adam_mk 31.01.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "A myślałeś nad wozem Drzymały?? " Nie. Pooglądaj... Masz PV to masz prąd. Masz prąd to masz też gaz. Myślałeś o czymś takim? (Ja to robię i już od bardzo dawna. NAPRAWDĘ nie o wszystkim tutaj piszę.) A jak masz gaz to... Łatwo o prąd... Nie... Prawo zachowania energii JEST zachowane! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.01.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pompa 5 kW a 11kW -cena chyba podobna Niech ktoś wytłumaczy jak to jest Pompiarze podają co +cwu /rok rachunek +- 1300--15000 zeta Parę postów wyżej grzanie kablami 1500 zeta Wniosek ; TO po jakiego grzyba kupują POMPY za dziesiątki tys. ( które są narażone na awarie i przeglądy) jak kable kupi za kilka stówek a efekt taki SAM Wątpię by kablami ogrzać za 1500 ,raczej za 4000--4500zeta przecież kable są przeznaczone do innych domów niż pompy ciepła - zwykle mniejszych i lepiej zaizolowanych. sam akurat grzeję "kotłem" elektrycznym i za CO wychodziło do tej pory 700-750 zł/rok (pomijając promocyjne stawki za prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "Dlatego moja przygoda z fotowoltaiką to Off Grid... " Dlatego ja też dłubię off-grid.I... nie - zabawkowe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 nie dawaj koguta niepotrzebny darmozjad lepiej wymieniać stado aby utrzymać nieśność. Zresztą ja to robiłem na handel więc może patrzę trochę inaczej.Jak się kibel zacznie robić to koguta do rozrodu się załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Deszczówka to nie problem. Prąd masz... Gaz robiłeś? No, żeby było jak tę jajecznicę usmażyć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 nie dawaj koguta niepotrzebny darmozjad lepiej wymieniać stado aby utrzymać nieśność. Zresztą ja to robiłem na handel więc może patrzę trochę inaczej.Jak się kibel zacznie robić to koguta do rozrodu się załatwi. Panowie może czas wejść na dach zamiast siedzieć w kurniku... To nie ten wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Cały czas pleciesz Wymiana stada 50% za 1200zeta? 15 -16 jajek to 15 16szt kur. Dobra niech 30% nosi a reszta NIE to daje ok 50szt kur. 1200zeta / 50 szt =24zeta szt chyba nikt nie sprzedaje niosek jak ma z nich korzyść (jaja) Aby mieć swoje trzeba kupić pisklęta ,które jaja zaczną nosić nie wiem ale chyba po ok 8 -10 miesiącach ALE TEMATY 1200 to żarcie,witaminy i wymiana stada. 50% co roku powoduje że pojedyncza kura jest w stadzie do dwóch lat.Po roku już wydajność spada. Kury kupuje się "z pierwszym jajkiem" ok 20-25zł sztuka. Więc niema przestoju. Widzę niewiele wiesz w tym temacie bez obrazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "czas wejść na dach zamiast siedzieć w kurniku..." Po ćmoku?A BHP? Daj pomarzyć o samowystarczalności... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No, żeby było jak tę jajecznicę usmażyć... Adam M. W kominku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "czas wejść na dach zamiast siedzieć w kurniku..." Po ćmoku? A BHP? Daj pomarzyć o samowystarczalności... Adam M. Adam samowystarczalność jest droższa od płacenia rachunków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Padłbym z głodu...Wyczyścić, nanieść drewna, podpalić, poczekać na żar...Usmażyć tak, aby Ci ogień nie zajrzał w patelnię...Dobre na biwaku, latem. Wolę prąd i gaz z wody... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "Adam samowystarczalność jest droższa od płacenia rachunków... " TAK! Dla... początkujących... Każdy musi frycowe zapłacić. Potem już leci z górki! (ja już mam z górki) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 31.01.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Ja tam stada utrzymywać nie będę przed zimą siekiera... pieniek oczyścić i w zamrażarkę poporcjowane i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 31.01.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tylko, że ja takich nie znam, to trochę jak z yeti, wszyscy słyszeli a nikt nie widział. Ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Yeti? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 31.01.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Yeti? Adam M. Nie, rachunki za CO kablami ~1500 zł Ale fakt, cytat mi nie siadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Wniosek ; TO po jakiego grzyba kupują POMPY za dziesiątki tys. ( które są narażone na awarie i przeglądy) jak kable kupi za kilka stówek a efekt taki SAM No, wreszcie zaczynasz coś łapać. Tylko kable nie kosztują kilka stówek. Ale reszta - dobry trop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No, wreszcie zaczynasz coś łapać. Tylko kable nie kosztują kilka stówek. Ale reszta - dobry trop. Tylko jest pewna drobna różnica pomiędzy domem który potrzebuje rocznie 2500kWh na ogrzewanie elektryczne od takiego który potrzebuje 2500kWh na napędzanie pompy ciepła... I jeszcze CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No wlaśnie dla kogoś kto ma kable to musi być na prawdę kataklizm bo w ich przypadku zmiana źródła ciepła wiąże się z olbrzymią inwestycją i rujnacją. Ktoś kto ma cieczowe OP to tylko wymiana pieca. W jakim przypadku zajdzie potrzeba zmiany źródła ciepła? Jak dla mnie to raczej wszystko idzie w kierunku prądu, zwłaszcza, że sami możemy go dzisiaj lokalnie wytwarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Pompa 5 kW a 11kW -cena chyba podobna Niech ktoś wytłumaczy jak to jest Pompiarze podają co +cwu /rok rachunek +- 1300--15000 zeta Parę postów wyżej grzanie kablami 1500 zeta Wniosek ; TO po jakiego grzyba kupują POMPY za dziesiątki tys. ( które są narażone na awarie i przeglądy) jak kable kupi za kilka stówek a efekt taki SAM Wątpię by kablami ogrzać za 1500 ,raczej za 4000--4500zeta Jasiek kiedyś wyjaśniał, ale mało kto zrozumiał, że każdy dom nawet ten z PC ma średni COP = 2 Dlaczego? Bo PC wrzuca dużą część, ale nie 100 % tego co utrzymuje zadaną temperaturę. Zyski bytowe, słoneczne, odzysk z wentylacji powoduje, iż COP pompy nie wpływa na szacowane 100% potrzeb. Prosty przykład - w każdy dzień słoneczny w okresie przejściowym PC wrzuci mniej niż połowę tego co dom potrzebuje. To oznacza, iż COP takiego dnia dla całych potrzeb na CO będzie poniżej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts