kulibob 29.11.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Kiedyś robiłem pomiary tych wszystkich urządzeń teraz wyników nie pamiętam. Pobór oscyluje w przedziale 100-200W z czego ok 100 wychodzi 24/7. Zależy to też od pory roku.Nie za bardzo wiem co chcesz mi udowodnić. nigdzie nie napisałem że to ma pokryć 100% bytowych. A co do agregatu to jest ostateczność jedno gniazdo wyprowadzone jest w domu na agregat i co trzeba można ogarnąć przedłużaczem ogrodowym. Poza tym agregat ładuje aku aby uzyskać prąd wyższej jakości za przetwornica. Czyli mam do dyspozycji to co zasilają PV i jedno gniazdo o większej mocy przy odpalonym agregacie.Co ty bredzisz jakie ładowanie akumulatorów w taniej taryfie? Widzę że nic nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Hmmm wywnioskowałem to z tego: Gdy wszystko zdechnie odpalamy agregat. Dlaczego miałbym mieć rano pusty aku?? . A później dodałeś: "Poza tym agregat ładuje aku aby uzyskać prąd wyższej jakości " Masz rację nic nie rozumiem, dwa zaprzeczenia w 2 postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.11.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Masz bardzo ograniczoną wyobraźnię. Już raz opisałem system który mnie interesuje i nie wymaga on MW w panelach. Proponuję się z nim zapoznać zanim zaczniesz się popisywać bez sensu. Wiesz że u mnie cała produkcja w grudniu jest taka jak w jeden dobry dzień czerwca? Ile potrzebujesz energii dziennie na podtrzymanie pracy tych urządzeń? Jesteś w stanie wybudować instalację przewymiarowaną TRZYDZIESTOKROTNIE? Nie będzie taniej kupić po prostu agregat z UPS za 20 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.11.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Hmmm wywnioskowałem to z tego: A później dodałeś: "Poza tym agregat ładuje aku aby uzyskać prąd wyższej jakości " Masz rację nic nie rozumiem, dwa zaprzeczenia w 2 postach Chyba nie odróżniasz codziennego użytkowanie od sytuacji awaryjnej. Chyba zakładasz że ja codziennie w nocy rozładowuję akumulatory?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 29.11.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Fluke i Uni-T. Ale jak widziałem elektryków przy pracy to nic nie sprawdzali. Nawet ci przysłani z ZE do wymiany przyłącza. Jak trzeba było założyć licznik czterokwadrantowy, to go sam założyłem. Tylko przyszli zaplombować. Po prostu pełny luz. No to masz bardzo luźny ZE;-) Chodziło mi raczej o parametry jakie zmierzyłeś a nie o firmę która wyprodukowała miernik, ale może nie ciągnijmy tego tematu. Widocznie nie wszędzie jest taki luzik, wejdź na stronę np Tauronu i zerknij na np. "Kryteria przyłączenia" oraz na "ZM - Zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.11.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 No to masz bardzo luźny ZE;-) Chodziło mi raczej o parametry jakie zmierzyłeś a nie o firmę która wyprodukowała miernik, ale może nie ciągnijmy tego tematu. Widocznie nie wszędzie jest taki luzik, wejdź na stronę np Tauronu i zerknij na np. "Kryteria przyłączenia" oraz na "ZM - Zgłoszenie przyłączenia mikroinstalacji". Na druku TD_ZM w Tauronie w punkcie 4 należy podać planowaną datę przyłączenia mikroinstalacji. Żeby nie było wątpliwości zaznaczono "nie wcześniej niż 30 dni od daty złożenia niniejszego Zgłoszenia". Nijak to się ma do Ustawy z 28.06.2016 r. dot OZE. W Ustawie jest podany termin - do 30 dni od złożenia zgłoszenia... Mogą zdarzyć się jakieś poślizgi, ale w końcu wymienią na licznik zliczający energię pobraną i oddaną do sieci. Wydaje mi się, że w BOK są ludzie życzliwi dla klienta. To pewnie gdzieś "tam na górze" mogą pracować osoby przekonanie, że Prosument to wróg. Jednym słowem: HAMULCOWI. Instalacja PV wcale nie jest tania - decyduje się na nią z reguły ktoś, kto liczy na obniżenie rachunków i ma nadzieję, że ta inwestycja kiedyś się zwróci. Ja płaciłem w ciągu roku do ZE około 2500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Tak się zastanawiam czy faktycznie nie lepiej podłączyć grzałki nie do akumulatora lecz przed regulatorem ładowania czyli bezpośrednio do PV. Sterowane byłoby tym samym sterownikiem (zależne od napięcia na aku). Pytanie tylko co z napięciem z PV które się zmienia i nie wiem jak tutaj przetwornica step down zachowa się gdy napięcie z PV spadnie poniżej zadanego na przetwornicy DC-DC pomiędzy PV i grzałką. Edytowane 30 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Tak się zastanawiam czy faktycznie nie lepiej podłączyć grzałki nie do akumulatora lecz przed regulatorem ładowania czyli bezpośrednio do PV. Sterowane byłoby tym samym sterownikiem (zależne od napięcia na aku). Pytanie tylko co z napięciem z PV które się zmienia i nie wiem jak tutaj przetwornica step down zachowa się gdy napięcie z PV spadnie poniżej zadanego na przetwornicy. Jakoś powoli przestaję rozumieć co chcesz zrobić... Po co kombinować z niskim napięciem na grzałkach...? Kup sobie sinus pro 2000s, podłącz do tego te dwa akumulatory co posiadasz i cztery panele fotowoltaiczne... Wkręć grzałkę 2x200w/230v do baniaka i za pomocą tego sterownika który linkowałem ustaw sobie tak aby je aktywował tylko w pewnym zakresie napięć akumulatorów...(poprzez przekaźniki SSR...) I gotowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ale o czym Ty mówisz masz 2 panele chcesz dołożyć kolejne 2 i widzisz miejsce na energię dla chałupy a później dla grzałek? Mam troszkę więcej, Jan jeszcze więcej i na chwilę obecną on grzeje chałupę prądem i starcza mu na tzw. bytowe + grzanie. Mi na bytowe + dogrzewanie w okresach przejściowych. A Tobie 4 panele i akumulator zapewnią bytowe. Weź sobie gorącą kawkę w dłoń usiądź przy oknie i zobacz to białe co leci z nieba i przykleja się do paneli, później popatrz sobie na swój akumulator i swoje bytowe. Bo jeśli ja widzę na swoim inwerterze produkcję 0W i nawet się nie przebudził ze snu po nocy to twój akumulator musi być zasiarczonym pustakiem po całej nocy. Ale mnie tam to lotto mam swój prąd w ZE. marcinbbb gdybyś choć przez jakiś czas pobawił się takim wynalazkiem to nie wypisywał byś takich głupot... http://allegro.pl/przetwornica-volt-sinus-pro-2000s-24v-230v-2000va-i7035929739.html Wystarczy tylko podpiąć do instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jakoś powoli przestaję rozumieć co chcesz zrobić... Po co kombinować z niskim napięciem na grzałkach...? Kup sobie sinus pro 2000s, podłącz do tego te dwa akumulatory co posiadasz i cztery panele fotowoltaiczne... Wkręć grzałkę 2x200w/230v do baniaka i za pomocą tego sterownika który linkowałem ustaw sobie tak aby je aktywował tylko w pewnym zakresie napięć akumulatorów...(poprzez przekaźniki SSR...) I gotowe.. Ponieważ wydaje mi się że zimą łatwiej będzie chapnąć trochę kwh do baniaka niż w przetwornicę. Puki co testowałem tem sterownik i ładnie dział jak świecie, tylko nie świeci:) i powoduje to ciągłe symulowane zaniki zasilania a PV dają za mało aby utrzymać przetwornice. Wielo krotne rozłącznie zasilania raczej dla przetwornicy nie jest najlepsze. Dlatego myślałem że lepiej aby zimą przetwornica działała jako UPS a grzałka jako główny odbiornik. Co uważasz?? Na pewno twoja wersja jest najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ponieważ wydaje mi się że zimą łatwiej będzie chapnąć trochę kwh do baniaka niż w przetwornicę. Puki co testowałem tem sterownik i ładnie dział jak świecie, tylko nie świeci:) i powoduje to ciągłe symulowane zaniki zasilania a PV dają za mało aby utrzymać przetwornice. Wielo krotne rozłącznie zasilania raczej dla przetwornicy nie jest najlepsze. Dlatego myślałem że lepiej aby zimą przetwornica działała jako UPS a grzałka jako główny odbiornik. Co uważasz?? Na pewno twoja wersja jest najtańsza. Ta przetwornica którą podlinkowałem załatwia wszystko... Nie bardzo wiem po co kombinować...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Tą właśnie przetwornic chciałem kupić na wiosnę/lato, po wybudowaniu wiaty grillowej na którą pójdą panele. Jak często sterownik rozłącza Ci zasilanie?? Jak to przetwornica znosi??Kombinowałem aby pominąć przetwornicę i dać priorytet CWU przy gównianym słońcu, aby ssr nie przełączał w kółko przetwornicy (zakładam że przedłuż to życie Volta).Jak tam twoja zabawa z przetwornicami dc/dc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Tą właśnie przetwornic chciałem kupić na wiosnę/lato, po wybudowaniu wiaty grillowej na którą pójdą panele. Jak często sterownik rozłącza Ci zasilanie?? Jak to przetwornica znosi?? Kombinowałem aby pominąć przetwornicę i dać priorytet CWU przy gównianym słońcu, aby ssr nie przełączał w kółko przetwornicy (zakładam że przedłuż to życie Volta). Jak tam twoja zabawa z przetwornicami dc/dc?? Sterownik załącza grzałki a nie zasilanie... A moja "druciarnia" wygląda na razie tak... Na razie brak czasu na jakieś dłubanie a i słońca brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.11.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) marcinbbb gdybyś choć przez jakiś czas pobawił się takim wynalazkiem to nie wypisywał byś takich głupot... http://allegro.pl/przetwornica-volt-sinus-pro-2000s-24v-230v-2000va-i7035929739.html Wystarczy tylko podpiąć do instalacji... Jasiek czy Tobie się wydaje że jak mi prąd wyłączą to będę pakował się na dach aby przepiąć 1 string 380V i przepinać to na 30V? Mam 6mm2 kabel a jak przepnę to na 30V to max co może przez kable przejść to 12 paneli każdy po 8A = 96A! Oczywiście na tej aukcji nie podany jest zakres MPPT ale chyba 24-50V zalecane 36V. I ta cena... za te pieniądze to ja wolę agregat prądotwórczy z autostartem. Może gdyby to kosztowało 400 bo bym sobie kupił i pobawił się ale za 1100 to ja wolę kupić 2 panele i mokroinwerter on grid i położyć na ziemi byle kręciło licznikiem w lewo 0,5MWh rocznie z buta nie chodzi po ulicy Edytowane 30 Listopada 2017 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jasiek czy Tobie się wydaje że jak mi prąd wyłączą to będę pakował się na dach aby przepiąć 1 string 380V i przepinać to na 30V? Mam 6mm2 kabel a jak przepnę to na 30V to max co może przez kable przejść to 12 paneli każdy po 8A = 96A! Oczywiście na tej aukcji nie podany jest zakres MPPT ale chyba 24-50V zalecane 36V. I ta cena... za te pieniądze to ja wolę agregat prądotwórczy z autostartem. Może gdyby to kosztowało 400 bo bym sobie kupił i pobawił się ale za 1100 to ja wolę kupić 2 panele i mokroinwerter on grid i położyć na ziemi byle kręciło licznikiem w prawo 0,5MWh rocznie z buta nie chodzi po ulicy Jak zwykle... "Chłop o gruszce a baba o pietruszce..." Chodzi mi tylko o twoje wywody odnośnie padniętych Aku itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Sterownik załącza grzałki a nie zasilanie... . Ale najpierw musi rozłączyć zasilanie dla domu co czyni i tak priorytet dla domu?? a później załącza grzałki? załączenie samej grzałki spowoduje ciągnięcie z sieci a nie z przetwornicy/aku/PV? Dobrze rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.11.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ta przetwornica którą podlinkowałem załatwia wszystko... Nie bardzo wiem po co kombinować...? Też się zgadzam. Miałem to szczęście, że gdy wiosną 2015 roku na niego nie trafiłem, bo pewnie też bym kupił. W moim przypadku egzamin zdaje on-grid. Ale jak zaczynałem przygodę z PV to miałem akumulatory żelowe 12 V od wózków inwalidzkich i ups Orwaldii 1000 W (czysty sinus). Zakupiłem do tego 4 panele 180 W oraz sterownik CMTP02-2430. Zasilało to sprzęt komputerowy oraz TV Led. W maju podłączyłem lodówkę. Z tego co pamiętam, to było słoneczne lato. Ale wytłumaczę dlaczego miałem szczęście - przy kupnie kolejnych 2 paneli za "grosze" dostałem uszkodzony inwerter on-grid. PO odcięciu wypalonego wejścia MC 4 falownik zastartował i chodzi do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Ale najpierw musi rozłączyć zasilanie dla domu co czyni i tak priorytet dla domu?? a później załącza grzałki? załączenie samej grzałki spowoduje ciągnięcie z sieci a nie z przetwornicy/aku/PV? Dobrze rozumiem ? Moja przetwornica "widzi" zewnętrzne źródło ładowania akumulatorów i sama przechodzi na zasilanie bateryjne ... Zmień przetwornicę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.11.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jaką teraz masz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jaką teraz masz?? http://allegro.pl/przetwornica-napiecia-ups-2000w-sinus-pro-24v-230v-i5189673421.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts