Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ZE przez miesiąc nie dostarcza energi i ktoś ma w tym czasie swój prąd to to już jest OFF-grid czy jeszcze UPS? :)

Może OFF-grid jest jak ZE nie dostarcza przez rok? Co sądzicie specjaliści od nazewnictwa?

Jeśli ZE przez miesiąc nie dostarcza energii to używa się agregatu i potem występuje o odszkodowanie. Włączając agregat nie mamy instalacji off grid, bo ta terminologia dotyczy sposobu podłączenia OZE.

Off grid jest z definicji i punktu widzenia instalacji OZE wtedy kiedy jest autonomiczne i nie podłączone do sieci energetycznej. Pomiędzy on grid i off grid są jeszcze instalacje hybrydowe.

My tu pierdu pierdu jest prawie 10:30 a z dachów już leci ponad 2kW więc w 1h można zapchać cały akumulator 100Ah i 12V ;) Energia warta 1,2PLN zmagazynowana w akumulatorze za 500 PLN ;)

Dobre sobie no nic idę jeszcze po jakieś 6 akumulatorów aby starczyło na ogrzewanie klimatyzacją do jutra rana ;)

Edytowane przez marcinbbb

My tu pierdu pierdu jest prawie 10:30 a z dachów już leci ponad 2kW więc w 1h można zapchać cały akumulator 100Ah i 12V ;) Energia warta 1,2PLN zmagazynowana w akumulatorze za 500 PLN ;)

Dobre sobie no nic idę jeszcze po jakieś 6 akumulatorów aby starczyło na ogrzewanie klimatyzacją do jutra rana ;)

Akumulator pełny pod korek a co leci z paneli zjadane na bieżąco. Transformator nawali ja światełko mam Ty nie :)

Akumulator pełny pod korek a co leci z paneli zjadane na bieżąco. Transformator nawali ja światełko mam Ty nie :)

Jak transformator nawali to idę po agregat i ja mam prąd Ty nie... i kółko się zamyka. U mnie Chodzi klimka, grzejnik olejowy i jeszcze 1750W idzie do sieci. Pranie też już się zrobiło, woda też się grzeje... no nic odbiorę wieczorem jak Ci się prąd w akumulatorze będzie kończył

Jak transformator nawali to idę po agregat i ja mam prąd Ty nie... i kółko się zamyka. U mnie Chodzi klimka, grzejnik olejowy i jeszcze 1750W idzie do sieci. Pranie też już się zrobiło, woda też się grzeje... no nic odbiorę wieczorem jak Ci się prąd w akumulatorze będzie kończył

To też odpalę agregat :).

A akumulator nie jest wykorzystywany na co dzień tylko przy zaniku.

A mi podatku za panele nie dowalą bo nigdzie ich w papierach niema:)

To też odpalę agregat :).

A akumulator nie jest wykorzystywany na co dzień tylko przy zaniku.

A mi podatku za panele nie dowalą bo nigdzie ich w papierach niema:)

To Cię życzliwy sąsiad podpietoli i sytuacja się odwróci, ja podatek Ty karę + podatek.

Zresztą podatek od czego od paneli, to może jeszcze od budowy domu z Ytong`a, i większe opłaty za prąd dla posiadających pompy ciepła bo za mało prądu biorą a mają za dużo ciepła.

Wiem że obecny nieRząd ma różne pomysły jest tam kilku "wybitnie" uzdolnionych, i wielu którzy aż "wychodzą przed szereg" ale podatek od paneli. W sumie podatek od kornika też jest.

Prędzej wpadną na podatek od akumulatorów w domu, bo to to trzeba utylizować za 30 PLN/szt.

Cale szczęście że kulibob nie jest Twoim sąsiadem. Jeśli jest to ma przechlapane.

Ja tam do sąsiadów nic nie mam do czasu aż nie przychodzą i mówią że oni to chyba się do mnie pod prąd podłączą, na co odpowiadam że montujemy podlicznik dla niego i niech bierze ile chce.

Ale przekonaliście mnie będzie tak kuźwa źle że postanowiłem dosadzić jeszcze czosnku, bo przyszły rok będzie "chudy"

20171123_112739.jpg

113428.jpg

Z resztą ogródka jakoś damy radę byle Poczta i kurierzy działali to jakoś przetrwamy z prądem czy bez będzie co do garnka włożyć.

No to uważaj bo jakiś inny życzliwy sąsiad Cię wsypie i dopiero zapłacisz, i nie będzie to podatek tylko kara.

Żeby sprzedawać energię komuś innemu niż ZE trzeba mieć koncesję. :)

Zaraz mnie jeszcze sąsiedzi wsypią za nielegalną uprawę czosnku. Za pomidory i ostrą paprykę też można iść siedzieć?

W najgorszym wypadku będziecie wysyłać mi cebule do pierdla.

Maty pod płytkami mała akumulacja ciepła, ale szybciej odczuwalne ciepło. Kable w wylewce to bufor, który trzyma ciepło ale wolniej reaguje na zmiany temperatur (bezwładność).

Wolę bezwładność i rozgrzane kilka ton betonu, które trzymają ciepło kilka dni bez ogrzewania - ale to moje zdanie.

To Ty taki wieśniak :) jak ja jesteś

Wieśniak... 33 lata mieszkałem w Warszawie a od 3 na wsi to od razu wieśniak... Miastowy jestem ;p

Masz jakieś pomidorki na wymianę, papryki ostre?

Ja to specjalizuję się w pomidorkach w tym sezonie było 33 odmiany głównie rosyjskie ;)

No lubię pogrzebać w ziemi nawet bardzo, bardzo. I lubię mieć swoje, nawet więcej niż potrzebuję, a że mam za dużo ziemi a za mało czasu wiadomo jak wychodzi.

Wiem że każdy swoje chwali,ale mam pytanie. Co jest lepsze do ogrzewania podłogowego, kable we wylewce ,czy maty pod płytkami??

Przy stałej cenie prądu maty czy kable pod płytkami byłyby lepsze, bo pozwalałyby precyzyjniej operować temperaturą (mała bezwładność) i reagować na temperaturę w pomieszczeniu. I nabiera wtedy sensu np. znaczne podnoszenie temperatury podłogi gdy korzystasz z łazienki (no, nie co do minuty - ale wystarczy zaprogramować rozpoczęcie grzania pół godziny przed typową porą korzystania z kąpieli czy prysznica i wyłączenie, gdy nikogo nie ma w domu. To mogłoby przynieść drobne oszczędności, ale przede wszystkim pozwoliłoby nagrzewać posadzkę do temperatur odczuwalnych jako przyjemne, co przy współcześnie ocieplonym domu przy grzaniu wylewki jest nieosiągalne.

Ale ze względów ekonomicznych opłaca się grzać, gdy prąd jest tani i przydaje się wtedy bezwładność cieplna (pojemność) wylewki. Dzięki temu grzejesz 2x taniej.

Wiem że każdy swoje chwali,ale mam pytanie. Co jest lepsze do ogrzewania podłogowego, kable we wylewce ,czy maty pod płytkami??

Zależy do jakiego pomieszczenia. Kabel w wylewce wykorzystuje jej całą powierzchnię i to ona decyduje o tym jak my to ciepło odczujemy.

W całym domu dawać kable w wylewkę a do łazienki bym dołożył jeszcze pod płytki (na grzanie w okresach przejściowych).