Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Columbus przejmuje kontrolę nad polskimi perowskitami

Nie udało się wypracować porozumienia między założycielką Saule Technologies Olgą Malinkiewicz i głównymi inwestorami w spółce. Malinkiewicz została odwołana z zarządu Saule. Columbus Energy zapowiada ratowanie firmy pracującej nad polską technologią ogniw fotowoltaicznych z perowskitu.

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20316504/columbus-przejmuje-kontrole-nad-polskimi-perowskitami

2 godziny temu, Avellana napisał:

Rzeczywiście – w Czechach i Niemczech fotowoltaika mocno się rozwinęła, głównie dzięki długofalowym programom wsparcia i stabilnym zasadom rozliczeń. W Polsce też już sporo się dzieje, choć system dotacji i rozliczeń był momentami dość zmienny.

Z własnego doświadczenia – mam instalację 6,6 kWp w Pomorskim, montowaną przez firmę E****. Działa już trzeci sezon i zdecydowanie mogę powiedzieć, że to inwestycja z dużym sensem – rachunki za prąd praktycznie zerowe od wiosny do jesieni. Zimą oczywiście trzeba się liczyć z niższą produkcją, ale dobrze dobrana instalacja zbilansuje roczne zużycie.

Plusy:
– realne oszczędności na prądzie,
– niezależność od podwyżek cen energii,
– większa wartość domu i nowoczesny wizerunek,
– możliwość rozbudowy (np. o magazyn energii lub pompę ciepła).

Minusy:
– koszt początkowy (choć są programy typu Mój Prąd, Czyste Powietrze itd.),
– przy net-billingu trzeba lepiej planować zużycie energii,
– produkcja zależna od pogody i pory roku.

Jeśli ktoś planuje montaż, warto skorzystać z pomocy doświadczonych firm, które nie tylko montują, ale też pomagają z dokumentacją i dotacjami – jak wspomniany E****. U mnie wszystko przebiegło sprawnie, a po 2 latach wiem, że to była dobra decyzja.

Przestań nieumiejętnie spamować!

W dniu 22.05.2025 o 17:18, chcialbympompe napisał:

Przestań nieumiejętnie spamować!

Prawda w dzisiejszych czasach uważają że debili zasiali 30 lat temu. Nigdy nie reklamowałem firmy które PV montowało mi 10 lat temu. Ale jak widać starcom już nie wystarcza reklamować leków na wszystko ( do mojego 73 letniego ojca dzwonią aby kupił na ból pleców a 1400zł). I tak... kupił. Teraz dzwonią po jakieś pasy - ale podać nr. aby zablokować nie chce bo może będą mieli coś lepszego... jple... i tak głosuje na jedną słuszną partię. I w dupie z tym że nie pamięta co było 30 minut temu, nie wie kiedy mieszkał w naszym domu. Ale jak bimber pędzić to obudzisz i wie...

Pomyśleć że za około 2 tyg. będzie przepisywał na mnie majątek o wartości około 3 mln. zł. - oby pamiętał.... oby

Swoją drogą wiecie że taki odpis notarialnie kosztuje około 17k zł. Za to ktoś kto ma 73 lata przed śmiercią oddaje dla syna wszelkie prawa??? przekracza to moje styki w mózgu.

Edytowane przez marcinbbb