Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma rozwiązań idealnych - nie każdy ma miejsce na gruntowe, dodatkowo wtedy zwykle problemem jest jakieś zacienienie

To prawda ja najpierw wyciąłem drzewa i pojawilo się miejsce na gruncie, i była wolna dziurka w falowniku no i ulga mi sie skończyła pit więc trzeba było zrobić szybką dokładkę.

Nawiązując do magazynów energii i problemów związanych z ich zgłaszaniem (zwiększanie mocy wytwórczej i wpadanie np. w 70% opust). Znajomy kupił i... nie zgłosił. I tak sobie myślę, że w przypadku "starych" prosumentów (czyli tych, co nie będą mogli skorzystać z dofinansowania) właśnie tak to się będzie kończyć - instalowaniem bez zgłaszania. Bo w rzeczywistości nic za to nie grozi, a człowiek pozbywa się problemu w postaci walki z cwaniackim podejściem ZE do tematu.

Nawiązując do magazynów energii i problemów związanych z ich zgłaszaniem (zwiększanie mocy wytwórczej i wpadanie np. w 70% opust). Znajomy kupił i... nie zgłosił. I tak sobie myślę, że w przypadku "starych" prosumentów (czyli tych, co nie będą mogli skorzystać z dofinansowania) właśnie tak to się będzie kończyć - instalowaniem bez zgłaszania. Bo w rzeczywistości nic za to nie grozi, a człowiek pozbywa się problemu w postaci walki z cwaniackim podejściem ZE do tematu.

No nie pisz, że nic nie grozi, 1000 zł mandat i groźba wypowiedzenia umowy. Tyle jest obecnie za zwiększenie mocy wytwórczej czy wymiana falownika bez zgłoszenia/aktualizacji.

No nie pisz, że nic nie grozi, 1000 zł mandat i groźba wypowiedzenia umowy. Tyle jest obecnie za zwiększenie mocy wytwórczej czy wymiana falownika bez zgłoszenia/aktualizacji.

Dlatego napisałem "w rzeczywistości". Teoria jest taka jak piszesz, a jak jest w praktyce? Przy obecnym poziomie zaawansowania OSD miną wieki, zanim ktokolwiek się zorientuje, że coś nie zostało zgłoszone. Poza tym, jak już w końcu ktoś wpadnie na pomysł, że coś jest nie tak, to nadal pozostanie kwestia udowodnienia, że :

1) masz magazyn

2) używasz go w połączeniu z on-grid.

Jak niby ma to ktokolwiek zrobić, skoro 99,99% magazynów będzie w chałupie, ukryte przed oczyma pracowników ZE? Nie ma czegoś takiego jak okresowa weryfikacja, przy której musisz dopuścić technika do falownika i/lub oględzin instalacji wewnętrznej.

To samo dotyczy modułów. Jak sobie zapragnę wymienić moduły, to nikt mi na dach nie wejdzie i nie będzie weryfikował tabliczek znamionowych. Zmienisz Froniusa na Growatta i niby jak się ktokolwiek zorientuje? Kary są fikcją, tylko jak się dasz złapać za rękę i jeśli pozwolisz technikowi wejść do domu i obejrzeć falownik.

Żeby była jasność - nikogo nie namawiam do niczego. Tylko sygnalizuję, że OSD ma niewielką szansę na wyłapanie takiej sytuacji, a potem ma dosyć kiepskie pole manewru, aby to udowodnić. I wcale się nie zdziwię, że takie niezgłaszanie będzie miało miejsce w wielu przypadkach - polityka zarówno państwa (dyskryminowanie starych prosumentów) jak i OSD (uporczywe działanie na szkodę prosumentów i konsumentów, manipulacje) do tego zachęcają.

Coś tu nie gra.

Pan Andrzej, czytelnik portalu WysokieNapiecie.pl, postanowił wyposażyć swoją mikroinstalację fotowoltaiczną w magazyn energii. Uznał, że to dobre rozwiązanie, dzięki któremu będzie mógł wykorzystać u siebie wyprodukowaną przez jego instalację energię.

Jeżeli tej energii nie oddaje, nie wprowadza do wirtualnego magazynu, to się nie dubluje i po co zgłasza.

Edytowane przez animuss

Coś tu nie gra.

Jeżeli tej energii nie oddaje, nie wprowadza do wirtualnego magazynu, to się nie dubluje i po co zgłasza.

Bo zgodnie z Art 5 Ustawy o OZE jest zobowiązany do zgłoszenia.

A że nie gra, to wszyscy wiemy, bo magazyn energii nie jest źródłem wytwórczym energii. Ale ZE jak zwykle kłamie i manipuluje. I dlatego część ludzi będzie wolała uniknąć zgłaszania magazynu. W ten sposób właśnie tworzy się martwe prawo. Dramat.

Czytałeś to co zalinkowałeś?

Zapytaliśmy Urząd Regulacji Energetyki, czy magazyny są traktowane jako źródło wytwórcze i liczą się do mocy mikroinstalacji. W świetle definicji magazynu energii elektrycznej oraz magazynowania energii elektrycznej, magazyn nie może być traktowany jako: „źródło wytwórcze” – tłumaczy URE

Co nie zmienia faktu, że Tauron jak zwykle interpretuje po swojemu. To się pewnie dotrze jeszcze, ale beton jak zwykle wie swoje lepiej.

A'propos betonu - zasięgałem języka w Enerdze, jak się zapatrują na Art 4 pkt 2b, ale jeszcze się nie zapatrują. Tzn. jeszcze nie przekazali infolinii informacji, czy będą to robić na poziomie licznika czy excela. W końcu mają jeszcze dużo czasu :lol2:

Czy o tym artykule Ustawy o OZE piszesz?

Ja nie widzę w nim obowiązku zgłaszania magazynu energii.

Masz jakiś inny w którym ten obowiązek jest zapisany?​

– informuje operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego, do któregosieci ma zostać przyłączona mikroinstalacja, o terminie przyłączenia mikroinstalacji, lokalizacji przyłączenia mikroinstalacji, rodzaju odnawialnego źródła energiii magazynu energii elektrycznej użytego w tej mikroinstalacji oraz łącznej mocyzainstalowanej elektrycznej mikroinstalacji, nie później niż w terminie 30 dni przeddniem planowanego przyłączenia mikroinstalacji do sieci operatora systemudystrybucyjnego elektroenergetycznego

Masz nieaktualną wersję. Aktualna będzie zawsze tu: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu20150000478

Sam tekst jednolity jest tu: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150000478/U/D20150478Lj.pdf

Bo zgodnie z Art 5 Ustawy o OZE jest zobowiązany do zgłoszenia.

A że nie gra, to wszyscy wiemy, bo magazyn energii nie jest źródłem wytwórczym energii. Ale ZE jak zwykle kłamie i manipuluje. I dlatego część ludzi będzie wolała uniknąć zgłaszania magazynu. W ten sposób właśnie tworzy się martwe prawo. Dramat.

A gdzie to napisano, że wyspową do akumulatora trzeba zgłaszać.

Wytwarzasz, wprowadzasz część do akumulatora i zużywasz całość zmagazynowaną w akumulatorze kiedy chcesz.

To instalacja wyspowa, nie masz obowiązku zgłoszenia.

To agregat jak spięty w domowej sieci też zgłaszasz i doliczają. :lol2:

Moc wytwórczą. agregat akurat ma.

Czytałeś to co zalinkowałeś?

Zapytaliśmy Urząd Regulacji Energetyki, czy magazyny są traktowane jako źródło wytwórcze i liczą się do mocy mikroinstalacji. W świetle definicji magazynu energii elektrycznej oraz magazynowania energii elektrycznej, magazyn nie może być traktowany jako: „źródło wytwórcze” – tłumaczy URE

Otóż czytałem, ale całość. Nie tylko powyższy fragment. I jasno z tego wynika, że stanowisko URE ma się nijak do praktyk zakładów energetycznych. Gdyby taki numer wywinął normalny przedsiębiorca już dawno posypałyby się kary. Ale spółki SP to inna bajka... :(

A gdzie to napisano, że wyspową do akumulatora trzeba zgłaszać.

Wytwarzasz, wprowadzasz część do akumulatora i zużywasz całość zmagazynowaną w akumulatorze kiedy chcesz.

To instalacja wyspowa, nie masz obowiązku zgłoszenia.

Jeśli instalacja jak w artykule jest on-grid i wprowadzasz energię do aku, to nie jest to instalacja wyspowa, magazyn jest połączony z siecią (pośrednio, bo pośrednio, ale nie masz izolacji między obwodami. Gdybyś faktycznie miał instalację off-grid i do niej podłączony magazyn - zgoda - wtedy nie masz obowiązku zgłaszania.

To agregat jak spięty w domowej sieci też zgłaszasz i doliczają. :lol2:

Moc wytwórczą. agregat akurat ma.

Tego nie wiem, nie interesowałem się jak to wygląda z agregatami. Wiem tylko, że jeśli masz automatykę przełączającą, to na pewno musisz to zgłosić (tj. OSD musi zaaprobować). Na logikę masz rację - choć akurat jeśli chodzi o agregaty, to znam 4 osoby z agregatem i tylko jedna to zgłosiła - właśnie ze względu na automatykę (no i pewnie po części dlatego, że pracuje w tym zawodzie).