marvinetal 23.02.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 LG się zawija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 23.02.2022 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To zamień stringi w falowniku, najłatwiej. Znasz kogoś z kamerką termowizyjną? Zamienię mppt ale pewnie niewiele to zmieni, zobaczymy. Póki co nie mam nikogo z termowizja ale może jak zrobię wywiad to się znajdzie. Czy będzie wyraźnie widać różnice w kolorach? Jakby to miało wyglądać? A co sądzisz o tym, że wraz ze wzrostem nasłonecznienia/mocy różnice w produkcji na panel pomiędzy stringami się zacierają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.02.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 LG się zawija Wycofali się z rynku smartfonów, teraz ogniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.02.2022 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Zamienię mppt ale pewnie niewiele to zmieni, zobaczymy. Póki co nie mam nikogo z termowizja ale może jak zrobię wywiad to się znajdzie. Czy będzie wyraźnie widać różnice w kolorach? Jakby to miało wyglądać? Ogniwa pod obciążeniem. W sprawnej i nieuszkodzonej instalacji fotowoltaicznej temperatury modułów mogą różnić się o kilka stopni. Wpływ na to mają warunki atmosferyczne (prędkość i kierunek wiatru, zachmurzenie) czy też naturalnie występujący gradient temperatury, który wynika z konwekcyjnego przenoszenia ciepła. Jeśli doszło do uszkodzenia paneli PV, różnice wskazań temperatur mogą sięgać nawet kilkudziesięciu st. C. Taki wynik jest podstawą do dalszej analizy problemu. Zdjęcia wykonane kamerą termowizyjną mogą w łatwy sposób wykryć miejsca uszkodzeń modułów PV, tzw. hot spoty, czyli gorące ogniwa paneli. Jak się da to jeszcze kable - złączki trzeba obejrzeć. A co sądzisz o tym, że wraz ze wzrostem nasłonecznienia/mocy różnice w produkcji na panel pomiędzy stringami się zacierają? To bardzo ciekawe, ewidentnie coś jest nie tak, może trzeba szukać odpowiedzi w asymetrii obciążania wejść Mppt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 23.02.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Wydaje mi się, że jeśli panel byłby uszkodzony to niezależnie od nasłonecznienia dawałby mniejszą moc w stosunku do panela nieuszkodzonego. Czasem jednak w elektronice dochodzi do dziwnych zjawisk więc nie wykluczam opcji z uszkodzeniem panela. Muszę sprawdzić jakie dane pokazuje sam falownik, niestety do końca tygodnia mogę mieć pogląd tylko przez aplikację FoxCloud. A ta jest niedopracowana. Ddodatkowo do 08.03 FoxEss będzie prowadził prace na serwerze więc występują rozłączenia oraz opóźnienia w przesyłaniu danych. Gdy tylko będę miał dostęp do falownika to zamienię stringi na wejsciach mppt falownika. Jeśli string z mniejszą ilością paneli będzie nadal wykazywał lepszą produkcję przy niższym oświetleniu to w sumie niewiele wyjaśni, natomiast jeśli nastąpi zmiana to jest prawdopodobne, że problem tkwi po stronie falownika. Mnie w sumie interesuje, by produkcja była optymalna więc będę dążył do wyjaśnienia tej sytuacji. Albo panel jest do wymiany albo falownik. Produkcja z paneli tak samo oświetlonych powinna być jednakowa, nie może odbiegać od normy. Jest też prawdopodobne, że falownik jakoś dziwacznie oblicza moce z wejść mppt albo nieodpowiednio optymalizuje zróżnicowane pod względem ilości paneli stringi. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.02.2022 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Eee tam gadanie miałem panela walniętego z cegłówki działał jak nówka funkiel a miał ponad 5 lat. Wymieniłem tylko dlatego że ubezpieczyciel wydał kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 24.02.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Mam stary panel z przyczepy campingowej, przed uszkodzeniem i po uszkodzeniu różnice w produkcji energii z niego są nie do zaobserwowania. Uszkodzenie to przebicie na wylot prętem stalowym. Oprócz przebicia cała powierzchnia szkła pokryta jest "pajączkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 26.02.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Cóż, świetne wiadomości dla "fotowoltaików", szczególnie w tle ostatnich wydarzeń wojennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.02.2022 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Proponujesz abyśmy zamiast gadać o fotowoltaice zaczęli wstawiać fotki flag Ukraińskich? I tymi flagami będziemy ich wspierać na facebooku i gdzie jeszcze? Świeczki w oknach i wyłączymy światło dziś o 20:00 na znak Solidarności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Ale o co ci chodzi ? Przecież napisał, że to świetne informacje dla nas, że panele, które są tak uszkodzone wciąż działają. Gdyby tak kiedyś rakiety zaczęły spadać w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 26.02.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Przecież napisał, że to świetne informacje dla nas, że panele, które są tak uszkodzone wciąż działają. Gdyby tak kiedyś rakiety zaczęły spadać w PL Może jestem pesymistą, ale obawiam się, że w podobnym przypadku długo byśmy się nie nacieszyli panelami, bo znając życie, sieć u nas szybko by się poddała. W takim przypadku tylko hybryda albo inny patent na przynajmniej częściowy off-grid. W sensie instalacja z magazynem albo generator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Tak, to już osobna kwestia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_34 28.02.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Ja polecam zestaw fotowoltaiczny do grzania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.02.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Ja polecam zestaw fotowoltaiczny do grzania wody Faktycznie żeś wymyślił głupotę sprawność paneli fotowoltaicznych w granicach 20%, sprawność kolektorów słonecznych około 80%. Więc co z tego że polecasz coś co średnio działa! U mnie kolektory ugrzały już 400l wody do 55*C do tego ogrzewanie podłogowe chodzi też ze słoneczka na kolektorach ponad 67*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.02.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Dostałem ofertę na instalację 6,4kWp w cenie 36000, czyli z grubsza 5600/1kWp, czy teraz takie ceny obowiązują, czy jednak powinienem szukać dalej?Panele Longi LR4-60 HPH-375M, mikrofalowniki Hoymiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 28.02.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Nie wiem co to za firma ale chyba ze złota ta instalacja będzie, bo namówiłem kilka dni temu teścia na instalację 6kWp na gruncie i wyjdzie to 26500, a gdyby wolał dach to 23000zł. Sam 3,95kWp Jinko 395W i FoxESS T4 na ekierkach robiłem za 18000zł w tej samej firmie ale do mnie mieli 140km i w sumie mała instalacja więc i koszt jednostkowy dość wysoki aleu Ciebie to przesada raczej-chyba, że masz super skomplikowaną sytuacje i będzie kilka odwodów, optymalizatory i inne cuda. Się zastanawiam po co te mikrofalowniki u Ciebie? P.S. ta moja firma robi na dachy 10kWp za 34k.zł, a na gruncie za 37k.zł. Przynajmniej na lubelszczyźnie da się za tyle ogarnąć i to z wykonastwem przed zmianami ale to trzeba poszukać firmy lokalnej, a nie jakichś molochów. Edytowane 28 Lutego 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.02.2022 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Dostałem ofertę na instalację 6,4kWp w cenie 36000, czyli z grubsza 5600/1kWp, czy teraz takie ceny obowiązują, czy jednak powinienem szukać dalej? Panele Longi LR4-60 HPH-375M, mikrofalowniki Hoymiles To cena z dupy nie do przyjęcia. Ja mam instalację 6,17 KW . Kosztowała 28 tys po odliczeniach 18 tys. Montaż 2019 rok 4 kw na dachu + dokładka na gruncie w 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.02.2022 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) przesada raczej-chyba, że masz super skomplikowaną sytuacje i będzie kilka odwodów Owszem, są w tej ofercie optymalizatory, sugerujesz że to zbędny wydatek? Się zastanawiam po co te mikrofalowniki u Ciebie? Firma przygotowała też ofertę na zwykłych falownikach, ja się skłaniałem ku mikrofalownikom żeby w przypadku rozbudowy nie musieć zmieniać falownika, tylko dołożyć kolejne mikro. Przynajmniej na lubelszczyźnie da się za tyle ogarnąć i to z wykonastwem przed zmianami ale to trzeba poszukać firmy lokalnej, a nie jakichś molochów. Ta moja firma to nie moloch, działają lokalnie na Dolnym Śląsku. To cena z dupy nie do przyjęcia. Ja mam instalację 6,17 KW . Kosztowała 28 tys po odliczeniach 18 tys. Montaż 2019 rok 4 kw na dachu + dokładka na gruncie w 2021 2019 to chyba raczej słaby punkt odniesienia... Jeśli ktoś może polecić jakąś tańszą firmę w okolicach Wrocławia to poproszę o PW. Na szybko przed chwilą przejrzałem kilka ofert na olx i generalnie wszystko to okolice 6000/1kWp... Edytowane 28 Lutego 2022 przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 28.02.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Co do mikrofalowników i ewentualnej rozbudowy to wystarczy zamiast kilku mikro wybrać 1 falownik o większej(planowanej docelowo) mocy np.10kW(czy ile planujesz kiedyś rozbudować) i musi banglać(jak zepnie się wszystko czyli te ok 6kWp na 1 string-oczywiście jeśli te obecne panele będą po 1 stronie), a koszty zapewne sporo mniejsze. Edytowane 28 Lutego 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 28.02.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Firma przygotowała też ofertę na zwykłych falownikach, ja się skłaniałem ku mikrofalownikom żeby w przypadku rozbudowy nie musieć zmieniać falownika, tylko dołożyć kolejne mikro. A jaka była cena na zwykłym falowniku? Generalnie mikro daje się jak są kłopoty z cieniem chociaż zwykle tak pompują cenę że opłacalność i tak jest wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts