-voymar- 29.06.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nie wiem ile razy się załączy jeśli ktoś wyjedzie na kilka miesięcy. Wydaje mi się że ciągle będzie się włączał. To chyba można policzyć? Ile wody trzeba puścić w kanał żeby przez cały lipiec kolektor o mocy np. 3kW się nie przegrzał? Woda u mnie to prawie 15 zł, a są miejsca gdzie kosztuje 30 zł. Jak mieszka kilka miesięcy w innym miejscu to chyba tam gdzie jest, te owe miesiące jest mu to bardziej potrzebne , może mieć pod kontrolą , lub jak wynajmuje to nie jego problem. Tak to sobie wymyśliłeś i już. Ile wody? Niech każdy policzy ze średniej . Twierdzę że nawet 100L na miesiąc nie pójdzie . To w twoim przypadku 1,5 zeta. Możesz śmiało jechać na pół roku za 9zeta. Zawsze można dać 1/2 większy lub przewymiarować o 100%. UWAŻAM CHOĆ TEGO NIE MAM ŻE NIE JEST TO PROBLEM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.06.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Wartości przeze mnie podane są dla wielu zaniżone, ale jeśli są przypadki, gdzie jest to dużo za dużo to wystarczy swoje własne zużycie podstawić do obliczeń posta i wszystko będzie jasne. Bojler 120L średnie dzienne 6 kWh Temp. w bojlerze 80*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.06.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Ile wody? Niech każdy policzy ze średniej . Twierdzę że nawet 100L na miesiąc nie pójdzie . Słabe te solary jeśli nie potrafią zagotować 100 litrów wody przez miesiąc. Chyba że masz błąd w obliczeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.06.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nie mam już miejsca na PV, a poza tym mam 10kW. Dokładając 2kW tylko na tym stracę, bo wejdę na opust 0,7. PV o żywotności >20 lat za 4000 daje u mnie 700kWh rocznie z uwagi na cień i płaski montaż. PC o nieznanej żywotności za 4000 zaoszczędzi 1000kWh rocznie. Moim zdaniem też się nie opłaca, ale spróbuję. No niestety, jeśli nie ma miejsca, to "siła wyższa". 10 kW nie można przekroczyć w inwerterach (to jest tak pomyślane, by Polacy jak najmniej montowali PV), ale w panelach można. Jeśli panele są na dachu pod mniej korzystnym kątem od optymalnego, to można je przewymiarować (oczywiście mając miejsce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.06.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Po co mają zużywać 60 litrów jeśli mają prysznic z baterią eko i zużywają poniżej 20 litrów/ osobę? Można tak. I znam oprócz siebie kilku takich. Jednak statystycznie w znanej mi wspólnocie, którą rozliczałem, średnia w małym bloku to ok. 1,6m3/os/mies. A to wychodzi właśnie ok. 1000kWh/r/os. CWU o temperaturze 55*. Więc są i tacy, co zużywają połowę tego, jak i dwa razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.06.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Nie są święci, ale wpływ ich ogrzewania na środowisko jest neutralny. Np. ja produkuję prawie tyle energii, co zużywam. System energetyczny korzysta na tym, bo produkuję najwięcej właśnie wtedy kiedy jej potrzebuje najwięcej. Zobacz daty szczytów energetycznych, kiedy musimy importować energię drożej niż konsumenci ją kupują i zauważ że wtedy jest rekord nasłonecznienia. Gdybyśmy mieli ekologiczną energetykę jądrową, to byłoby jeszcze lepiej. Ale ciemnogród woli węgiel. No to ma to co chce. Nie jest neutralny bo duże elektrownie tez trują o czym pisałem wyżej , a to że robia to obok podwórka kogoś innego to nie znaczy ,że nie robią tego wcale . To tak jakbym przyjechał do Ciebie na podwórko zrobić klocka na trawniku i powiedziałbym ,że tego nie zrobiłem bądź jestem eko bo nie zrobiłem tego u siebie . Enea jest Ci dozgonnie wdzięczna ,że im pomagasz produkować energię . Dlatego wprowadzili opust 0,7 powyżej 10kWp i próbowali wprowadzić IRiESD z możliwością ograniczania mocy instalacji oraz robią bilansowanie międzyfazowe w czasie rzeczywistym jak obliguje ich ustawa by zachęcić Cię do produkcji prądu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.06.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 No niestety, jeśli nie ma miejsca, to "siła wyższa". 10 kW nie można przekroczyć w inwerterach (to jest tak pomyślane, by Polacy jak najmniej montowali PV), ale w panelach można. Jeśli panele są na dachu pod mniej korzystnym kątem od optymalnego, to można je przewymiarować (oczywiście mając miejsce). Niestety ograniczenie 10kW dotyczy mocy paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 29.06.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Duże elektrownie trują z daleka ode mnie i z jednej tony węgla wydzielają do atmosfery znacznie mniej szkodliwych substancji niż mój sąsiad. Moim zdaniem powinny być zastąpione atomowymi i OZE. Enea i inne giganty energetyczne powinny się mocno bać przyszłości. Przy utrzymaniu trendu cenowego baterii litowo jonowych za kilkanaście lat of grid będzie się opłacał bardziej niż on grid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.06.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Niestety ograniczenie 10kW dotyczy mocy paneli. Moc zainstalowana, to moc inwerterów, a nie moc paneli. Tak jest interpretowana Ustawa OZE w moim ZE. Jest to logiczne, gdyż inwerter, a nie moc paneli decyduje o maksymalnej mocy, jaką może instalacja oddać do sieci. Jeśli Twój ZE uważa inaczej i podał Ci to na piśmie dlaczego (podstawa prawna) możesz zwrócić się do Prezesa URE o wyjaśnienie, czy mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tojek84 29.06.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Dostałem jedną z ofert odnśnie instalacji fotowoltaiczną. W moim projekcie wyliczono moc instalacji 10kW aby pokryć zapotrzebowanie na ogrzewanie i prąd biężący. Mam pytanie, wybierając z tej oferty, który z zestawów (poniżej zdjęcia) byłby najbardziej odpowiedni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.06.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Polski atom ma spłacać się w optymistycznej wersji 50 lat http://m.gramwzielone.pl/trendy/30884/minister-tchorzewski-chce-splacac-elektrownie-jadrowa-przez-50-lat , a może i 80 czyli dzieci po dzieciach . Realnie pewnie nie zwróci się nigdy , pytanie ilu Misiewiczów wybuduje się przy okazji wydłużając czas zwrotu. Choć po wyborach wypłynie pewnie na szersze wody pomysł opłaty atomowej w rachunku za prąd http://m.gramwzielone.pl/trendy/31218/nowa-oplata-atomowa-w-rachunku-za-prad co pokryje trochę poniesione już nie wiadomo na co niemałe koszty cirka 776 milionów https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/nik-o-budowie-elektrowni-jadrowej-w-polsce/6p6f9mk Jak zaczynają z takim rozmachem , a nie ma planu gdzie ona powstanie , nie mówiąc o wbiciu łopaty w ziemię to strach się bać co będzie dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 29.06.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Dostałem jedną z ofert odnśnie instalacji fotowoltaiczną. W moim projekcie wyliczono moc instalacji 10kW aby pokryć zapotrzebowanie na ogrzewanie i prąd biężący. Może tak przejdź na dwie taryfy i na początek PV z 5 kW. Później zawsze można rozbudować. Nie chcę nic sugerować, ale wygląda na to, że zestawy są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 29.06.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Słabe te solary jeśli nie potrafią zagotować 100 litrów wody przez miesiąc. Chyba że masz błąd w obliczeniach... Pomyśl kolego dokładnie co napisałeś! A przede wszystkim przeczytaj dokładnie moje posty. NIE MAM SOLARÓW . A te 100L wody to nie ta bajka. CZYTAJ ,CZYTAJ jak będzie 10 razy za mało to [przeczytaj 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.06.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Moc zainstalowana, to moc inwerterów, a nie moc paneli. Tak jest interpretowana Ustawa OZE w moim ZE. Jest to logiczne, gdyż inwerter, a nie moc paneli decyduje o maksymalnej mocy, jaką może instalacja oddać do sieci. Jeśli Twój ZE uważa inaczej i podał Ci to na piśmie dlaczego (podstawa prawna) możesz zwrócić się do Prezesa URE o wyjaśnienie, czy mają rację. Przeszukałem na szybko tekst ustawy i widzę że piszą o mocy elektrycznej. ZTCW to Enea interpretuje to jako moc paneli. Możesz wskazać definicję mocy mikroinstalacji w ustawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.06.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Po co mają zużywać 60 litrów jeśli mają prysznic z baterią eko i zużywają poniżej 20 litrów/ osobę? Ty tego nie zrozumiesz, ale dla wielu dlugi prysznic z hydromasażem, albo ksiazka w wannie to forma relaksu po męczącym dniu. I wówczas nikt nie liczy, czy poszło mu 20, czy 80 litrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.06.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Polski atom ma spłacać się w optymistycznej wersji 50 lat http://m.gramwzielone.pl/trendy/30884/minister-tchorzewski-chce-splacac-elektrownie-jadrowa-przez-50-lat , a może i 80 czyli dzieci po dzieciach . Realnie pewnie nie zwróci się nigdy , pytanie ilu Misiewiczów wybuduje się przy okazji wydłużając czas zwrotu. Choć po wyborach wypłynie pewnie na szersze wody pomysł opłaty atomowej w rachunku za prąd http://m.gramwzielone.pl/trendy/31218/nowa-oplata-atomowa-w-rachunku-za-prad co pokryje trochę poniesione już nie wiadomo na co niemałe koszty cirka 776 milionów https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/nik-o-budowie-elektrowni-jadrowej-w-polsce/6p6f9mk Jak zaczynają z takim rozmachem , a nie ma planu gdzie ona powstanie , nie mówiąc o wbiciu łopaty w ziemię to strach się bać co będzie dalej . To kosztu splaty atomu doliczyli koszt medyczne oddychania syfem ktory mamy teraz w powietrzu. Przykladowo dozywotnie leczenie astmy u 30% mueszkancow krakowa. Sie moze okazac ze ten atom to bylby za darmo prawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.06.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 A ja chyba zakasam rekawy.Potrzebuje powiesic 14kw. Duza pojedyncza plaszczyzna dachu ale nie ustawiona idealnie i wsio na prad w domu.Oferty od 70-90 kpln :-/Wszystko bez montazu kupie ponizej 50.000.20.tys za montaz to taki standard. Dostalem tez oferte ok. 500pln za montaz jednego panelu!! W doooopach sie poprzewracalo. Wasze opinie znane i zaslyszane o panelach q-cells? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.06.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Dostałem jedną z ofert odnśnie instalacji fotowoltaiczną. W moim projekcie wyliczono moc instalacji 10kW aby pokryć zapotrzebowanie na ogrzewanie i prąd biężący. Mam pytanie, wybierając z tej oferty, który z zestawów (poniżej zdjęcia) byłby najbardziej odpowiedni, Żaden. Wszystkie są za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.06.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Polski atom ma spłacać się w optymistycznej wersji 50 lat. Węgiel po uwzględnieniu kosztów chorób będących skutkiem zanieczyszczenia powietrza nie zwróci się za 1000 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 30.06.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Pomyśl kolego dokładnie co napisałeś! A przede wszystkim przeczytaj dokładnie moje posty. NIE MAM SOLARÓW . A te 100L wody to nie ta bajka. CZYTAJ ,CZYTAJ jak będzie 10 razy za mało to [przeczytaj 11 Niestety, wielokrotne czytanie bzdur niczego nie wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts