stam222 29.01.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 I jeszcze jedno spostrzeżenie. Do moderatora i ku przyszłości Forum. Od pewnego czasu śledzę ten wontek, gdyż taką mam obecnie potrzebę! Kiedyś najwięcej dyskusji było wieczorami i w weekendy. Obecnie zupełnie odwrotnie! Najczęściej wypowiedzi są w godzinach pracy. W weekend - ZERO. No i o czym to może świadczyć? Skanalizowana sprzedaż? Chętnie podyskutowałbym z zapaleńcami, nawet tymi skomercjalizowanymi, ale zapaleńcami. A tu raczej prosta komercja, prosta (może nieco zaawulowna) sprzedaż ... ... ot taka puenta, bo co mam do stracenia! Czy znajduję potrzebne treści? Tak, ale na 7 z 280 stron, to odpowiedż na frustrację kolegi stam222 Zgadzam się z Tobą i od razu przepraszam za OT . Gwoli ścisłości to nie tyle frustracja co próba usprawiedliwienia się . Nie każdy jest wszechstronny i techniczny. Buduje bez kredytu i wlecze się to już długo dość ( ale to już inny temat) większość rzeczy chciałbym zrobić "tymi recami" bo wiadomo kasa. Do wszystkiego fachowców brać nie mogę a często po "fachfcach" musiałem i tak poprawiać. Jak kilka robot zrobię sam to jest nadzieja, że w tym roku się może wprowadzę. Rekuperator zrobię sam i to na spokojnie ale automatyki tam nie bądźcie żadnej, tylko ręczna przepustnica, ponieważ wiem, że tej elektromechaniki sam nie ogarnę. Podlogowke ułożenie sam trochę może być problemów ze spięciem tego w całość ale kolega zadeklarował pomoc więc dam radę itd. Fotowoltaniki nie ogarnę choćbym 3x przeczytał tak mi się wydaje. Zakładałem kiedyś włącznik do światła, taki z dwoma pstryczkami na dwie żarówki i 45 minut z elektrykiem z Castoramy na telefonie siedziałem i mi tłumaczył co z czym i jak podłączyć, zmostkowac itp. ot taki elektryk że mnie. Trzeba wiedzieć co się wie i czego się nie wie. Dziękuję wszystkim. @ wiseman. Dzięki raz jeszcze. Czyli wychodzi w ad4,że nie ma sensu robić G12 bo jak nie będzie dodatkowo słońca w dzień to jeszcze gorzej. G11 to chyba optymalny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.01.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Ta najlepiej zrobić kable i fotowoltaikę... Wystarczy kilka zawirowań z energią i przepisami i jesteś w czarnej doopie... Tego też się obawiam właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.01.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 PC- woda pow. potrzebuje średnio 7000kWh ( duże znaczenie ma dom) bytowe średnio to 3000-4000kWh. Srednie zużycie własne z PV to 30%. Choć ja dobijam do 95% ale w m-cach 15 paź-- 30 marze. reszta letnie musi iść do ZE nie da rady połknąć. Jak założysz PC + bytowe to 10kW będzie najbardziej optymalne, Super o takie właśnie coś mi chodziło. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 29.01.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam kolegów. Chciałbym zapytać o kilka rzeczy odnośnie PV. Jestem na etapie SSZ ,stodoła około 200m2 po podłogach OZC wg Asolta 6000 kWh/rok. W planach mam ogrzewać dom PC P-W ,cwu też z pc plus oczywiście prąd bytowy jak w takim układzie bezpiecznie dobrać wielkość paneli? Drugie to czy jest sens inwestować w drogą pompę ciepła czy może w jakieś kable lub maty? Będzie 100% podlogowki . Przyznaję się, że dla mnie temat PV jest bardzo ciężki, jakoś tak nie ogarniam tych amperów, watów, falowników itd. Kolejne pytanie, które mi się nasuwa to dlaczego mając własny prąd że słońca macie umowy z ZE na prąd 2-taryfowy lub weekendowy? Jeżeli te panele produkują to raczej za dnia więc po co taryfa nocna? Może to i głupie pytania ale mam nadzieję, że znajdę życzliwą osobę i na tyle cierpliwą która zechce mi to wyjaśni. Też wam słońca życzę. Witam. Spatrzylem twój dziennik budowy(fajna rzecz),i myślę że jesteśmy na podobnym stadium prac. Dużo rospytuje co i jak zrobić bo sprawa jest poważna (kupa kasy). Niestety odpowiedźi jest tyle,ilu odpowiadających. Każdy swoje chwali, a użytkowników co by mieli wszystko na prądzie i z pv wychodzili na zero jest niewielu. Albo wcale. Ja planuje grzać dom kablami w podłodze i do 10 kw pv, ale jak to wyjdzie sie okaże. Narazie elektryk puszki pociągnął do każdego pokoju. Podstawą jest to by nie żałować na ociepleniu chałupy,wtedy kw będzie potrzeba mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.01.2018 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Witam. Spatrzylem twój dziennik budowy(fajna rzecz),i myślę że jesteśmy na podobnym stadium prac. Dużo rospytuje co i jak zrobić bo sprawa jest poważna (kupa kasy). Niestety odpowiedźi jest tyle,ilu odpowiadających. Każdy swoje chwali, a użytkowników co by mieli wszystko na prądzie i z pv wychodzili na zero jest niewielu. Albo wcale. Ja planuje grzać dom kablami w podłodze i do 10 kw pv, ale jak to wyjdzie sie okaże. Narazie elektryk puszki pociągnął do każdego pokoju. Podstawą jest to by nie żałować na ociepleniu chałupy,wtedy kw będzie potrzeba mniej. Zerknij kilka postów wyżej na wpis @ jaśka 71 i przemysl swój pomysł. Kable są tanie to fakt ale co będzie za kilka lat nikt nie jest w stanie tego stwierdzić. Nie jesteśmy potęgą w zasobach gazu, ropy i podobnych surowców. Węgiel też na wyczerpaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 29.01.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Zerknij kilka postów wyżej na wpis @ jaśka 71 i przemysl swój pomysł. Kable są tanie to fakt ale co będzie za kilka lat nikt nie jest w stanie tego stwierdzić. Nie jesteśmy potęgą w zasobach gazu, ropy i podobnych surowców. Węgiel też na wyczerpaniu... Jak byś przeczytał to forum, to bys wiedział ze jasiek 71 to pesymista, drugi po Adamie. Jak bym myślał tak jak oni to bym domu nie budował ,bo na przykład Putin bombe w nas może wyj..ać ,i domek pójdzie z dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 29.01.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Nie trzeba być pesymistą żeby wiedzieć że pchanie się w jedno rozwiązanie, bez możliwości późniejszej zmany opcji, nie jest rozsądne. To Ci co mają ogrzewanie tylko węglowe, też są nie rozsądni? Bo niejarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.01.2018 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 @wiseman oraz pozostali koledzy także, skoro już zacząłem drążyć temat to dopytam jeszcze o 3 fazy. Rozważam pompę PW właśnie zasilaną prądem 3 fazowym ,instalował ktoś takie panele na siłę? Jak rozdzielić te prądy (PV), ile na 3 fazy a ile na 220? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.01.2018 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jeszcze mogę wybrać. Sądziłem i nie ja sam, że PC 3 fazowa jest znacznie stabilniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 PC- woda pow. potrzebuje średnio 7000kWh To musi być dosyć słabo ocieplony dom. Współczesne OZC wrzucane aktualnie przez budujących domy szybciej są w okolicach 4-6MWh EU - czyli PC PW wyprodukuje tyle pobierając z 1/3-1/4 tej ilości kWh. Ta najlepiej zrobić kable i fotowoltaikę... Wystarczy kilka zawirowań z energią i przepisami i jesteś w czarnej doopie... Wtedy, to masz rewolucję albo wojnę. Więc i tak wstawiasz kozę i palisz tym, co znajdziesz w lesie. Bo "zawirowania" z energią to nie tylko drogie światło w lodówce i ogrzewanie - to drożyzna wszystkiego. Nie ma towaru ani usługi której cena jest niezależna od ceny prądu. 3. Dlaczego mając własny prąd za dnia, macie umowy 2u taryfowe? Jak masz G12 to własną produkcją zastępujesz głównie kWh za które zapłaciłbyś 65gr, a kupujesz po 32gr. Pewnie, że można wydać 2-3x więcej kasy na PV i zastąpić całe zapotrzebowanie własną produkcją, tylko że zastępowanie prądu po 32gr/kWh (albo i 11gr) nigdy się nie zwróci. Więc nie ma to sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2018 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 "Jak byś przeczytał to forum, to bys wiedział ze jasiek 71 to pesymista, drugi po Adamie. " Dlaczego akurat pesymista? Uważam się raczej za realistę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.01.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jeśli możesz wybrać pompę jednofazową to lepiej tak zrób. Instalacja jednofazowa w domu jest znacznie wygodniejsza dla PV. Jeśli nie możesz, to są inwertery 3 fazowe albo można zastosować 3 jednofazowe. Trzeba się wtedy trochę pomęczyć z odpowiednim zbalansowaniem obciążeń na fazach. Dlaczego niby instalacja 1f jest lepsza od 3f. Ja sobie nie wyobrażam całego domu na 1fazie. Trzeba niezłego zabezpieczenia i kabla do głównego zasilania żeby odpalić na tym ogrzewanie indukcje czajnik pralke zmywarkę żelazko i wiele innych urzadzen. Nawet jak się ma pv to żaden problem z 3f bo licznik bilansuje miedzyfazowo więc w czym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Nawet jak się ma pv to żaden problem z 3f bo licznik bilansuje miedzyfazowo więc w czym problem A co się dzieje z produkcją PV trzyfazowej, jak jedna z faz zanika czy jest asymetria faz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 30.01.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 ...Nawet jak się ma pv to żaden problem z 3f bo licznik bilansuje miedzyfazowo więc w czym problem Jesteś pewny, że wszędzie i każdemu bilansuje międzyfazowo tak jak należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.01.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 A co się dzieje z produkcją PV trzyfazowej, jak jedna z faz zanika czy jest asymetria faz? Jak brak fazy to pewnie pv nie produkuje. Ale jak mieszkam już chyba z 10lat w obecnym domu nie było zaniku fazy i może z 5 x brakło calkiem pradu na kilka godzin. Więc czym się mam martwić. Są za to u mnie spadki napięcia ale pewnie nie za wielkie (żarówki czasami mrugaja) bo inwerter fronius nie widzi problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.01.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jesteś pewny, że wszędzie i każdemu bilansuje międzyfazowo tak jak należy? Znajac zycie to pewnie co dostawca to co innego. Ja mam enea i tak mam. Nawet gosc co instalować licznik nie wiedział jak to jest. Ale po obserwacji pomiarów stwierdzam że bilansuje miedzyfazowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jak brak fazy to pewnie pv nie produkuje. Ale jak mieszkam już chyba z 10lat w obecnym domu nie było zaniku fazy Skąd to wiesz, że nie było? I jaką (chociaż jedną) zaletę ma PV z falownikiem trzyfazowym, względem jednofazowego? Droższe, więcej sytuacji gdy może stanąć produkcja - a skoro jest bilansowanie międzyfazowe, to mogę produkować na jednej fazie 10kW i odpalić urządzenie trzyfazowe 10kW. I tak się zbilnasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.01.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Wiem że nie było bo mam w domu na różnych fazach np zegarki i nie zdążyło się ze tylko 1 się wyzerowal .jak był 1 wyzerowany to i pozostałe też. Może jak ktoś ma problemy z fazami to niech stosuje inwerter 1f ja takich problemów nie mam więc po co? Cena w inwerterow 1f też nie jest tańsza od 3f stosując inwerter tej samej firmy i klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Witam. Spatrzylem twój dziennik budowy(fajna rzecz),i myślę że jesteśmy na podobnym stadium prac. Dużo rospytuje co i jak zrobić bo sprawa jest poważna (kupa kasy). Niestety odpowiedźi jest tyle,ilu odpowiadających. Każdy swoje chwali, a użytkowników co by mieli wszystko na prądzie i z pv wychodzili na zero jest niewielu. Albo wcale. Ja planuje grzać dom kablami w podłodze i do 10 kw pv, ale jak to wyjdzie sie okaże. Narazie elektryk puszki pociągnął do każdego pokoju. Podstawą jest to by nie żałować na ociepleniu chałupy,wtedy kw będzie potrzeba mniej. Kablami-OK ale PV 10kW sporo za mała, a bytowy prąd? Pod kable to ok 15kW no chyba że dom pasywny i zapotrzebowanie na ciepło do 20W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.01.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 A skąd Ci przyszlo do głowy że mają tylko węglowe? Przecież jest jeszcze drewno, plastic, opony, śmieci a w ostateczności nowy piec na pelet czy jakieś inno ecodziadostwo albo piec na olej albo gas. Spróbuj mając druty w podłodze wpuścić w nie coś innego niż prąd. No patrz, a Jasiek pesymistą grzeje kablami z 15 lat w domu dzisiaj uznanym za średnio ocieplony i to ze 150 M2 podlogi. Proszę mi wskazać właściwe ogrzewanie dla domu 120 M2 gdzie na CO pójdzie max. 5000 kWh. Daje kable i jak mam kaprys dorzucam PV albo to olewam, i tak prąd bytowy to większy koszt niż CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts