miesiąca na miesiąc idą w górę. Mój Prąd jest dla klienta a nie dla instalatora. Podobnie ulga termo czy dotacja warszawska więc zakończenie naboru MP3 nie ma wpływu na cenę. Chyba tylko na korektę wyliczeń marketingowych w ofertach firm.

Od początku roku moduły poszły o 10-15% do góry. Przewody 20-30%. Konstrukcje 12-15%. Przynajmniej ceny falowników raz w górę raz trochę w dół. Podobnie zabezpieczenia. Zresztą czystej inflacji may już prawie 6% r/r.

Inna sprawa, że sporo firm nie piłuje już cen bo i tak mają prace i są zakorkowani do końca roku. Przewidywane 20-40% podwyżki cen prądu plus zmiana przepisów Prosumenta robią swoje. Nie, nie jest to dobra sytuacja i chyba nikogo nie cieszy.

Dzień dobry, chciałbym się poradzić odnośnie zużycia prądu po założeniu instalacji. Wcześniej miałem 4kw z SolarEdge se4k, zużycie z ostatniego półrocza z faktur wyliczyłem średnie na 15 kWh dziennie. Dołożyłem w zeszłym miesiącu dodatkowa PV 3,75kw z Fronius 3.0-3-s i jak monitoruje dzienne zużycie to wychodzi ok 20-21 kWh.

Codziennie robię zdjęcie licznika i liczę:

Wytworzona energia - oddana energia = autokonsumpcja

Autokonsumpcja + pobrana energia = dzienne zużycie

Chyba tak to trzeba liczyć? I teraz skąd wzrosło takie zużycie, tzn nic się raczej nie zmieniło od wcześniejszych rachunków w dodaniu sprzętów itp.

Dodam że przykładowo autokonsumpcja wychodzi na poziomie 42%, czyli raczej ponad normę. A tak naprawdę nie korzystam z niczego co mogłoby aż tyle brać prądu.

Ja również planuje założyć instalacje w tym roku.

Z racji tego, że się na tym kompletnie nie znam, uprzejmie proszę o weryfikacje czy kwota za zaproponowany zestaw nie jest wygórowana:

• 13 x modułów HYUNDAI HiE-S400VG BF/M6 SHINGLED
  • Falownik HUAWEI SUN2000-4KTL-M1
  • 13 x optymalizatory HUAWEI SUN2000-450W-P (podobno są konieczne z racji tego, że na dachu mam lukarne a niestety dach mam mały, stąd nie jestem w stanie oddalić się od niej na tyle aby w niektórych godzinach nie rzucała cienia na panele)
  • Kabel solarny 6mm2, MgWires,
  • Bezpieczne konektory PV- Multi Contact
  • Ochrona przeciwprzepięciowa WEIDMULLER
  • Montaż na dachówce betonowej

Całość została wyceniona na 25 500 zł

Bardzo proszę o ocenę. Decyzje chce podjąć do poniedziałku włącznie.

Doradzi ktoś coś w powyższej sprawie?