Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Po cholerę kombinację. 1.7 i 2.7. Moce chwilowe...

Jeśli to komentarz do mojego pytania - dziękuje.

Ale jak powinno być ?

Tj. jeśli w 2.7 moc chwilowa będzie wykazywana - to znaczy że energia jest oddawana ? A jeśli będzie '0' to znaczy że jest naliczana jako pobierana?

Czy muszę odczytać 1.7, właczyć FV i zobaczyć czy 'drastycznie wzrosła' - np. o 2kw ?

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale pobrano 5kwh w tych godzinach kiedy pompe wlaczyles? Czy patrzyłeś na cały dzień?

Akurat w ten dzień nikogo nie było byłem sam cały dzień na podwórku wiec nikt prądu nie zurzywał poza lodówką czy routerem ale to jakieś setki watt nie kw, ja tak po prawdzie tego nie kumam i wydawało mi się że jak panele dają pokrycie na każdej fazie to pobrana energia powinna być zerowa chyba że jestem w błędzie to ok.

A po co mają wymieniać? Jest dwukierunkowy.

Czy jest szansa na odpowiedź, jak to dokładnie sprawdzić?

Ale licznik był zamontowany po zgłoszeniu instalacji i masz już aneks do umowy na dostawę energii elektrycznej? Jeśli tak, to oznacza, że dla ZE jesteś już prosumentem generującym eksport. Ale, w zależności od ZE mogą być jeszcze jakieś dodatkowe czynności albo opóźnienia. Zawsze przecież możesz skontaktować się ze swoim ZE (najlepiej mailem na szybko) i sprawdzić, jaki masz status. Fora i inne Internety nie muszą być wiarygodne.

Tak na marginesie - to twoja instalacja i to ty MUSISZ wiedzieć czy jesteś lege artis - bo w Polsce nieświadomość prawa nie chroni.

A w sprawie eksportu/poboru:

Kod 1.8.0 (lub 1.8.0.0) oznacza całkowitą energię pobraną z sieci od początku działania licznika.

Kod 2.8.0 (lub 2.8.0.0) oznacza całkowitą energię wprowadzoną do sieci od początku działania licznika.

Inaczej mówiąc - jeśli PV pracuje wskazania 2.8.0 powinny się systematycznie zwiększać, o ile nie ma autokonsumpcji całej generowanej energii.

Tam masz spis wszystkich kodów liczników dwukierunkowych --> https://fea.com.pl/kody-licznika-dwukierunkowego/

Ale licznik był zamontowany po zgłoszeniu instalacji i masz już aneks do umowy na dostawę energii elektrycznej? Jeśli tak, to oznacza, że dla ZE jesteś już prosumentem generującym eksport. Ale, w zależności od ZE mogą być jeszcze jakieś dodatkowe czynności albo opóźnienia. Zawsze przecież możesz skontaktować się ze swoim ZE (najlepiej mailem na szybko) i sprawdzić, jaki masz status. Fora i inne Internety nie muszą być wiarygodne.

Tak na marginesie - to twoja instalacja i to ty MUSISZ wiedzieć czy jesteś lege artis - bo w Polsce nieświadomość prawa nie chroni.

A w sprawie eksportu/poboru:

Kod 1.8.0 (lub 1.8.0.0) oznacza całkowitą energię pobraną z sieci od początku działania licznika.

Kod 2.8.0 (lub 2.8.0.0) oznacza całkowitą energię wprowadzoną do sieci od początku działania licznika.

Inaczej mówiąc - jeśli PV pracuje wskazania 2.8.0 powinny się systematycznie zwiększać, o ile nie ma autokonsumpcji całej generowanej energii.

Tam masz spis wszystkich kodów liczników dwukierunkowych --> https://fea.com.pl/kody-licznika-dwukierunkowego/

To jest zrozumiałe, ale pytanie dotyczyło wprost:

Jak sprawdzić, czy produkowana energia nie jest liczona jako pobierana.

I odpowiedzią którą znalazłem gdzieś indziej jest to że:

Inkasent spisuje wartość 15.8.0 Suma energii 1.8.0 + 2.8.0

Jeśli 1.5.8.0 = 1.8.0 - jest OK

Jeśli 1.5.8.0 rośnie wraz z 2.8.0 - NIE JEST OK.

To jest zrozumiałe, ale pytanie dotyczyło wprost:

Jak sprawdzić, czy produkowana energia nie jest liczona jako pobierana.

I odpowiedzią którą znalazłem gdzieś indziej jest to że:

Inkasent spisuje wartość 15.8.0 Suma energii 1.8.0 + 2.8.0

Jeśli 1.5.8.0 = 1.8.0 - jest OK

Jeśli 1.5.8.0 rośnie wraz z 2.8.0 - NIE JEST OK.

Ale 15.8.0 to suma energii pobranej i oddanej (niekierunkowo) zliczanej przez licznik, co sam zresztą napisałeś. Więc nawet, jakby było zamienione podłączenie którejś z faz, albo wszystkich, to zawsze pokazywane byłoby to samo - suma przepływów w OBU kierunkach. To 15.8.0 miało sens przy licznikach jednokierunkowych (bez PV), bo wtedy, niezależnie czy licznik podłączony był prawidłowo czy odwrotnie, ZE miał wskazania poboru mocy. I jednocześnie odczyt z 15.8.0 to pułapka na tych, którzy stawiają PV bez zgłoszenia i pompują energię w sieć mając licznik jednokierunkowy. Wtedy, ZE odczytując 15.8.0 ma sumę pobrań z sieci i eksportu do sieci, zaliczonego jako pobranie.

Jeśli przy wyłączonym falowniku masz stałe wzrosty na 1.8.0 przy włączonych jakichś ciężkich odbiornikach (czajnik elektryczny, bojler, płyta indukcyjna, etc., a na 2.8.0 nie ma zmian wskazań, to licznik zlicza prawidłowo pobory. Jeśli byłoby odwrotne podłączenia albo odwrotne podłączenie którejś z faz - miałbyś zmianę wskazań na 2.8.0

Odpowiednio - wyłączając wszystkie odbiorniki prądu a mając włączony falownik - powinny być rosnące wskazania 2.8.0 i brak zmian na 1.8.0

. I jednocześnie odczyt z 15.8.0 to pułapka na tych, którzy stawiają PV bez zgłoszenia i pompują energię w sieć mając licznik jednokierunkowy. Wtedy, ZE odczytując 15.8.0 ma sumę pobrań z sieci i eksportu do sieci, zaliczonego jako pobranie.

I tutaj jest sedno.

Zależy - którą wartość do faktury odczytuje ZE.

I co z tego? Myślisz, że koleś będzie przeprogramowywał? Wymieniają licznik. Za włączenie PV bez wymienionego licznika naliczą karę (za kradzież).

Za włączenie PV bez wymienionego licznika kara się sama naliczy bo cała produkcja zostanie policzona przez licznik jako zużycie. Dopiero licznik dwukierunkowy liczy w obie strony. (podobno :) )

I tutaj jest sedno.

Zależy - którą wartość do faktury odczytuje ZE.

To zależy od możliwości zamontowanego licznika i polityki ZE

To zrozumiałe.

Miałem uruchomioną instalację na chwilę do pomiarów po montażu i do konfiguracji oraz aktualizacji oprogramowania.

Pytam o teorię gdyż jestem nowy w tym temacie a lubię wiedzieć. Ludzie różne rzeczy mówią

Coś kręcisz...

Mam licznik dwukierunkowy.

Nabija się zużycie na 2.8.0, nie nabija zużycia do 1.8.0.

Na ten moment instalacja jest wyłaczona i czekam na umowe/kontakt ze strony Energii - szkoda, bo mogla by byc chociaz autokonsumpcja - a mam czym.

Pytanie czy Panele nie zuzywaja sie skoro 'produkuja prad' a nie moga go oddac?

To niezbyt trafne porównanie,

Dodatkowo - nawet jeśli pytanie było trywialne to odpowiedź na nie nie była zbyt inteligentna.

Skoro sam wiesz że pytanie było trywialne to dlaczego oczekiwałeś inteligentnej odpowiedzi, najzwyczajniej w świecie odpowiedziałem w sposób jednoznaczny i doskonale zrozumiały dla ciebie. Gdybym rozwijał temat i napisał że musisz je zdjąć albo powinieneś je przykryć to pytał byś a po co? A dlaczego muszę je zdjąć/przykryć?

Skoro sam wiesz że pytanie było trywialne to dlaczego oczekiwałeś inteligentnej odpowiedzi, najzwyczajniej w świecie odpowiedziałem w sposób jednoznaczny i doskonale zrozumiały dla ciebie. Gdybym rozwijał temat i napisał że musisz je zdjąć albo powinieneś je przykryć to pytał byś a po co? A dlaczego muszę je zdjąć/przykryć?

Bo wiesz, my może się nigdy nie spotkamy, ale nasi odpowiednicy, na których możemy trafić może już tak.

I przyjdzie do mnie taki 'xinski' i zada tak samo 'głupie' pytanie jak ja Tobie..

Wynika to z tego, że jest to dla mnie coś nowego - uczę się. Nie jestem 'leniwy' czy bierny. Po prostu ten temat jest dla mnie nowy. Ale zajmuje się innymi tematami - motoryzacja, elektronika na poziomie inżynieryjnym, komponentowo, informatyka, fotografia. I jest wiele ludzi, którzy zadają 'głupie' pytania - ale ... jeśli mi się chce - odpowiadam rzeczowo. Jak mi się nie chce - milcze.

Po to jest forum aby wymienić poglądy, porozmawiać. Wiedza jest zapisana w ksiązkach, umowach itp.

Jesteśmy tutaj aby porozmawiać, pomóc sobie. Nie robić za kogoś robotę, ale podpowiedzieć, naprowadzić na jakiś trop.

Nie wiem jakie procesy fizyczno-chemiczne zachodzą w panelach gdy dzieje się w nich jakaś reakcja i nie ma 'upustu' - stąd pytanie.

Wybór? Owszem, kocem ich nie nakryje, ale jak miałbym przez takie użytkowanie stracić 10% ich żywotności - odpaliłbym falownik mimo wszystko.

Jeśli to 1% - to wiedza, świadomość. Prawda jest taka że kogo nie zapytałem - nikt nie znał odpowiedzi na to pytanie.

Ale wracając do tematu.

Czekam na telefon, znak, sygnał od Energii - że ktos do mnie jedzie w sprawie licznika, abym mógł odpalić instalacje.

Dziwi mnie trochę to że... Energa przyjedize wymienić licznik (być może, bo w końcu mam dwukierunkowy bez zdalnego odczytu, który jest moim zdaniem poprawnie zaprogramowany (nabija 2.8.0 i nie dodaje do 1.8.0) a ... i tak za rozliczanie zajmuje się druga firma 'sprzedazowa' jak to pani przez infolinie mi powiedziala i ze do nich tez trzeba zglosic po wymianie licznika fakt odpalenia instalcji.

To jest ta... Energa Obrót i Energa Operator.

Co do zasady Energa jest z tyłka wiem bo mam. Jeśli liczysz że będą dzwonić w sprawie licznika... wiesz do mnie przez 9 lat nie zadzwonili ani razu a w tym czasie wymienili 4 liczniki. Oni wiedzą że Twój licznik źle rejestruje oni to widzą od siebie i zdalnie mogą nawet to zmienić każdy USB stick gsm ma przypisane IP wewnętrzne 10.X.X.X. Uwierz mi u mnie licznik po wymianie nie wskazywał 2 fazy po 2 latach przyjechali wymienić. Ich pracownik jest tak bardzo kompetentny że u mnie antenę od gsm`u zainstalował zaraz obok licznika a antenka musi mieć około 50 cm wysokości i magnes na samochód też jest niezbędny jakbym chciał z licznikiem samochodem jeździć do przekaźnika mam w cholerę jakieś 1km. Aha i będą Cię bez wazeliny "tegować" rachunkami co 2 miesiące jakieś 56zł nawet jeśli produkcja znacząco przekracza pobór. Kiedy w konkurencji możesz wziąć 1 rachunek na rok.

Reasumując mam 120 letni zegar z wahadłem leży zawinięty w dywan czy on się niszczy jeśli nie pracuje? Bo jeśli nie pracując jego wahadło to czy on się jakoś psuje bo leży tak już z 15 lat i jeśli strata na miesiąc to 1% to on chyba się już raczej rozsypał może faktycznie tak jest dawno nie zaglądałem do niego, ale wierzę że jest.

"Nie wiem jakie procesy fizyczno-chemiczne zachodzą w panelach gdy dzieje się w nich jakaś reakcja i nie ma 'upustu' - stąd pytanie. "

Są panele w wielu różnych technologiach budowane.

Generalnie - zawsze chodzi o zjawisko fotoemisji wewnętrznej.

Jedne starzeją się szybciej, inne wolniej a jeszcze inne... młodnieją na upale.

Na przykład moje CIGSy starzeją się szybko, bo na razie w kącie stoją czekając aż je zawlokę na dach szopki po jej przebudowie.

Ale..

DOWIEDZIONO, że jak się w upalny dzień nieco podgotują to znowu wracają im firmowe parametry.

To przykład. One są dla mnie zabawką (mają po 60W).

Jest im doskonale wszystko jedno z której strony są oświetlane. To amorfy.

Dają malusi prąd nawet przy pełni księżyca.

Sprawdzałem!

Powszechne jest zjawisko pojawiania się upływności z pola panela do ramki (uziemionej) tam gdzie różnica napięć jest największa.

Czyli na stringach o wysokim napięciu DC.

Mechaniczne narażenia (grad, kamień z procy sąsiada co PV nie ma) bywa, ze wywołują hotspoty.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk