niedowiarek 06.03.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Ponowię swoje pytanie zadane 2 dni temu: czy płacimy za wskazanie z licznika GAMA 350 z poniższych indeksów? -5.8.0(to chyba en.biern.indukc.pobrana?)-tu raczej tak jeśli współczynnik do energii pobranej czynnej z sieci będzie większy niż 0,4(ale niekoniecznie zakład naliczy, bo ma dowolność powyżej tego współczynnika:może ale nie musi), a co z tym wskazaniem(8.8.0), bo jakiś czas temu oddział białostocki PGE kazał swoim klientom płacić za to wskazanie ale się wycofali z tego -8.8.0(to chyba en.biern.pojemn.pobrana?) -jak jest obecnie w PGE? W taryfach G* nie ma opłat za en. bierną (jak do tej pory). W pozostałych (C*,B*,A*) zgodnie z umową - oddanie płacisz za całość, pobór po przekroczeniu tg φ powyżej 0,4 lub 0,33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 06.03.2022 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Dzięki serdeczne ale jest jeszcze pewien niuans :wskaźnik 0,4 liczymy z poboru energii czynnej i wskazania 5.8.0, a co ze wskazaniem 8.8.0? Wedle mnie obie te pozycje są pobraniem ale czy tylko 5.8.0 liczy się do wskaźnika 0,4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 09.03.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 (edytowane) Cześć, Proszę o poradę - mam wycenę na instalację opartą o panele Sunlink 380W HalfCut BlackFrame ale jako laik w temacie nie wiem czy są one warte uwagi. Inwerter to raczej solidny Sofar 4.4 KTL-X ale ze względu na możliwą rozbudowę instalacji FV w niedalekiej przyszłości zdecyduje się raczej dopłacić (ok. 600 zł) do wersji 8.8. W chwili obecnej chodzi mi bardzej o przyłączenie na obecnych warunkach więc instalacja ma pokryć mi bieżące zapotrzebowanie z perspektywą rozbudowy jeśli ceny gazu nie wrócą do akceptowalnych poziomów i trzeba będzie przesiąść się na pompe ciepła. Doradźcie proszę jakie panele wybrać do instalaji w okolicach 5KW w tym momencie. Czasu do namysłu mam niewiele, zatem wszelkie rady są mile widziane. Ekspozycja instalacji - południowa, słońca w pogodne dni nie brakuje. Brak bezpośredniego cienia mogącego rzutować na efektywność paneli. Jedynie kąt dachu niewielki, jakies 20-22 stopnie. Edytowane 9 Marca 2022 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.03.2022 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Cześć, Proszę o poradę - mam wycenę na instalację opartą o panele Sunlink 380W HalfCut BlackFrame ale jako laik w temacie nie wiem czy są one warte uwagi. Inwerter to raczej solidny Sofar 4.4 KTL-X ale ze względu na możliwą rozbudowę instalacji FV w niedalekiej przyszłości zdecyduje się raczej dopłacić (ok. 600 zł) do wersji 8.8. W chwili obecnej chodzi mi bardzej o przyłączenie na obecnych warunkach więc instalacja ma pokryć mi bieżące zapotrzebowanie z perspektywą rozbudowy jeśli ceny gazu nie wrócą do akceptowalnych poziomów i trzeba będzie przesiąść się na pompe ciepła. Doradźcie proszę jakie panele wybrać do instalaji w okolicach 5KW w tym momencie. Czasu do namysłu mam niewiele, zatem wszelkie rady są mile widziane. Posiadam sofara 4,4 ktlx i sunlinki 280 W 14 sztuk na jednym stringu , dołożyłem 2 string po 2 latach 2,25 kwp na grucie. trina solar 375 wx6 szt. Mam łącznie 6,17 kWp. przez 2 lata z 3,92 miałem uzyski 3,7 Mwh w 2020 i 3,5 Mwh w 2021. Obecnie wydajność bardzo wzrosła . przy 3,92 kwp max moc w słonecznie dni to ok 2,6kW bo wraz z nasłonecznieniem rośnie temperatura i spada sprawność paneli, uważam że śmiało można zastosować moc falownika w 75 % w stosunku do mocy PV. Jaką moc instalacji planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 09.03.2022 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Jaką moc instalacji planujesz? W chwili obecnej mam przyjęte do kalkulacji 12 szt. wspomnianych paneli Sunlink 380W co w zasadzie pokrywa mi moje aktualne zapotrzebowanie z niewielkim zapasem. Docelowo prawdopodobnie moc instalacji będzie zwiększona o kolejne panele w przypadku konieczności przesiadki z ogrzewania gazowego na pompe ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.03.2022 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 W chwili obecnej mam przyjęte do kalkulacji 12 szt. wspomnianych paneli Sunlink 380W co w zasadzie pokrywa mi moje aktualne zapotrzebowanie z niewielkim zapasem. Docelowo prawdopodobnie moc instalacji będzie zwiększona o kolejne panele w przypadku konieczności przesiadki z ogrzewania gazowego na pompe ciepła. rozumiem zrób to na jednym stringu wtedy zrobisz dokładkę z innych paneli jak będzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.03.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Witam Towarzystwo,sucha informacja -dzisiaj uruchomiono u mojego syna instalację PV na dachu 45st jedna połać na południowy zachód.Miałem trochę obaw czy instalator nie odstawi jakiejś maniany , ale ogólnie wszystko przebiegło bez problemów (nie trzeba było nawet szlifować dachówki-była tylko odsuwana i zasuwana, bałtycka betonowa).Dane instalacji :-22 szt x Jasolar JAM 72S20-450/MR , tj 9,9kWp-Sofar solar 8.8KTL-XCena 34 000pln brutto 8% Vat , dwa dni pracy po 9h i 6 osóbKosztowało mnie trochę czasu , aby się upewnić co do firmy (ze względu na cenę)-prywatne "śledztwo" dało pozytywny wynik (sprawdzenie czy firma fizycznie istnieje włącznie z telefonami do sąsiadów , opinie , itp).Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.03.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Witam Towarzystwo, sucha informacja -dzisiaj uruchomiono u mojego syna instalację PV na dachu 45st jedna połać na południowy zachód. Miałem trochę obaw czy instalator nie odstawi jakiejś maniany , ale ogólnie wszystko przebiegło bez problemów (nie trzeba było nawet szlifować dachówki-była tylko odsuwana i zasuwana, bałtycka betonowa). Dane instalacji : -22 szt x Jasolar JAM 72S20-450/MR , tj 9,9kWp -Sofar solar 8.8KTL-X Cena 34 000pln brutto 8% Vat , dwa dni pracy po 9h i 6 osób Kosztowało mnie trochę czasu , aby się upewnić co do firmy (ze względu na cenę)-prywatne "śledztwo" dało pozytywny wynik (sprawdzenie czy firma fizycznie istnieje włącznie z telefonami do sąsiadów , opinie , itp). Tymczasem Bardzo tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.03.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Bardzo tanio Kryteria były takie : -panele z tier 10 -inwerter Sofar (bo taki mam) lub lepszy -jak najniższa cena za całość Kabel DC lappkabel , peszle i trytytki UV ,ale zabezpieczenia zwykłe chinole VCX i Gacia , uziemienie opomiarowane 0,3 OHm. Podpytałem o tę atrakcyjną cenę-powiedzieli ,że kupili dużo kontenerów w Chinach przy dobrej cenie z początku covida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 12.03.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Instalatorzy nie ale serwis pewnie tak. Serwisanci powinni posiadać sprzęt (taki serwisowy komputer) do sprawdzenia poprawności działania optymalizatora. Weryfikacja pracy w instalacji to kolejny etap. Według relacji kilku osób tigo odmawia przyjęcia reklamacji/zgłoszenia serwisowego jeśli nie jest podłączony monitoring: Takie info odnośnie CCA rozmawiałem z dystrybutorem. Aby reklamować TIGO, że nie działa jest potrzebny monitoring przez CCA. Bez tego ani rusz. Edytowane 12 Marca 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 13.03.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) Forumowicze doradźcie bo nie wiem co zrobić.Kilka wątków wyżej pisałem o wycenie na instalacje PV o mocy 4,5KW opartą o falownik Sofar Solar 8.8 KTL-X (wiem, przewymiarowany ale zakładam, że instalacja także ulegnie rozbudowie w niedalekiej przyszłości a dopłata do tego falownika względem 4.4 to 600zł więc uważam, że chyba warto). Do tego 12 szt. paneli Sunlink 380W Half-Cut. Niby wszystko mi pasuje ale jak to zwykle w przypadku inwestycji na lata, pojawiają sie wątpliwości. Zastanawiam się m.in. czy nie warto byłoby założyć falownik Huawei zamiast tego Sofara?. Huawei ma nieco wyższą sprawność, może pracować w układach hybrydowych (teraz wiem, że mnie to nie interesujue ale za jakiś czas kto wie, podobnie myślałem jeszcze niedawno o PV a teraz chce zamontować). Gwarancja podobna, jedynie chyba w przypadku Huawei nie ma w Polsce centrum serwisowego więc to troche większy kłopot w przypadku awarii. Firma która robiła mi wycene jednak mi ten falownik odradziła, bo m.in. nie ma wyświetlacza więc w przypadku braku dostępu do aplikacji, brakuje podglądu na parametry pracy instalacji. Zatem czy tego typu sytuacje są aż tak częste w przypadku Huawei'a aby się tym istotnie przejmowac?. Mnie bardziej chodzi o stabilność instalacji, jej efektywność i bezpieczeństwo oraz jako bonus większe możliwości rozbudowy systemu w przyszłości. Czy zatem wybór Huawei'a byłby dla mnie lepszy Waszym zdaniem czy też ten Sofar nie jest taką złą opcją?. Druga sprawa - panele fotowoltaiczne. W mojej sytuacji jestem nieco ograniczony wymiarami dachu na którym zostaną one obecnie zainstalowane. Z tego powodu mogę wybierać z ograniczonej ilości paneli, często różnica kilku centymetrów więcej może oznaczać, że nie wejdzie mi 6 paneli w rzędzie a jedynie 5. Zapoponowano mi jak już wyżej wspomniałem panele Sunlink 380W Half-Cut argumentując ich wybór także długą gwarancją produktową (25 lat) oraz gwarancją na uzysk >80% w 30 roku eksploatacji. Ponoć także jakość wykonania tych paneli jest na bardzo wysokim poziomie. Niemniej jednak jako człowiek twardo stąpający po ziemi, nie daje specjalnie wiary w te gwarancje na 25 - 30 lat bo kto wie czy firma za 5 lat nie zniknie z rynku. W warunkach gwarancji nie ma także wzmianki o wysokości zwrotu w przypadku gdy np. w 15 roku obowiązywania gwarancji panel ulegnie uszkodzeniu. Zakładam, że producent jeśli w ogóle uzna taką reklamacje to zwróci mi z 5 zł za taki panel zasłaniając się jego dużą amortyzacją. Zatem taka gwarancja na 25 lat do mnie nie przemawia ale jeśli się w tej kwestii myle to mnie poprawcie. Druga sprawa to utrata sprawności tego panela wydaje mi się być nieco wyższa niż dla większości innych paneli na rynku - w pierwszym roku to nie więcej niż 3%, potem rok do roku 0,7% by w 30 roku eksploatacji nie spaść poniżej 80%. Powiedzcie mi - przejmować się tym parametrem czy odpuścić i się nie zadręczać bo to mało istotne?. Szperając w internecie gdzieś trafiłem nawet na wpis o tym, że ktoś w 2020 roku użytkował jeszcze panele z 1997 roku a ich efektywność wynosiła 92%. Widząc takie wpisy osób użytkujących instalacje PV i konfrontując to z kartami katalogowymi producentów paneli, ciężko wywniokować czy to co podaje producent to absolutne maksimum tego co może stracić panel ale wcale nie musi, czy też to po prostu będą realia z którymi przyjdzie zyć.No i na koniec - Sunlink pomimo tego, że tak zachwalany przez instalatora, to jednak nie znajduje się w żadnych rankingach paneli które można znaleść w internecie. Są tam za to panele Longi (te akurat mi odradzono bo ponoć to najczęściej podrabiana marka), JA Solar - te z powodu krótkiej gwarancji produktowej i rzekomo niższej jakości wykonania w stosunku do Sunlinka. Prawdę powiedziawszy, wolałbym wybierać spośród producentów którzy są w rankingach, czyli właśnie Longi, JA Solar, REC, Hyundai, etc. Mało można znaleźć na temat tych Sunlinków a nie chce eksperymentować na sobie. Pomóżcie dobrzy ludzie bo czas leci a ja musze podjąć decyzję. Edytowane 13 Marca 2022 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.03.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Firma która robiła mi wycene jednak mi ten falownik odradziła, bo m.in. nie ma wyświetlacza więc w przypadku braku dostępu do aplikacji, brakuje podglądu na parametry pracy instalacji. Zatem czy tego typu sytuacje są aż tak częste w przypadku Huawei'a aby się tym istotnie przejmowac?. Mnie bardziej chodzi o stabilność instalacji, jej efektywność i bezpieczeństwo oraz jako bonus większe możliwości rozbdowy systemu w przyszłości. Czy zatem wybór Huawei'a byłby dla mnie lepszy Waszym zdaniem czy też ten Sofar nie jest taką złą opcją?. Co do braku wyświetlacza - każdy argument, nawet najbardziej bezsensowny, jest dobry dla handlowca, żeby sprzedać Ci to, co on chce sprzedać. Brak wyświetlacza nie powinien być żadnym kryterium przy wyborze falownika. Na łeb jeszcze nie upadłem, żeby do sprawdzenia produkcji chodzić do garażu oglądać falownik (a jak w pracy jestem, to będę się zwalniał, żeby sprawdzić? ) Druga sprawa to utrata sprawności tego panela wydaje mi się być nieco wyższa niż dla większości innych paneli na rynku - w pierwszym roku to nie więcej niż 3%, potem rok do roku 0,7% by w 30 roku eksploatacji nie spaść poniżej 80%. Powiedzcie mi - przejmować się tym parametrem czy odpuścić i się nie zadręczać bo to mało istotne? Dla jednego istotne, dla drugiego nie. Jak nie masz monitoringu każdego modułu, to i tak nic ta wiedza Ci nie da, bo nie będziesz wiedział, czy dany moduł działa ok czy nie. No i na koniec - Sunlink pomimo tego, że tak zachwalany przez instalatora, to jednak nie znajduje się w żadnych rankingach paneli które można znaleść w internecie. Są tam za to panele Longi (te akurat mi odradzono bo ponoć to najczęściej podrabiana marka), JA Solar - te z powodu którkiej gwarancji produktowej i rzekomo niższej jakości wykonania w stosunku do Sunlinka. Prawdę powiedziawszy, wolałbym wybierać spośród producentów którzy są w rankingach, czyli właśnie Longi, JA Solar, REC, Hyundai, etc. Mało można znaleźć na temat tych Sunlinków a nie chce eksperymentować na sobie. Jak chcesz dobry produkt, który jest naprawdę sprawdzany, to kup polskiego Brukbeta. Przynajmniej wiadomo będzie, co kupujesz, jaką ma jakość i gdzie z gwarancją uderzać, a nie do jakiegoś chińczyka Ja na Longi i Ja Solar złego słowa nie powiem. A jak instalator kupuje z niewiadomo jakiego źródła, to i potem ma wątpliwości co do produktu, czy nie jest podróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagemini 13.03.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedź chociaż nie da sie ukryć, że nie odniosłeś się w niej do wielu moich pytań za to w większości skupiłeś się na własnych uwagach co do opinii i teorii wygłoszonych przez instalatora. Szczerze mówiąc masz rację w wielku aspektach bo zasadzniczo każdy zdrowo myślący inwestor dojdzie do podobnych wniosków po wysłuchaniu niektórych z argumentów. Przy czym aspekt tego falownika nie jest taki do końca absurdalny jak mogłoby sie wydawać. Żeby oddać sprawiedliwość to instalator przyznał, że Huwei to świetny falownik ale jak wspomniałem - według niego, największym jego minusem jest brak wyświetlacza. Pozornie tylko wydaje się to absurdem bo wyobrażam sobie scenariusze, że może być to problematyczne. Opieranie sterowania i podglądu parametrów instalacji jedynie na aplikacji producenta, gdzie zapewne dane zbierane i przetwrzane są w jego chmurze to błąd w mojej opinii i nie chodzi mi tutaj o ocene bezpieczeństwa takiego rozwiazania. Chodzi mi o to, że ta chmura albo działa albo nie, aplikacja się do niej łączy albo nie, są na pewno jakieś przestoje, momenty kiedy usługa nie jest dostępna. To potrafi być problemem bo mam już kocioł gazowy z podobnym rozwiązaniem i niestety o ile na początku podgląd i sterowanie kotłem działało nieźle, tak teraz jest fatalnie i w zasadzie mógłbyś zapomnieć, że posiadasz to rozwiązanie. W tygodniu więcej jest przerw w działanu aplikacji niż faktycznie to działa, weekendy są całkowicie pozbawione dostępu do usługi. Żeby uprzedzić ewentualne pytania - produkt nie jest bynajmniej chiński bo to duży europejski producent. Powiesz pewnie - zgłaszaj to do nich i niech rozwiązują problem. Otóż zgłaszałem, wiedzą o problemie, niby nad nim pracują ale niestety nie wiadomo kiedy i czy faktycznie go rozwiążą. Tak więc podsumowując - każdy kij ma dwa końce jak to mówią. Prosiłbym więc posiadaczy falowników Sofar i Huawei o ocene czy są zadowoleni z wyboru i czy dziś nie wybraliby czegoś innego. Podobnie jeśli chodzi o panele, jeśli ktoś użytkuje panele Sunlink i jest w stanie podzielić się ze mną uwagami na ich temat, jak się spisują, czy osiągacie z nich oczekiwane uzyski, itp. to bardzo proszę o informację w tym temacie lub na priv. Edytowane 13 Marca 2022 przez sagemini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 13.03.2022 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) Sprawa jest bardzo prosta. Jeśli kierujesz się ceną to weź panele jak najtańsze ale od pewnego sprzedawcy/instalatora. Nic Ci po firmie takiej czy innej jeśli okaże się, że panele były poturbowane w transporcie. Wada z tym związana może się ujawnić za pewien czas i chyba nie trzeba Ci tłumaczyć co osiągniesz reklamując taki panel z mikropęknięciami. Jeśli chcesz zminimalizować ryzyko uszkodzeń związanych z transportem oraz kiepskimi materiałami oraz montażem w fabryce a masz nieco więcej kasy na wydanie to bym doradzał Brukbet, robione w Polsce, poprawnie składane i gwarancja w razie problemów powinna normalnie zadziałać. Zobacz sobie na początek poniższy filmik: Wybrał Brukbet choćby ze względu na problemy z degradacją folii opisaną w kolejnym filmiku: Te dodatkowo wydane pieniądze to trochę tak jakbyś wykupił realne ubezpieczenie na panel no i raczej ich żywotność powinna być lepsza bo parametry "początkowe" będą takie same jak paneli innych firm. Ja mam Longi ale gdybym miał dzisiejszą wiedzę to pewnie celowałbym w Brukbet. No chyba, że kosztują ponad 35% więcej niż chińskie panele. Moc panela jaki planujesz założyć czyli ok 380Wp jest w przypadku dachu ok. Na wszelki wypadek Ci napiszę, że panele o większej mocy mają też większą powierzchnię To nie jest tak, że upychają więcej krzemu na 1m2 powierzchni. Tak więc dając panele większej mocy i tak nie zmieścisz więcej mocy na dachu. Być może są tam jakieś różnice w stosunku mocy paneli z 1m2 do ich powierzchni ale nie sądzę, żeby powalały na kolana. A z tego co czytałem, większe panele to też większe ryzyko ugięcia bo nawet jeśli dadzą ramkę o większym przekroju profilu to ona i tak jest po obwodzie a środek jest zapewne taki sam (taka sama grubość szkła itp). Jeśli chodzi o falownik to sam nie wiesz czy brać hybrydę czy zwykły. Tego Ci nikt nie doradzi bo kto wie co będzie za X lat. Szczególnie w takich niepewnych czasach. Ja starałbym się kupić możliwie najtańszy sprzęt z sensownym serwisem w Polsce czyli zdaje się Sofar albo FoxEss. Raczej nie brałbym pod uwagi tego co będzie za kilka lat. Nie wydaje mi się również, żeby magazyny energii były szybko opłacalne: https://www.youtube.com/watch?v=5hch3sjba-s Firma FoxEss planuje wypuścić magazyn energii niewymagający połączenia z falownikiem a bezpośrednio pod sieć tak więć będzie go mógł zastosować każdy. Ma być tańszy od tych współpracujących z hybrydami. Jak to ma działać, czy taki magazyn będzie oddawało zgromadzoną w dzień energię wieczorem nie wiem ale wydaje mi się, że tak bo jaki byłby sens tworzenia zwykłego akumulatora? Jednakże biorąc pod uwagę, że zapewne jego koszt i tak będzie duży to i tak lepiej będzie oddać te 20% zakładowi niż bawić się w kolejną drogą zabawkę. Edytowane 13 Marca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.03.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Dzięki za odpowiedź chociaż nie da sie ukryć, że nie odniosłeś się w niej do wielu moich pytań za to w większości skupiłeś się na własnych uwagach co do opinii i teorii wygłoszonych przez instalatora. Nie jestem instalatorem i siłą rzeczy nie mam poglądu na więcej sprzętu. Huawei jest dobrą firmą, tak samo jak tańszy Sofar. Co do wyświetlacza - ja akurat mam swój monitoring, więc nawet jak zdarzy się, że chmura producenta w danej chwili nie działa, to albo poczekam do następnego dnia albo zajrzę w swój monitoring. Tak czy owak - wyświetlacz jest z czapy - jak jestem pół dnia poza domem to i tak nie sprawdzę na wyświetlaczu danych. Funkcjonalność i użyteczność bliska zeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2022 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 Dzięki za odpowiedź chociaż nie da sie ukryć, że nie odniosłeś się w niej do wielu moich pytań za to w większości skupiłeś się na własnych uwagach co do opinii i teorii wygłoszonych przez instalatora. Szczerze mówiąc masz rację w wielku aspektach bo zasadzniczo każdy zdrowo myślący inwestor dojdzie do podobnych wniosków po wysłuchaniu niektórych z argumentów. Przy czym aspekt tego falownika nie jest taki do końca absurdalny jak mogłoby sie wydawać. Żeby oddać sprawiedliwość to instalator przyznał, że Huwei to świetny falownik ale jak wspomniałem - według niego, największym jego minusem jest brak wyświetlacza. Pozornie tylko wydaje się to absurdem bo wyobrażam sobie scenariusze, że może być to problematyczne. Opieranie sterowania i podglądu parametrów instalacji jedynie na aplikacji producenta, gdzie zapewne dane zbierane i przetwrzane są w jego chmurze to błąd w mojej opinii i nie chodzi mi tutaj o ocene bezpieczeństwa takiego rozwiazania. Chodzi mi o to, że ta chmura albo działa albo nie, aplikacja się do niej łączy albo nie, są na pewno jakieś przestoje, momenty kiedy usługa nie jest dostępna. To potrafi być problemem bo mam już kocioł gazowy z podobnym rozwiązaniem i niestety o ile na początku podgląd i sterowanie kotłem działało nieźle, tak teraz jest fatalnie i w zasadzie mógłbyś zapomnieć, że posiadasz to rozwiązanie. W tygodniu więcej jest przerw w działanu aplikacji niż faktycznie to działa, weekendy są całkowicie pozbawione dostępu do usługi. Żeby uprzedzić ewentualne pytania - produkt nie jest bynajmniej chiński bo to duży europejski producent. . Nie mam wyświetlacza i jest mi kompletnie niepotrzebny. Dostęp do chmury padł może 5x w ciągu trzech lat - najczęściej w weekendy, bo coś tam updatowali. Z drugiej strony - do tej apki zaglądam raz na kilka dni. Masz Tauraona - jak chcesz zobaczyc, ile kWh wprowadziłeś, ile zużyłeś każdego dnia to masz aplikacje Mój Licznik W kotle gazowym z kolei mam sam wyświetlacz, nie mam apki, ale kompletnie nie widzę potrzeby, żeby ją w tym urządzeniu mieć. DO tego urządzenie, zaglądam ze 2x na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 13.03.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) W kotle gazowym z kolei mam sam wyświetlacz, nie mam apki, ale kompletnie nie widzę potrzeby, żeby ją w tym urządzeniu mieć. DO tego urządzenie, zaglądam ze 2x na sezon. Wiesz, w przypadku falownika jest inaczej. Fajnie sobie zaparzyć kawę i popatrzeć jak kilowaty płyną z dachu do naszej skarbonki Niefajnie natomiast patrzeć jak kocioł przechlewa ciężki szmal Edytowane 13 Marca 2022 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marks9 14.03.2022 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Pisałem na telefonie automatycznie zmieniło (podpowiedziało) z elicznik na Włocznik U siebie na koncie zelicznik mam taką informację: "Od dnia 12 grudnia 2016r., TAURON Dystrybucja udostępnił swoim Klientom z obszaru objętego Projektem AMIplus nową funkcjonalność o nazwie HAN TAURON AMIplus (HANplus). Sieć HAN (Home Area Network), jest typem lokalnej sieci łączącej urządzenia, znajdujące się w domu lub w biurze, którymi można zdalnie sterować. Więcej o możliwościach HANplus pod adresem: amiplus.tauron-dystrybucja.pl/o-amiplus/han/Strony/han.aspx" Czy ktoś z Was ogarnia temat Hanplus/ Wireless M-Bus (wM-Bus), albo ma ktoś coś takiego w domu połączone. Ile kosztuje odbiornik/ nadajnik do tego i z czym to się je . Ceny można sprawdzić w sklepach z automatyką przemysłową, pierwszy link który mi się wyświetlił po wpisaniu Edytowane 5 Września 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.03.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Ceny można sprawdzić w sklepach z automatyką przemysłową, pierwszy link który mi się wyświetlił po wpisaniu wireless m-bus to -> https://consteel-electronics.com/mbus-wireless I idąc tą ścieżką więcej informacji o protokole przemysłowym M-Bus Gratulujemy zwycięzcy trofeum "Złotej Łopaty" za odkopanie zapytania sprzed ponad 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.03.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Gratulujemy zwycięzcy trofeum "Złotej Łopaty" za odkopanie zapytania sprzed ponad 2 lat Ej ma ktoś może panele fotowoltaNIczne bo zastanawiam się czy nie ukraść gdzieś przy Niemieckiej autostradzie? I nie zainstalować na drewnianej stodole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts