-voymar- 30.01.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Jak byś przeczytał to forum, to bys wiedział ze jasiek 71 to pesymista, drugi po Adamie. Jak bym myślał tak jak oni to bym domu nie budował ,bo na przykład Putin bombe w nas może wyj..ać ,i domek pójdzie z dymem. Co do Jaśka to bym się nie zgodził , opisywał swoje warunki że mało słońca i PV mu nie wypala. Co do Adama to tak-choć wiedzy ma i pomaga. Nie ma szans by ci przyznał rację choć podajesz konkretne dane co do PV : kosztów, uzysków i zysków z PV. Na niewygodne pytania po prostu nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja brałbym buforek ogrzewany kilkoma grzałkami + podłogówka wodna zaprzęgnięta do PV.Koszt PV 10kW około 33000 PLN, bufor 1000l powiedzmy 2000 PLN, zawór ND + pompa 500 PLN, rurki do podłogówki i wsio. Za niespełna 40k PLN masz wszystko prawie pod klucz. PC owszem oszczędna ale kosztuje więcej niż zużyje prądu przez czas jej życia. Dodatkowo po 2/4 latach traci gwarancję i robi się interesująco jak coś padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.01.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja brałbym buforek ogrzewany kilkoma grzałkami + podłogówka wodna zaprzęgnięta do PV. Koszt PV 10kW około 33000 PLN, bufor 1000l powiedzmy 2000 PLN, zawór ND + pompa 500 PLN, rurki do podłogówki i wsio. Za niespełna 40k PLN masz wszystko prawie pod klucz. PC owszem oszczędna ale kosztuje więcej niż zużyje prądu przez czas jej życia. Dodatkowo po 2/4 latach traci gwarancję i robi się interesująco jak coś padnie. Możesz w niewielkim domku zrobić kanałowe za 10k. Możesz tez zrobić podlogowke i podpiąć PC PW w cenie 10k netto. Dopóki to mały dom i moce niewielkie to można zrobić dużo za bardzo niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Kablami-OK ale PV 10kW sporo za mała, a bytowy prąd? Pod kable to ok 15kW no chyba że dom pasywny i zapotrzebowanie na ciepło do 20W/m2 Ale wiesz, że powyżej 10kW tracisz 10% produkcji przy rozliczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 @wiseman oraz pozostali koledzy także, skoro już zacząłem drążyć temat to dopytam jeszcze o 3 fazy. Rozważam pompę PW właśnie zasilaną prądem 3 fazowym ,instalował ktoś takie panele na siłę? Jak rozdzielić te prądy (PV), ile na 3 fazy a ile na 220? WYBACZ- ale nie zagłębiaj się w to. Za dużo trzeba gadać jak będziesz miał PV od 5kW wzwyż to inwenter będzie 3F.( słyszałem że nawet 4 kW już są 3F). Nie ma paneli na 3F, wszystkie są w (W). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ten mały dom kiedyś trzeba będzie powiększyć, ja w tym roku dostawiam do domu właśnie taki domek 70m2 aby mieć więcej miejsca.Kanałówka odpada i nigdy nie wezmę jej pod uwagę - zimna podłoga której nienawidzę. Do dogrzewania w okresach przejściowych wystarczą mi 2 splity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.01.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 .....Ja planuje grzać dom kablami w podłodze i do 10 kw pv, ale jak to wyjdzie sie okaże. . Rozważ kociołek elektryczny i wodną podłogówkę. Zawsze możesz podłączyć coś innego niż grzałkę. a PV to nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) To musi być dosyć słabo ocieplony dom. Współczesne OZC wrzucane aktualnie przez budujących domy szybciej są w okolicach 4-6MWh EU - czyli PC PW wyprodukuje tyle pobierając z 1/3-1/4 tej ilości kWh. Wtedy, to masz rewolucję albo wojnę. Więc i tak wstawiasz kozę i palisz tym, co znajdziesz w lesie. Bo "zawirowania" z energią to nie tylko drogie światło w lodówce i ogrzewanie - to drożyzna wszystkiego. Nie ma towaru ani usługi której cena jest niezależna od ceny prądu. Jak masz G12 to własną produkcją zastępujesz głównie kWh za które zapłaciłbyś 65gr, a kupujesz po 32gr. Pewnie, że można wydać 2-3x więcej kasy na PV i zastąpić całe zapotrzebowanie własną produkcją, tylko że zastępowanie prądu po 32gr/kWh (albo i 11gr) nigdy się nie zwróci. Więc nie ma to sensu ekonomicznego. Kaizen -ja o tym wiem, że jest właśnie taki przedział jak napisałeś. Wolałem podać więcej niż za mało. Dla PC (powietrzna) śr.COP roczny przyjmuje się na poziomie 2,5 10kW i odpalić urządzenie trzyfazowe 10kW. I tak się zbilnasuje Raczej na jednej nie wyciągniesz 10kW Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Dla PC (powietrzna) śr.COP roczny przyjmuje się na poziomie 2,5 Się sam przyjmuje, czy masz na myśli że Ty przyjmujesz, czy któryś producent do konkretnego swojego modelu tak podaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Ale wiesz, że powyżej 10kW tracisz 10% produkcji przy rozliczeniu Wiem- dlatego przewymiarowanie opłaca się od 15kW wzwyż Się sam przyjmuje, czy masz na myśli że Ty przyjmujesz, czy któryś producent do konkretnego swojego modelu tak podaje? Ja nic nie przyjmuję- 2 lata temu czytałem forum PC i pompiarze tak podawali: powietrzne 2,5-do 3,5, gruntowe 3.5-4,5 /rok Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ten mały dom kiedyś trzeba będzie powiększyć, ja w tym roku dostawiam do domu właśnie taki domek 70m2 aby mieć więcej miejsca.Kanałówka odpada i nigdy nie wezmę jej pod uwagę - zimna podłoga której nienawidzę. Do dogrzewania w okresach przejściowych wystarczą mi 2 splity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.01.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Ja nic nie przyjmuję- 2 lata temu czytałem forum PC i pompiarze tak podawali: powietrzne 2,5-do 3,5, gruntowe 3.5-4,5 /rok A iluż to pompiarzy ma opomiarowane układy? I jak z takiego zakresu zawęziło Ci się do minimum pomimo postępu technicznego? To czytałeś? Od września 2015 producent ma obowiązek podawać SCOP. Więc uaktualnij trochę wiedzę i nie namawiaj ludzi na liczenie 7MWh/r jako zapotrzebowanie na prąd przez pompę ciepła w domu (to musiałby być niezły pałac jak na dzisiejsze standardy). Więcej osób z domami spełniającymi WT2017 grzejących PC będzie bliżej tego z całym zużyciem, niż samą pompą. Wystarczy zresztą rzucić okiem na Wątek POMPA CIEPŁA - zużycie prądu żeby 7MWh/r uznać za kosmos i raczej spodziewać się tego typu wpisów Zużycie ROK 16/17=4260kwh czy Sezon grzewczy 2015/2016 - 3278 kWh x 0.27zł = 885 zł, Sezon grzewczy 2016/2017 - 4073 kWh x 0,27zł = 1099 zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Co do Jaśka to bym się nie zgodził , opisywał swoje warunki że mało słońca i PV mu nie wypala. Co do Adama to tak-choć wiedzy ma i pomaga. Nie ma szans by ci przyznał rację choć podajesz konkretne dane co do PV : kosztów, uzysków i zysków z PV. Na niewygodne pytania po prostu nie odpowiada. Ale u niego prawie nigdy słońca niema. Takie odniosłem wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 "Co do Adama to tak-choć wiedzy ma i pomaga. Nie ma szans by ci przyznał rację choć podajesz konkretne dane co do PV : kosztów, uzysków i zysków z PV. Na niewygodne pytania po prostu nie odpowiada. " Zauważyłeś, ze nie wypowiadam się w dziedzinach, w których nie mam doświadczenia - to dobrze!Nie planowałem on-grid. Mało w tm "grzebałem". Trudno mi wiec coś szacować.Tam, gdzie jest off pomóc mogę. Pisał ktoś - pesymista...A ja już byłem multimilionerem w czasach gdy każdy polak był milionerem!Pamiętam też czasy, gdy moja wypłata to było kilkaset zł/mc. (wszyscy tak wtedy zarabiali).Rozważacie tak, jakby warunki były niezmienne na stulecia, a to tak nie działa.Dlatego wolę mieć alternatywę dla tego, co jest teraz i TERAZ jest tanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.01.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 A iluż to pompiarzy ma opomiarowane układy? I jak z takiego zakresu zawęziło Ci się do minimum pomimo postępu technicznego? To czytałeś? Od września 2015 producent ma obowiązek podawać SCOP. Więc uaktualnij trochę wiedzę i nie namawiaj ludzi na liczenie 7MWh/r jako zapotrzebowanie na prąd przez pompę ciepła w domu (to musiałby być niezły pałac jak na dzisiejsze standardy). Więcej osób z domami spełniającymi WT2017 grzejących PC będzie bliżej tego z całym zużyciem, niż samą pompą. Wystarczy zresztą rzucić okiem na Wątek POMPA CIEPŁA - zużycie prądu żeby 7MWh/r uznać za kosmos i raczej spodziewać się tego typu wpisów Zużycie ROK 16/17=4260kwh czy Sezon grzewczy 2015/2016 - 3278 kWh x 0.27zł = 885 zł, Sezon grzewczy 2016/2017 - 4073 kWh x 0,27zł = 1099 zł, Kaizen, nie ma co się czepiać @ -voymar- jako jedyny podał konkretne pozycje ile na PC a ile na bytowe. Pisałem, że mam OZC i na co i cwu potrzeba mi 6000kWh/rok więc spokojnie sobie wylicze ile PC z tego weźmie. Też mi się wydawało ,że 7 tys to strasznie dużo ale różne są PC i różne domy. Mając jakiś schemat można podłożyć już pod niego własne liczby i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Rozważ kociołek elektryczny i wodną podłogówkę. Zawsze możesz podłączyć coś innego niż grzałkę. a PV to nie przeszkadza Musiałby mnie do tego ktoś przekonać, puki co zostanie jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.01.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Sezon grzewczy 2015/2016 - 3278 kWh x 0.27zł = 885 zł, Sezon grzewczy 2016/2017 - 4073 kWh x 0,27zł = 1099 zł, Jak ja lubię kiedy ktoś podaję cenę prądu z tyłka wyjętą 27gr/kWh a dlaczego nie podać górnej granicy w G11? 3278 * 0,68 = 2229,04 PLN lub 4078 * 0,68 = 2769,74 ? U mnie średnia cena kWh to około 4 gr/kWh (prosument ) 3278 * 0,04 = 131 PLN Tylko wskazuje że punkt liczenia zależy od punktu siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 "Co do Adama to tak-choć wiedzy ma i pomaga. Nie ma szans by ci przyznał rację choć podajesz konkretne dane co do PV : kosztów, uzysków i zysków z PV. Na niewygodne pytania po prostu nie odpowiada. " Zauważyłeś, ze nie wypowiadam się w dziedzinach, w których nie mam doświadczenia - to dobrze! Nie planowałem on-grid. Mało w tm "grzebałem". Trudno mi wiec coś szacować. Tam, gdzie jest off pomóc mogę. Pisał ktoś - pesymista... A ja już byłem multimilionerem w czasach gdy każdy polak był milionerem! Pamiętam też czasy, gdy moja wypłata to było kilkaset zł/mc. (wszyscy tak wtedy zarabiali). Rozważacie tak, jakby warunki były niezmienne na stulecia, a to tak nie działa. Dlatego wolę mieć alternatywę dla tego, co jest teraz i TERAZ jest tanie. Adam M. Jest takie przysłowie "Kto się strat boi ,zysków nie ogląda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Przemyślałeś to? Ja się strat nie boję. Sporo już ich poniosłem w eksperymentach, jakie robiłem. Teraz zmierzam do zysków. Zauważ... Telefon, przyjadą, zamontują, uruchomią, licznik zmienią, skasują... Działa a strat nie ma - wszystko na gwarancji. A zyski? Liczono nie raz... po dziesięcioleciu. Jak dobrze pójdzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 30.01.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Kablami-OK ale PV 10kW sporo za mała, a bytowy prąd? Pod kable to ok 15kW no chyba że dom pasywny i zapotrzebowanie na ciepło do 20W/m2 Pasywny to nie, zakładam zapotrzebowanie + - 50w/ m2. Przy powierzchni 100m2 ,+ bytowe myślę ze 10kw pv będzie na zero. Popraw mnie jak się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts