Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, czyli 0,20 x 330 kWh daje 66 zł czyli nie warto zachodu i starania się.

Ale taryfa T1 w G12 jest trochę droższa niż T1 w G11 ?

licząc zużycie w taryfach po odpowiednich stawkach wychodzi około 120 zł netto różnicy, taniej w T2, ale męczyłem się niemiłosiernie z tym pilnowaniem zmywarki (jest tak stara, że nie ma timera) i pralki (tej za dnia brakowało niekiedy czasu w taniej, a do prania i przekładania pralek w nocy, żony zmuszać nie mam zamiaru, tak jak i do prasowania po nocach).

Powtarzam, to co twierdziłem wcześniej, że G12 to nie moja bajka.

Zdecydowałem się na 6,5kWp na gruncie.

Teraz pytania - jaki kąt paneli przy kierunku na południe i czy falownik (Sofar) może być pod panelami? Ewentualne umieszczenie go w garażu to prucie elewacji by wprowadzić kabel do falownika i wyprowadzić od niego do skrzynki z bezpiecznikami w przedpokoju. :(

Lepiej daj 35°. Optymalny kąt i kierunek możesz sprawdzić w JRC. Dla mojej lokalizacji optymalne są: kąt 38° i azymut -1° :yes:

Podobno maksymalizacja autokonsumpcji jest w wielu przypadkach ale jednak zależnych od danego gospodarstwa, w układzie wschód - zachód :)

Wtedy jednak produkcja kWh z 1 kWp jest mniejsza.

I jak przy takim układzie wygląda procentowo autokonsumpcja? Nadal jest to magiczna liczba 30% ?

Lepsza jest większa produkcja czy większa autokonsumpcja?

Edytowane przez d7d

.

na g12w byłoby jeszcze gorzej, bo w weekendy nic więcej prądu nie zużywam niż w tygodniu.

Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Ja sporo jednak ciągnę dodatkowo z sieci, dlatego dla mnie G12w jest bezkonkurencyjna. Bez żadnego pilnowania - róznica pomiędzy G11 a G12w to minimum 20% taniej.

To zależy co ktoś chce optymalizować.

Max produkcję czy max autokonsumpcję.

Wtedy kąty są różne.

ja robię i jedno i drugie...instalacja południowa, nachylenie około 40

Edytowane przez JTKirk

Ja to tylko tu zostawię...

Rok na G12

Dodam, że się mocno pilnowałem z godzinami...

.

9cb80d05d1bfd036med.jpg

.

na g12w byłoby jeszcze gorzej, bo w weekendy nic więcej prądu nie zużywam niż w tygodniu.

Dziwny jest tak słaby wynik z pilnowaniem się.

Mam zlikwidowanego offgrida i teraz mogę podać bez "oszukiwania" ibez wpływu CO

za sierpień 81% tania

wrzesień 74% tania

Jaki wpływ ma auto konsumpcja trudno oszacować

U mnie miesięczne pobory z sieci od momentu zainstalowania PV bez żadnego kombinowania, przy swobodnym korzystaniu z odbiorników wyszło (za XII-IX) tak:

1.8.1 / 1.8.2

268 / 842

202 / 859

261 / 761

178 / 669

106 / 618

54 / 414

35 / 226

65 / 260

110 / 277

158 / 386

Nie zwracam uwagi na porę dnia, domownicy włączają sobie odbiorniki kiedy chcą (włącznie z prądożernymi typu piekarnik, żelazko, pralka itd.), autokonsumpcja co miesiąc inna (od 15% w czerwcu do 40% w grudniu). Wszystko w domu na prąd, taryfa G12w. Średnia cena kWh od 0,43 do 0,47 brutto. Musiałbym stawać na głowie, żeby opłacało się przejść na G11.

Jedyne co mam zoptymalizowane na pracę w taryfie nocnej to ogrzewanie i ciepłą wodę, ale widać to "robi robotę".

Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Ja sporo jednak ciągnę dodatkowo z sieci, dlatego dla mnie G12w jest bezkonkurencyjna. Bez żadnego pilnowania - róznica pomiędzy G11 a G12w to minimum 20% taniej.

ja robię i jedno i drugie...instalacja południowa, nachylenie około 40

Jak rozliczać energię Twój ZE?

Bo z tego co wiem, to proporcjonalnie.

Sam sobie zawaliłem sprawę i zamówiłem pv idealnie na styk przy ekspozycji na południe.

Niestety przegapiłem fakt, że z tej miejscówki będzie od połowy września do marca sporo cienia po południu.

Będę miał 9kWp przy rocznym zużyciu niespełna 7800kWh.

Teraz przy fotovoltaice, będę miał zwiększone zużycie w drogiej taryfie, ze względu na PC, która teraz pójdzie samopas.

Stąd zastanawiam się, że jeśli Tauron rzeczywiście tak rozlicza, to lepiej pozostać przy tej taryfie i przechodzić na G11 z g12w.

Co do rozliczenia proporcjonalnego, jeszcze w sierpniu mnie o tym zapewniali.

Chciałem dobrać 2 moduły.

Niestety mój dostawca pv w tej chwili nie da rady mi ich załatwić.

Głównie zajmuje się montażem pc i klim, a pv od czasu do czasu

Edytowane przez klaudiusz_x

Po wcześniejszych wpisach widzę że Tauron więc rzeczywiście proporcjonalne

No to rzeczywiście nie opłaca się zmieniać taryfy.

Bo te 1000kWh które zabraknie, rozliczą proporcjonalnie i część będzie w taniej, część w drogiej. Sumarycznie rachunek wyjdzie mniejszy niż w G11..

Dzięki.

https://sadeczanin.info/gospodarka/koniec-darmowego-pradu-ze-slonca-fotowoltaiczna-branza-bije-na-alarm

Nie bardzo rozumiem - czyżby te zmiany miały objąć również obecnych prosumentów? Chodzi o pierwsze zdania:

"Ta wiadomość spadła jak grom z jasnego nieba na tych, którzy zainwestowali w przydomowe instalacje fotowoltaiczne. Rząd zamierza zmienić bardzo korzystne warunki rozliczanie energii, bo takie są unijne wymogi. To oznacza koniec darmowego prądu ze słońca".

Artykuł z piątku.

Edytowane przez Dolce1313

https://sadeczanin.info/gospodarka/koniec-darmowego-pradu-ze-slonca-fotowoltaiczna-branza-bije-na-alarm

Nie bardzo rozumiem - czyżby te zmiany miały objąć również obecnych prosumentów? Chodzi o pierwsze zdania:

"Ta wiadomość spadła jak grom z jasnego nieba na tych, którzy zainwestowali w przydomowe instalacje fotowoltaiczne. Rząd zamierza zmienić bardzo korzystne warunki rozliczanie energii, bo takie są unijne wymogi. To oznacza koniec darmowego prądu ze słońca".

Artykuł z piątku.

Do tej pory nigdzie nikt nie wspominał że zmiany miałyby dotyczyć już obecnych prosumentów chociaż i takie posunięcie obecnego rządu może być możliwe.

Artykuł o którym wspomniałeś jest bardzo pobieżny i nie do końca odzwierciedla to co już pojawiło się w branżowych portalach i tak jeżeli mowa o prosumencie zbiorowym czy wirtualnym to zostało to "odłożone w czasie" Jak również budzą wątpliwość wyliczenia prezesa sądeckiej firmy gdzie podaje że generując 5 tyś kWh przez rok z instalacji 5kW zaoszczędzimy 3 tyś zł. Wygląda że artykuł sponsorowany to i redaktor nie wszystko musi wiedzieć.

Dopytam.

Aktualnie jestem na etapie montażu pv na gruncie.

Niestety mam od września do marca zacienienie na pv od 2 godziny po południu czasu słonecznego.

Do teraz.

Za kilkanaście dni, zacienienie będzie wchodzić na pv zaraz po południu.

W związku z tym rozważam możliwość zmiany nachylenia modułów pv w zależności od pory roku.

Czy to ma sens?

Ile na tym można zyskać?

Jakie kąty są odpowiednie dla każdej z pór roku?

Proszę o podpowiedzi.

Dziękuję

Edytowane przez klaudiusz_x

Ja robiąc instalację fotowoltaiczną zdecydowałam się na wybór firmy :spam:. Nie są to tanie rzeczy, więc od dostawcy paneli wymagałam naprawdę wiele i się nie zawiodłam! Mój dach ma dosyć niespotykaną konstrukcję, więc tym bardziej cieszę się, że trafiłam na profesjonalistów, którzy wiedzieli jaki typ paneli zastosować i jak je poprawnie zamontować. Instalacja działa od kilku lat bez zarzutu i jakbym mogła, to na pewno wybrałabym tę firmę jeszcze raz.

Pozdrawiam

Edytowane przez Greengaz

Czy jest ryzyko, że w momencie, gdy dokumentacja dotycząca pv zostanie złożona do pge na początku listopada czyli w przyszłym tygodniu może dojść do sytuacji, że nie uda się zdążyć z załapaniem się na obecne warunki prosumenckie? Wiem, że licznik musi być zamontowany jeszcze w tym roku więc w sumie chodzi mi o ogólną opinię czy jeśli instalacja zostanie wykonana do końca przyszłego tygodnia + zostaną złożone dokumenty to nie ma prawdopodobieństwa, że coś pójdzie nie tak?

Zakładamy, że dokumentacja będzie ok ale weźmy też pod uwagę drugi wariant, że coś będzie w dokumentach nie tak i pge nakaże poprawić papiery. A wiadomo, pge się raczej nie spieszy...

Będę wdzięczny za opinie.

Edytowane przez Dolce1313