Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do tematu...

dokonałem analizy z możliwie dużym przybliżeniem kosztów czynnika + instalacji w czasie (amortyzacja+koszty serwisowe) dla ogrzewania domu.

I tak:

dla prądu z PV+PCi (COP 3,6 dla inwertera) - koszt pozyskania 1 kWh wynosi: 1kWh = 0,32 zł (PV = 0,19 zł + amortyzacja instalacji = 0,13 zł).

dla gazu GZ-50 - koszt pozyskania 1 kWh wynosi: 1kWh = 0,39 zł ( GZ-50 = 0,22 zł + amortyzacja instalacji = 0,17 zł). .

Wniosek:

na dzisiaj bardziej opłacalne jest inwestowanie w PV niż w GZ-50. Nawet bez dofinansowania.

Nie mam jeszcze analizy globalnej włączając CWU i potrzeby EV, ale już teraz widać, że w domu potrzeby EV są większe od CWU, co jeszcze bardziej przemawia za instalacją PV.

Nie rozważałem ogrzewania olejem i węglem, gdyż interesują mnie wyłacznie systemy bezobsługowe (nisokobsługowe).

P.S. 1.

należy jednak wspomnieć, że GZ-50 nie ma ograniczeń co do mocy potrzeb grzewczych (działa liniowo, wręcz na korzyść w miarę zwiększenia m3 zużycia gazu), a PV działa do 10 MW, powyżej przestaje to być raczej opłacalne (współczynnik 0,7 na "magazyn").

Stąd wyniki są prawidwe dla dobrze ocieplomych domów, notabene każdego nowego spełniajacego obecnie normę.

P.S. 2.

Dzisiaj łatwo przychodzą takie wniski.

Swój projekt zaczynałem i liczyłem od ok. 2007r. (z dogłębną analizą), a wówczas takie projekty i wnioski były niemalże herezją!

Dzisiaj analizy mówią same za siebie!

Wracając do tematu...

dokonałem analizy z możliwie dużym przybliżeniem kosztów czynnika + instalacji w czasie (amortyzacja+koszty serwisowe) dla ogrzewania domu.

I tak:

dla prądu z PV+PCi (COP 3,6 dla inwertera) - koszt pozyskania 1 kWh wynosi: 1kWh = 0,32 zł (PV = 0,19 zł + amortyzacja instalacji = 0,13 zł).

dla gazu GZ-50 - koszt pozyskania 1 kWh wynosi: 1kWh = 0,39 zł ( GZ-50 = 0,22 zł + amortyzacja instalacji = 0,17 zł). .

Wniosek:

na dzisiaj bardziej opłacalne jest inwestowanie w PV niż w GZ-50. Nawet bez dofinansowania.

Nie mam jeszcze analizy globalnej włączając CWU i potrzeby EV, ale już teraz widać, że w domu potrzeby EV są większe od CWU, co jeszcze bardziej przemawia za instalacją PV.

Nie rozważałem ogrzewania olejem i węglem, gdyż interesują mnie wyłacznie systemy bezobsługowe (nisokobsługowe).

P.S. 1.

należy jednak wspomnieć, że GZ-50 nie ma ograniczeń co do mocy potrzeb grzewczych (działa liniowo, wręcz na korzyść w miarę zwiększenia m3 zużycia gazu), a PV działa do 10 MW, powyżej przestaje to być raczej opłacalne (współczynnik 0,7 na "magazyn").

Stąd wyniki są prawidwe dla dobrze ocieplomych domów, notabene każdego nowego spełniajacego obecnie normę.

P.S. 2.

Dzisiaj łatwo przychodzą takie wniski.

Swój projekt zaczynałem i liczyłem od ok. 2007r. (z dogłębną analizą), a wówczas takie projekty i wnioski były niemalże herezją!

Dzisiaj analizy mówią same za siebie!

Wypisz wymalujoze przeliczenia z ostatnich miesięcy. PV ogranicza i amortyzuje jako jedyna instalacja największy składnik budżetu domowego. Daje także możliwość dopięcia ładowarki do auta elektrycznego do już posiadanego inwertera, który będzie w pierwszej kolejności ładował EV z PV.

Skąd dokładnie te 0,19 i 0,13 zł? Jaki konkretnie system grzewczy, jaka instalacja PV i jaka PC?

Ten prąd to po 1,15zł wychodzi żeby z tego z PC z COP 3,6 wyciągnąc kWh ciepła po 0,32zł?

Jak wygląda porównanie z prądem z sieci po 30gr/kWh albo i taniej?

Skąd dokładnie te 0,19 i 0,13 zł? Jaki konkretnie system grzewczy, jaka instalacja PV i jaka PC?

Ten prąd to po 1,15zł wychodzi żeby z tego z PC z COP 3,6 wyciągnąc kWh ciepła po 0,32zł?

Jak wygląda porównanie z prądem z sieci po 30gr/kWh albo i taniej?

Prąd jest po 0,68 (0,19*3,6) a te 13 gr to amortyzacja. Amartyzacja chyba jest dość kłopotliwa w obliczaniu bo PC a pc to dwie różne PC. W każdym bądź razie wielkie dzięki gosciu 01 za publikację i obliczenia.

Korzystając z tego , że już piszę chciałbym zapytać o PV bo dostałem wycenę. Jak te panele przedstawiają się na tle innych. Ma ktoś takie? Znacie je?

"... mamy panele PV SHARP NDRB 270W polikrystaliczne.

Pakowane po 30 na palecie.

Cena za moduł wynosi 550zł netto.

Do tego koszt dostawy

Mocowanie na dach z dachówką ceramiczną 380zł za każdy 1kW (na 4 panele). Niestety dachówka ceramiczna jest najdroższa."

Ja mówię o używkach a Ty o nowym modelu 2018.

Nie jest tanio, nowe są bardzo drogie, ale te nowe dla Niemca kosztują 4-5 jego pensji, a u nas?

Trzy ostatnie pojazdy kupiłem w salonie. Wcześniej kupowałem używane. Księguję wszystkie wydatki. Nie widzę żeby w przypadku normalnych, popularnych samochodów kupione w salonie były droższe od używanych. TCO nowych jest u mnie na tym samym poziomie co używanych dzięki temu że oszczędzam na serwisie, konsekwencjach awarii w trasie i przede wszystkim na tym że nowe samochody są znacznie oszczędniejsze. Z tego samego powodu większość ludzi nie kupuje używanych pralek czy innych rzeczy.

W przypadku elektrycznych lub hybrydowych wygląda to nieco inaczej, bo one tracą wartość znacznie szybciej niż z silnikami spalinowymi dzięki obawom o trwałość akumulatorów i związane z nich wymianą duże koszty. W przypadku Priusa te obawy są ponoć nieuzasadnione, ale co z Nissanem? Nie wiadomo jaka jest jakość ich baterii.

Prąd jest po 0,68 (0,19*3,6) a te 13 gr to amortyzacja. Amartyzacja chyba jest dość kłopotliwa w obliczaniu bo PC a pc to dwie różne PC. W każdym bądź razie wielkie dzięki gosciu 01 za publikację i obliczenia.

PV używane do pokrycia I taryfy spłaca się w 9-13 lat. Jednak samochód elektryczny i CWU bez problemu naładujemy w II taryfie gdzie koszt kWh to u mnie 27 groszy. Tutaj okres zwrotu PV wynosi 25 lat.

Zatem powyższe obliczenia są błędne i tendencyjne. Mają służyć uzasadnieniu montowania PV, a nie obliczeniu rentowności instalacji w przypadku samochodu czy CWU.

Mając instalację i pokryte w 100% zapotrzebowanie w I taryfie warto nadwyżki energii kierować bezpośrednio do samochodu czy CWU, ale warto pamiętać że rentowność to 25 lat a nie to co Wy sobie tutaj wysysacie z palca.

PV do samochodu elektrycznego i CWU nie ma sensu! CWU i samochód elektryczny świetnie przechowują energię.

PV do PC czy klimatyzatora tak, bo zamiast grzać tylko w II taryfie umożliwia tanie grzanie w dzień, kiedy energia jest droższa.

Idąc dalej tym tokiem myślenia jeśli ktoś ma dylemat co wyjdzie mu korzystniej: PV czy w tej samej cenie samochód elektryczny podpięty na stałe do domu jako ładowany w II taryfie akumulator, który pokryje w dzień całkowicie zużycie w I taryfie? Także w tym przypadku PV przegrywa dzięki temu że mając samochód/akumulator teoretycznie jesteśmy w stanie całą dobę używać jedynie energii za 27 groszy. Przy tej cenie obecnie fotowoltaika nigdy się nie spłaci!

PV przy koszcie rzędu 4000/kW opłaca się tylko jeśli ma pokryć G11 lub I taryfę G12.

Wracając do tematu...

I tak:

Możesz przybliżyć założenia i obliczenia dokładniejsze? Bo np. amortyzacja w przypadku PV+PCi, to na ile lat i właściwie czego? PCi? PV? Czy PV+PCi?

Prąd jest po 0,68 (0,19*3,6) a te 13 gr to amortyzacja.

No, to jest nieuczciwa cena. Bo to w G12(w) w drogiej strefie tyle wychodzi. A przecież nie dość, że PV znaczną część produkuje w taniej strefie, to jeszcze nikt o zdrowych zmysłach nie grzeje więcej niż kilka % w tej strefie. To udowadnianie na siłę opłacalności grzania PV (a nie ma to sensu).

A że wyliczeń i założeń brak, tylko naciągane wnioski - to trudno same wyliczenia dokładniej ocenić.

Kaizen nie wiem jak u ciebie ale u mnie i zapewne u wszystkich pozostałych PV znaczną część produkuje w drogiej

Średnia cena jest jednak dużo niższa, niz ta droga. A poza tym, jak pisałem, nikt rozsądny nie grzeje w drogiej strefie. A nawet jak puszcza system grzewczy samopas, to i tak grzeje on więcej w taniej bo jest wtedy zimniej jest mniej zysków słonecznych i bytowych.

Więc przyjmowanie do obliczeń ceny z drogiej strefy G12W (i to dosyć drogiego sprzedawcy) jest naginaniem rzeczywistości dla wykazania jedynie słusznej tezy. Uczciwie licząc trzeba przyjąć średnią cenę prądu użytego do ogrzewania w G12(w) w okolicach 40, max 45gr/kWh (chociaż to ostatnie to podają grzejący prądem jako średnią cenę z całej faktury).

PV używane do pokrycia I taryfy spłaca się w 9-13 lat. Jednak samochód elektryczny i CWU bez problemu naładujemy w II taryfie gdzie koszt kWh to u mnie 27 groszy. Tutaj okres zwrotu PV wynosi 25 lat.

Zatem powyższe obliczenia są błędne i tendencyjne. Mają służyć uzasadnieniu montowania PV, a nie obliczeniu rentowności instalacji w przypadku samochodu czy CWU.

Mając instalację i pokryte w 100% zapotrzebowanie w I taryfie warto nadwyżki energii kierować bezpośrednio do samochodu czy CWU, ale warto pamiętać że rentowność to 25 lat a nie to co Wy sobie tutaj wysysacie z palca.

PV do samochodu elektrycznego i CWU nie ma sensu! CWU i samochód elektryczny świetnie przechowują energię.

PV do PC czy klimatyzatora tak, bo zamiast grzać tylko w II taryfie umożliwia tanie grzanie w dzień, kiedy energia jest droższa.

Idąc dalej tym tokiem myślenia jeśli ktoś ma dylemat co wyjdzie mu korzystniej: PV czy w tej samej cenie samochód elektryczny podpięty na stałe do domu jako ładowany w II taryfie akumulator, który pokryje w dzień całkowicie zużycie w I taryfie? Także w tym przypadku PV przegrywa dzięki temu że mając samochód/akumulator teoretycznie jesteśmy w stanie całą dobę używać jedynie energii za 27 groszy. Przy tej cenie obecnie fotowoltaika nigdy się nie spłaci!

PV przy koszcie rzędu 4000/kW opłaca się tylko jeśli ma pokryć G11 lub I taryfę G12.

Musisz jakieś PV mieć bo potrzebny Ci jest inwerter. Potem już jest z górki. Inwerter taki, co by umiał ładować EV kiedy produkuje PV. Jeśli nie to są takie ładowarki co to potrafią.

Mając elektryka to PV wystarczy 3-4 kWp na amortyzację drogiej taryfy i nie ładowanie auta drogim prądem.

Po co mam ładować samochód w dzień, kiedy potrzebuję energii na cele bytowe i klimatyzator, jeśli mogę go ładować tanią energią w nocy? Bez sensu.

Tylko latem będziesz miał nadwyżkę, wiosną i jesienią też się może zdarzyć (ile to dni okresu grzewczego nie grzeje się w ogóle).

Tylko latem będziesz miał nadwyżkę, wiosną i jesienią też się może zdarzyć (ile to dni okresu grzewczego nie grzeje się w ogóle).

Nadwyżkę z lata wolę wykorzystać zimą na cele bytowe, żeby nie używać I taryfy oraz na ogrzewanie klimatyzacją w dzień, zamiast w nocy.

Jeżeli po zaspokojeniu całości potrzeb energii na cele bytowe w I taryfie przez cały rok oraz na ogrzewanie/chłodzenie klimatyzacją podczas I taryfy mam w dalszym ciągu nadwyżkę, to znaczy że MAM ZA DUŻĄ ELEKTROWNIĘ FOTOWOLTAICZNĄ i ta część, w której jest ona za duża pracuje na zużycie w II taryfie i OKRES ZWROTU TEJ CZĘŚCI TO 25 LAT.

W dalszym ciągu nie widzę sensu. Racjonalizujecie sobie na siłę i dobieracie fakty pod tezę.

Nadwyżkę z lata wolę wykorzystać zimą na cele bytowe, żeby nie używać I taryfy oraz na ogrzewanie klimatyzacją w dzień, zamiast w nocy.

Jeżeli po zaspokojeniu całości potrzeb energii na cele bytowe w I taryfie przez cały rok oraz na ogrzewanie/chłodzenie klimatyzacją podczas I taryfy mam w dalszym ciągu nadwyżkę, to znaczy że MAM ZA DUŻĄ ELEKTROWNIĘ FOTOWOLTAICZNĄ i ta część, w której jest ona za duża pracuje na zużycie w II taryfie i OKRES ZWROTU TEJ CZĘŚCI TO 25 LAT.

W dalszym ciągu nie widzę sensu. Racjonalizujecie sobie na siłę i dobieracie fakty pod tezę.

Chodzi mi o efektywność kWh złapanej przez PV w zależności od tego, a co ta energia idzie.

Jeśli na bytowe to 1 kWh warte jest 60 gr.

Jeśli na PC to około 2 zł.

Jeśli na EV to około 2.4 zł.

Fakt, że EV głównie ładuje się w nocy, więc pod auto PV nie warto przewymiarowywać, tutaj pełna zgoda.

Jeśli na PC to około 2 zł.

Jeśli na EV to około 2.4 zł.

Fakt, że EV głównie ładuje się w nocy, więc pod auto PV nie warto przewymiarowywać, tutaj pełna zgoda.

Zgoda że na bytowe 54 czy 64 grosze. I tutaj okres amortyzacji to 9 lat czyli nieźle.

Na PC/klima to rówież 54 czy 64 jeżeli pracuje ona w I taryfie, ale tylko 27 groszy w II. PC wodne mają zdolność akumulacji i nie ma sensu używać ich w dzień. Z kolei klimatyzacje nie mają dużej akumulacji i komfortowo jest używać ich także w I taryfie, zwłaszcza że wtedy COP jest lepszy bo w dzień jest cieplej.

EV to wyłącznie ładowanie nocą czyli 27 groszy. PV jest bez sensu.

Nie wiem skąd wziąłeś 2 zł czy 2,4 zł. To jakaś nowa ekonomia?

Przecież możesz kupić kWh za 27 groszy, to po co liczysz 2 zł?

PC/klima którą użyjesz w nocy z COP 4 da 1kWh ciepła za 7 groszy niezależnie od tego czy posiadasz PV.

Zgoda że na bytowe 54 czy 64 grosze. I tutaj okres amortyzacji to 9 lat czyli nieźle.

Na PC/klima to rówież 54 czy 64 jeżeli pracuje ona w I taryfie, ale tylko 27 groszy w II. PC wodne mają zdolność akumulacji i nie ma sensu używać ich w dzień. Z kolei klimatyzacje nie mają dużej akumulacji i komfortowo jest używać ich także w I taryfie, zwłaszcza że wtedy COP jest lepszy bo w dzień jest cieplej.

PC/klima którą użyjesz w nocy z COP 4 da 1kWh ciepła za 7 groszy niezależnie od tego czy posiadasz PV.

Dla EV liczę koszt kWh odnosząc ją do ilości kilometrów, które dzięki niej można przejechać.

Jeśli auto spalinowe pali 6 litrów benzyny, co dziś daje 30 zł/100 km to elektryk zużywa 15 kWh/100 km, czyli równowartość 30 zł.

PV nie jest niezbędne aby tą kwotę oszczędzać, ale mogą dużą część dostarczyć a taka będzie wartość tej energii.

PC/klima w nocy COP 4 to raczej trudno.

Możesz przybliżyć założenia i obliczenia dokładniejsze? Bo np. amortyzacja w przypadku PV+PCi, to na ile lat i właściwie czego? PCi? PV? Czy PV+PCi?

Przyjąłem ostatecznie po korekcie - PV 7,84 kW w cenie 30,5 kPLN brutto, PCi - inwerter 3,5 kW jeden z lepszych na rynku (bez promocji marki) w cenie ok. 5,5 kPLN.

Amortyzacja PV 25 lat z uwzględnieniem spadku mocy. PCi wymiana dwukrotna w tym czasie (2x zakup).

P.S.1

Wiem, że są i będą głosy krytyczne z powodu małej ilości przedstawionych danych wejściowych.

P.S.2.

Analitykę w tym zakresie mam przynajmniej dobrą!

Jeśli ktoś nie wierzy, zapraszam na kawę.

Na forum nie opiszę lat pracy, zbieranie danych i rozbudowę i uaktualnianie arkuszy Excella.

Projektowane wyliczenia weryfikuję i koryguję danymi z licznika.

Ot, takie skrzywienie.

P.S.3.

Jak by nie liczyć, to nie osiągnie się dokładności w projektowaniu lepszej poniżej 15%.

Ale to wystarczy, aby wiedzieć czy zapłacę za prąd rocznie 600 zł , czy 690 :-)

Przedstawione dane to consensus.

Jeśli ktoś zechce je przyjąć - bardzo proszę, jeśli nie - również bardzo proszę.

...pewnie lepsze są porady typu... bo znajomy szfagra słyszał, że ...

Edytowane przez gosciu01