vr5 23.02.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 3,24 KWP to nie jest porażająca moc dla sieci , ale jest to wrzód na d... dla ZE , któremu spadną wpływy Myślę, że nie to jest jest główną przyczyną. Strumień pieniędzy na OZE z Unii, który powinien zasilić "Spółki Córki", a nie Prosumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy transformator przekaże nadmiar mocy z linii niskiego napięcia 400V na linię średniego napięcia 15KV? Tak Skoro napięcie w instalacji skacze do poziomu zadziałania zabezpieczeń to raczej jest z tym jakiś problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.02.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy transformator przekaże nadmiar mocy z linii niskiego napięcia 400V na linię średniego napięcia 15KV? Tak Takowej wiedzy nie posiadam. Czy możesz potwierdzić w jakiś sposób swoją informację? Jeśli rzeczywiście tak jest, to wprowadzane zmiany mają przygotować prosumentów do rynku mocy. Jeśli w danej elektrowni ze względu na czasowe zapotrzebowanie na energię uruchomiono kotły parowe i w tym samym czasie nastąpuje gwałtowny przyrost mocy, energetyka rezerwuje sobie możliwość zdalnego odłączania dużych instalacji prosumenckich. Dotyczy to zarówno fotowoltaiki, jak i generatorów wiatrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 czy kumulacją można nazwać 200 potencjalnych instalacji na obszarze 66,5km2 Kumulacją można nazwać trzy uliczki podpięte do jednego transformatora, gdzie 1/3 ma PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.02.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Kumulacją można nazwać trzy uliczki podpięte do jednego transformatora, gdzie 1/3 ma PV. To raczej mało możliwe . Ulica przy której mieszkam ma ponad 150 numerów i są na niej dwa transformatory , a instalacji będzie , aż 5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Domy rosną jak grzyby po deszczu a od 2020 taki grzyb będzie musiał być zeroenergetyczny, czyli fotowoltaika i kolektory słoneczne będą koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.02.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Od tego są ochronniki przepięciowe, tylko kto je ma. Zawsze na to szkoda kasy. Jak jest dobry ochronnik to zadziała. Ile jest ochronników przepięciowych klasy A? Jeśli ktoś dokona przepięcia na linii poza transformatorem, jedynym skutecznym będzie klasy A. Poza tym nie musisz mieć ochronników, klasy A montują ZE w rozdzielniach transformatorów. Odpowiedzialność za przepięcie ponosi ZE, który chroniony jest umową korporacyjną z PZU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Tak się dzieje w lecie około godz. 13-tej przy pełnym słońcu, gdy napięcie potrafi podskoczyć do około 250 V. Inwerter (inwertery) wyłącza się i po 180 sekundach załącza. Jest na to sposób - mam ustawione włączanie bojlera, co w zupełności wystarczy. Dodatkowo sąsiedzi po 13-tej korzystają z II taryfy. Pamiętam, jak jeden z nich ogrzewał dom prądem, to w zimie po 13-tej napięcie wahało się w granicach 180-200 V. Ze względów ekonomicznych zrezygnował. Podobno chodzą w swetrach. @Jan Werbinski Inwertery mam kilka metrów od licznika, a na przewodach do zabezpieczeń spadki napięcia są praktycznie pomijalne. Możesz próbować zastosować nielegalne rozwiązanie i przestawić falowniki na Niemcy. Zyskasz w ten sposób dodatkowe kilka V, ale będzie ryzyko że spalisz urządzenia sąsiadom i będzie trzeba płacić... Drugie rozwiązanie to obniżenie napięcia sieci przez uruchomienie u siebie w tym czasie energochłonnych urządzeń - grzanie wody, pranie itp. Miałem też taki problem i identycznie sobie poradziłem. Sąsiedzi w swetrach pewnie teraz palą węglem, czy wyłącznie dla przyjemności w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 23.02.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 @JanWerbinski nie warto niczego przestawiać, bo można nie tylko u innych, ale i u siebie coś popsuć. Bojler to wypróbowane urządzenie - sterowany czasowym zegarem sterującym Theben TR 610. Inne urządzenia, takie jak pralka, czy zmywarka mogą tylko wspomagać, ale ich moc waha się w czasie całego cyklu pracy. Informację o swetrach przekazał mi inny sąsiad, który ma z nimi bliższe relacje. Tak, palą w kominku.. Pewnie dla przyjemności.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy ktoś z użytkowników mógłby określić jaki jest poziom hałasu falownika i porównał np. z lodóką, zmywarką? Może ktoś mógłby zmierzyć poziom hałasu i podać zgodnie z normą tzn. z odległości 1m. W instrukcjach podawane są wartości ok. 50-55 dB, a to dosyć głośno. Inwerter zamierzam umieścić w pomieszczeniu gospodarczym w domu, stąd pytanie. Mam tam już powietrzną PCi, która daje ok. 45 dB, jak dołożę falownik z 50 dB, to zrobię małą dyskotekę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A jeszcze odkurzacz... Małą? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy ktoś z użytkowników mógłby określić jaki jest poziom hałasu falownika i porównał np. z lodóką, zmywarką? Może ktoś mógłby zmierzyć poziom hałasu i podać zgodnie z normą tzn. z odległości 1m. W instrukcjach podawane są wartości ok. 50-55 dB, a to dosyć głośno. Inwerter zamierzam umieścić w pomieszczeniu gospodarczym w domu, stąd pytanie. Mam tam już powietrzną PCi, która daje ok. 45 dB, jak dołożę falownik z 50 dB, to zrobię małą dyskotekę Przecież to wydaje jakieś dźwięki tylko w dzień i przy słonecznej pogodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Czy ktoś z użytkowników mógłby określić jaki jest poziom hałasu falownika i porównał np. z lodóką, zmywarką? Może ktoś mógłby zmierzyć poziom hałasu i podać zgodnie z normą tzn. z odległości 1m. Nie da się porównać. Każdy inny. Np. SMA 2000HF jest niemal niesłyszalny. Przy dużej mocy po cichu ćwierka. Najmniej hałasuje. SMA SB3300 dość głośno pierdzą i burczą na różne tony, ale to przy małej mocy. Czyli rano i wieczorem. Za to wiatrak włącza się bardzo rzadko, tylko przy dużych mocach. Fronius IG szumi głośno wiatrakiem z byle powodu. Moim zdaniem można montować w pomieszczeniach mieszkalnych, ale burczenie latem o swicie będzie przeszkadzało w sypialni. W dzień nie jest to uciążliwe. SMA SB3300 czasem wydają bardzo ciche świsty i ćwierkania nocą. Wyłączenie i włączenie AC sprawia że cichną. Edytowane 23 Lutego 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.02.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Dzięki, przy okazji, fajne i wyraziste porównanie inwertorów znalazłem: https://www.solarquotes.com.au/inverters/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.02.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Moje chinole są szczelnie zamknięte, nie posiadają wiatraka, tylko gruby aluminiowy radiator na plecach. Nawet latem w pełnym słońcu były jedynie wyczuwalnie ciepłe. Edytowane 2 Marca 2018 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Moje chinole są szczelnie zamknięte, nie posiadają wiatraka,tylko gruby aluminiowy radiator na plecach. Nawet latem w pełnym słońcu były jedynie wyczuwalnie ciepłe. 1) Bo nie pracowały z pełną mocą 2) -- ,,-- mają wentylatora Mój SMA przy mocy 5004W i przy temp + 35*C w pierwszej fazie jest ciepły ,a następnie słychać go jak wentylator w laptopie ale przez chwile, pewnie chłodzi do określonej temp i stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Moje chinole są szczelnie zamknięte, nie posiadają wiatraka,tylko gruby aluminiowy radiator na plecach. Nawet latem w pełnym słońcu były jedynie wyczuwalnie ciepłe. Mógłbyś mi podlinkować chinole które masz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 24.02.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Mógłbyś mi podlinkować chinole które masz?? http://www.solaxpower.com/en/x1-mini/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ok dzięki myślałem że jak chinol to jakieś gówno a jest ok. Bo szukam legalnych instalacji na chińskich bublach za parę stówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.02.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Tomek B.. mój wisi na ścianie zewnętrznej budynku (SolaX) czasami martwię się o niego bo teraz ma -8*C, ale później przypominam sobie że przetrwał i ulewy, upały i mi przechodzi. Zapowiadają cały tydzień przy około -14*C myślę że też da radę.Odnośnie głośności Solax niesłyszalny rano i wieczorem pstryknie tylko przekaźnikami w środku, GoodWe rano i wieczorem pstryka przekaźnikami w trakcie dnia niesłyszalny w żadnym nie ma wiatraków.GoodWe przy dużej mocy około 3kW grzeje się nawet do 52*C, Solax 1500W temperatura otoczenia ale połowa mocy goodwe. Edytowane 24 Lutego 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts