JTKirk 21.02.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie ma rozwiązań idealnych - nie każdy ma miejsce na gruntowe, dodatkowo wtedy zwykle problemem jest jakieś zacienienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie ma rozwiązań idealnych - nie każdy ma miejsce na gruntowe, dodatkowo wtedy zwykle problemem jest jakieś zacienienie To prawda ja najpierw wyciąłem drzewa i pojawilo się miejsce na gruncie, i była wolna dziurka w falowniku no i ulga mi sie skończyła pit więc trzeba było zrobić szybką dokładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nawiązując do magazynów energii i problemów związanych z ich zgłaszaniem (zwiększanie mocy wytwórczej i wpadanie np. w 70% opust). Znajomy kupił i... nie zgłosił. I tak sobie myślę, że w przypadku "starych" prosumentów (czyli tych, co nie będą mogli skorzystać z dofinansowania) właśnie tak to się będzie kończyć - instalowaniem bez zgłaszania. Bo w rzeczywistości nic za to nie grozi, a człowiek pozbywa się problemu w postaci walki z cwaniackim podejściem ZE do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nawiązując do magazynów energii i problemów związanych z ich zgłaszaniem (zwiększanie mocy wytwórczej i wpadanie np. w 70% opust). Znajomy kupił i... nie zgłosił. I tak sobie myślę, że w przypadku "starych" prosumentów (czyli tych, co nie będą mogli skorzystać z dofinansowania) właśnie tak to się będzie kończyć - instalowaniem bez zgłaszania. Bo w rzeczywistości nic za to nie grozi, a człowiek pozbywa się problemu w postaci walki z cwaniackim podejściem ZE do tematu. No nie pisz, że nic nie grozi, 1000 zł mandat i groźba wypowiedzenia umowy. Tyle jest obecnie za zwiększenie mocy wytwórczej czy wymiana falownika bez zgłoszenia/aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.02.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Właśnie, 30-45 stopnie na Pd będzie zupełnie inaczej wyglądać niż 14. W tabelach też to przecież widać. A jeszcze zostaje kwestia ewentualnego zacienienia. A gdzie można zobaczyć te tabele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2022 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.02.2022 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) . Edytowane 3 Marca 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 21.02.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Od kiedy to zainstalowanie magazynu jest równoznaczne ze zwiększeniem mocy wytwórczej? Masz jakieś źródło tej rewelacji? Pierwsze lepsze z wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 No nie pisz, że nic nie grozi, 1000 zł mandat i groźba wypowiedzenia umowy. Tyle jest obecnie za zwiększenie mocy wytwórczej czy wymiana falownika bez zgłoszenia/aktualizacji. Dlatego napisałem "w rzeczywistości". Teoria jest taka jak piszesz, a jak jest w praktyce? Przy obecnym poziomie zaawansowania OSD miną wieki, zanim ktokolwiek się zorientuje, że coś nie zostało zgłoszone. Poza tym, jak już w końcu ktoś wpadnie na pomysł, że coś jest nie tak, to nadal pozostanie kwestia udowodnienia, że : 1) masz magazyn 2) używasz go w połączeniu z on-grid. Jak niby ma to ktokolwiek zrobić, skoro 99,99% magazynów będzie w chałupie, ukryte przed oczyma pracowników ZE? Nie ma czegoś takiego jak okresowa weryfikacja, przy której musisz dopuścić technika do falownika i/lub oględzin instalacji wewnętrznej. To samo dotyczy modułów. Jak sobie zapragnę wymienić moduły, to nikt mi na dach nie wejdzie i nie będzie weryfikował tabliczek znamionowych. Zmienisz Froniusa na Growatta i niby jak się ktokolwiek zorientuje? Kary są fikcją, tylko jak się dasz złapać za rękę i jeśli pozwolisz technikowi wejść do domu i obejrzeć falownik. Żeby była jasność - nikogo nie namawiam do niczego. Tylko sygnalizuję, że OSD ma niewielką szansę na wyłapanie takiej sytuacji, a potem ma dosyć kiepskie pole manewru, aby to udowodnić. I wcale się nie zdziwię, że takie niezgłaszanie będzie miało miejsce w wielu przypadkach - polityka zarówno państwa (dyskryminowanie starych prosumentów) jak i OSD (uporczywe działanie na szkodę prosumentów i konsumentów, manipulacje) do tego zachęcają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.02.2022 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Coś tu nie gra. Pan Andrzej, czytelnik portalu WysokieNapiecie.pl, postanowił wyposażyć swoją mikroinstalację fotowoltaiczną w magazyn energii. Uznał, że to dobre rozwiązanie, dzięki któremu będzie mógł wykorzystać u siebie wyprodukowaną przez jego instalację energię. Jeżeli tej energii nie oddaje, nie wprowadza do wirtualnego magazynu, to się nie dubluje i po co zgłasza. Edytowane 21 Lutego 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Coś tu nie gra. Jeżeli tej energii nie oddaje, nie wprowadza do wirtualnego magazynu, to się nie dubluje i po co zgłasza. Bo zgodnie z Art 5 Ustawy o OZE jest zobowiązany do zgłoszenia. A że nie gra, to wszyscy wiemy, bo magazyn energii nie jest źródłem wytwórczym energii. Ale ZE jak zwykle kłamie i manipuluje. I dlatego część ludzi będzie wolała uniknąć zgłaszania magazynu. W ten sposób właśnie tworzy się martwe prawo. Dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.02.2022 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) , Edytowane 3 Marca 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Czytałeś to co zalinkowałeś? Zapytaliśmy Urząd Regulacji Energetyki, czy magazyny są traktowane jako źródło wytwórcze i liczą się do mocy mikroinstalacji. W świetle definicji magazynu energii elektrycznej oraz magazynowania energii elektrycznej, magazyn nie może być traktowany jako: „źródło wytwórcze” – tłumaczy URE Co nie zmienia faktu, że Tauron jak zwykle interpretuje po swojemu. To się pewnie dotrze jeszcze, ale beton jak zwykle wie swoje lepiej. A'propos betonu - zasięgałem języka w Enerdze, jak się zapatrują na Art 4 pkt 2b, ale jeszcze się nie zapatrują. Tzn. jeszcze nie przekazali infolinii informacji, czy będą to robić na poziomie licznika czy excela. W końcu mają jeszcze dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.02.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) , Edytowane 3 Marca 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Czy o tym artykule Ustawy o OZE piszesz? Ja nie widzę w nim obowiązku zgłaszania magazynu energii. Masz jakiś inny w którym ten obowiązek jest zapisany? – informuje operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego, do któregosieci ma zostać przyłączona mikroinstalacja, o terminie przyłączenia mikroinstalacji, lokalizacji przyłączenia mikroinstalacji, rodzaju odnawialnego źródła energiii magazynu energii elektrycznej użytego w tej mikroinstalacji oraz łącznej mocyzainstalowanej elektrycznej mikroinstalacji, nie później niż w terminie 30 dni przeddniem planowanego przyłączenia mikroinstalacji do sieci operatora systemudystrybucyjnego elektroenergetycznego Masz nieaktualną wersję. Aktualna będzie zawsze tu: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20150000478 Sam tekst jednolity jest tu: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150000478/U/D20150478Lj.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.02.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) . Edytowane 3 Marca 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.02.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Bo zgodnie z Art 5 Ustawy o OZE jest zobowiązany do zgłoszenia. A że nie gra, to wszyscy wiemy, bo magazyn energii nie jest źródłem wytwórczym energii. Ale ZE jak zwykle kłamie i manipuluje. I dlatego część ludzi będzie wolała uniknąć zgłaszania magazynu. W ten sposób właśnie tworzy się martwe prawo. Dramat. A gdzie to napisano, że wyspową do akumulatora trzeba zgłaszać. Wytwarzasz, wprowadzasz część do akumulatora i zużywasz całość zmagazynowaną w akumulatorze kiedy chcesz. To instalacja wyspowa, nie masz obowiązku zgłoszenia. To agregat jak spięty w domowej sieci też zgłaszasz i doliczają. Moc wytwórczą. agregat akurat ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 21.02.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Czytałeś to co zalinkowałeś? Zapytaliśmy Urząd Regulacji Energetyki, czy magazyny są traktowane jako źródło wytwórcze i liczą się do mocy mikroinstalacji. W świetle definicji magazynu energii elektrycznej oraz magazynowania energii elektrycznej, magazyn nie może być traktowany jako: „źródło wytwórcze” – tłumaczy URE Otóż czytałem, ale całość. Nie tylko powyższy fragment. I jasno z tego wynika, że stanowisko URE ma się nijak do praktyk zakładów energetycznych. Gdyby taki numer wywinął normalny przedsiębiorca już dawno posypałyby się kary. Ale spółki SP to inna bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.02.2022 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) , Edytowane 3 Marca 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.02.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 A gdzie to napisano, że wyspową do akumulatora trzeba zgłaszać. Wytwarzasz, wprowadzasz część do akumulatora i zużywasz całość zmagazynowaną w akumulatorze kiedy chcesz. To instalacja wyspowa, nie masz obowiązku zgłoszenia. Jeśli instalacja jak w artykule jest on-grid i wprowadzasz energię do aku, to nie jest to instalacja wyspowa, magazyn jest połączony z siecią (pośrednio, bo pośrednio, ale nie masz izolacji między obwodami. Gdybyś faktycznie miał instalację off-grid i do niej podłączony magazyn - zgoda - wtedy nie masz obowiązku zgłaszania. To agregat jak spięty w domowej sieci też zgłaszasz i doliczają. Moc wytwórczą. agregat akurat ma. Tego nie wiem, nie interesowałem się jak to wygląda z agregatami. Wiem tylko, że jeśli masz automatykę przełączającą, to na pewno musisz to zgłosić (tj. OSD musi zaaprobować). Na logikę masz rację - choć akurat jeśli chodzi o agregaty, to znam 4 osoby z agregatem i tylko jedna to zgłosiła - właśnie ze względu na automatykę (no i pewnie po części dlatego, że pracuje w tym zawodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts