Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przemyślałeś to?

:lol:

Ja się strat nie boję. Sporo już ich poniosłem w eksperymentach, jakie robiłem.

Teraz zmierzam do zysków.

Zauważ...

Telefon, przyjadą, zamontują, uruchomią, licznik zmienią, skasują...

Działa a strat nie ma - wszystko na gwarancji.

A zyski?

Liczono nie raz... po dziesięcioleciu. Jak dobrze pójdzie.

:lol:

Adam M.

Jednak pesymista. Po pierwsze karzdy ma inną sytuację. Po drugie 10 lat to tylko 3650 dni. Pozdrawiam

Wszyscy mamy taką samą sytuację - dobrą zmianę!

4 x 365 to 1460 dni a część już za nami.

Zrobimy sobie "jeszcze lepszą zmianę", lub nie.

Na razie dali taryfę antysmogową...

Droga - ale DALI!

Adam M.

Otóż mylisz się. Każda sytuacja jest indywidualna. Ja jestem przed inwestycją i mam wiele opcji do wyboru ,czego nie można powiedzieć o tych co już coś mają i myślą o zmianie w pv.

A iluż to pompiarzy ma opomiarowane układy? I jak z takiego zakresu zawęziło Ci się do minimum pomimo postępu technicznego?

To czytałeś? Od września 2015 producent ma obowiązek podawać SCOP. Więc uaktualnij trochę wiedzę i nie namawiaj ludzi na liczenie 7MWh/r jako zapotrzebowanie na prąd przez pompę ciepła w domu (to musiałby być niezły pałac jak na dzisiejsze standardy). Więcej osób z domami spełniającymi WT2017 grzejących PC będzie bliżej tego z całym zużyciem, niż samą pompą. Wystarczy zresztą rzucić okiem na Wątek POMPA CIEPŁA - zużycie prądu żeby 7MWh/r uznać za kosmos i raczej spodziewać się tego typu wpisów Zużycie ROK 16/17=4260kwh czy Sezon grzewczy 2015/2016 - 3278 kWh x 0.27zł = 885 zł,

Sezon grzewczy 2016/2017 - 4073 kWh x 0,27zł = 1099 zł,

Zapomniałeś o m2 domu i temp. Jeden czuje się super w +20*C a inny potrzebuje+23*C Czy 115m2 uważasz za DOM raczej domek.To co podajesz może się tyczyć właśnie takich metrów

Edytowane przez -voymar-

Wszyscy mamy taką samą sytuację - dobrą zmianę!

4 x 365 to 1460 dni a część już za nami.

Zrobimy sobie "jeszcze lepszą zmianę", lub nie.

Na razie dali taryfę antysmogową...

Droga - ale DALI!

Adam M.

Chyba masz głowę ,i nie po to aby się do szyi nie lało jak deszcz pada. Więc nie wybieram tar.AS i po sprawie.

"Otóż mylisz się. Każda sytuacja jest indywidualna. "

Gu cio prawda!

Równo wszystkich "dobrze zmieniają".

Tobie podatku od deszczu i rosy nie naliczą?

Czemu?

A jeszcze trochę to od słonecznych dni naliczą...

Od świeżego powietrza już płacimy (opłatę klimatyczną).

Adam M.

Zapomniałeś o m2 domu i temp. Jeden czuje się super w +20*C a inny potrzebuje+23*C Czy 115m2 uważasz za DOM raczej domek.To co podajesz może się tyczyć właśnie takich metrów

Jakie znaczenie ma zadana temperatura skoro mamy najtańszą możliwą cenę za kWh?

115 m2 to mało na dom? No tak, podwójny garaż, trzy garderoby, kotłownia w projekcie na 6-8 m2, to wyjdzie z 200 m2.

A potem palicie w kominku żeby było taniej :p

Dla tych co zamierzają dziś budować dom o powierzchni około 120 m2 mamy trzy pozycje kosztów stałych do opłacenia:

- CWU,

- CO,

- bytowe.

I to ostatnie wychodzi obecnie najdrożej, a czasem nawet więcej niż CWU/CO razem.

Dlaczego?

Bo prąd bytowy jest drogi, zawsze taki będzie, i żaden węgiel, kominek czy inny dodatek tego nie zniweluje.

Chcecie obniżyć koszty utrzymania domu? To dobierajcie inwestycje proporcjonalnie do kosztów.

Jaki sens zrobić PC z podłogówką, jeśli dalej za prąd bytowy zapłacimy to samo?

Jeśli PV produkuje kWh które pokryją koszt prądu bytowego (drogiego na wszystko) i częściowo taniego, to ile warto jeszcze dokładać do obniżenia rachunku na CO/CWU?

Proszę też pamiętać iż sama liczba kWh nie daje pełnego obrazu - prąd bytowy w kWh to może być mniejsza ilość od CO/CWU ale znacznie wyższa kwota do zapłaty.

Ktoś pomyślał o PC małej mocy, 5 kW? To kosztuje tyle co dobry piec gazowy z kominem. Czy da radę? Jasne, że da. I tak nawet w największe mrozy będzie zapas, bo warunki z obliczeń mają się nijak do rzeczywistości ( co mi po dobieraniu PC pod -20 stopni, skoro takie warunki są tylko czasami, okresowo, i nigdy nie dojdzie do sytuacji, iż 3-4 dni z rzędu dom sam do tego nie dorzuci z 1/3).

Piszesz głupoty i brniesz dalej, zamiast policzyć i poprawić się. Współczesny dom, który miałby roczne zapotrzebowanie ponad 21MWh to tak bliżej 500m2 musi mieć, niż 300m2.

NF40 to obecnie żaden wyczyn. To niewiele ponad minimalnie ocieplony dom (a w 2021 to będą okolice minimum - a to już tylko 3 lata przecież). A NF40 to przy domu 200m2 8000kWh na CO+W+CWU. Naprawdę pojechałeś na maksa z tym 7MWh prądu do PC (czyli >>21MWh ciepła) dla współczesnego domu. Tyle, to niedocieplonym domu z PRLu trzeba. I problemem będzie tam nie koszt grzania, a koszt PC która dostarczy potrzebną moc grzewczą.

Pasywny to rzędu 15kWh/m2/r co przy 200m2 daje zapotrzebowanie na poziomie 3000kWh ciepła = 1000kWh prądu do PC.

Jakie znaczenie ma zadana temperatura skoro mamy najtańszą możliwą cenę za kWh?

115 m2 to mało na dom? No tak, podwójny garaż, trzy garderoby, kotłownia w projekcie na 6-8 m2, to wyjdzie z 200 m2.

A potem palicie w kominku żeby było taniej :p

Dla tych co zamierzają dziś budować dom o powierzchni około 120 m2 mamy trzy pozycje kosztów stałych do opłacenia:

- CWU,

- CO,

- bytowe.

I to ostatnie wychodzi obecnie najdrożej, a czasem nawet więcej niż CWU/CO razem.

Dlaczego?

Bo prąd bytowy jest drogi, zawsze taki będzie, i żaden węgiel, kominek czy inny dodatek tego nie zniweluje.

Chcecie obniżyć koszty utrzymania domu? To dobierajcie inwestycje proporcjonalnie do kosztów.

Jaki sens zrobić PC z podłogówką, jeśli dalej za prąd bytowy zapłacimy to samo?

Jeśli PV produkuje kWh które pokryją koszt prądu bytowego (drogiego na wszystko) i częściowo taniego, to ile warto jeszcze dokładać do obniżenia rachunku na CO/CWU?

Proszę też pamiętać iż sama liczba kWh nie daje pełnego obrazu - prąd bytowy w kWh to może być mniejsza ilość od CO/CWU ale znacznie wyższa kwota do zapłaty.

Ktoś pomyślał o PC małej mocy, 5 kW? To kosztuje tyle co dobry piec gazowy z kominem. Czy da radę? Jasne, że da. I tak nawet w największe mrozy będzie zapas, bo warunki z obliczeń mają się nijak do rzeczywistości ( co mi po dobieraniu PC pod -20 stopni, skoro takie warunki są tylko czasami, okresowo, i nigdy nie dojdzie do sytuacji, iż 3-4 dni z rzędu dom sam do tego nie dorzuci z 1/3).

Każde dogrzanie domu o 1*C powyżej +20*C generuje koszty ok 30% wyższe

PC 5kW-spoko tylko koszt 5kW a 9 czy 11kW podobny. Jedne mają nominalną moc przy -15*C a u drugich spada o połowę.

Weź kup jakiś nowy poradnik, bo te farmazony co sadzisz to chyba z lat 70.

Jak mam Htr=75,56W/K a Hve=10,16W/K to ile wzrośnie koszt jak dT zwiększy się z 40 do 41*? Bo wg mojej matematyki o 1/40 a to 2,5%, a nie 30.

Edytowane przez Kaizen

PC 5kW-spoko tylko koszt 5kW a 9 czy 11kW podobny. Jedne mają nominalną moc przy -15*C a u drugich spada o połowę.

1 stopień to jakieś 8% więcej, w razie potrzeby zlecimy obliczenia, płaci ten co bliżej prawdy ok? :p

Piszesz głupoty i brniesz dalej, zamiast policzyć i poprawić się. Współczesny dom, który miałby roczne zapotrzebowanie ponad 21MWh to tak bliżej 500m2 musi mieć, niż 300m2.

NF40 to obecnie żaden wyczyn. To niewiele ponad minimalnie ocieplony dom (a w 2021 to będą okolice minimum - a to już tylko 3 lata przecież). A NF40 to przy domu 200m2 8000kWh na CO+W+CWU. Naprawdę pojechałeś na maksa z tym 7MWh prądu do PC (czyli >>21MWh ciepła) dla współczesnego domu. Tyle, to niedocieplonym domu z PRLu trzeba. I problemem będzie tam nie koszt grzania, a koszt PC która dostarczy potrzebną moc grzewczą.

Pasywny to rzędu 15kWh/m2/r co przy 200m2 daje zapotrzebowanie na poziomie 3000kWh ciepła = 1000kWh prądu do PC.

No chyba że ty bo ja nie zamierzam patrzeć co będzie w 2021r. Co trzy lata to mogę samochód zmienić a nie dom aby spełniać wymogi. Sam Przyjąłeś COP 3 dla PC a parę postów wyżej zarzucałeś mi skąd to wziołem

"Otóż mylisz się. Każda sytuacja jest indywidualna. "

Gu cio prawda!

Równo wszystkich "dobrze zmieniają".

Tobie podatku od deszczu i rosy nie naliczą?

Czemu?

A jeszcze trochę to od słonecznych dni naliczą...

Od świeżego powietrza już płacimy (opłatę klimatyczną).

Adam M.

To weźmy nierubmy nic bo adam ma obawy co do przyszłości.