stanley79 05.11.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Jakiś Ty bohater. Każdy może być bohaterem w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.11.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Doradzaj anie dowartościowuj jaki jesteś super. Przeważnie krowa która więcej muczy ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Doradzaj anie dowartościowuj jaki jesteś super. Przeważnie krowa która więcej muczy ............ A co wg ciebie robie powyzej muczę czy doradzam? Tobie na pewno mucze bo ty jedziesz na węglu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Doradzaj anie dowartościowuj jaki jesteś............ Dla ciebie mogę byc zerem albo jeszcze nizej, dynda mi to. Mam nadzieję ze to przez co ja przechodziłem przyda sie innym. Nie bądźcie jak moi sąsiedzi którzy powtarzali: panie, tu zawsze tak bylo, to jest wieś, nic na to nieporadzimy Ja im zawsze odpowiadalem: czy na wsi prad jest tańszy bo jest gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Ok. Rozumiem twoja flustracje. No wiec brnij dalej w tym kierunku. Mysle ze to przyniesie tez i negatywne skutki. Urzadzenia nadal będą sie palić, nadal bedziesz sie wkurzal calą sytuacją ale trzymam kciuki. Jak dopniesz swego podziel sie twoimi spostrzeżeniami na forum. Apropos pracownikow ZE to ludzie ktorzy sami sie kompromitują: pamietam kiedys okolo 22 godziny przyjechali na interwencje i powiedzieli ze to moja wina ze brakuje pradu i byl wlasnie spadek napiecia bo mam fotowoltaike. Pogratulowalem na pismie przełożonym jakich mają madrych pracownikow...Aha. Zglos szode tego serwera do ich ubezpieczyciela. Ja tak raz zrobilem, dostalem odszkodowanie a całą sutuacja zainteresował sie rowniez ubezpieczyciel ZE. Zwroc sie na piśmie do nich z zapytaniem u kogo maja polisę. Uzbrojony w cierpliwość czekaj..... dokuczaj im jak tylko mozesz Edytowane 5 Listopada 2017 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.11.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Kwh x 0,45 zł = 8100zł. Tyle byś zapłacił za ten prąd ciągnąc go z sieci. w jakiej to taryfie i czy z wszystkimi opłatami które sobie naliczją ZE , czy ich nie uwzględniasz i w koszcie kwh i nie płacisz w eneii w G11 koszt kwh realny to 56 groszy , w tym przypadku wychodzi prawie 11 tysi . A na polski to ile? Wywaliłeś 27k i po 19 mc zwróciło się 7? No... pełnia szczęścia... Adam M. niby ,że mało ? Właśnie tak . Podaj no mi bank kolego który zainwestowane 27000 (lokata) da po 19 m-cach da 7000 ja takiego nie znam według mnie również zwrot nawet 7 klocków (z zainwestowanych 27) w 19 miesięcy to rewelacja nawet ze złodziejskim zagarnianiem 20% produkcji PV . Lokaty też okrada podatek Belki , np od 180 tyś na lokacie dawali ok 250 zł odsetek miesięcznie , a podatek od tego był prawie 60zł . czyli stopa zwrotu to 3800 w 19 miesięcy z kilka razy większej kwoty . ING są na pewno lepsze - rentowniejsze metody ale nie każdego na nie stać Panowie wyluzujcie bo wam żyłki popękają rzeczywiście offgridowcy niech założą osobny temat jeśli nie ma komu to ja założę , chociaż będę on Edytowane 5 Listopada 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 w jakiej to taryfie i czy z wszystkimi opłatami które sobie naliczją ZE , czy ich nie uwzględniasz i w koszcie kwh i nie płacisz w eneii w G11 koszt kwh realny to 56 groszy , w tym przypadku wychodzi prawie 11 tysi . tak czy siak zwrot nawet 7 klocków (z zainwestowanych 27) w 19 miesięcy to rewelacja nawet ze złodziejskim zagarnianiem 20% produkcji PV . Lokaty też okrada podatek Belki , np od 180 tyś na lokacie dawali ok 250 zł odsetek miesięcznie , a podatek od tego był prawie 60zł . czyli stopa zwrotu to 3800 z kilka razy większej kwoty Panowie wyluzujcie bo wam żyłki popękają rzeczywiście offgridowcy niech założą osobny temat jeśli nie ma komu to ja założę , chociaż będę on A ten prąd to w taryfie "C" że takie kwoty...? Jaki macie problem że ktoś chce być a przynajmniej próbuje być autonomiczny...? Ledwo ruszy się temat akumulatorów a od razu jazda jakie to bez sensu bo przecież jest bilansowanie, opusty i inne pierdoły... Po co ci kolejny temat do zaśmiecania...( Przecież zaraz zalecą się ci szczęśliwi i będą udowadniać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.11.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 A ten prąd to w taryfie "C" że takie kwoty...? Jaki macie problem że ktoś chce być a przynajmniej próbuje być autonomiczny...? Ledwo ruszy się temat akumulatorów a od razu jazda jakie to bez sensu bo przecież jest bilansowanie, opusty i inne pierdoły... Po co ci kolejny temat do zaśmiecania...( Przecież zaraz zalecą się ci szczęśliwi i będą udowadniać...) pisałem wyraźnie G11 Enea , liczona ze wszystkimi opłatami i z vatem . oczywiście mogę napisać ,że płacę 0,24 zł tylko po co mam się oszukiwać , że tyle płacę skoro nie płącę . nikt mi nie sponsoruje Vat'u i opłat dystrybucyjnych , jakościowych itd itp. z kwoty podanej przez Kaizena wychodzi ,że podał chyba kwotę netto ja nie krytykuję ofgridów , każdy robi jak mu pasuje i jak uważa a temat osobny , po to by było bardziej klarownie i łątwiej do wyszukania i wyłuskania dla następnych zainteresowanych PV tego co interesujące w temacie on lub off . przeszukiwanie 200 stron kłótni bywa męczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.11.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Możesz wierzyć lub nie twoja sprawa ja na obecnym miejscu mieszkam 22lata i przez te lata nie wiem dokładnie ale może 5 czy 6 razy nie było prądu w godz 8.00 15.00. Czytając wasze wyłączenia to jestem zdziwiony taką ilością wyłączeń. ZA komuny w 80 tych latach to bywało. u mnie 15 km od centrum Poznania w 3500 wsi też bywa że nie ma prądu - nieplanowane 2-3 razy w roku to norma , maksymalny czas przerwy to był chyba 20h ., naszczęscie mam bufor, a w nim zapas gorącej wody . widocznie jesteś w czepku urodzony , są przecież obszary Polski , które prądu nie mają kilka dni jak popada śnieg czy przejdzie burza . ja mimo montażu PVki ongrid , przewiduję zakup agregatu z 2 - 3 kw , by w razie dluuugiej przerwy w dostawie prądu odpalić sobie genarator podpiąć pod niego kilka lamp do oświetlenia domu i przełączyć wtyczkę kotła , lodówki i mieć gdzieś ZE oraz pilnowanie czy baterie jeszcze utrzymaja zasilanie przez 5 , 10 czy 50 godzin a może kilka dni Edytowane 5 Listopada 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.11.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Podaj no mi bank kolego który zainwestowane 27000 zł (lokata) da po 19 m-cach da 7000 zł To jest jeden z powodów aby rozsądnie zainwestować swoje pieniądze. Jeżeli energia elektryczna zdrożeje, to właścicielowi instalacja PV zwróci się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) w eneii w G11 koszt kwh realny to 56 groszy , w tym przypadku wychodzi prawie 11 tysi . Tylko kto rozsądny grzejąc prądem ma G11? Nikt. Więc średnia cena prądu w takiej sytuacji to raczej mniej, niż 45gr które przyjąłem (jakieś 33gr w tańszej strefie, 69 w droższej - wszystkie składniki zmienne, rozliczane od kWh). Takie ceny do obliczeń trzeba przyjąć, które rozsądna osoba rozważając montaż PV by faktycznie ponosiła. A nie dobieranie terafy na siłę, żeby udowodnić sensowność jednej czy drugiej opcji. Równie dobrze mógłbym przyjąć promocję Fortum i płacenie tylko za przesył w tańszej strefie. Tylko to byłoby naginanie rzeczywistości. Edytowane 5 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.11.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 ja akurat nie grzeję prądem , ale nie mam też gazu . zrezygnowałem z niego by dwa razy nie być rąbanym opłatami przesyłowymi , jakościowymi i vatem . na chwile obecną zużywam ponad 5000kwh rocznie i jeszcze zwiększę gdy po montażu PV do grzania bufora i CWU (mam zbiornik 2 w 1) zamontuję grzałkę , zmniejsze tym samym zużycie peletu . nie zamierzam też przechodzić na taryfy nocne bo nie mam zamiaru też pilnować zużcia - ograniczać się w życiu codziennym włączajac prądożerne urządzenia w strefach czasowych - tak wiem mozna je zaprogramować , ale w nocy nie są niesłyszalne gdy jest błoga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.11.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 u mnie też kWh z całego roku wychodzi znacznie poniżej 50 gr wg faktury w G12W (chyba raczej bliżej 40 gr, o ile nie mniej, ale nie chce mi się kolejny raz tego przeliczać), oczywiście z opłatami stałymi. jedyne ograniczenie to zmywarka odpalana po godz. 22, ale jak trzeba coś szybko wyprać albo pozmywać to się nie przejmujemy. na samo ogrzewanie, wodę i inne czynności w taniej taryfie 25 gr. jeszcze jedna sprawa- opłaty stałe chyba trzeba płacić zawsze, nawet z PV on grid, więc jaki jest sens liczenia średniej ceny kWh z faktury? dla lepszego samopoczucia? przecież bilansowanie obejmuje energię i przesył, a nie opłaty stałe.. nie wykluczam PV w przyszłości, ale obecnie przy cenach w taniej taryfie się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 "jak bym chciał to bym miał off lecz nie chcę " Mogę to zrozumieć.Ale przestań się wygłupiać pytając czy Ci to zbuduję.MOGĘ I UMIEM.I - nie rozważamy tu zabawek a własne, pełne off o przyzwoitej mocy.Zbiorniki, elektrolizer, ogniwa paliwowe i kupę innych klocków.Dla Ciebie zostaje tylko on , bo na off Cię nie stać a zabawka off Ci nie potrzebna.I tak to zostawmy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 u mnie też kWh z całego roku wychodzi znacznie poniżej 50 gr wg faktury w G12W (chyba raczej bliżej 40 gr, o ile nie mniej, ale nie chce mi się kolejny raz tego przeliczać), oczywiście z opłatami stałymi. jedyne ograniczenie to zmywarka odpalana po godz. 22, ale jak trzeba coś szybko wyprać albo pozmywać to się nie przejmujemy. na samo ogrzewanie, wodę i inne czynności w taniej taryfie 25 gr. jeszcze jedna sprawa- opłaty stałe chyba trzeba płacić zawsze, nawet z PV on grid, więc jaki jest sens liczenia średniej ceny kWh z faktury? dla lepszego samopoczucia? przecież bilansowanie obejmuje energię i przesył, a nie opłaty stałe.. nie wykluczam PV w przyszłości, ale obecnie przy cenach w taniej taryfie się nie opłaca. Opłaty stałe to średnio 12 zł miesięcznie, wałkowaliśmy to kilka stron wcześniej, takie opłaty mają ongridowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Mam wrażenie że nadal nie rozumiesz co chcę zrobić. Ja chcę mieć ON-grid ale nie tylko ON-grid. Ja chcę mieć możliwość zasilania swojego domu i urządzeń nawet wtedy gdy nie mam sieci. Tak trudno to zrozumieć? Ja nie będę tych przepisów łamał żeby coś uzyskać od ZE. Takim łamaniem przepisów jest włamywanie się do skrzynki ze złączem i majstrowanie przy zaplombowanym rejestratorze. Ja klucza do tej skrzynki nie muszę dorabiać bo go dostałem tylko wszystko do czego mam dostęp to bezpieczniki bo reszta jest za zaplombowaną szybą. Podobnie włączanie odbiorników w domu podczas wizyty elektryków z ZE nic nie da bo oni dokonują pomiarów po wyłączeniu prądu do mojego domu. Cieszę się że udało Ci się wygrać ze swoim ZE i zapewne Twoi sąsiedzi też się cieszą, tylko to nie oni maja w tym ZE "krzywe karabiny" tylko Ty. ZE ma dużo możliwości aby uprzykrzyć komuś życie bez naruszania przepisów. Niedawno tu na Forum opisana była sytuacja spalenia wszystkich urządzeń w domu przez działania elektryków PGE. Przez "przypadek" zapomnieli odłączyć jednego, konkretnego domu podczas wysokonapięciowego badania sieci zasilającej. Tak się dziwnie złożyło że był to dom z właścicielem którego PGE było w sporze o przedwczesne podłączenie instalacji PV. Co akurat nie było prawdą i to była jedyna instalacja która to przepięcie przeżyła. Straty przekroczyły 40 tysięcy ale pokryje je ubezpieczenie firmy a nie ci elektrycy. Co z tego że masz rację. Zrozumiałem ale ta hoojowa sieć będzie ci niszczyć twoje inwestycje. Nawet jak tego nie zrobi to twoje urządzenia będą miały o wiele krótszy żywot niż w normalnej sieci. Co do ZE to ja ich monitoruje 24h i oni mnie boją mnie teraz bardziej. Złożyłem kilka skarg na konkretne osoby personalnie, wszystko zgodnie z prawem. Wiele z tych rzeczy doradzał mi pracownik w/w zakładu (kret). W urządzeniach do pomiaru nie grzebałem ale udowodniłem im wiele razy że nie potrafią przeprowadzic prawidłowego pomiaru. Nie ma się co dziwić Paprokom ze palą ludziom instalacje. Nagle po tym wszystkim znalazły się miliony żeby zmodernizować sieć. Z chłopami od interwencji żyłem w zgodzie. Sami doradzali żeby dzwonić i pisać to kasa od góry się znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Nie chciałbym tu nikogo poniżać i obrażać ale dla przykładu pracownicy odpowiedzialni za pomiary nie potrafili przez pół godziny zamontować w skrzynce urządzenia do pomiarów. Zestresowani sytuacją po wykonaniu kilku telefonów do przełożonych zabrali się z zabawkami z powrotem. Innym razem zaraz po założeniu na urządzeniu wyświetlały się błędy. Prawie za każdym razem nagrywałem wszystko telefonem. O czym to świadczy? (Mam na myśli pracowników,jaki jestem ja zdaje sobie sprawe _roznymi sposobami walczyłem o swoje). W odwecie miałem kilka niezapowiedzianych kontroli ZE. Na nieszczęście wszystko było ok. Nakazałem ściągnięcie licznika od zielonej energii który był w domu , bo ciągle mi się do domu pchali stresując domowników. Na szczęście zakopaliśmy topór wojenny. Nawet dodzwonili do mnie z ,wysokich stanowisk" i grzecznie sobie porozmawialismy o naszych problemach. Jedna i druga ze stron nie była bez winy ale teraz wszyscy czujemy się "komfortowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.11.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 No dobra...Moja chałupa zużywa 2tys kWh drogiej i 12 tys kWh taniej energii...Rocznie płacę za to 5,3k...Jaki jest koszt zamontowania instalacji fotowoltaicznej aby pokryła 100% zużycia i jaki będzie jej czas zwrotu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Wydawało mi się że napisałem ale jeszcze raz powtórzę. W tej chwili nie mam postaw do składania reklamacji bo: 1. ZE pilnuje żeby nie przekroczyć maksymalnej liczby dni w roku przerw planowanych i nieplanowanych a w tych przepisach nigdzie nie jest napisane że nie wolno planować 16 godzinnych przerw w zimie przy 10 stopniowym mrozie. 2. Napięcie zasilania mieści się w normie +/-10% bo jest w zakresie 210-250 V. (w tej chwili mam na jednej fazie 245 V na drugiej 236 V a na trzeciej 215 V) 3. Skarg na konkretnych ludzi nie mam o co pisać bo oni są bardzo mili i twierdzą że od nich nic nie zależy bo finanse na inwestycje przychodzą z góry. Mogę mieć tylko nadzieję że te ostatnie comiesięczne planowane przerwy mają na celu wymianę starego sprzętu. Jeszcze jeden problem jaki tu mamy to niemożność dodzwonienia się na 991 kiedy jest awaria. Nie można więc zgłosić braku zasilania a jak się nie zgłosi to nie ma możliwości dochodzenia odszkodowania jeśli ta przerwa potrwa za długo. Pisz e maila po każdej awarii, dołącz zdjęcia, filmy. Pisz skargę że nie ma możliwości zgłaszania pod 991. Pieniądze przychodzą od góry. Odszkodowania to jakas smieszna jałmużna. Zrobisz jak uważasz, chciałem pomóc. Jakby się uparł to ja też nie miałem powodu reklamamowac naszej sieci... ...a tu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 05.11.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Pod łodzią mają zestaw 10 kw z inwerterem za 20,5tys do tego tylko profile potrzebne. Montowałem to. Dobry inwerter. Poradzisz sobie sam z montażem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts