fotohobby 26.02.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Ale o co ci chodzi ? Przecież napisał, że to świetne informacje dla nas, że panele, które są tak uszkodzone wciąż działają. Gdyby tak kiedyś rakiety zaczęły spadać w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 26.02.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Przecież napisał, że to świetne informacje dla nas, że panele, które są tak uszkodzone wciąż działają. Gdyby tak kiedyś rakiety zaczęły spadać w PL Może jestem pesymistą, ale obawiam się, że w podobnym przypadku długo byśmy się nie nacieszyli panelami, bo znając życie, sieć u nas szybko by się poddała. W takim przypadku tylko hybryda albo inny patent na przynajmniej częściowy off-grid. W sensie instalacja z magazynem albo generator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Tak, to już osobna kwestia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_34 28.02.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Ja polecam zestaw fotowoltaiczny do grzania wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.02.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Ja polecam zestaw fotowoltaiczny do grzania wody Faktycznie żeś wymyślił głupotę sprawność paneli fotowoltaicznych w granicach 20%, sprawność kolektorów słonecznych około 80%. Więc co z tego że polecasz coś co średnio działa! U mnie kolektory ugrzały już 400l wody do 55*C do tego ogrzewanie podłogowe chodzi też ze słoneczka na kolektorach ponad 67*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.02.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Dostałem ofertę na instalację 6,4kWp w cenie 36000, czyli z grubsza 5600/1kWp, czy teraz takie ceny obowiązują, czy jednak powinienem szukać dalej?Panele Longi LR4-60 HPH-375M, mikrofalowniki Hoymiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 28.02.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Nie wiem co to za firma ale chyba ze złota ta instalacja będzie, bo namówiłem kilka dni temu teścia na instalację 6kWp na gruncie i wyjdzie to 26500, a gdyby wolał dach to 23000zł. Sam 3,95kWp Jinko 395W i FoxESS T4 na ekierkach robiłem za 18000zł w tej samej firmie ale do mnie mieli 140km i w sumie mała instalacja więc i koszt jednostkowy dość wysoki aleu Ciebie to przesada raczej-chyba, że masz super skomplikowaną sytuacje i będzie kilka odwodów, optymalizatory i inne cuda. Się zastanawiam po co te mikrofalowniki u Ciebie? P.S. ta moja firma robi na dachy 10kWp za 34k.zł, a na gruncie za 37k.zł. Przynajmniej na lubelszczyźnie da się za tyle ogarnąć i to z wykonastwem przed zmianami ale to trzeba poszukać firmy lokalnej, a nie jakichś molochów. Edytowane 28 Lutego 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.02.2022 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Dostałem ofertę na instalację 6,4kWp w cenie 36000, czyli z grubsza 5600/1kWp, czy teraz takie ceny obowiązują, czy jednak powinienem szukać dalej? Panele Longi LR4-60 HPH-375M, mikrofalowniki Hoymiles To cena z dupy nie do przyjęcia. Ja mam instalację 6,17 KW . Kosztowała 28 tys po odliczeniach 18 tys. Montaż 2019 rok 4 kw na dachu + dokładka na gruncie w 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.02.2022 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) przesada raczej-chyba, że masz super skomplikowaną sytuacje i będzie kilka odwodów Owszem, są w tej ofercie optymalizatory, sugerujesz że to zbędny wydatek? Się zastanawiam po co te mikrofalowniki u Ciebie? Firma przygotowała też ofertę na zwykłych falownikach, ja się skłaniałem ku mikrofalownikom żeby w przypadku rozbudowy nie musieć zmieniać falownika, tylko dołożyć kolejne mikro. Przynajmniej na lubelszczyźnie da się za tyle ogarnąć i to z wykonastwem przed zmianami ale to trzeba poszukać firmy lokalnej, a nie jakichś molochów. Ta moja firma to nie moloch, działają lokalnie na Dolnym Śląsku. To cena z dupy nie do przyjęcia. Ja mam instalację 6,17 KW . Kosztowała 28 tys po odliczeniach 18 tys. Montaż 2019 rok 4 kw na dachu + dokładka na gruncie w 2021 2019 to chyba raczej słaby punkt odniesienia... Jeśli ktoś może polecić jakąś tańszą firmę w okolicach Wrocławia to poproszę o PW. Na szybko przed chwilą przejrzałem kilka ofert na olx i generalnie wszystko to okolice 6000/1kWp... Edytowane 28 Lutego 2022 przez pdothash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 28.02.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Co do mikrofalowników i ewentualnej rozbudowy to wystarczy zamiast kilku mikro wybrać 1 falownik o większej(planowanej docelowo) mocy np.10kW(czy ile planujesz kiedyś rozbudować) i musi banglać(jak zepnie się wszystko czyli te ok 6kWp na 1 string-oczywiście jeśli te obecne panele będą po 1 stronie), a koszty zapewne sporo mniejsze. Edytowane 28 Lutego 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 28.02.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Firma przygotowała też ofertę na zwykłych falownikach, ja się skłaniałem ku mikrofalownikom żeby w przypadku rozbudowy nie musieć zmieniać falownika, tylko dołożyć kolejne mikro. A jaka była cena na zwykłym falowniku? Generalnie mikro daje się jak są kłopoty z cieniem chociaż zwykle tak pompują cenę że opłacalność i tak jest wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2022 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Dostałem ofertę na instalację 6,4kWp w cenie 36000, czyli z grubsza 5600/1kWp, czy teraz takie ceny obowiązują, czy jednak powinienem szukać dalej? Panele Longi LR4-60 HPH-375M, mikrofalowniki Hoymiles Oferta od firmy Stilo... ? Jak połączą 17 modułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 01.03.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Co do mikrofalowników i ewentualnej rozbudowy to wystarczy zamiast kilku mikro wybrać 1 falownik o większej(planowanej docelowo) mocy np.10kW(czy ile planujesz kiedyś rozbudować) i musi banglać Czyli falownik generalnie może być wyższej mocy niż instalacja? Bo któraś z firm sugerowała co innego, ale nie pamiętam jak to uzasadniali. a koszty zapewne sporo mniejsze. Nie w tej firmie, wycena z falownikami Huawei i Solaredge była wyższa niż z mikrofalownikami. A jaka była cena na zwykłym falowniku? Generalnie mikro daje się jak są kłopoty z cieniem chociaż zwykle tak pompują cenę że opłacalność i tak jest wątpliwa. Na zwykłym falowniku cena była wyższa i tak, jest cień z drzewa. Oferta od firmy Stilo... ? Jak połączą 17 modułów? Nie Stilo, nie wiem jak połączą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Mikrofalowniki lepiej omijaj.Jakie masz konkretnie wyceny w tych ofertach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 01.03.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Owszem, są w tej ofercie optymalizatory, sugerujesz że to zbędny wydatek? Firma przygotowała też ofertę na zwykłych falownikach, ja się skłaniałem ku mikrofalownikom żeby w przypadku rozbudowy nie musieć zmieniać falownika, tylko dołożyć kolejne mikro. Przecież mając zwykły falownik w przypadku rozbudowy na mikrofalownikach też nie musisz zmieniać falownika - on nic nie przeszkadza dokładanym panelom z mikrofalownikami, one działają niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 01.03.2022 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Mikrofalowniki lepiej omijaj. Dlaczego? Jakie masz konkretnie wyceny w tych ofertach? 37000 z Huawei i 38500 z Solaredge. Przecież mając zwykły falownik w przypadku rozbudowy na mikrofalownikach też nie musisz zmieniać falownika - on nic nie przeszkadza dokładanym panelom z mikrofalownikami, one działają niezależnie. Nie chce mieszać producentów żeby docelowo mieć całą instalację w jednej aplikacji. Czyli albo same mikro albo tylko zwykły. Swoją drogą dostałem wyceny od dwóch kolejnych firm - ten sam rząd wielkości jeśli chodzi o ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2022 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Dlaczego? 37000 z Huawei i 38500 z Solaredge. Nie chce mieszać producentów żeby docelowo mieć całą instalację w jednej aplikacji. Czyli albo same mikro albo tylko zwykły. Swoją drogą dostałem wyceny od dwóch kolejnych firm - ten sam rząd wielkości jeśli chodzi o ceny. Mikrofalowniki to jest mało popularny system i możesz zostać na lodzie. Który model falownika Hoymiles masz w ofercie za 36.000 zł Piszesz instalacja 6.400 Wp i moduły 375Wp. 17x 375 Wp = 6.375 Wp. Ile lat gwarancji na Hoymiles? Czy oferta Huawei 37.000 zawiera optymalizatory? 17 optymalizatorów czy na wybranych modułach? Masz zacienienia lub różne kierunki połaci dachowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 01.03.2022 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Który model falownika Hoymiles masz w ofercie za 36.000 zł 4 x Hoymiles HM-1500, 1 x Hoymiles HM-350 Ile lat gwarancji na Hoymiles? 12 lat. Czy oferta Huawei 37.000 zawiera optymalizatory? 17 optymalizatorów czy na wybranych modułach? Oferta z Huawei nie zawiera optymalizatorów, przypomniałem sobie, że mówili że Huawei jest jakiś na tyle sprytny, że nie potrzebuje. Oferta z Solaredge zawiera 17 optymalizatorów. Masz zacienienia lub różne kierunki połaci dachowych? Jedna połać dachu (południowa), zacienienie od drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.03.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 A ja sobie z premedytacją poczekam do maja aż mam nadzieję ceny zestawów spadną bo nie chcę być prosumentem nie bo nie , będę sprzedawał po pół ceny ale też kupować po pół ceny i wyjdę na tym też dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.03.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 (edytowane) Ceny zestawów cały czas drożeją, zlotówa jeszcze traci do dolara. Edytowane 2 Marca 2022 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts