Rysiek83 31.01.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Nie, rachunki za CO kablami ~1500 zł Ale fakt, cytat mi nie siadł No nareszcie jakiś użytkownik. Opowiadaj ze szczegółami co i jak tam Ci grzeje. Setki ludzi na takie opinie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 "W jakim przypadku zajdzie potrzeba zmiany źródła ciepła? Jak dla mnie to raczej wszystko idzie w kierunku prądu, zwłaszcza, że sami możemy go dzisiaj lokalnie wytwarzać. " Czy potrafisz wytworzyć tyle prądu aby starczyło na wszelkie potrzeby a do tego - za bezcen? No...Potrafisz PRZY OBECNYM KOSZCIE napędzić dom wyłącznie prądem.Jak jest takich zdolnych mało to... nie ma po co rąk brudzić.Poczekamy aż będzie więcej i... STRZYŻA!!!No bo...CO ONI MOGĄ ZROBIĆ?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 No nareszcie jakiś użytkownik. Opowiadaj ze szczegółami co i jak tam Ci grzeje. Setki ludzi na takie opinie czeka. Jak ktoś czeka, to się nie doczeka. Jak ktoś szuka, to już dawno znalazł. Przecież masz tego grubo ponad 2100 stron. Ci z prądożernymi domami (rzędu 10MWh) płacą ze 3K zł rocznie, ci z nowszymi ciągnącymi 1/3 tego płacą 1/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Przykład raczej kiepski. Od kiedy darmowe ciepło ze slońca obniża COP pompy? Dopóki nie zrozumiesz o co chodzi z COP = 2 to nie mamy o czym rozmawiać. COP dla energii z PC jest stały. Zgadza się? A jaki COP mamy dla jednego dnia, jeśli 50% energii dostarczyła PC a pozostałe to zyski bytowe? Czym mniejszy dom a większa liczba mieszkańców tym większe są różnice pomiędzy potrzebami pokrywanymi z systemu CO a zyskami. Skoro WT zmuszają nas do lepszej izolacji, co jednocześnie zmniejsza moc potrzebną do ogrzewania, to gdzieś powstaje granica aby nie budować systemu co za 30 000 zł, tylko dać kable za 5000 zł i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A ile tego prądu jest łatwiej wytworzyć samemu, 5000kWh czy 1250kWh rocznie? A gdzie jeszcze prąd na cele bytowe? Dobry przykład. Ale bardziej na to, żeby inwestować w PV a nie PC. Dlaczego? Bo kWh bytowa kosztuje 60 gr, a kWh do grzania w nocy 30 gr. Za 25 000 zł na PV obniżam rachunki o 0.6 x 4000 = 2400 zł Za 25 000 zł na PC obniżam rachunki o 0.3 x 3750 = 1125 zł. Powyższe oczywiście w dużym uproszczeniu, ale chodzi o pokazanie zasady. Wolę amortyzować koszty prądu bytowego, bo jest on znacznie większy niż CO. A podwyżka cen energii odbije się właśnie na nim najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 31.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 A CWU ile, ile osób? Jak grzane, no i ile m3 na miesiąc? Najlepiej kWh. CWU ok 300kWh miesięcznie, boiler 300l grzany prądem w 2 taryfie. Zużycie ~15 m3 wody ogólnie miesięcznie (nie mam opomiarowanego zużycia ciepłej) Gratuluję. Przeglądnąłem Twój dziennik i widzę że trochę Cię kosztowalo uzyskanie takiego wyniku. 320k netto. Czy to za stan do zamieszkania? Stan taki, że kładę podłogi, maluje, meble i się wprowadzam. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, na czas w jakim ten dom powstał. A mi zależało bardzo na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 COP dla energii z PC jest stały. Zgadza się? Oczywiście, że nie. Zmienia się jak w kalejdoskopie. A jaki COP mamy dla jednego dnia, jeśli 50% energii dostarczyła PC a pozostałe to zyski bytowe? Ja bym przyjął, że zyski bytowe mają COP zmierzający do nieskończoności. Bo nakład na ogrzewanie był zerowy - więc 100% to ciepło odnawialne. Weźmy taką lodówkę. Nieźle grzeje - ale nie wyciągasz nią z gniazdka ani mWh z przeznaczeniem na ogrzewanie. Podobnie zyski słoneczne - w całości odnawialne i zerowe zużycie prądu na grzanie. Czy może zimą przyjmiesz, że lodówka ciągnie prąd żeby grzać, a skutkiem ubocznym jest chłód wewnątrz? A latem odwrotnie, czy tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Za niedlugo producenci pomp zauważą że zwiększa się zapotrzebowanie na jednostki o malej mocy (2-4Kw) i zaczną je produkować wlaśnie do domów w ktorych teraz instaluje się kable. Jak można zbudować lodówkę za 2 tyś to można zbudować PC malej mocy za 5-6 tyś. Nie pogadamy. Ale trudno. Ja swoje widziałem i widzę na bieżąco i wiem jak to wszystko działa. Już dzisiaj możesz kupić LG albo Panasonica 3-5 kW, ale dalej sama PC kosztuje pod 10k, a gdzie jeszcze podłogówka po całości? Kable na mój drugi dom kosztują 2200 zł, do tego sterowniki 800 zł, daje to 3000 zł. Budynek mały bo 95 m2, ale mocno izolowany więc żadnego systemu CO nigdy nie będzie potrzebował. Nigdy nie zrozumiem dlaczego jak się promuje domy pasywne, zeroenergetyczne, to wali się do nich instalacji za 30-40k kiedy zużycie jest marne. Podobno pasywność umożliwia rezygnację z centralnego ogrzewania, wystarczy dogrzewać poprzez wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Oczywiście, że nie. Zmienia się jak w kalejdoskopie. Ja bym przyjął, że zyski bytowe mają COP zmierzający do nieskończoności. Bo nakład na ogrzewanie był zerowy - więc 100% to ciepło odnawialne. Weźmy taką lodówkę. Nieźle grzeje - ale nie wyciągasz nią z gniazdka ani mWh z przeznaczeniem na ogrzewanie. Podobnie zyski słoneczne - w całości odnawialne i zerowe zużycie prądu na grzanie. Czy może zimą przyjmiesz, że lodówka ciągnie prąd żeby grzać, a skutkiem ubocznym jest chłód wewnątrz? A latem odwrotnie, czy tak samo? COP jest taki jaki PC jest w stanie uzyskać w danej chwili. Ale to będzie z przedziału 2.5-4. Zyski bytowe powodują, że COP ma znaczenie ale nie dla 100% potrzeb, ile dokładnie to w każdym domu będzie inaczej. Są dni, gdzie większość nowych dobrze izolowanych domów obroni się głównie zyskami, a to oznacza, iż COP dotyczy tylko części potrzebnej energii. Stąd Jasiek trafnie ocenił (oczywiście z dużym uproszczeniem) iż dom średnio ogrzewa się z COP = 2 Ja bym przyjął dla swojego domu, iż 1/3 energii na ogrzanie nie pochodzi z systemu grzewczego. A to oznacza, iż jeśli grzałbym kablami, to nie będę miał rachunków 3 razy wyższych niż użytkownik PC, bo to po prostu niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 31.01.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (fakt autentyczny) Adamie toż to masło maślane, tzw. pleonazm. Widzę, że znowu dyskusja PC kontra reszta. Myślę, że ciekawym rozwiązaniem w nowym domu jest położenie rurek i kupno jakiegoś kotła elektrycznego lub taniej grzałki. Po roku lub dwóch jak się okaże, że nam za drogo (bo źle zbudowaliśmy lub źle policzyliśmy) to inwestycja w PC. PS. Ciekawa dyskusja o kurach:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Kable na mój drugi dom kosztują 2200 zł, do tego sterowniki 800 zł, daje to 3000 zł. Co to za kable i ile metrów? Poniżej 35zł/m2 brutto samego kabla ciężko zejść (bez ułożenia, gwarancji, pomiarów, termostatów, a nawet doprowadzenia zasilania z rozdzielni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Co to za kable i ile metrów? Poniżej 35zł/m2 brutto samego kabla ciężko zejść (bez ułożenia, gwarancji, pomiarów, termostatów, a nawet doprowadzenia zasilania z rozdzielni). A bo najważniejsze to te gwarancje i pomiary... O ułożeniu nie wspominając... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.01.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 (edytowane) A bo najważniejsze to te gwarancje i pomiary... O ułożeniu nie wspominając... Dla mnie gwarancja na kable była dosyć istotna - przyjeżdżają, naprawiają i jeszcze pokrywają koszt naprawy zniszczonej okładziny wierzchniej. Bo co mi z tego, że nawet wymienią mi kabel za 300zł na nowy - to żadna gwarancja. Ja chcę mieć ładną, ciepłą podłogę. A do gwarancji potrzebny jest protokół z pomiarami oporoności i izolacji (multimetrem tego nie zrobisz) elektryka z uprawnieniami. Ale tak czy inaczej - cena za kable do niezbyt dużego mieszkania, a nie do domu pasuje. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Masz rację, nie dogadamy się. Kiedy zacząłem myśleć o budowie domu chciałem zbudować dom pasywny. Popytałem o ceny takich i doszedłem do wniosku że to ma niewielki sens ekonomiczny. Za stan dev domu pasywnego ok 140m2 chciano 450k. + rekuperator z ogrzewaniem w wentylacji. Ja za dom 50kWh/m2/rok (135m2) zapłaciłem z PC gruntową i rekuperatorem ok 220k do wprowadzenia. Jak już pisałem budowlańcy za 3 szybowe okna chcieli 32k a za 2 szybowe 6k. Wziąłem te drugie i miałem już 26k na część kosztu PC. Pokaż nam tylko tą wycenę okien gdzie pakiet szybowy powoduję prawie 6-krotny wzrost ceny. Zaprawdę wyjątkowo celny przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Sprawdź ceny okien z przed 8 lat. Mam je. Sam wtedy kupowałem. Dopłaciłem do trzeciej szyby 1000 zł na 25 M2 okien. Okna Oknoplast koncept. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tylko dlaczego uważasz że ten COP zmaleje z tych np. 4 do 2? Moim zdaniem on wzrośnie i to znacznie jeśli połowa energi potrzebnej do ogrzania domu będzie pochodzić ze słońca (COP= nieskończoność) a druga połowa z ziemi z COP 4. Teraz już wiem dlaczego ludzie kupują oświetlenie LED-owe do swoich domów. Chcą zwiększyć COP swoich pomp ciepla. Chodzi o to, że ponieważ PC nie dostarcza tyle kWh co się spodziewamy to jej wpływ na wysokość rachunków nie będzie też 1 do 1. Także stopa zwrotu wystrzeli w górę. Tak więc trzeba się liczyć z faktem, iż PC redukuje wydatki na CO ale nie całe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Tylko dlaczego uważasz że ten COP zmaleje z tych np. 4 do 2? Moim zdaniem on wzrośnie i to znacznie jeśli połowa energi potrzebnej do ogrzania domu będzie pochodzić ze słońca (COP= nieskończoność) a druga połowa z ziemi z COP 4. Teraz już wiem dlaczego ludzie kupują oświetlenie LED-owe do swoich domów. Chcą zwiększyć COP swoich pomp ciepla. A trzecia połowa to gdzie? Piekarnik czy płyta indukcyjna grzeją z COP 1 prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Widzisz, problem był taki że mój budowlaniec miał umowę na tanie okna ale tylko 2 szybowe (kupowal ich dziesiątki od jednego producenta). Te 3 szybowe musiał kupować gdzieś gdzie nie miał opustów. Te jego 2 szybowe miały cenę o 2/3 niższą od podobnych na rynku. Nie pytaj skąd je brał bo nie wiem. Wziąłem 2 szybowe za te 6k bo doszedłem do wniosku że jak będzie z nimi duży problem to w przyszłości wymienię na 3 szybowe. Jak narazie nie widzę powodu żeby wymieniać. Czyli swoją indywidualną wtopę traktujesz jako uzasadnienie na nieopłacalność trzeciej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 O czym Ty piszesz? Uważasz że miałem szukać innego budowlańca i płacić mu jeszcze więcej niż temu co miałem? W jakim celu żeby mieć okna 3 szybowe za 30k czy 25k? Kiedy teraz widzę że nie były mi potrzebne? O jakiej wtopie piszesz? Ktoś Cię chciał orżnąć żądając dopłaty prawie 30 000 zł na oknach do domu jednorodzinnego w okresie, gdzie taka dopłata to były kwoty rzędu 1000-1500 zł. Mówisz, że "zaoszczędziłeś" i starczyło Ci na PC. Dość pokrętna logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Nigdy nie zrozumiem dlaczego jak się promuje domy pasywne, zeroenergetyczne, to wali się do nich instalacji za 30-40k kiedy zużycie jest marne. Podobno pasywność umożliwia rezygnację z centralnego ogrzewania, wystarczy dogrzewać poprzez wentylację. To że się promuje nie oznaczy że ludzie takie budują ... Większość buduje takie aby spełnić minimalne wymagania a nawet często te minimalne zostają na papierze .. U mnie pompa 9KW z bojlerem 300L , pełnym montażem i uruchomieniem + podłogówka sądzę że wyszła około 25tys .. Od 1 września do dziś zużyłem poniżej 1500kWh , niemalże wszystko z taniej taryfie. Bojler 300L ,4 osoby , oczywiście zużycie całkowite CO + CWU. Dom zupełnie nowy. W domu około 22,4-22,6 stopnia , w całym domu jednakowa temperatura (no może w łazienkach delikatnie więcej). Co do grzania czystym pradem. W starym domu grzałem bojler 80L w II taryfie. Musieliśmy mieć naprawdę niesamowity rygor i naprawdę moooocno oszczędzać wodę aby "załapać" się na ciepłą wodę. Grzałem bojler do około 60-70 stopni aby mieć jak najwięcej ciepłej wody. Miesięcznie wychodziło około 50-60zł za prąd , a komfortu zero bo za mały bojler .. Teraz bojler 300L z dużą weżąwnicą.. Wody ciepłej pod dostatkiem , mozna i wannie się kąpać i nie przejmowac się że zabraknie ciepłej wody .. Za miesiąc wychodzi mi niecałe 20zł za wodę. Co do mojego nowego domu to raczej nie należy on do pasywnych ale też nie do wysokoenergetycznych. Sądzę że spokojnie można go nazwać niskoenergetyczny ... Edytowane 1 Lutego 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts