-voymar- 20.02.2018 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Pomijając czujkę i przyjmując żarówkę zwykłą 60W i LED 10W Koszty 6- razy mniejsze czyli 600%- najprościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.02.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Muszę dopytać Jan masz serwerownię w domu, masz kilkanaście switchy Cisco i serwerów opartych o PC? Chłopie ja mam 3 łącza zewnętrzne z 3x zewnętrzne IP za serwerownie robi router, który przepina co, gdzie i kiedy vlan. A Ty robisz właściwie co, switch niech weźmie 100W a on dla Ciebie jest energochłonny... masz 10kWp i 100W ma dla Ciebie znaczenie? Jan coś bardzo kolorujesz swoje wyniki. Wolę jeden switch zarządzany Cisco niż 10 niezarządzanych. Więc wybacz ale ty razem pokażę że się mylisz, no chyba że wysyłasz kody do cccam. Jan ja mam 5kW lata mi koło dOpy pobór 500W, a Ty piszesz jakby 100W dla Ciebie miało Ci życie uratować z tą pompą Ciepła, z watroyterem, i nierównym osadzeniem paneli z zacienieniem. Zamień Się Dam Ci 5MWh a Ty mi w zamian8MWh rocznie OK? Te 100W wpierdzieli 4 panele na dachu. Więc 10% tego co ma.Więc uważam że dużo. Edytowane 21 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.02.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Te 100W wpierdzieli 4 panele na dachu. Więc 10% tego co ma.Więc uważam że dużo. Myślę że to nic biorąc pod uwagę że kolega wcześniej miał: "Likwidacja energochłonnych switchy (Cisco Catalyst) i ruterów oraz serwerów opartych na PC na rzecz nowych, małych, serwerów embedded." To też było 10% tego co ma? czy może połowa tego co ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.02.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 [quote=gosciu01;7619401która świciła się 24 h/dobę (tak musiało być z pewnych powodów, bo nie było włącznika). Zainstalowałem więc "superenergooszczędną" żarówkę LED 10W. Świeciło to ponad rok. Cieszyłem się, bo nie była to żarówka żarowa np. 60W, czy nawet 21W świetlówka. Do policznia dla chętnych. Ile mnie to kosztowało rocznie zanim zastanowiłem się i zainstalowałem za kilkanaście zł. czujnik ruchu na gwincie E27? O tyle mogę zaliczyć to jako mniejszą stratę bo blisko 1/2 roku po części ogrzewało mi to chałupę (wszystko mam na prąd). 87kWh czyli około 50 zł na rok. Czujnik ruchu też bierze energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Muszę dopytać Jan masz serwerownię w domu, masz kilkanaście switchy Cisco i serwerów opartych o PC? Chłopie ja mam 3 łącza zewnętrzne z 3x zewnętrzne IP za serwerownie robi router, który przepina co, gdzie i kiedy vlan. A Ty robisz właściwie co, switch niech weźmie 100W a on dla Ciebie jest energochłonny... masz 10kWp i 100W ma dla Ciebie znaczenie? Jan coś bardzo kolorujesz swoje wyniki. Wolę jeden switch zarządzany Cisco niż 10 niezarządzanych. Więc wybacz ale ty razem pokażę że się mylisz, no chyba że wysyłasz kody do cccam. Jan ja mam 5kW lata mi koło dOpy pobór 500W, a Ty piszesz jakby 100W dla Ciebie miało Ci życie uratować z tą pompą Ciepła, z watroyterem, i nierównym osadzeniem paneli z zacienieniem. Zamień Się Dam Ci 5MWh a Ty mi w zamian8MWh rocznie OK? Przez kilkanaście lat byłem providerem internetu na miasto i okoliczne wioski. Część sprzętu dalej działa w sieci domowej. Na dzień dzisiejszy jest chyba pięć AP na Mikrotiku, trzy routery (ALIX, WRAP itp), serwer pogodowy meteobridge ze cztery switche i coś tam jeszcze. Na pewno o czymś zapomniałem. 100W non stop to 870MWh czyli ponad 10% rocznego zużycia! To bardzo dużo. Dorzuć do tego dwie lodówki i trzy zamrażarki... Ty masz jeden ruter, a ja trzy. Ale każdy bierze mniej niż 10W. Jeśli masz 5kW i masz gdzieś pobór 500W to policzmy. 0,5kWx24x365= 4380W. Czyli tyle co 4,3kW fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 21.02.2018 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Myślę że to nic biorąc pod uwagę że kolega wcześniej miał: "Likwidacja energochłonnych switchy (Cisco Catalyst) i ruterów oraz serwerów opartych na PC na rzecz nowych, małych, serwerów embedded." To też było 10% tego co ma? czy może połowa tego co ma Moje zużycie 2016 10543 2017 7708 W tym CWU i ogrzewanie parteru 50m2. Znalazłem pomiary zużycia. Cisco Catalyst 20W bez wiatraczków (odłączone). Trzy AP Mikrotika 19W UPS APC 40W standby - żre prąd nie wiadomo na co, a ma nowe akumulatory. Tak naprawdę likwidacja tych switchy i innych drobiazgów to kilkaset kWh rocznie czyli nic. Przestawienie się z pieców akumulacyjnych na klimatyzację to MEGAWATOGODZINY oszczędności. Kolejny pożeracz energii do poprawy to elektryczna podłogówka w łazience. Pod spodem nieocieplona piwnica. Planuję przykleić styropian do stropu pod łazienką. Edytowane 21 Lutego 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Jan wiesz nie czaję łącze radiowe to zasięg a 3 płytki w domu zapinasz na antenach kierunkowych? Przecież od dawna wiadome jest że jak masz stawiać antene w terenie to dajesz mu net za free ale masz prąd za darmo. A Ty startujesz z serwerem pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 870MWh czyli ponad 10% rocznego zużycia! To chyba zapomniałeś jeszcze wsomnieć o jakimś Małym Zderzaczu Hydronów czy czymś podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.02.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Przez kilkanaście lat byłem providerem internetu na miasto i okoliczne wioski. Część sprzętu dalej działa w sieci domowej. Na dzień dzisiejszy jest chyba pięć AP na Mikrotiku, trzy routery (ALIX, WRAP itp), serwer pogodowy meteobridge ze cztery switche i coś tam jeszcze. Na pewno o czymś zapomniałem. 100W non stop to 870MWh czyli ponad 10% rocznego zużycia! To bardzo dużo. Dorzuć do tego dwie lodówki i trzy zamrażarki... Ty masz jeden ruter, a ja trzy. Ale każdy bierze mniej niż 10W. Jeśli masz 5kW i masz gdzieś pobór 500W to policzmy. 0,5kWx24x365= 4380W. Czyli tyle co 4,3kW fotowoltaiki. Panie Janie W.- czy na pewno chodzi o 870MWh ? I to jest 10% zużycia rocznego? Edytowane 21 Lutego 2018 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.02.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Jan wiesz nie czaję łącze radiowe to zasięg a 3 płytki w domu zapinasz na antenach kierunkowych? Przecież od dawna wiadome jest że jak masz stawiać antene w terenie to dajesz mu net za free ale masz prąd za darmo. A Ty startujesz z serwerem pogodowym. Nie rozumiem sensu Twojej wypowiedzi. Nic nie pisałem o antenach kierunkowych. Mam również wrażenie że widzisz zasięg, a zapominasz o szumach i odstępie sygnału od szumów. Mocne anteny o dużym zasięgu w zastosowaniu domowym to bardzo złe rozwiązanie. Mój serwer pogodowy lepiej jest opisany tutaj: https://www.facebook.com/MeteoZary/ W skrócie: stacja Davis Vantage, serwer meteobridge pro. Serwer ma wielkość paczki papierosów. Tak wygląda: http://wiki.meteobridge.com/wiki/index.php/Meteobridge_PRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.02.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Panie Janie W.- czy na pewno chodzi o 870MWh ? I to jest 10% zużycia rocznego? Oczywiście miało być kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.02.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Od 1 kwietnia szykują się duże zmiany jeżeli chodzi o instalacje PV on-grid. Oczywiście na korzyść ZE. Będą mogli wyłączyć instalacje, ograniczyć jej moc oraz bądą nowe wymagania jeżeli chodzi o podłączenia i inwertery. Obecne instalacje też maja być do tego przystosowane. No i chyba nie ma inwertera,który by spełniał te wymagnia, więc czy producenci wyprodukują jakieś moduły do starych czy konieczna będzie wymiana na nowe tego chyba nikt nie wie. Prawo ponoć nie działa wstecz. Np. ja mam falowniki wg normy która już jest nieaktualna, ale zostały wypuszczone na rynek przed jej wejściem i ZE nie ma prawa odmówić ich podłączenia. Daj link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 No to fajny kawał na prima aprilis szykują.A ludziom się wydawało, że ktoś im zrobi dobrze... Wniosek prosty...2,99kWp i nie więcej.Niczego to nie rozwiąże, ale energetyce taki plankton niczego nie popsuje.Nie za drogie, czas zwrotu rzędu dziesięciolecia... Na sprzedaż energii dużego wpływu nie ma...Spoko.A jak coś większego to... im więcej słoneczka tym bardziej moc się skróci i też będzie dobrze. PV to zawsze był wrzód na doopie energetyki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 22.02.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Teraz pewnie Pan Adam M. Pije szampana i się śmieje" a Kasandra ostrzegala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 No to fajny kawał na prima aprilis szykują. A ludziom się wydawało, że ktoś im zrobi dobrze... Wniosek prosty... 2,99kWp i nie więcej. Niczego to nie rozwiąże, ale energetyce taki plankton niczego nie popsuje. Nie za drogie, czas zwrotu rzędu dziesięciolecia... Na sprzedaż energii dużego wpływu nie ma... Spoko. A jak coś większego to... im więcej słoneczka tym bardziej moc się skróci i też będzie dobrze. PV to zawsze był wrzód na doopie energetyki. Adam M. Jeszcze dobrze ludziom te PVki niezawisły a już są cyrki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.02.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Z tego 2 linku wynika że powyżej 3 kW to tylko 3 fazowe inwertery. Fajnie, tylko jak ktoś jest podłączony do sieci tylko 1 fazą? Nie ma nakazu podlączenia 3 fazowego dla mocy zamówionej ponad 3 kW. Pisze w artykule: " Instalacje fotowoltaiczne o mocy powyżej 3 kWp muszą być przyłączane trójfazowo". To nie znaczy, że inwertery muszą być 3-fazowe. Nadal będą mogły być 3 sztuki jednofazowych. Wzrastają koszty instalacji, bo będzie potrzeba zamontować więcej osprzętu. Mając jedną fazę i 5 kW mocy przyłączeniowej bez przebudowy na 3 fazy pozwolą zainstalować inwerter do 3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.02.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Tylko to jest niezgodne z ustawą o OZE. Tam jest napisane że ZE nie prawa się nie zgodzić się na podłączenie mikroinstalacji o mocy do wartości mocy zamówionej. Więc jeśli ktoś ma podłączenie jednofazowe i moc zamówioną 5 KW to ZE nie ma prawa mu odmówić podłączenia jednofazowej instalacji 5 KW. Masz rację, ale kto powiedział, że nie można wprowadzić zmian w Ustawie? Pewnie jak się uprą, to zrobią wszystko by do 01.04.2018 r. przegłosować poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 ZE przyłączy, bo musi.W ustawie jest JAK ma przyłączyć? "Teraz pewnie Pan Adam M. Pije szampana i się śmieje" a Kasandra ostrzegala" " Zachowujesz się jak przedszkolak...NAPRAWDĘ myślałeś, ze ktoś Ci zrobi dobrze SWOIM kosztem?Wygląda na to, ze kto miał zarobić to już zarobił i nastał czas porządkowania.Zawsze jak państwo ogłaszało "zielone światło" dla czegoś - myślący natychmiast wiedzieli co trzeba zwinąć i przeczekać.Zobacz kto rządzi...Stare pierdoły urodzone, wychowane i wykształcone "w tej paskudnej komunie".Inaczej nie umieją.A co starsi te mechanizmy dobrze znają. Poucz się trochę, książek o PRLu poczytaj i sam będziesz wieszczyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 "Jeszcze dobrze ludziom te PVki niezawisły a już są cyrki. " Może ktoś zauważył, że jest interes?Ceny tego, co jest na mordę padną, bo inne potrzebne.Podaż będzie spora a popytu zero. A potem się powie - fakt. To pomyłka była - i się odkręci.I znowu kto miał zarobić to zarobi. Na dwoje babka wróżyła... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiek83 22.02.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 ZE przyłączy, bo musi. W ustawie jest JAK ma przyłączyć? "Teraz pewnie Pan Adam M. Pije szampana i się śmieje" a Kasandra ostrzegala" " Zachowujesz się jak przedszkolak... NAPRAWDĘ myślałeś, ze ktoś Ci zrobi dobrze SWOIM kosztem? Wygląda na to, ze kto miał zarobić to już zarobił i nastał czas porządkowania. Zawsze jak państwo ogłaszało "zielone światło" dla czegoś - myślący natychmiast wiedzieli co trzeba zwinąć i przeczekać. Zobacz kto rządzi... Stare pierdoły urodzone, wychowane i wykształcone "w tej paskudnej komunie". Inaczej nie umieją. A co starsi te mechanizmy dobrze znają. Poucz się trochę, książek o PRLu poczytaj i sam będziesz wieszczyć. Adam M. Więcej optymizmu, oni niedługo powymieraja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts